Nyhed
Læsetid: 5 min.

Brugsuddeler fik smart idé til at stoppe spredning af corona i sin butik. Nu følger de store kæder efter

Det var brugsuddeler Henrik Schou fra Brøndby, der fik ideen til de diskretionslinjer, der skal lære kunderne at holde afstand til hinanden og til de kassemedarbejdere, der som nogle af dem, der udfører kritiske arbejdsopgaver, stadig er i tæt kontakt med andre mennesker. Information har besøgt ham i butikken
Beskyt dig selv og andre ved at holde afstand. Sådan lyder budskabet på de røde, runde klistermærker på gulvet i SuperBrugsen i Brøndby, hvot Aksel Bjerregaard sidder ved kassen, og han er ikke bange for corona-virus: »Kunderne er gode til at respektere markeringerne og holde afstand,« siger han.

Beskyt dig selv og andre ved at holde afstand. Sådan lyder budskabet på de røde, runde klistermærker på gulvet i SuperBrugsen i Brøndby, hvot Aksel Bjerregaard sidder ved kassen, og han er ikke bange for corona-virus: »Kunderne er gode til at respektere markeringerne og holde afstand,« siger han.

Indland
19. marts 2020

Hold afstand, hold afstand, hold afstand. Selv om det bliver gentaget konstant, så skal folk alligevel have hjælp – og det var nøjagtig, hvad brugsuddeler Henrik Schou fra Superbrugsen i Brøndby udtænkte og satte i værk mandag aften.

»Jeg fik ideen, fik mærkerne trykt, og det hele var på plads i går aftes.«

Da Information besøger Henrik Schou, har han flyvende travlt, og al dialog med brugsuddeleren foregår, mens han har en mobiltelefon klæbet til det ene øre. Det glipper af og til med at holde flere samtaler i gang samtidig, men som regel går det.

Han viser vej fra indgangen ind i butikken. På glasdørene er der i ansigtshøjde sat store, knaldrøde, runde klistermærker op med teksten »Beskyt dig selv og andre! HOLD AFSTAND.«

Henrik Schou skynder sig ind i butikken. På vejen peger han på gulvet. Nogle meter inden for indgangen er der tre klistermærker på gulvet med det samme budskab.

»Det er bare lige for at markere, at folk skal huske det,« siger Henrik Schou.

Ideen fik han for at beskytte sine ansatte og sine kunder. Det hele handler om, at få folk til at holde afstand. Det er et af rådene for at dæmme op for spredningen af coronavirus: Hold afstand. Gerne en til to meter. Undgå fysisk kontakt.

Ved udgangen med kasserne er der først gule pile, der markerer, hvor køerne skal begynde. Derefter er der med to meters mellemrum markeret med røde cirkler, hvor kunderne skal stå. Cirklerne er magen til dem på indgangsdøren, blot med en ny tilføjelse:

»Stå her!«

Og det gør kunderne så. De stiller sig på de store, røde prikker og rykker sig rytmisk frem efter tur.

Kunderne holder sig til prikkerne

Ved kassen bliver en lille dame stående med samlede ben på prikken og læner sig frem for at betale for sine varer. Forsigtigt rammer hun dankortterminalen med sit kontaktløse kort.

Butikken vil helst undgå kontanter. De kan transportere coronavirus fra kunderne til medarbejderne, og byttepengene kan transportere virus retur til kunderne.

Alt handler om at sikre, at der ikke bliver spredt coronavirus i butikkerne. Folk skal kunne købe de varer, de har brug for, men det skal ske, uden at hverken kunderne eller kassemedarbejderne bliver syge af det.

I kassen sidder Aksel Bjerregaard. Den unge mand har en badge på skjorten, der viser, at han er ny i jobbet, men varerne passerer hurtigt og rutineret forbi scanneren. Vin. Brød. En salat, der mangler pris og lige skal tjekkes ude i forretningen. Aksel Bjerregaard er ikke bekymret over coronavirussen, fortæller han.

»Nej, det er jeg egentlig ikke. Det er helt roligt. Og kunderne er gode til at respektere markeringerne og holde afstand,« siger han.

Aksel Bjerregaard fortæller, at alle kassemedarbejderne i butikken er blevet instrueret i, hvordan de skal agere under det nye coronaherredømme: Alle har sorte engangslatexhandsker på, når de sidder ved kassen. Bonen skal lægges på disken, ikke overrækkes fra hånd til hånd.

Sprit og håndvask

Ideen om at bruge diskretionslinjer og markeringer på gulvet til at vise, hvordan man holder afstand, har i løbet af få timer spredt sig ud over landet.

Generelt har butikkerne rigeligt med varer på hylderne – måske med håndsprit som den eneste, markante undtagelse. Flere butikker har reserveret håndspritten til deres egne ansatte, og de eneste flasker med håndsprit står bag kasseapparaterne.

Coop har taget ideen om gulvmærkerne til sig fra Superbrugsen i Brøndby. I løbet af de næste 24-48 timer vil de indføre diskretionslinjerne i alle kædens butikker.

»Når man står ved kassen, er man optaget af, at man skal lægge varer op, og man vil helst ikke forsinke køen og så videre. Så nu sætter vi afstandsmarkering på gulvet, der gør, at det bliver tydeligt, at man skal holde afstand, også når man er ved kassen,« siger Lars Aarup, der er kommunikations- og analysechef i Coop.

»Vi er ved at rulle afstandsmarkeringerne ud. Det er ved at blive sat op alle steder,« siger han.

Coop driver Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Irma og Fakta. Personalet i alle butikker har fået orientering om de øgede sikkerhedskrav for at hindre spredning af coronavirus.

»Håndhygiejne er ekstremt vigtigt. Så vi har indskærpet opmærksomheden på det. Sprit og håndvask,« siger Lars Aarup.

Meget få mennesker i butikkerne 

Efter at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften opfordrede danskerne til ikke at hamstre, hamstrede danskerne. Flere supermarkeder oplevede stormløb, hvor især toiletpapir blev flået ned fra hylderne. Hamstringen døde dog ud i løbet af et døgns tid.

I supermarkederne har der nu i flere dage været relativt roligt. På en normal hverdag ville der være tryk på i butikkerne især mellem klokken 16 og 18. Men sådan er det ikke nu. Lars Aarup fortæller, at roen skyldes, at folk er sendt hjem fra arbejde.

»Der er meget få mennesker i butikkerne. De har hele dagen til at handle i, og derfor breder de sig ud over hele dagen. Det er med til at lette, hvor mange der er i butikkerne,« siger Lars Aarup, der videre fortæller, at der er masser af varer i butikkerne – og det bliver der ved med at være, hvis folk sørger for at købe fornuftigt ind i stedet for at hamstre.

»Det første, vi fokuserede meget på, var vareforsyning. Det er under kontrol nu. Efter statsministerens pressemøde var der lige lidt gang i butikken, men nu er vi gået fra krise til beredskab. Nu er der fokus på at holde et robust, driftssikkert beredskab med vagtplaner, fødevareleverancer og nødplaner for eventuelle sygemeldinger. Vi har luft nu til at planlægge fire til otte uger frem, med de scenarier vi kender nu,« siger Lars Aarup.

»Der er styr på vareforsyningen. Stemningen blandt personalet i butikkerne er god. Folk tager det alvorligt, vi tager det seriøst, men der er roligt. Når det her er overstået, vil kassemedarbejderne komme til at stå som brandmændene i New York.«

Tirsdag eftermiddag havde regeringen indkaldt til pressemøde, hvor fødevareminister Mogens Jensen (S) opfordrede folk til at holde afstand i supermarkederne. Ved det fælles pressemøde deltog også direktørerne fra fødevarekæderne Coop Danmark, Salling Group og Dagrofa.

De tre store kæder ruller nu afstandsmarkeringerne ud i deres butikker. De vil være på plads i hele landet i løbet af de næste døgn.

Ved pressemødet opfordrede fødevareminister Mogens Jensen til, at kunderne ude i butikkerne overholder butikkernes retningslinjer, også med de nye klistermærker og diskretionslinjer.

»Dem skal man overholde, vil jeg gerne understrege. Vi skal blive bedre til at overholde sundhedsanbefalingerne ude i butikkerne. Derfor indfører vi nu strammere krav. Hold en til to meters afstand ude i butikkerne.«

Afstandskravet er indført for at beskytte både kunder og ansatte mod at blive smittet med coronavirus.

»Der er nogle ansatte i butikkerne, som vi skal passe på,« sagde Mogens Jensen.

»De ansatte spiller en nøglerolle i forhold til at sikre, at vi kan opretholde fødevareforsyningen. Budskabet er: Der er varer nok. Tag nu at følge sundhedsrådene ude i butikkerne.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kunne vi så også få dagligvare butikkerne til fremover at droppe de mange "supertilbuds" indsnævringerne på gangene , som bringer de indkøbene tæt på hinanden for at kunne passere. Men t. Tak for kreativiteten kære uddeler.

Maj-Britt Kent Hansen, Alvin Jensen, Britta Hansen og John Larsen anbefalede denne kommentar

Arbejdsgiverne har jf Arbejdsmiljøloven pligt til at beskytte deres medarbejdere mod både fysiske, kemiske og mikrobiologiske risici. I den forbindelse ros til Lidl de opsætter en fysisk barriere for at mindske risiko for smitte imellem medarbejder og kunder.
https://hsfo.dk/artikel/lidl-sk%C3%A6rmer-medarbejdere-bag-plexiglas

Lillian Larsen, Alvin Jensen, Britta Hansen, Gert Romme og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg forstår ikke at der ikke for længst er sat en plade op foran de anonyme HELTE ved kasseapparaterne. De må være de mest udsatte her i landet efter det sundhedspersonale der har direkte kontakt med smittede. Hatten af for dem.

Jane Doe, Alvin Jensen, Henrik Madsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Og min lille lokale corner shop havde fundet en endnu mere simpel løsning - afspærre området foran desken med "mine-bånd" så kunderne lige præcis kunne lægge varer op på desken og nå kort terminalen - derved var der en fin afstand over til medarbejderen på den anden side.

Simpelt og effektivt :-)

Lillian Larsen

Det må være endnu sikrere at give mulighed for at bestille og betale varerne hjemmefra og modtage dem i en indkøbsvogn ved butikken. Så kan man selv pakke dem i sin taske. Det vil beskytte både medarbejdere og kunder, og kun medarbejderne berører varerne.

Marianne Nielsen, Alvin Jensen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

@Lillian Ja, eller for varene leveret. Købmanden her i byen køre vare ud hver dag i øgeblikket.

Super positivt med denne artikel.

Præcis denne eftermiddag vovede jeg mig over i fakta på Borgbjergsvej, og oplevede absolut ingen ændring på folks adfærd: Unge gik ind i grupper, alle stod tæt i køen, og da jeg spurgte kasseassistenten om hvorfor de ikke ændrede på køkulturen, fik jeg det svar, at "her lukker butikken ikke p.g.a. en skide virus!", - jeg spurgte så de, der stod bag mig i køen om at holde ca. 2 meters afstand, og jeg kunne se på dem, at de ligesom kom i tanke om, at, ja, det skulle de vist forresten også.
Jeg gik hjem og ringede til coronapolitiet, eller den myndighed hos politiet, der tager sig af spørgsmål, og fik det svar, at det tog politiet sig ikke af, jeg skulle kontakte coop.
Det gjorde jeg så, og fik det svar at jeg da kunne handle i Irma i stedet for, indtil de sidste af deres mange afdelinger fik styr på det.
Nu håber jeg, at der snart bliver lidt respekt omkring køkulturen forsamlingskulturen grundet coronavirussen, for ellers har myndighederne min velsignelse til at lave totalt udgangsforbud, når idiotien er så fremherskende!

Jane Doe, Maj-Britt Kent Hansen, Tinne Stubbe Østergaard og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg er lige kommet fra brugsen i Stege. Der er sat glasafskærmning op ved kasserne. Folk holder afstand og plastikhandsker er til rådighed. Stille og roligt går det hele.

Lillian Larsen, Jane Doe og Carsten Munk anbefalede denne kommentar