Læsetid: 3 min.

Vores bygninger er dårlige for klimaet. Men måske kan robotterne hjælpe os

Både driften af og materialer til vores bygninger udgør et stort klimaproblem. Det kræver flere forskellige løsninger – blandt andet, at vi bruger mindre cement og mere træ. Derudover kan robotstyrede bygninger være en af fremtidens løsninger, siger professor Mikkel K. Kragh i Informations klimapodcast ’Den grønne løsning’
klimapodcast podcast klima den grønne løsning

Sofie Holm Larsen

18. februar 2020

Måske tænker du ikke over det til hverdag, men mennesket bruger omkring 90 procent af sin levetid i bygninger. Kontorer, højhuse, lejligheder, villaer og fabrikker. Behovet for nye bygninger stiger og stiger, og prognoser viser, at verden vil bygge mere i fremtiden.

Men klimamæssigt udgør bygninger et stort problem. 30 procent af den energirelaterede CO2-udledning i verden kommer ifølge FN’s Miljøorganisation fra bygninger – enten direkte eller indirekte. Det er der særligt to årsager til, forklarer Mikkel K. Kragh, som er professor på Syddansk Universitet, i fjerde afsnit af Informations klimapodcast ’Den grønne løsning’.

»Det handler om ressourceforbruget ved opførelsen af bygninger og ressourceforbruget ved driften af bygninger. Det er store tal, og det betyder, at vi skal tænke os om, hvis vi skal lave en omstilling, som det nu er krævet af os,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Mose Pedersen

Tænk hvis vi kun byggede huse så store som træhuse kan blive. Hvad ville det ikke gøre for byernes udseende, miljø og struktur.

Jeg bor i en murstensvilla med en tilbygning i træ. Når jeg sidder i træbygningen kan jeg tydeligt høre når der kører en bil på vejen og rystelser når skraldebilen er der. I murstenshuset er der tyst. Jeg ville nødig bo i en flerfamiliebolig af træ. Og hvis der tilmed er trafikstøj.

@ Jens Mose Pedersen

Hvor store kan træhuse blive?

I Sverige er etageejendomme f træ på 6 etager, i Tyskland på 7 etager og i Norge på 14 etager.

Vi har haft et nyere lavenergi at træ i en årrække, og var ganske imponerede over husets kvaliteter. Huset var fra 1990-erne men var efterisoleret op til den svenske standard, der var kravet i 2005, med 350 mm isolering i vægge og 500 mm i loftet samt 3 lag isoleringsglas. Og det er både lydsvagt, ganske tæt og billigt at opvarme.

Jeg tror, at danskerne er så fokuseret på det hjemlige, at de slet ikke følger med i udviklingen udenfor landet.

https://docplayer.dk/6990080-Hoejhuse-i-trae-er-fremtiden.html

https://www.trae.dk/artikel/i-sverige-bygger-de-hoejhuse-af-trae/

https://www.trae.dk/artikel/traehus-paa-14-etager-aabnet-i-bergen/

Og så rives der i øjeblikket udmærkede blokke ned, som beboerne er glad for at bo i, fordi politikere føler sig kaldet til på den måde at løse med deres ord "ghettoproblemer". Et forfærdeligt ord
Det virker som idioti på et højere plan.