Læsetid: 5 min.

Eksperter uenige om mulig genåbning om to uger: Det kan være forhastet

Sygehusvæsenets kapacitet bliver altafgørende for, hvornår den gradvise genåbning af Danmark kan påbegyndes, forklarer eksperter. Statsministerens udmelding om mulig genoplukning efter påske – hvis udviklingen fortsætter – virker fornuftig, lyder det fra nogle. Andre mener, det er forhastet
Hvis alting fortsætter i den nuværende retning, skal Danmark i gang med at åben efter påsken. Det fortalte Mette Frederiksen under et pressemøde tirsdag.

Hvis alting fortsætter i den nuværende retning, skal Danmark i gang med at åben efter påsken. Det fortalte Mette Frederiksen under et pressemøde tirsdag.

Christian Lindgren

1. april 2020

Mandag lagde statsminister Mette Frederiksen (S) op til, at vi gradvist kan begynde at åbne dele af samfundet op igen efter påske, hvis den nuværende udvikling i epidemien fortsætter – hvor tiltagene for at afbøde smitten ser ud til at have virket.

Men den udmelding deler vandene hos en række eksperter, Information har talt med.

Nogle påpeger, at vi risikerer en så stor stigning i antal smittede, at sygehusvæsenet ikke kan følge med. Vi bør derfor vente med genåbning, indtil epidemikurven er knækket helt, lyder argumentet blandt andet fra Jan Pravsgaard, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

»Det giver ikke mening at begynde at lukke samfundet op, før kurven over antal smittede er på vej ned ad bakke igen. Ellers risikerer antallet af smittede at løbe løbsk,« siger han.

Andre vurderer, at vi godt kan slække lidt og gradvist på tiltagene, selv om det resulterer i flere smittede. Det vil nemlig betyde, at vi kommer tættere på makskapacitet i sundhedsvæsenet og dermed lidt hurtigere opnår større immunitet i samfundet.

»Antallet af nye smittede vil stige, når vi åbner samfundet langsomt op, men det er også okay. Det handler så om, at sundhedsvæsenet stadig har kapacitet til at følge med,« siger Søren Riis Paludan, der er professor i virusinfektioner på Aarhus Universitet.

Han bakkes op af Lone Simonsen, epidemiolog og professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet. Hun forklarer, at vi lige nu ikke udnytter al kapacitet i sundhedsvæsenet, og at det derfor kan give mening at begynde så småt at åbne samfundet op.

»Al kapacitet skal i spil, for vi vil gerne opnå en vis grad af immunitet i befolkningen, uden det går alt for langsomt. Men det er ikke nemt – vi har aldrig prøvet at kontrollere en pandemi på den her måde før,« siger hun.

Samme dag som Mette Frederiksen kom med udmeldingen, udgav Statens Serum Institut (SSI) et nyt notat om udviklingen af coronaepidemien i Danmark.

Her fremgår det, at epidemien i Danmark »efter alt at dømme« er »bøjet af«. Det underbygges af en graf, der viser, at antallet af daglige danske nyindlæggelser langtfra følger det forventede epidemiscenarie baseret på situationen i Norditalien. Tværtimod kan man nu se, at det daglige antal nye indlagte patienter er konstant.

Afbøjningen er dog mindre tydelig, når man ser på antallet af kritisk syge patienter. Det skyldes, at der er en forsinkelse på effekten af tiltagene, når det kommer til intensivpatienter, da de først indlægges sent i sygdomsforløbet, forklarer notatet.

Ikke desto mindre lyder konklusionen, at det aktuelle smittetryk herhjemme »er på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne«.

Måske for tidligt

Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitet påpeger, at en genåbning af samfundet efter påske vil falde nogenlunde samtidig, som Statens Serum Institut forventer, at epidemien topper i Danmark.

For at sikre at antal smittede ikke pludselig når et niveau, hvor sygehusvæsenet ikke kan følge med, bør nedlukningen ifølge ham først afvikles, efter epidemien har toppet herhjemme, og vi kan observere en periode med et decideret fald i smitteudbredelsen.

»Det giver ikke mening at genåbne allerede efter påske. Det er formentlig der, hvor der er allerflest smittede danskere, og så skal man jo ikke lukke dem ud blandt hinanden. Så risikerer den sidste måneds arbejde at være spildt,« siger han.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, er enig i, at det fra et epidemiologisk synspunkt ville være sikrest at afvente et fald i smittekurven.

»Men der er jo også økonomi, politik og samfundsinstitutioner at tage hensyn til. Derfor kan det give mening at fremrykke en genåbning lidt. Men det skal foregå meget langsomt, forsigtigt og kontrolleret,« siger han.

Langsom genåbning 

Regeringen vil endnu ikke sige, hvordan den har tænkt sig at lukke samfundet op igen, kun at det skal ske gradvist og måske ved tidsforskudte samfundsaktiviteter.

»Det kan for eksempel være, at vi skal uddanne os på forskellige tider på dagen,« sagde Mette Frederiksen mandag.

I notatet fra Statens Serum Institut fremgår en række anbefalinger til en »ansvarlig genåbning«. Det nævnes blandt andet, at der bør være tidsmæssig afstand på cirka en måned mellem trin af åbningen.

Det er fornuftigt at vente så længe, lyder det fra flere af eksperterne.

»Det er rettidig omhu. Når man først begynder at skrue på en knap – og flere mennesker dermed møder hinanden – så tager det noget tid, før vi kan se, om epidemien blusser op igen,« siger Lone Simonsen.

Herudover bør principper om at holde afstand, planlægge med hjemmearbejde, afholde møder virtuelt, opretholde god hygiejne og begrænse forsamlinger stadig fastholdes, understreger SSI.

Det er fornuftigt, vurderer Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme ved Københavns Universitet og Rigshospitalet. Danskerne må nemlig ikke tro, at coronavirussen ikke fortsat er i samfundet, selv om det ser ud til, at vi har fået kontrol over udviklingen.

»Virussen er ikke blevet mindre smitsom. Hvis vi går tilbage til den måde, vi levede før – og bare ignorerede alt, hvad der blev sagt – så ville det gentage sig. Det er befolkningens fortjeneste, at den ikke fik lov til at smitte så meget,« siger han.

Klog genåbning 

Hvis samfundet lukkes op igen, mens der stadig er smittetilfælde, er det afgørende, at der ikke opstår for mange nye smittekæder. Det kan ifølge Jens Lundgren give mening enten at se på, hvordan man kan åbne dele af samfundet igen baseret på geografiske eller demografiske opdelinger.

»Det vil for eksempel være usmart at samle alle børn i aulaen dagen efter påske. Det vil også være usmart, at alle går på arbejde på samme tid – og bruger de samme transportmidler på én gang. Der skal vi reducere kontakten så meget som muligt uden at blive i det mode, vi er i i øjeblikket,« siger han.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen bør man først lukke de mest presserende grupper ud. Studerende, der skal afslutte uddannelse eller små virksomheder, hvis produktion kræver fysisk tilstedeværelse. De kan også fungere som et »mikrokosmos« for, hvordan genåbningen påvirker smittespredningen, understreger han. 

»Det kræver selvfølgelig omfattende monitorering og testning. Men hvis der eksempelvis ikke efter to uger er sket en smittespredning i de 9.-klasser, som er tilbage i skole, eller de småindustrier, som har indført toholdsskift, så kunne man overveje at tage næste skridt og genåbne strategiske forretninger eller større industrier,« siger han.

Lone Simonsen fremhæver, at hvis man genåbner én del af samfundet, kan andre være nødt til at følge med. Hvem skal passe de arbejdende forældres børn, og vil flere igen rejse med offentlig transport i myldretiden?

Det handler for regeringen og sundhedsmyndighederne om at lægge et meget svært puslespil, der er baseret på matematiske modeller om, hvordan vi bevæger os og dermed smitter hinanden, mener hun.

»Det er en tid, hvor vi skal være kreative, og hvor vi bygger båden, mens vi sejler.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
  • Eva Schwanenflügel
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Jakob Trägårdh
  • Søren Kramer
Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, Jakob Trägårdh og Søren Kramer anbefalede denne artikel

Kommentarer

Prisværdig balanceret artikel, der anskueliggør, de dilemmaer, politikerne og sundheds myndighederne stå i/overfor.

Eksperter er uenige, men dog enige om stor forsigtighed.

Der er ingen lette valg, men noget skal vælges.

Og valget er irreversibel ...

Så, hellere tålmodigt forsigtigt, med plads til fejlskøn, end utålmodige fejlskøn med fatale konsekvenser.

Lillian Larsen, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen, Anne-Marie Krogsbøll, kjeld jensen, Henning Kjær, Rolf Andersen, Mogens Holme og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Hvis jeg var Mettes taleskriver havde talen i mandags nok lydt nogenlunde sådan:

"Vi starter nu en analyse af, hvordan vi langsomt kan kan sætte samfundet i gang igen på en sikker måde. For så vi har vi planen klar, når vi har klare beviser for, at vi er over toppunktet for antal smittede.

Dette arbejde vil naturligvis foregå i tæt samarbejde med folketingets partier, sundhedsmyndighederne og erhversorganisationerne. På den måde kan vi bedst muligt tage politiske, sundhedsmæssige og økonomiske hensyn."

At Mette lover at igangsætte genoplukningen lige før påske, hvis alle ellers bliver ved med at opføre sig ansvarligt er temmelig naivt. Mange hørte kun, at nu lysner det, og vil garanteret bruge påskeferien til temmelig dumme aktiviteter.

Birgitte Street Jensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Mads Bech Madsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

I øvrigt har Coronavirus en inkubationstid på to uger, så man skal i hvert fald vente to uger efter påskeferien, før man kan vurdere, om folket har opført sig ansvarligt gennem ferien.

Lillian Larsen, Birgitte Street Jensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Mads Bech Madsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

For mig lyder "gradvis genåbning" som noget, der minder meget om den strategi, Sverige hele tiden har fulgt, hvor man forsøger at begrænse hastigheden af smittespredning uden at sætte hele samfundet i stå.

Lillian Larsen, Jens Winther, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Det utilstrækkelige beredskab, da proppen røg af flasken i begyndelsen af marts kan formodentlig tilskrives eksperter som Lone Simonsen, der højlydt og gentagne gange gav udtryk for, at risikoen for smittespredning her i landet var lille. Måske vi burde lære at passe bedre på.

Rolf Andersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Mads Bech Madsen, Anne-Marie Krogsbøll og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

https://politiken.dk/indland/art7735949/Jeg-ville-%C3%B8nske-at-vi-havde...

Kæmpe svigt fra myndighedernes side, at det arrangement fik lov at løbe af stablen på trods af alle advarsler. De skal ikke have lov at gøre et sådant fejltrin igen. Hellere overforsigtig en underforsigtig af hensyn til økonomien i dette corona-tilfælde.

Man skal ikke have lov at smide potentielt tusindvis af borgere under bussen af hensyn tll påstande om, at det vil være godt for økonomien. Dels fordi det er inhumant - dels fordi det ikke vil være godt forøkonomien, det vil være endnu værre, for det vil ikke lykkes.

Erik Winberg, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Det er værre at åbne for tidligt end for sent.
Økonomisk krise får vi under alle omstændigheder og nogle virksomheder vil bukke under på grund af deres gæld. Men måske er det muligt at gå nye veje her - jeg vil næsten sige det er påkrævet. Vi har stadig klimakrisen hængende.

Simulating an epidemic
https://www.youtube.com/watch?v=gxAaO2rsdIs&app=desktop

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Bent Erik Sørensen anbefalede denne kommentar
Henrik Nielsen

Beslutningen skal jo tages - og mange er utålmodige. Situationen skal ikke komme ud af kontrol. Vi er alle mandagsdommere, når det drejer sig om krisebeslutninger. Godt det ikke er mig. Men en ting undrer mig når jeg læser: "eller små virksomheder, hvis produktion kræver fysisk tilstedeværelse.". Der er åbenbart mange, der har den forkerte opfattelse at alt er lukket ned. Bemærk at mange hundrede tusinde arbejder her dag herunder håndværkere og små produktionsvirksomheder.

Eva Schwanenflügel

Der er et manglende fokus på, hvad der kan gå hen og blive det helt store problem; nemlig at et stigende antal sundhedspersonaler igennem den senere tid er blevet smittet og dermed syge.

Der mangler stadig - i et land som Danmark - værnemidler og test.
Derfor aner personalet ikke om de selv er smittede, eller om deres kolleger smitter dem.

Og det gælder naturligvis også de patienter, der skal til andre undersøgelser på hospitalet, at de også muligvis er i risiko for at blive udsat for smitte.

"Joachim Hoffmann-Petersen, der er formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin, er bekymret for antallet af syge medarbejdere på hospitalerne.

- Det er meget, meget problematisk. Det bekræfter det billede, vi har set i Italien og Spanien med, at ganske meget sundhedspersonale bliver smittet. Problemet er, at når sundhedspersonalet er smittet, bliver de sygemeldte og kan ikke hjælpe til. Der er også en risiko for, at de smitter patienter, inden de når at blive sygemeldte.

Hvor udbredt er smitten blandt personalet, når 114 er sygemeldt?

- Så er det meget, meget udbredt, og det er en stor del af arbejdsstyrken, der mangler. Så det er ganske problematisk, for vi har brug for alle de folk, vi kan skaffe i de kommende uger."

"114 hospitalsansatte i Region Hovedstaden er smittet med Coronavirus"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/114-medarbejdere-i-region-hovedstaden-...

Mogens Holme, Finn Jakobsen, Rolf Andersen, Erik Winberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Har netop set Brostrøm - presset af en journalist - indrømme på pressemødet, at der er mangel på værnemidler.

Det kan kun gå galt...

Og i Sverige er der 59 døde det seneste døgn - og stadig flere syge sundhedspersonale...

Finn Jakobsen, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Har netop set Brostrøm - presset af en journalist - indrømme på pressemødet, at der er mangel på værnemidler.

Det kan kun gå galt...

Og i Sverige er der 59 døde det seneste døgn - og stadig flere syge sundhedspersonale...

Eva Schwanenflügel

... og der er stadig mange svenske SOSU-assistenter, der pendler til Danmark hver dag..

Hvad gør vi nu, hvis Sverige smelter sammen?
(Og vi selv gør det samme?)

Der er flere friske politikere, der har været ude med forslag om, at vi bør hjælpe Italien.
Men når vi ikke engang har værnemidler og test til vores eget sundhedspersonale, er det en ret gratis holdning.

Lillian Larsen, Rolf Andersen, Erik Winberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Juli? Hvordan man så overhovedet tænke på at åbne op efter påske? Har regeringen nu gået enegang på den dumme måde? Eller er det fordi, SST og SSI stadig kører en strategi med ikke at slå epidemien for meget ned?

Rolf Andersen, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne-Marie, det sidste.
Og så selvfølgelig at økonomien bløder..
Presset bliver for stort fra erhvervslivet og de borgerlige + Radikale.

Men lur mig om ikke der bliver åbnet MEGET langsomt, står det til statsministeren..

Anne-Marie Krogsbøll

Eva:

Jeg håber, at du har ret i, at det kommer til at gå uendeligt langsomt...

Jeg har netop set Lippert på TV2 lige nu med overvismand Dahlgaard, Jesper. Særdeles fornuftig og sympatisk mand, hvis konklusion er:
- smittebegrænsning bør gå forud for økonomi - for økonomiens skyld
- der er råd til flere hjælpepakker, også selv om vi fortsat lukker ned et godt stykke tid
- der er råd til fortsat velfærd, også selv om vi fortsat lukker ned et godt stykke tid
- der er råd til fortsat klimakamp, også selv om vi fortsat lukker ned et godt stykke tid
- der er ingen grund til økonomipanik

Så jeg vil håbe, at MF er i stand til at skelne mellem SAMFUNDETS behov og private økonomiske interessers behov - for det er jo ingenlunde nødvendigvis sammenfaldende.

SAMFUNDET har brug for at få stoppet smitten hurtigst muligt (det er vismanden enig med mig i :-)), og det er der rigeligt råd til. Men der er stærke økonomiske interesser (måske især folk med store aktieporteføljer?) som bidrager til partikasserne, som tænker kortsigtet, og som mener (helt fejlagtigt, for det kommer til at bide dem i r... som en boomerang) at have interesser i hurtig genåbning. Og jeg frygter, at MF ender med at lytte alt for meget til dem.

Selvfølgelig er det trist og tragisk for den lille virksomhedsejer måske at sigte sit livsværk, og det kan influere kraftigt på dømmekraften. Men er det virkeligt mere tragisk at miste sin virksomhed (som ofte vil kunne genstartes), eller for en spekulant at miste nogle millioner luftpenge, end det er for en familie måske at miste en far eller en mor eller et barn eller en bedsteforælder? Ikke efter min mening.

Vi skal lytte til disse fornuftige norske eksperter. Jeg håber, at MF læser dette:
https://www.nrk.no/ytring/strengere-tiltak-ma-til-1.14966280

Eva Schwanenflügel

Jeg tror helt sikkert Bigmother vil tænke på sit umiddelbare eftermæle som statskvinde; i sidste ende er det kun hende, der står med det endelige ansvar.

Og det skulle nødigt hedde sig, at en socialdemokratisk regering med Mette F i spidsen var ansvarlig for utallige corona-dødsfald..

Iøvrigt går det ikke meget bedre med den svenske økonomi, de er også i ressesion, ligesom resten af verden.

Det hér kan man ikke fikse ved at tonse derudaf med eksport eller produktion, for der mangler simpelthen aftagere.

Så håber også, Mette F læser dette :

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ki-djup-lagkonjunktur-till-foljd-av-c...

Anne-Marie Krogsbøll og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Klaus Jespersen

Jeg synes det er uhyggeligt, at der overhovedet er nogen, der har støttet disse tiltag i første omgang. Der har aldrig været data, der understøttede den nedlukning, der er foregået.

Tværtimod: Covid-19 med 40,000 døde ligner i sin effekt på alle måder, helt som det har været tydeligt fra starten, stadig en gennemsnitsinfluenzasæson. Med sin nuværende fordoblingstid på en uge når den en gennemsnits-influenza i sin samlede dødseffekt omkring 1. maj, som er det tidspunkt, man forventer den er toppet. Dette faktum er helt fraværende i medierne.

"Influenza spreads around the world in yearly outbreaks, resulting in about three to five million cases of severe illness and about 290,000 to 650,000 deaths" https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza

Til sammenligning har covid-19 efter to måneders "hærgen" krævet ca. 1/10 døde (40,000) i forhold til en normal influenza (400,000, gennemsnit fra wikipedia ovenfor).
https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Hertil er ikke lagt alle de langt mere vigtige dødsårsager i verden, som er faktor 10-100 mere alvorlige, såsom Alzheimer (2 millioner døde om året) diabetes (1.7 millioner døde om året), tuberculose (>1 million) osv.

Alt dette ville naturligvis være tydeligere, hvis NATO-landene testede bredt, så det var tydeligere for almindelige mennesker, at dødeligheden ligger langt under 1% fordi rigtig mange allerede har (haft) covid-19, i mange tilfælde uden måske at vide det. Oxford-studie: Halvdelen af UK har måske allerede covid-19.
https://www.ft.com/content/5ff6469a-6dd8-11ea-89df-41bea055720b
Og så er dødeligheden jo lige pludselig, helt som man kunne forvente, ekstremt lav og langt under 1%.

Når man har indset dette, er man halvvejs gennem tankeprocessen. Punkt 2 er at forstå, hvorfor medier og politikere reagerer som de gør, i modstrid med disse fakta/data.

Klaus Jespersen

Argumentet om "kurve-udfladningen" for kapacitetens skyld:

Covid-19 er lige nu:
1/10 af en normal influenza-sæson’s dødstal
1/50 (40,000 mod 2 mio) i forhold til f.eks. Alzheimer (6. dødsårsag), som er ekstremt ressourcekrævende.
Tæl så lungekræft, og alle mulige andre sygdomme. Samtidig er almindelig influenza stærkt begrænset mange steder i år (ikke mindst i Italien). Dette alene vil begrænse merkapacitetsforbruget fra covid-19 til få procent.

Selv i Italien, der har den absolut højeste tilsyneladende dødelighedsrate p.t. er over 68,000 døde over tre influenzasæsoner, ca. 22,000 om året, fordelt på ca. 4 måneder, altså 5000 om måneden for normal influenza i Italien (men ikke i år, hvor influenza er meget svag åbenbart)
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285

Måske skal du starte din tankeproces med at kigge på billeder fra Italien, Spanien, England og USA...

https://www.google.dk/search?q=Corona+Italien&source=lnms&tbm=isch&sa=X&...

Ligner det en almindelig influenza epidemi....

Tankeprocessen kan fortsætte med hypotesen:

Hvad var der sket, hvis man ikke greb ind mod smittespredning?

Du kan sikkert finde et wiki opslag, der er helt opdateret ....

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Klaus Jespersen

Kære John
Husk at det er billeder af et svar på en trussel, ikke truslens omfang i sig selv. Ligesom militærlastbilerne, ligesom den politikerskabte depression med millioner af nye ledige i USA, ligesom hastelovene der allerede er brugt med tvang på mennesker i Danmark (JP i dag). Nej det ligner lige *præcis* ikke en almindelig influenzaepidemi. Det ligner en apokalyptisk film og et demokrati på vej mod fascisme.

Og det passer rigtig dårligt med den virkelige verdens tal / fakta, som jeg nævner ovenfor. Og sådan er det allevegne i NATO-landene.

Som jeg skrev:
"Når man har indset dette er man halvvejs gennem tankeprocessen. Punkt 2 er at forstå, hvorfor medier og politikere reagerer som de gør, i modstrid med disse fakta/data."

Kig også gerne på kurverne for Sverige ift NATO-landet Norge INDEN Sverige begyndte med sine forsamlingsforbud for nylig. Selvom argumentet med at det kunne være endt forfærdeligt, er pseudovidenskabeligt (for vi kan aldrig kende den alternative fremtid) så er der data nok fra Sydkorea og Sverige/Norge sammenligningen den sidste måned til at se, at disse indgreb ikke virker. Hvilket er helt naturligt, når man forstår virussens natur, som også ligger tydeligt i data.

Jeg kan kun inderligt bede alle mennesker om at gå tallene igennem og vågne op.
https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Det er ikke Mette Frederiksen der finder på det her. Det er de grå eminencer i statsministeriet og slaget foregår bag lukkede døre.

Eva Schwanenflügel

Den spanske syge var nok også fake news.
Ligesom Jorden er flad.

Anne-Marie Krogsbøll, Kim Houmøller og John Larsen anbefalede denne kommentar

Vi glemmer at ikke hele landet har været lukket ned. Fødevareindustrien, lager, distribution og supermarkeder er alle fortsat aktive. Måske man skal skele til de forholdsregler der allerede var eller er blevet sat op for at undgå smittespredning, og derved sikre nye og forbedrede hygiejneforhold i alle brancher.