Læsetid: 5 min.

Alternativet står på randen af sammenbrud efter halvhjertet opbakning til Josephine Fock

Med et knebent flertal bakker Alternativets hovedbestyrelse partileder Josephine Fock op. Men den åbne konflikt mellem hende og folketingsgruppen ruller videre og truer nu partiet på dets eksistens. Sammenbruddet begynder at minde om Fremskridtspartiet i tiden omkring Mogens Glistrups exit
Leila Stockmarr, Rasmus Nordqvist og Sascha Faxe reagerede med forbløffelse, da hverken Nordquist eller Faxe kom videre fra anden runde i formandvalget i Alternativet. Søndag forlod Leila Stockmarr partiet som reaktion på, at hovedbestyrelsen erklærede støtte til den nye formand, Josephine Fock.

Leila Stockmarr, Rasmus Nordqvist og Sascha Faxe reagerede med forbløffelse, da hverken Nordquist eller Faxe kom videre fra anden runde i formandvalget i Alternativet. Søndag forlod Leila Stockmarr partiet som reaktion på, at hovedbestyrelsen erklærede støtte til den nye formand, Josephine Fock.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

9. marts 2020

Der er fortsat åben splittelse i Alternativet. Efter lørdagens krisemøde i hovedbestyrelsen, hvor et flertal på kun ti ud af 17 medlemmer gav opbakning til partileder Josephine Fock, fortsætter personintrigerne med uformindsket styrke. Flere profilerede partifolk har meldt sig ud, andre har kritiseret Josephine Fock i skarpe vendinger, og det er fortsat uklart, om Josephine Fock har opbakning fra Alternativets fem mand store folketingsgruppe.

Hovedbestyrelsen mødtes lørdag for at diskutere de alvorlige anklager, som er blevet fremsat mod Josephine Fock, i første omgang her i Information, men efterfølgende også direkte for hovedbestyrelsen. Efter at have hørt vidnesbyrd fra medlemmer, som havde oplevet en alt andet end empatisk adfærd, valgte et snævert flertal at frikende partilederen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • Torben K L Jensen
Ejvind Larsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Skarp analyse Trier - jeg kan ikke lade være med at tænke på Hemmingway : "For whom the bells tolls"

Anne-Marie Krogsbøll

Det er komplet uinteressant, hvad der sker i Alternativet, når vi om få måneder står i denne situation, hvis vi ikke fatter alvoren nu:
"Det fastslår professor, Michael Bang Petersen, fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.
Han forudser på baggrund af tal fra WHO, USA, Kina og Storbritannien, at en corona-epidemi allerede i midten af maj kan få det danske sundhedsvæsen til at bryde sammen i mangel på behandlingsmuligheder og sengepladser på hospitalerne"

Erik Winberg, Dorte Schmidt-Nielsen, Birte Pedersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
morten andersen

At bygge en hypotese om en katastrofe på baggrund af en stemme lyder hysterisk.

Flemming Olsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Lad os snakkes ved om en måneds tid, Morten Andeersen.

At ikke tænke selv, men kun lytte til politikere og myndigheder, som ikke tør tage ansvar, og medier, som mener, at tillid til myndigheder er vigtigere end at forebygge en voldsom epidemi, er bare dumt. .

Til Josephine Fock og kommentarsporet:
”Keep calm and carry on” :-i

Ole Jensen, Sven Christensen, Ole Frank, Thomas Tanghus, Anna Regine Irgens Bromann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er en virkelig kedelig tendens til at ville fremkalde sammenbrud i Alternativet. 10-7 er ikke en snæver beslutning.

Britta Hansen

Jo, det er det, Steffen Gliese. Dette flertal er alt andet, end overbevisende!

Carl Chr Søndergård og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Underligt at partiets "elite" ikke kan finde ud af at respektere medlemmernes nyvundne demokratiske rettigheder, som jeg finder beundringsværdige - og som vist foreløbig kun eksisterer i Alternativet.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Ole Jensen, Viggo Helth, Sven Christensen, Søs Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
morten andersen

I modsætning til de fleste andre med halvstalinistisk styreform er polemikken i Alternativet vel det bedste bevis på at det er det eneste Alternativ til alle de andre nikkedukkepartier repræsenteret i Folketinget.

Jeg ved ikke hvad der er op eller ned og ja jeg hat stemt på dem både til folketing og byråd,
Jeg er så skuffet over deres tilsyneladende menneskelige tolerance i forhold til forskelligheder, hvilket lige nu uanset sympatier til den ene eller anden side,synes at kunne finde en løsning..
Hvis de ikke snart forliger sig og arbejder sammen trods forskelligheder er det et dødt parti meget snart.
Hvorfor Information så i den grad har pustet til ilden ved kun avisen her og det ville klæde dem med en forklaring. Noget siger mig at Uffe ikke tænkte sig om, da han objektivt set med gode intentioner frasiger sig den større magt.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Kasper Frausing, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Jeg da sagtens forstå partiet falder fra hinanden med Josphine Fock som leder. Hun er da ikke til at holde for alle andre end medlemmer af Alternativet.

Carl Chr Søndergård og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Alle disse konflikter har ligget og ulmet i Alternativet siden partiets stiftelse, og de burde forlængst have været ordnet internt.

Det er alt for sent at starte en fløjkrig på denne ekstreme facon, med anonyme og udokumenterede beskyldninger i et dagblad, EFTER et demokratisk forpersonsvalg.
Det vidner om en chauvinistisk og mobbende kultur, der er totalt uempatisk og bøvet.

Og Uffe Elbæks små, fesne kommentarer om Josephine Fock understreger hans ambivalens overfor den beslutning han selv tog om at træde tilbage fra ledelsen i håb om en "demokratisk fest".
Han vil åbenlyst stadig styre hvem der skal lede partiet.

Det ser sgu sort ud for alternativisterne.

Jørgen Larsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Erik Fuglsang, Bjarne Bisgaard Jensen, Camilla Bank Andersen, Sven Christensen, Katrine Damm, Jan Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Jens Thomsen, Søs Jensen, Torben K L Jensen, Thomas Tanghus og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Vil vi snart se Uffe, Samuelsen og Simon Emil tilbage hos de Radikale?

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sven Christensen

Når jeg ser kommentarer i de enkelte kredse i Alternatviet rundt landet er der en meget betydelig opbakning til den demokratiske proces, som ledte til valget af Josephine Fock.

Det kan godt være nogen på borgen havde en forestilling om en naturlig "arvefølge" i partiet. Men partiets medlemmer valgte altså Josephine. Medlemsskaren er tyndet noget ud siden den overraskende start på partiet, men dem som er tilbage forstår at en realistisk grøn omstilling med social og økonomisk balance ikke skabes med en "grøn-og-gratis" mediekampagne. Det kræver hårdt arbejde, viden og en politisk ledelse der kan mobilisere den store viden medlemmerne har på en lang række områder. Som så meget andet velfungerende i Danmark skal en grøn omstilling også bygges op nedefra.

Det står enhver frit at gætte på, hvorfor Josephine Fock vandt og Theresa Scavenius blev nr. 2. De fleste af os kender Josephine, og hvordan hun adskiller sig fra en del andre i Alternativets politiske top, ikke mindst med en dokumenteret professionalisme og reel respect for medlemmernes viden og deltagelse i politikudviklingen. Det var på ingen måde tilfældigt at "arvingerne" ikke nåede til den afgørende runde i afstemningen.

At en række "profiler" nu melder sig ud under meget tumult i pressen viser tydeligt at det aldrig for alvor har drejet sig om de svære realistiske valg vi står overfor i den nødvendige grønne omstilling. Det er ikke gjort med mere eller mindre mislykkede kampagner, vi skal have fat i de grundlæggende økonomiske processer. Danmark er det land i Europa, som allerede taber mest på de stadigt relativt milde klimakonsekvenser, og hvis temperaturstigningen fortsætter, så står store dele af landet under vand i 2050.

Ete Forchhammer , Jørgen Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Jensen, Eva Schwanenflügel og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Jeg hørte P1-debat med bl.a. Magnus Harald Haslebo og det var godt nok en usympatisk fremtræden, jeg hørte der. Det hele virker underligt barnagtigt. Det kan da godt være, at Josephone Fock har opført sig dårligt - det lader det jo til, at hun har, men der ligger tilsyneladende en del andre ting begravet under overfladen, især en del mennesker, der opfører sig som fornærmede børn og slet ikke kan styre deres reaktioner. I stedet for at køre pinagtige diskussioner i medierne så træd dog ud af partiet og stift et nyt. Det lyder ikke som om de mindst to forskellige grupperinger i Alternativet nogensinde kommer til at kunne forliges.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sven Christensen

Som medlem, aktiv og ind imellem kandidat for Alternativet, kan jeg godt forstå Josephine ind imellem har mistet besindelsen over de tåbeligheder diverse centrale jubelglade amatører i Alternativets sekretatiat sendte ud i pressen på vores vegne.

Jeg husker med gru Kommunalvalget i 2017, hvor jeg endnu en dag var på gaden for partiet og blev præsenteret for det mest tåbelige mediebillede med en række mandlige genitalier som en idiot i det centrale parti syntes var rigtigt smart.

Efter et elendigt valgresultat måtte Uffe undskylde overfor baglandet at de centrale dele af partiet reelt havde saboteret vores lokale anstrengelser med en hel stribe af møgsager i pressen. Desværre blev det ikke meget bedre siden. Men heldigvis er dem, som under megen mediebevågenhed melder sig ud nu, netop disse popsmarte medløbende typer.

Nu så jeg gerne at Uffe trådte i karakter, og gav sin støtte til det medlemsdemokrati han selv har opreklameret i årevis. Vi har en meget svær opgave med at gøre den grønne omstilling operativ og socialt og økonomisk bæredygtig, og vi kan bruge alle gode kræfter, samt en mere professionel ledelse. Men måske er det for meget forlangt?

Eva Schwanenflügel, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Morten Isaksen, John Larsen, Viggo Helth og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Thorkel Hyllested

Måske er forskellen på Fremskridtspartiet og Alternativet ikke så stort, når det kommer til stykket: Partierne er/var begge funderet på et grundlæggende individualistisk menneskesyn. Når "sagern" kun er til for personernes skyld, blir man sårbar i krisetider. Det kan være svært at forstå, når man pr.def. står præcis i midten af verden. Det hjælper ikke, at man - som Alternativet - i sin selvforståelse opfatter sig som humanist.

Eva Schwanenflügel, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Anders Guldagger

Anonyme kilder i det hvide hus fortæller om Trumps magtmisbrug - fint
Anonyme kilder i Venstre beretter om Løkkes ageren- fint
Anonyme kilder fra Liberal Alliances ungdom fortæller om en usund festkultur- fint
Anonyme kilder fortæller Information om Focks grænseoverskridende adfærd og chikane - , det er for galt. Jeg kan næsten ikke holde det ud.