Nyhed
Læsetid: 4 min.

Coronaoverblikket: Når statslederne træder i deres sande karakter

Informations daglige coronaoverblik er klar til dig
Frankrig erklærer udgangsforbud. Det er trådt i kraft i dag kl. 12, efter præsident Macron i går aftes talte direkte til nationen: »Vi er i krig. En sundhedskrig«.

Frankrig erklærer udgangsforbud. Det er trådt i kraft i dag kl. 12, efter præsident Macron i går aftes talte direkte til nationen: »Vi er i krig. En sundhedskrig«.

Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Indland
17. marts 2020

Velkommen til Informations coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund, for økonomien og for sammenhængskraften. Læs med her, eller tilmeld dig overblikket på mail. Det er gratis.

Så er vi tilbage igen, selvom vi ikke har flyttet os ud af flækken siden i går.

Det har verden og coronavirusset til gengæld, og herhjemme er 82 nu indlagt, 18 af dem på intensiv – det er endnu en fordobling på et døgn. Så husk at blive indendøre. Det er den letteste solidaritetshandling du nogensinde vil blive bedt om. Og så kan du jo læse Informations coronaoverblik samtidig.

Døgnets vigtigste nyheder

  • Aktiemarkedet i det største fald siden Black Monday i 1987, da det lukkede i aftes. Det er særligt det amerikanske aktiemarked, der fortsat er i frit fald, men det betyder ifølge analytikerne, at de største milliardforvaltere er begyndt at slikke sig om munden, så her sidst på dagen har markedet været på vej op igen.
  • Frankrig erklærer udgangsforbud. Det er trådt i kraft i dag kl. 12, efter præsident Macron i går aftes talte direkte til nationen: »Vi er i krig. En sundhedskrig«. Udgangsforbuddet gælder i hele landet og varer i 15 dage, hvor det kun vil være tilladt at gå ud for at tage på arbejde, foretage nødvendige indkøb og for at gå til lægen.
  • EM i fodbold bliver udsat et år. Det skriver Norges Fodboldforbund på Twitter efter formiddagens krisemøde i Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) med forbundets medlemslande. Her blev det besluttet, at sommerens europamesterskab i fodbold flyttes til 2021 som følge af coronavirusset.
  • Dronningen taler til nationen kl. 20 i aften. Det sker som regel kun nytårsaften, men nu køres det helt tunge skyts ind for at få danskerne til at forstå alvoren. Hun har selv forskanset sig på Fredensborg, hvorfra hun vil tale.

De vigtigste coronahistorier

Sara Houmann Mortensen

Støt det blødende kulturliv

Det er ikke kun aktiemarkedet og rejsebranchen, der styrtbløder i øjeblikket. Verdens kulturliv er ramt i hjertekulen med lukkede spillesteder, kunstnere, festivaller, musikere, teatre og alt det, vi lidt bredt kalder oplevelsesøkonomien. I går måtte Fredericia Teater erklære sig konkurs. Informations kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde har på lederpladsen i dagens avis en opfordring til os alle sammen:

»Køb kunst, plader, teatergavekort, og køb billetter til en onlinefilmfestival. For under coronakrisen skal du huske at forbruge den kultur, du ønsker også skal findes på den anden side.« (Dagbladet Information).

Verdens ledere til den store eksamen

Kriser som denne bliver hurtigt til lidt af et troldspejl for verden. Ikke bare for vores samfundsmodeller og hele vores civilisation, som vi skrev om i går, men også for verdens ledere, der reagerer helt forskelligt på coronakrisen. Derfor har vi sat vores korrespondenter til at beskrive, hvordan lederne i deres respektive regioner har håndteret problemerne. (Dagbladet Information).

Techgiganters indsats mod falske coronanyheder er uden historisk fortilfælde

Men stadig ikke nok. Rygter, misinformation og konspirationsteorier spreder sig som en .. ja, epidemi – også i Danmark. (Dagbladet Information).

Mette Magtfuldkommen

Grænselukninger, hastelove og lederskab. Statsministeren har ignoreret Sundhedsstyrelsens anbefalinger og givet sig selv for meget magt i den seneste uges politiske tiltag for at inddæmme coronasmitten, mener Informations politiske analytiker, Lars Trier Mogensen, der er inviteret ind i den virkelig velfungerende nye nyhedspodcast Genstart, som DR lige nåede at lancere inden Covid-19 lagde landet ned. (DR, Genstart).

USA i opløsning

Den prisvindende amerikanske journalist David Wallace-Wells er kendt som lidt af en apologet, men desværre rammer han også sjældent ved siden af. Heller ikke i denne ætsende analyse af USA under corona-krisen, der bærer overskriften »America Is Broken«.

Ikke overraskede er det en læsterlig kritik af Trump-administrationens håndtering af krisen, men så kan man måske lune sig ved denne tekst fra Politico om den totale sammensmeltning i Trumps MAGA-bagland. (New York Magazine + Politico).

Slavoj »der-var-han-igen« Žižek

Der er bud efter den gode slovener Slavoj Žižek i sådan en krise her, og forleden bragte vi hans lidt håbefulde tekst, der med henvisning til Tarantinos Kill Bill (åh Slavoj, altså) mente, at krisen kunne blive et dødsstød til kapitalismen. Han er lidt i den samme retning i hans seneste essay i The Philosophical Salon på L.A. Review of Books fra i går, hvor han læser den italienske filosof Giorgio Agambens tanker om folkets ret til at kræve lederskab. (Los Angeles Review of Books).

Verdensberømte museer og kreative i din egen stue

Vi nærmer os den totale nedlukning og isolation af verden, efterhånden som dette virus spreder sig, og ligesom i går viderebringer vi lige et par ideer og initiativer, der måske udvider horisonten gennem skærmen. For eksempel viser disse berømte museer rundt i samlingen helt vederlagsfrit, og den danske instruktør Jonas Risvig har sammen med en lang række kunstnere – fra Noah Carter og Suspekt til Eloq og Emil Kruse – oprettet live »masterclasses i skabertrang og kreativitet« via Instagram.

Spred ordet, ikke smitten

Det var nogenlunde det vigtigste, der er sket på coronafronten siden i går. Tænk over, at der er mange måder at klare isolationen på – de rige og berømte her har deres måde – vi er nok mere sådan Joy Division-Isolation-agtig.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Bundgaard

Endnu en fordobling.. kender man lidt til eksponentiel vækst, så ender dette her meget grimt. Lad os håber vi knækker den inden. Hold afstand og pas på jer selv.

Janus Agerbo, Erik Fuglsang og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

En skrøbelig verden. Har tit undret mig over, hvor lidt der skal til før der tales om sammenbrud. Findes der ingen robusthed i den verden og den kultur vi har opbygget?

Tilsyneladende ikke. Kun i job annoncer og landet jobcentre. Her skal man som ledige dæleme være robust.

Jeppe Lindholm

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE12012129/kaere-soeren-brostroe...

Hørt, hørt, hørt.

At man ikke kan blive testet ved symptomer på corona er en mildt sagt usikker og ulykkelig strategi. For nu ikke at bruge kraftigere ord. Jeg forventer mig mere af verdens bedste sundhedssystem.

- Meget mere.