Læsetid: 4 min.

Bygningsarbejdere: Arbejdsgiverne udnytter coronakrisen til ikke at gøre noget ved social dumping

Tirsdag blev der indgået overenskomstforlig for cirka 60.000 bygningsarbejdere – men uden den kraftige forhøjelse af mindstelønnen, som lønmodtagerne havde krævet. Arbejdsgiverne kritiseres nu for at bruge coronakrisen til ikke at gøre en indsats mod social dumping, men Dansk Byggeri kalder det for en konspirationsteori
Chefforhandler Claus Von Elling erkendte efter indgåelse af den nye aftale, at byggearbejdernes vigtigste krav ikke er blevet indfriet: »Jeg vil også være helt ærlig: Det her resultat er ikke, hvad vi kæmpede for. Det er, hvad der har været muligt i den situation, vi står i,« udtalte han.

Chefforhandler Claus Von Elling erkendte efter indgåelse af den nye aftale, at byggearbejdernes vigtigste krav ikke er blevet indfriet: »Jeg vil også være helt ærlig: Det her resultat er ikke, hvad vi kæmpede for. Det er, hvad der har været muligt i den situation, vi står i,« udtalte han.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

18. marts 2020

Coronakrisen betyder, at fagbevægelsens traditionelle muskler – at nedlægge arbejdet og lægge landet øde – ikke kan bruges. Som formanden for 10.000 medlemmer af Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, Claus Westergreen, siger det:

»Det ville nok ikke være det klogeste lige nu at kaste landet ud i en stor faglig konflikt.«

Den usædvanlige situation kan ses på den overenskomstaftale, som byggeriet indgik natten til tirsdag. For byggearbejdernes absolutte hovedkrav – at få hævet mindstelønnen med mindst 30 kroner – kom ikke igennem.

»Vi står i en fuldstændig ekstraordinær situation, hvor verden er vendt på hovedet,« sagde chefforhandleren for 3F’s Byggegruppe Claus Von Elling.

Det er Claus Westergreen enig i. Han kritiserer arbejdsgiverne i Dansk Byggeri for at være krøbet i ly af coronakrisen i stedet for at gøre en indsats mod social dumping. Arbejdsgiverne har udnyttet, at byggearbejderne ikke ville kunne gå i aktion for deres krav, mener han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu