Nyhed
Læsetid: 5 min.

Coronaoverblikket: Vi tager 3 uger mere

Her er dit daglige coronaoverblik
Nu tilslutter sundhedsminister Magnus Heunicke sig de eksperter, der gennem hele forløbet har ment, at massetest var den mest effektive vej til at stoppe et masseudbrud. Og statsministeren forlænger lukninger og restriktioner frem til og med 2. påskedag

Kim Haugaard

Indland
23. marts 2020

Velkommen til Informations coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Læs med her, eller tilmeld dig overblikket på mail. Det er gratis.

At teste eller ikke at teste. Det er spørgsmålet … der har fyldt coronadebatten herhjemme siden krebserøde skiløbere kom direkte hjem fra afterski på Kitzloch og i tusindtal gik tilbage på arbejde og i skole over hele landet, præcis som de plejede.

For hvad skulle de ellers gøre? Noget af det djævelske ved denne virus er som bekendt at inkubationsfasen er så forholdsvis lang, så man kan gå rundt i dagevis, ja ligefrem ugevis, med virussen rasende i cellerne uden at mærke det fjerneste.

Dengang vurderede myndighederne hurtigt, at det ikke gav mening at masseteste de hjemkomne eller for den sags skyld andre syge danskere. Det var ellers WHO’s officielle anbefalinger, men ifølge de danske myndigheder gjaldt det ikke for lande som Danmark, og der var heller intet lægevidenskabeligt belæg for, at den slags inddæmninger ville hjælpe stort på det danske udbrud.

Dels fordi der var for mange smittekæder, til at man kunne opspore og stoppe dem, dels fordi alle hjemkomne måtte være at betragte som potentielt syge, og dels – og det er måske nok så vigtigt – fordi man ikke havde et tilstrækkeligt antal testkits. Således meddelte flere Regioner allerede i weekenden, at man blev nødt til at holde op med at teste sundhedspersonalet, da man simpelthen ikke havde tests nok.

I weekenden kom det så også frem at sydkoreanske embedsmænd for to uger siden henvendte sig til de danske myndigheder med et tilbud om at købe testkit. Men myndighederne lod sig ikke overbevise af tilbuddet, og Danmark gik derfor glip af en mulighed for at indkøbe tusindvis af testkits. Det undskylder – eller beklager, hedder det retteligt – Magnus Heunicke nu og tilslutter sig her til morgen de eksperter, der gennem hele forløbet har ment, at massetest var den mest effektive vej til at stoppe et masseudbrud.

På det allerførste pressemøde Mette Frederiksen og Magnus Heunicke holdt, gjorde de det begge to meget klart:

»Kommer vi til at begå fejl?« spurgte Mette Frederiksen retorisk og svarede selv: »Ja, vi kommer til at begå fejl. Men den største fejl, vi kan begå, det er at tøve.«

I øjeblikket er 254 personer indlagt med coronavirus – 55 af dem på intensiv. Globalt set har mere end 15.000 mennesker mistet livet til sygdommen. Her er dit daglige Coronaoverblik fra Information.

Døgnets vigtigste nyheder

  • Mette Frederiksen (S) forlænger restriktioner og lukningen til 13. april. Det sker med samtlige partileders opbakning og i erkendelse af at spidsbelastning fra coronavirus først ventes at indtræffe midt i april.
  • Tyskland gør det forbudt at mødes mere end to personer. Det gælder dog ikke for familier og arbejdspladser. Grækenland indfører udgangsforbud, og Frankrig forlænger sine restriktioner med to måneder.
  • Kansler Angela Merkel er gået i selvvalgt karantæne. Det sker efter, at hun har holdt møde med en læge, der viste sig at være smittet med coronavirus. Hun nåede dog at være med til at vedtage en krisepakke på 156 milliarder euro, som den tyske regering blev enig om i går.
  • De Olympiske Lege i Tokyo hænger i en tynd tråd. Det står klart efter Japans premierminister, Shinzo Abe, i nat sagde, at det kan blive »uundgåeligt« at udskyde legene, hvis pandemien gør det umuligt at afholde det på sikker vis. Canada og Australien har allerede trukket sig.
  • Harvey Weinstein er testet positiv for coronavirus. Den 68-årige tidligere filmproducer Harvey Weinstein sidder ellers isolationsfængslet. Er det en historie? Det vil vi mene, det er, ja.

De vigtigste coronahistorier

Lad os huske handlekraften, når pandemien er ovre

Hvad er det for en indsigt om os selv, virussen bringer med sig? Hvad er det for en virkelighed, vi gerne vil vende tilbage til? Hvordan skal vores verden se ud, postcorona? Det spørger Jørgen Steen Nielsen i et smukt og håbefuldt essay, vi bringer i dagens avis. (Dagbladet Information)

De vil »falde på stribe«

Hjemløse og stofbrugere har kol og andre sygdomme, men sover ofte tæt sammen, og mange skal hver dag på gaden og skaffe penge og stoffer. Coronasmitten kan lynhurtigt sprede sig, og det kan få fatale konsekvenser, advarer fagpersoner, som vi har talt med i denne reportage fra gadens København.

Sarah Hartvigsen Juncker

Den rolige professor

Det vrimler med digitale animationer og effektive explainere over Covid-19’s hærgen og denne her fra New York Times er en af de flotteste, vi har set, selv om den mest er for amerikanere. Men der er nu ikke noget som at høre en affekteret britisk professor forklare det hele på mindre end et par minutter. Det er næsten som en slags meditation. (New York Times + BBC)

Pass it on

Selv om der er virksomheder, der lider, og arbejdsløshedstallet eksploderer, er der firmaer, der stadig banker derud af. Amazon har lige slået 100.000 jobannoncer op, og Cannabis-producenterne melder om heydays efter, at befolkningen har fået mere tid derhjemme. (Bloomberg)

Stanna hemma

Nogen spradebasse er han altså ikke, men den svenske statsminister, Stefan Löfven, talte i går aftes landsfaderligt direkte til den svenske befolkning. Der kom ingen nye restriktioner eller lukninger for lösgodis, men Löfven forsøgte at appelere til svenskernes forståelse for situationens alvor og for, at der »kan komme yderligere begrænsninger«. (SVT)

Den ensomme død

Hvis du skulle have glemt alvoren: Hjerteskærende, men helt utrolig veldrejet reportage fra Italien, der er ved at bryde sammen. (Sky)

Spred ordet, ikke smitten

Det var alt, vi havde på programmet i dag. Vi ses igen i morgen, hvor verden sikkert ser helt anderledes ud. I sådan en tid er der brug for saglig og kritisk journalistik, der kan skille det væsentlige fra det uvæsenlige, det sande fra det usande, og blande det sure og det søde, så det giver den der helt perfekte umamismag, vi går efter hver dag. Alle vores artikler om coronavirus er gratis, og vi er glade for, at du læser med. Men journalistik koster stadig penge at lave. Hvis du vil støtte fri og uafhængig journalistik, så prøv Information. Måske bare en periode. Du vil blive glad for det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En tanke eller undren::
Vore organisationer,ejere og underholdnings industrien og hele det økonomiske system synes at men det her er en katastrofe,så hjælpen fra os selv/staten er nødvendig.
Men set i et større perspektiv: bør et land som vores klage så meget? Hvis vi ser på stater i Afrika-mellemøsten og andre steder,så lever mennesket stadig uanset lidelser som er 100 gange værre end den måned ca. vi skal "lide" på manglen af tidsfordriv-værtshuse og underholdning.

Thomas Tanghus, Gert Romme og Anina Weber anbefalede denne kommentar