Nyhed
Læsetid: 6 min.

Corona har fået kommuner til at aflyse anbragte børns samvær med deres forældre

Coronakrisen rammer nu også anbragte børns mulighed for fysisk samvær med deres forældre. Flere kommuner har i sidste uge aflyst samvær – i flere tilfælde uden hjemmel i loven. »Jeg er så bange for, at min søn skal glemme mig,« siger en mor
En ny midlertidig bekendtgørelse betyder, at planlagt samvær med børn midlertidigt kan suspenderes. Det er en betingelse, at det sker på baggrund af en individuel konkret vurdering af hver enkel familie, og det har ikke været tilfældet i alle kommuner.

En ny midlertidig bekendtgørelse betyder, at planlagt samvær med børn midlertidigt kan suspenderes. Det er en betingelse, at det sker på baggrund af en individuel konkret vurdering af hver enkel familie, og det har ikke været tilfældet i alle kommuner.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Indland
23. marts 2020

Flere kommuner landet over har besluttet at udskyde eller aflyse anbragte børns samvær med deres forældre for at begrænse smitten af coronavirus.

I flere tilfælde er beslutningen om at suspendere samværet blevet taget uden hjemmel i lovgivningen. Det erkender Social- og Indenrigsministeriet over for Information.

»Også for kommunerne har det været en ny og svær situation at forholde sig til, og derfor lavede nogle kommuner hurtigt retningslinjer for at forsøge at begrænse smitten,« skriver ministeriet i et svar til Information.

Helt konkret har flere kommuner truffet en generel beslutning om at aflyse alt samvær mellem forældre og deres anbragte børn for at undgå smitte. 

Men ministeriet understreger, at »lige nu er der ikke sundhedsfagligt grundlag for generelt at suspendere anbragte børns samvær med biologiske forældre«. 

Ministeriet oplyser, at det ikke har kendskab til alle de kommuner, der måtte have tolket reglerne forkert, men nævner konkret to, nemlig Randers og Lolland kommuner. Kommunerne kontaktede selv ministeriet i forrige uge, hvorefter de ændrede praksis.

Herudover har Information været i kontakt med fire familier fra hver sin kommune, som alle fortæller, at de fik at vide, at ikke måtte have samvær de næste to uger på grund af coronakrisen.

En af de forældre er Bettina Skibsted fra Haderslev. Hendes femårige datter er anbragt.

»De ringede og meddelte det torsdag i sidste uge på grund af virussen,« siger Bettina Skibsted og tilføjer, at hun blev så trist, at hun ringede til sin mor og tudbrølede.

Direktør Charlotte Veilskov fra Børn og Kulturservice i Haderslev Kommune bekræfter, at kommunen i sidste uge aflyste planlagt samvær på grund af corona.

Ministeriet oplyser, at de nu har udsendt klare retningslinjer, så kommuner ikke kommer til at handle i strid med gældende regler. Det har fået Haderslev Kommune til nu at »gennemgå alle sager og vurdere på henholdsvis smitterisiko og folk i risikogrupper i hver eneste sag«, skriver Charlotte Veilskov i en mail til Information.

»Jeg kan derfor ikke sige noget om, i hvor stort omfang vi fortsat aflyser samvær, idet vi først går i gang med gennemgangen nu, og det vil være en individuel og konkret vurdering i hver eneste sag,« siger hun.

En ny bekendtgørelse

På baggrund af coronaloven, som blev hastevedtaget torsdag i sidste uge, har ministeriet onsdag udsendt en ny midlertidig bekendtgørelse. Den åbner for, at en kommunalbestyrelse nu kan træffe afgørelse om, at et planlagt samvær – som barnet ellers har lovfæstet ret til – »midlertidigt udøves på anden måde, herunder ved elektronisk kommunikation, eller at samværet midlertidigt suspenderes«.

Bekendtgørelsen trådte i kraft fra onsdag formiddag klokken ti.

Men det er en betingelse, at det sker på baggrund af en individuel og konkret vurdering af hver enkel familie. Det understreger ministeriets presseafdeling over for Information. Hvis for eksempel et anbragt barn eller dets forældre er i en særlig risikogruppe, eller der er sygdomstegn hos barn eller forældre, kan der blive tale om en suspendering eller indskrænkning af samværet med forældrene.

»Kommunalbestyrelsen skal tage stilling i de enkelte tilfælde og herunder afveje barnets eller den unges behov for samvær og kontakt med familie og netværk over for hensynet til at begrænse risikoen for smitte,« fremgår det således af en ny orientering fra Social- og Indenrigsministeriet.

John Klausen, professor i socialret på Aalborg Universitet, bekræfter, at der skal være tale om en individuel vurdering, før et planlagt samvær kan suspenderes:

»Hvis det er en generel beslutning, så er det ikke i overensstemmelse med loven, og jeg kan heller ikke se, at det på nogen måde er i overensstemmelse med de nye bestemmelser i epidemiloven,« siger han.

Men i Skive Kommune oplevede et forældrepar at modtage et brev fredag den 13. marts, hvori kommunen oplyste, at den nu havde besluttet, at der ikke kunne ske afvikling af samvær de næste to uger, hvorfor »alle samvær« på den baggrund blev indstillet til og med den 29. marts 2020.

John Clausen fra Aalborg Universitet har læst brevet og vurderer på den baggrund, at der er truffet en beslutning på baggrund af den generelle situation omkring coronavirus.

»Det lyder ikke som en konkret vurdering,« fastslår han.

Skive Kommunes direktør for Familie- og Kulturforvaltningen, Jan Lund-Andersen, skriver i en mail, at der, inden kommunen modtog de nye retningslinjer fra Social- og Indenrigsministeriet, har »været meldt nogle midlertidige generelle retningslinjer ud til forældrene om samvær«.

Ifølge Jan Lund-Andersen har der »alene været indgået frivillige aftaler«.

»Det har således ikke været nødvendigt at træffe egentlige afgørelser. I så fald skulle der selvfølgelig have været foretaget konkrete og individuelle vurderinger,« tilføjer han.

Forældreparret fra Skive, der ønsker at være anonymt, kan på den ene side godt forstå, at deres anbragte dreng ikke skal udsættes for smittefare. På den anden side mener de ikke, at risikoen for smitte er særlig stor så langt ude på landet.

»Vi er raske, og vi holder os hjemme. Det samme gør plejefamilien, som også bor ude på landet,« siger moren og tilføjer, at samvær via Facetime eller Skype for dem ikke et alternativ, da barnet er for lille.

»Jeg er nødt til at være i nærheden af ham og holde ham, så jeg er meget ked af det. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det vil blive ikke at se ham, hvis coronaen trækker ud,« siger hun.

»Jeg er så bange for, at min søn skal glemme mig, så kontakten er så vigtig.«

En til to dage på forkant

I Fredericia fik Sandra Petersen tirsdag den 17. marts en opringning fra familieafdelingen i kommunen med besked om, at et planlagt samvær med datteren Sofie var aflyst.

Sagsbehandleren forklarede ifølge Sandra Petersen blandt andet, at kommunen for at undgå smittespredning i disse dage stoppede fysisk samvær mellem alle de anbragte børn i kommunen og deres forældre.

Til Information siger Sandra Petersen, at hun »frygter, at der går lang tid, og så kan min datter måske ikke lige forstå, hvorfor mor og far ikke kommer«.

Familiechef Kirsten Blæhr fra Fredericia Kommune medgiver, at kommunen har været »en til to dage på forkant«, da Sandra Petersen tirsdag fik aflyst samværet med datteren Sofie.

»Vi har trukket i nødbremsen,« tilføjer familiechefen og oplyser, at kommunen »har ringet og talt med alle forældre, hvis børn er anbragte«.

Kommunen har blandt andet tilbudt Skype som alternativ til fysisk samvær de første 14 dage, hvor skoler og daginstitutioner lukkede ned.

»Vi har ikke blot aflyst samværet uden at tilbyde alternativer.«

– Men tirsdag havde I ikke hjemmel til at træffe den beslutning?

»Jeg vil godt stå på mål for, at vi har tænkt os godt om og prøvet at bruge vores sunde fornuft,« siger Kirsten Blæhr, der fastholder, at der var tale om en konkret vurdering i familiens tilfælde.

Det var dog ikke den opfattelse, Sandra Petersen havde af det opkald, hun modtag i sidste uge.

»Jeg ville ønske, at de havde set på situationen – set på, om vi forældre eller plejefamilien er i risiko, eller også at forældre skal have en dragt, handsker og maske på. Eller blive testet for det. Det burde man, når man har et anbragt barn og skal have samvær med det barn,« siger hun.

»Det kommer tættere på én«

Også Ela Beck fra Kolding fik fredag den 13. marts telefonisk besked om, at hendes samvær med hendes femårige søn var aflyst.

»Jeg er sur og ked af det over det. Når jeg har så lidt timer med ham i forvejen, så har jeg det ekstremt dårligt med det,« siger Ela Beck.

Under normale omstændigheder ser hun sin søn en time hver uge.

»Jeg savner ham allerede, og nu kommer jeg til at savne ham mere. Og det her med, at man ikke ved, hvordan han har det, om han er smittet, eller familien er smittet, det går jeg også og bekymrer mig om. I starten var jeg ikke så bekymret, men nu kan jeg godt mærke, at det kommer tættere på én.«

Socialdirektør Thomas Reintoft fra Kolding Kommune forklarer, at kommunerne i perioden fra den 12. til den 17. marts – altså fra den dag, statsminister Mette Frederiksen iværksatte de første tiltag, til den nye epidemilov trådte i kraft – har skullet »navigere i et dilemma mellem de sundhedsfaglige og sociale/familiemæssige hensyn«.

Kolding Kommune har ikke aflyst samvær generelt, forklarer han, men »såfremt der er truffet afgørelse om at aflyse et samvær, er det sket på baggrund af en konkret individuel vurdering i den pågældende sag«.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kramer

"Forældre" skal her forståes som biologisk ophav.
Hvem var det lige der ringede og hylede til sin mor?
Hvad med at tage udgangspunkt i børnenes rettigheder og perspektiv?

Ete Forchhammer

Ømtåleligt emne! Med til billedet hører vel hvordan og hvorfor anbringelsen/adskillelsen er sket og hvad den har ført til for barnet?
En time om ugen i to uger = to timer af 14x24... Er det meget eller lidt?
Handler artiklen om at avisen har fundet noget at skrive om, eller om at der er behov for mere "pædagogisk støtte" til adskilte forældre?