Læsetid: 3 min.

Nu skal flere testes for coronavirus: »Det er en megagod idé,« mener professor

Sundhedsmyndighederne oplyste søndag, at »langt flere« skal testes for COVID-19 i Danmark. Det havde været bedre, hvis det var sket noget før, men det er godt, at det nu bliver sat i værk, vurderer ekspert
Ifølge sundhedsministeren er vi »aktuelt udfordret af en global mangel på testkapacitet«, men for at opjustere kapaciteten vil myndighederne blandt andet samarbejde med en række danske virksomheder, fremgår det af pressemeddelelsen. Her ses et billede fra New York i USA, hvor de har etableret ’drive through’-centre, der kan teste borgere for coronavirussen.

Ifølge sundhedsministeren er vi »aktuelt udfordret af en global mangel på testkapacitet«, men for at opjustere kapaciteten vil myndighederne blandt andet samarbejde med en række danske virksomheder, fremgår det af pressemeddelelsen. Her ses et billede fra New York i USA, hvor de har etableret ’drive through’-centre, der kan teste borgere for coronavirussen.

Bruce Bennett

23. marts 2020

»Det er en megagod idé. Så enkelt kan det siges,« lyder det fra professor Janne Tolstrup fra Statens Institut for Folkesundhed, efter at de danske sundhedsmyndigheder har oplyst, at de vil ændre strategi og begynde at teste mere offensivt for COVID-19.

Søndag udsendte Sundheds- og Ældreministeriet en pressemeddelelse om, at ministeriet sammen med Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Lægemiddelstyrelsen har besluttet, at »langt flere skal testes«, som Magnus Heunicke udtaler i pressemeddelelsen.

»I forrige uge testede man alle 3.300 indbyggere i en italiensk landsby, og mange af alle corona-positive havde ingen symptomer, men de smitter i høj grad,« forklarer professor Janne Tolstrup.

»Jeg har set mange argumenter for, at vi ikke skal teste flere, fordi det ikke har nogen konsekvens – hvis du ikke har brug for et hospital, har det ingen konsekvens, om det er influenza eller corona. Men det argument forstår jeg ikke. Hvis det er corona, skal man virkelig tænke sig om i forhold til, hvem man har været i kontakt med i de sidste 14 dage. De personer skal nemlig kontaktes og i karantæne for at inddæmme smittespredning. Men det sker ikke nu, fordi man reelt ikke ved det.«

Selv om Verdenssundhedsorganisationen WHO igen og igen har opfordret til, at flere bliver testet, har Sundhedsstyrelsen og forskere forsvaret den danske teststrategi.

I Information, Berlingske, Jyllands-Posten og senest søndag i Politiken har eksperter kritiseret de danske myndigheder for ikke at teste flere med symptomer på COVID-19.

For sent?

Nu, hvor kursskiftet er varslet, er spørgsmålet, om det kommer for sent.

»Jeg tror, det ville have været bedre at være gået i gang noget før,« siger Janne Tolstrup. »Men det er godt, at vi får gang i det nu. Det er ikke så meget god videnskabelig evidens, vi har på området, men alt det, vi har, tyder på, at en strategi, hvor man både har nedlukning af skoler og reducerer social kontakt parallelt med at lave testning, er effektiv. De resultater, vi har, viser, at smitteopsporing er meget, meget vigtigt.« 

Fremover skal »alle med mistanke om moderat til svær« COVID-19 efter en klinisk vurdering på et sygehus testes.

Sundhedsministeriet fremhæver blandt andet også, at personer med let til moderate symptomer, der varetager kritiske funktioner i sundhedssektoren, ældreplejen, arbejde med socialt udsatte eller andre nøglefunktioner i samfundet kan blive testet, hvis deres arbejdsgiver »finder det hensigtsmæssigt med hurtig raskmelding«.

Netop medarbejdere med kritiske funktioner har indtil nu haft svært ved at blive testet, og flere regioner har i weekenden oplyst, at de ikke har kapacitet til at teste dem. Men nu skal kapaciteten altså opgraderes.

Ifølge myndighederne er der lige nu maskinel kapacitet til at teste 3000 om dagen, og for at kunne udnytte denne kapacitet skal en række »flaskehalse i form af materialer, testkits og personale« håndteres, skriver Sundhedsministeriet.

»Der er en kapacitetsbegrænsning,« konstaterer Janne Tolstrup. »Og selv om man godt kunne ønske sig nogle flere, er det klart, at man med de 3000 må se, hvem der er de vigtigste og så tage det fra en ende af.«

Ifølge sundhedsministeren er vi »aktuelt udfordret af en global mangel på testkapacitet«, men for at opjustere kapaciteten vil myndighederne blandt andet samarbejde med en række danske virksomheder, fremgår det af pressemeddelelsen.

»Den del blev jeg så glad for at læse. Det har været fortvivlende, at man ved, at der står så meget apparatur rundt omkring på både universiteter og i medicinalvirksomheder, som ikke bliver brugt. Og alle vil jo stå på tæer for at hjælpe myndighederne lige nu med at teste,« siger Janne Tolstrup.

»Nu er det jo bare at håbe, at de kan komme i gang hurtigst muligt.«

Som regel er tilblivelsen af en vaccine en langsommelig affære, der let kan tage 10-15 år. Men med udviklingen af en vaccine mod COVID-19 er tid en altafgørende faktor. Man har allerede tilsidesat de dyreforsøg, der som regel ligger før de første forsøg på mennesker, og udfører dem i stedet parallelt med forsøgene på mennesker.
Læs også
Flere amerikanske delstater har som Sydkorea åbnet op for ’drive through’-centre, der kan teste borgere for coronavirussen.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Poul Anker Sørensen
  • Carsten Mortensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Lillian Larsen
  • Jens Hedegaard Laursen Pind
Ervin Lazar, Poul Anker Sørensen, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Jens Hedegaard Laursen Pind anbefalede denne artikel

Kommentarer

Finn Jakobsen

Det var forkert, at man ikke fra starten konsekvent testede indrejsende fra risikoområder - og det er forkert, når man ikke har erstattet den manglende testning med konsekvent karantænesættelse af alle indrejsende.

Søren Ferling, Søren Cramer Nielsen, Kjeld Jensen, Anne-Marie Paul, Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Mortensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Det var forkert, at man ikke fra starten konsekvent testede indrejsende fra risikoområder - og det er forkert, når man ikke har erstattet den manglende testning med konsekvent karantænesættelse af alle indrejsende.

Kent Nørregaard

Det er forhåbenligt en joke! Mere end en uge efter WHOs anbefaliger er de danske myndigheder FOR ANDEN GANG kommet til den konklusion at man skal teste langt flere. Sidste gang gjorde man jo det modsatte og stoppede med at teste sygt hospitalspersonale. Hvad for en odsat reaktion mon de kommer med den her gang efter at have kommet til den åbenlyse konklusion at det at teste er vejen frem? Helt at holde op med at behandle folk måske?

Regeringen sejler og er totalt uforberedt. Det er en nedsmeltning af samtlige funktioner vi er vidne til.

Anne-Marie Krogsbøll

"Den del blev jeg så glad for at læse. Det har været fortvivlende, at man ved, at der står så meget apparatur rundt omkring på både universiteter og i medicinalvirksomheder, som ikke bliver brugt. Og alle vil jo stå på tæer for at hjælpe myndighederne lige nu med at teste,« siger Janne Tolstrup."

Ja, det er fortvivlende. Og mærkeligt, at man ikke for længe siden er kommet igang med et sådant samarbejde, men at man i stedet har ændret strategien til, at det ikke er nødvendigt at teste så mange.

Hvad foregår der? Hvis der er en god begrundelse - og det kan jo godt være - må vi så ikke få den frem i lyset?

Søren Ferling, Søren Cramer Nielsen, Anne-Marie Paul, Bjarne Bisgaard Jensen, Ervin Lazar, Finn Jakobsen, Carsten Mortensen, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Var det virkelig sådan at det de danske myndigheder med ellers eminente Mette Frederiksen i spidsen sagde, da de kommunikerede ud, at vi er i en ny fase, hvor vi ikke vil teste så mange, og at "WHO's råd er henvendt til tredie verdens lande", byggede på at der manglede testkits, og ikke på rationel og videnskabelig evidens om virus, og hvad har vi. Måske?

skulle vi måske nationalisere et par virksomheder, der kan producere det vi har brug for af værnemidler og testkits? Enten vi kunne gøre det selv eller i nordiske samarbejde eller måske på EU-plan? Og så køre de eventuelt EU-regler, der er i konflikt hermed, på møddingen......

Anne-Marie Paul, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Sabine Behrmann, Finn Jakobsen, Carsten Mortensen, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Er det ikke sundhedssryrelsen som igen igen har snorksovet og alle såkaldte eksperter der bare har ladet stå til ? Hvad hjælper det at sige det skulle være sket for længst, når de samme intet har gjort. Min tro på myndighedernes effektivitet og tankevirksomhed kan ligge på et lille sted. Hvad skal politikerne gøre når deres rådgivere udviser den mindste snarrådighed.

Søren Ferling, Anne-Marie Paul, Anina Weber, Dennis Tomsen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det virker ærlig talt som om de tre siloer i sundhedsvæsenet, Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Statens Seruminstitut, har modsagt hinanden, fagkundskaben og politikerne igennem længere tid.

Vi har måttet forstå, at vi fulgte evidensbaserede kriterier, selvom strategien hele tiden er blevet lagt om med luftige begrundelser i specielle danske omstændigheder.

"Test. Test. Test, lød budskabet til alle verdens lande.
En udtalelse, der vakte opsigt i Danmark, der netop havde skiftet strategi for test for coronavirus.
Skiftet betød, at det i praksis kun var personer med så svære symptomer, at de krævede behandling på sygehuset, der blev testet.

Men gjaldt opsangen fra WHO-generaldirektøren også Danmark?

Delvist nej, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
- Man skal ikke tolke det som, at det helt konkret gælder Danmark. Dr. Tedros adresserer en lang række lande i verden, som tester betydeligt mindre, end man bør gøre, og end vi gør i Danmark, sagde han i onsdags."

Men nu skærer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) igennem.

"Den her anbefaling har været klar til alle verdens lande, specielt dem som ikke har været i gang med deres test. Men det gælder alle lande.
Det gælder altså også Danmark", siger han.

Onsdag udsendte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer for, hvilke grupper der kan testes for coronavirus.
Det gjaldt medarbejdere, der varetager kritiske funktioner i sundhedsvæsenet, ældreplejen og i indsatser for socialt udsatte, som kan blive testet for coronavirus, hvis det er hensigtsmæssigt, at medarbejderen skal kunne meldes rask hurtigere.
Med en negativ test i hånden ville de kunne få lov til at gå på arbejde med symptomer på de øvre luftveje - altså med hoste og snue.

I den forbindelse udtalte Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, at der ikke var kapacitetsproblemer med test i Danmark:

"Det er Sundhedsstyrelsen, der fastlægger strategien for, hvem og hvornår folk skal testes. Med den aftale, jeg har med Sundhedsstyrelsen, der kan vi rigeligt dække ind.
Det har altså ikke noget at gøre med, at der ikke er nok kits eller kapacitet, at man ikke tester flere. Vi har rigeligt med kapacitet, når det alene handler om udstyr, men der skal jo også mandskab til", sagde han til Information.

Derfor undrede det også både ansatte på landets plejehjem, sygeplejersker og læger på landets sygehuse, at de ikke kunne blive testet for coronavirus, når de havde lette til moderate symptomer.

I går blev det så tydeligt, hvorfor de feberramte, snottede og hostende medarbejdere var blevet afvist på stribe.

Stik imod, hvad Lægemiddelstyrelsens direktør udtalte, kunne størstedelen af de fem danske regioner se ind i lager af testudstyr, der bare blev mindre og mindre.

Derfor måtte både Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Syddanmark melde ud, at de ikke havde ressourcer til at teste personale, som i stedet må blive hjemme, til de er helt raske.

Forklaringen fra myndighedernes side er, at de ventede leverancer simpelthen slog fejl, og at de kun fik leveret halvdelen af det, de var blevet stillet i udsigt.

"Der har været nogle leveranceproblemer. Det er superærgerligt, men alle kræfter er sat ind på at få den kapacitet op, så retningslinjerne kan blive implementeret", siger centerchef for planlægning i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

"Vi får test fra udlandet af de store producenter.
Men ikke i den grad vi ønsker og har behov for. Vi er også nødt til at tænke helt nyt og være i dialog med både små og helt store virksomheder".

Sundhedsministeren er også rundt inden for landets grænser, hvor flere virksomheder har meddelt, at de har udstyr, der kan bruges.

En af dem er danske Pentabase, som normalt lever af diagnostik af kræftpatienter, og som producerer reagenser, som bliver brugt til corona-test i udlandet.
De tog kontakt til danske sundhedsmyndigheder i mandags, uden at der blev reageret fra Sundhedsstyrelsens og Statens Serum Instituts (SSI) side.

"Jeg har ringet til det pågældende firma. De får både de positiv- og negativtest fra SSI, så de kan komme videre med arbejdet i at sikre, om det kan bruges", siger Magnus Heunicke.

Med andre ord; Sundhedsministeren har selv været nødt til at tage affære.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/sundhedsministeren-whos-anbefalinger-o...

John Petersen, Søren Ferling, Lillian Larsen, Mogens Holme, Anne-Marie Paul, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Dennis Tomsen, Jan Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Og det er ikke alene test-udstyr der mangler; faktisk kan Danmark allerede om en uge løbe tør for essentielle værnemidler, (masker, handsker, visir og håndsprit).
Det advarer intensivlæge Joachim Torp Hoffman-Petersen om.

Det kan resultere i smitte blandt sundhedspersonaler som SOSU-assistenter, hjemmehjælpere, sygeplejersker, læger, jordemødre etc.

De kan blive syge, og de kan også blive så syge at de dør af det.
Det ses i Italien allerede, hvor 17 læger er døde. Tallene for hvor mange sygeplejersker det drejer sig om, er endnu ukendte.

Men de kan også smitte de sårbare mennesker, de skal pleje, samt deres egen familie.

En ekstremt farlig cocktail.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/intensivlaege-om-udstyrsmangel-paa-syg...

John Petersen, Lillian Larsen, Søren Cramer Nielsen, Mogens Holme, Anne-Marie Paul, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Sundhedstyrelsen er en akut fare for folkesundheden.

Søren Ferling, Lillian Larsen, Mogens Holme, Anne-Marie Paul og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det er til at skrige over at de forskellige sundhedsfaglige myndigheder kommer med selvmodsigenden udmeldinger. Man får på fornemmelsen at disse institutioner er et godt sted at tage en slapper og hvor initiativ, selvstændig tankegang og hurtige rigtige beslutninger på det nærmeste er forbudt. Der findes lagre , udstyr og ekspertise rundt omkring i landet , men ikke desto mindre er holdningen tilsyneladende den at det har man ikke lige tid til at tage sig af og sender beskeden videre og så sker der ikke mere. Hjælp!

Søren Ferling, Mogens Holme, Anne-Marie Paul, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben K L Jensen:
"Sundhedstyrelsen er en akut fare for folkesundheden."

Der virker desværre sådan.
Vi har set en zigzag-kurs uden lige, med autoritative udsagn skudt fra hoften, der sidenhen er skudt i sænk af fakta.
Jeg forstår simpelthen ikke deres agenda, heller ikke Lægemiddelstyrelsen eller Statens Seruminstitut.
Er det en eller anden indre magtkamp vi er vidne til?

Sandheden er, at på trods af alle sundhedsfaglige retningslinjer, har vi altså ikke nok testudstyr eller værnemidler.
Og det burde vi faktisk kunne have, såfremt de danske virksomheders indmeldinger om villighed til at deltage var blevet efterkommet i en omlægning af produktionen.

Her en historie fra det virkelige Danmark, hvor en etårig ikke kan blive testet - og hvor forældrene får mærkelige svar på hvorfor (ikke) i både øst og vest:

"Sygehus testede ikke etårige Ava for corona, selvom hun fik høj feber og blå læber"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/sygehus-testede-ikke-etaarige-ava-coro...

Lillian Larsen, Mogens Holme, Anne-Marie Paul, Jan Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Flere Sydkorenske firmaer har prøvet at kontakte de danske sundhedsmyndigheder for at få clearing til at levere testkits og værnemidler.

Kan desværre ikke lige finde mit link, men den er god nok.

Lillian Larsen, Mogens Holme og Anne-Marie Paul anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Gennem de efterhånden mange pressemøder om corona har myndighederne ansvarliggjort enkeltindividdet med efterfølgende udskamning efter "uheldige" episoder i supermarkeder og elsewhere.
Fint nok hvis de selvsamme myndigheder selv havde udvist rettidig omhu i forhold til at sikre beredskabets behov for raske medarbejdere og tilstrækkelige testremedier og værnemidler. Det viser sig så ikke at tilfældet og tavsheden sænker sig

Lillian Larsen, Mogens Holme, Anne-Marie Paul, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Corona test
Til hvilken nytte?
Smittet eller ikke-smittet forholdreglerne er de samme og der er ingen enkel behandling
En ikke-smittet kan kort efter være smittet, hvis vedkommende ikke overholder alle Sundhedsstyrelsens anvisninger.
Apparatur er kun en lille del af test, der skal bruges mange resourcer på dagligt at indsamle prøver fra tusinder af mennesker over hele landet.
Der kan være en ide i, at teste sundhedspersonale der er sendt hjem med symptomer, og som viser sig ikke at være smittet hurtigere kan genoptage arbejdet. At teste alle i sundhedsvæsnet er en umulig opgave = spild af resourcer.
Det vigtigste nu er, at hele sundhedsystemet bruger alle resourcer på at være klar til det store rykind.
Mange skal oplæres/omskoles og hele opgaven skal organiseres med mange nye medarbejdere, nye rutiner skal iværksættes og læres. Hele sundhedsektoren er ved at slå en kolbøtte i omstilling.
Det er godt at hospitalerne er ligt decentaliserede, så det hele ikke skal styres af politikerne. Det er en kæmpe opgave for alle involverede.

Eva Schwanenflügel

Sundhedsminister Magnus Heunicke mailer Folketingets sundhedsordførerer.

Mailen er sendt, efter at Berlingske søndag aften bragte historien om, at en sydkoreansk embedsmand for to uger siden henvendte sig til de danske myndigheder med et tilbud om at købe testkit.

I mailen skriver Magnus Heunicke desuden, at ordførerne snarest muligt vil få en skriftlig orientering om forløbet og en status for det videre forløb.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-03-23-sundhedsminister-beklager-nej-...

Er det sundhedsmyndighederne der sover i alvidenhedens tornerosesøvn, eller er det regeringen og Folketinget, der ikke er opgaven voksen?

Nu har miljøminister Lea Wermelin bedt Miljøstyrelsen dispensere fra et EU-krav for at gøre det lettere at producere håndsprit.

Hvor langt op går det her bureaukrati?

Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Anne-Marie Krogsbøll og Anne-Marie Paul anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvad man undres over er selvfølgelig at sundhedspersonale ikke er blevet testet. Det er vi/de gamle og syge der er mest udsatte. Ledere på plejehjem har himlet op om at deres personale ikke kan blive testet. Det er da ikke så godt. Andre steder er der flere sundhedsarbejdere der bliver hjemme, fordi de tror de er syge. Det viser en test så at det er de ikke og plejen får på den måde et større mandskab . Der er ingen der beskylder nogen for at ikke at ville det bedste, men troværdigheden får jo nogle store gok når åbenbare fejl og tåbeligheder, som fx sendrægtighed, afvisning og direkte usandheder er myndighedernes svar på mangel på værnemidler.

Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Anne-Marie Paul, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Eva:

Far mailen:
"»Flere af jer har sikkert læst i Berlingske Tidende her til aften, at de danske sundhedsmyndigheder er blevet kontaktet af sydkoreanske embedsmænd, som har tilbudt at sælge testkit til COVID-19 fra sydkoreanske leverandører. Beklageligvis har de danske sundhedsmyndigheder ikke i tilstrækkelig grad fulgt op på henvendelsen fra de sydkoreanske embedsmænd«, lyder det blandt andet i mailen, som Politiken er i besiddelse af, og som var adresseret ’Følgegruppen for COVID-19’."

Så det er "sundhedsmyndighedernes" skyld - umiddelbart tolker jeg det som enten SST eller Lægemiddelstyrelsen, men kan da tage fejl... Det bliver interessant at få det udrullet yderligere.

Lillian Larsen, Mogens Holme, Anne-Marie Paul og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie Krogsbøll

I øjeblikket er der kæmpe kritik fra sundhedsordførererne på Christiansborg af, hvordan de danske sundhedsmyndigheder har håndteret denne sag.
At man får en henvendelse fra de sydkoreanske myndigheder, som man ikke får samlet op på.

Der er kæmpe kritik, især fra de borgerlige partier, om at vi har haft en eller anden zigzag-kurs.

Og nu indrømmer Lægemiddelstyrelsen så idag, at vi kan løbe tør for værnemidler til sundhedspersonale.

Så nu opfordres vi alle til at "spare på værnemidler, uden at gå på kompromis med sikkerheden".

Hvad det så ellers skal betyde ude i den enkelte kommune.

Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Det har noget med lederskab og forberedelse at gøre. Mette frederiksen har ikke taget afvarslerne alvorligt i tide og vi ser nu resultatet.

Eva Schwanenflügel

Nok kan Bigmother få os alle i undtagelsestilstand, men sundhedsmyndighederne har deres egen, bureaukratiske agenda.

Det har EU også.
Miljøministeren skal bede EU om dispensation til at lave håndsprit..

Der forstår jeg så ikke, når vi har lukket grænsen og trykt milliarder kroner i seddelpressen udenom EU.

Det holder jo ikke i virkeligheden.

Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, jens peter hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Nogen gange tænker man, tænker de embedsfolk med røven, undskyld sproget. Men få nu fingeren ud af et vist sted.
Gider man ikke ringe tilbage til en sydkoreansk producent? Hvorfor svare man ikke en dansk producent?
Er man dovne eller bare “bedrevidende” dum kloge.
Læge middelstyrelsen ved måske bedre end alle andre. Langsom har de altid været.
Det må nu være en oplagt mulighed for ministeren at få nye folk ind i styrelsen.

Lillian Larsen, Anina Weber, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

"Hvis det er corona, skal man virkelig tænke sig om i forhold til, hvem man har været i kontakt med i de sidste 14 dage. De personer skal nemlig kontaktes og i karantæne for at inddæmme smittespredning."
Om man er smittet eller ej, så skal man tænke sig om, og overholde Sundhedsstyrelsens abefalinger.
"De resultater, vi har, viser, at smitteopsporing er meget, meget vigtigtigt" Men den tidlige smittesporingen har vist at den ikke kunne dæmme op for smittespredningen.

Ingen/meget få kan levere en liste over hvem de har været i kontakt med i flere foregående dage.
På nuværende tidspunkt er smitteopsporing umulig/formålsløs, for smitten findes allerede generelt i hele landet og spredes eksponentielt. Det er som fartmålinger uden konsekvens for den smittede. Det er derfor regeringen har lukket meget ned for mange aktiviteter i hele landet.

Anne-Marie Krogsbøll

Nu ser jeg, at SerumInstituttet vil til at overvåge borgerne med telelogningsdata for at bekæmpe smittespredning:
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7723665/Statens-Ser...

Jeg må indrømme,at jeg synes, at det er en forkert rækkefølge at gøre tingene i. Vi har fortsat ikke lukket for ikke-kritiske virksomheder, eller indført udgangsforbud - og så sent som i går ville man ikke engang teste ordentligt, for det var pludseligt ikke så vigtigt. I dag har "eksperterne" oven i købet været ud og være "forsigtigt optimistiske" på basis af de nyeste tal (lad os nu se, om de holder - men ikke desto mindre yderst glædeligt)

At begynde at totalovervåge hele befolkningen forekommer mig langt mere indgribende end kortvarige begrænsninger i bevægelsesfriheden.

Og netop SSI har en rigtigt dårlig track-record mht. at beskytte borgenes privat oplysninger. Jeg frygter, at detviol blive brugt som rambuk til at undergave retten til privatliv generelt, og at man vil lade sådanne data indgå i al mulig anden forskning fremover.

@jens peter hansen, 23. marts, 2020 - 08:00 : "Er det ikke sundhedssryrelsen som igen igen har snorksovet og alle såkaldte eksperter der bare har ladet stå til ? Hvad hjælper det at sige det skulle være sket for længst, når de samme intet har gjort. Min tro på myndighedernes effektivitet og tankevirksomhed kan ligge på et lille sted. Hvad skal politikerne gøre når deres rådgivere udviser den mindste snarrådighed."

Det lader til, at Sundhedsstyrelsen (Borstrøm) og Lægemiddelstyrelsen (Senderovitz) SABOTERER regeringen, efter alt at dømme, som reaktion på Hasteloven, der havde frataget dem den afgørende magt i håndteringen af corona-krisen.

Hvis Hasteloven overhovedet skal nytte mere, end det stykke papir, den er skrevet på, bør Sundhedsstyrelsen nulstilles og reformeres med ny ledelse, mens Lægemiddelstyrelsen skal nationaliseres og Senderovitz bør fyres på gråt papir - og det kan kun gå for langsomt!

Kun guderne ved, hvor mange danskere måtte lade livet som direkte følge af Lægemiddelsetyrelsens hidtidige duelighed overfor medicinalindustrien, og uduelighed i samfundets tjeneste?!

Derimod kender vi antallet af afdøde, ofre for Borstrøms optimisme, resulterende i at flere rejseselskaber drog afsted til bl.a. Østrig, hvorfra de slæbte virusset med tilbage til Danmark, i kølvandet på Sundhedsstyrelsens/Borstrøms frejdige erklæring d. 22. januar:

"Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er meget lille sandsynlighed for, at sygdommen kommer til Danmark, men følger situationen nøje. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke screeningstiltag i fx lufthavne i forbindelse med indrejse i Danmark. Hvis der mod forventning skulle komme personer til Danmark med mistanke om sygdommen, så er de danske sundhedsmyndigheder og sundhedsvæsenet klar til at håndtere dette." Citat slut.

Fint! Indtil videre 13 døde og over 40 indlagt på landets intensivafdelinger, heraf 33 i respirator! Og allerede vræler begge 'styrelser' om mangel på værnemidler og testkits? Hvad har de trillet deres fingre med de sidste to måneder, mens de ellers så loyalt beskyttede Roche Diagnostics - yndlingsleverandøren af testkits til staten, mod 'unfair' konkurrende fra Sydkorea?!

Hvad har kritikerne af Heunicke tænkt sig?

At ministeren skulle personligt åbner posten fra udlandet (Korea), eller står ved maskinerne for at fremstille værnemidler, eller testkits?

Heunickes eneste fejl lige pt er, at han havde stolet på at have to styrelser til opgaven, så hvis han kan beskyldes for noget, er det at han ikke endnu havde revet hovederne af Borstrøm og Senderovitz! Og det kan kun gå for langsomt!

Lillian Larsen, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Stop nu alle disse forsøg på at bekæmpe smittespredning med allehånde apps og andre IT redskaber.
Brug dog energien på det lavpraktiske og helt basale, nemlig test af sundheds- og plejepersonale, værnemidler til overflod, testkits ligeså og hold så fast, kære poltikere, når "eksperterne" slynger om sig med mere eller mindre løsagtige påstande.
Magnus Heunicke har visse embedsfolk der trænger til en opsang og retter ind for en troværdig plan

Lillian Larsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Øh, var det ikke rable-rable Magnus Heunicke, der med stor vægt blærede sig med, at han personligt havde sørget for, at der meget snart kom tre nye corona-test maskiner til Danmark - hvorefter test-kapaciteten ville være mangedoblet? Og hvor det kort tid efter viste sig, at det ikke forholdt sig sådan.

Magnus Heunicke er et af regeringens mindst troværdige medlemmer. Det er sgu ikke tillidvækkende i den foreliggende situation.

Lige nu frygter jeg mere den politiske intrige, der er ved at tage sin begyndelse - hvor oppositionen og de to løbske styrelser melder ud til samfundet og opildner hinanden i undergravelsen af den siddende regering - end jeg frygter corona-virusset!

I scenario som den aktuelle er det os, befolkningen, der kommer til at betale den højeste pris for de politiske rænker, Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og oppositionen er ved at spinde as we speak. Det er ikke nu at der skal sås mistillid til regeringen og afholdes et folketingsvalg i utide! Hvis ikke det skal ende med, at kun halvdelen af os vil overleve begge bølger af epidemien.

Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Jens Winther 23. marts, 2020 - 14:34 : "Øh, var det ikke rable-rable Magnus Heunicke, der med stor vægt blærede sig med, at han personligt havde sørget for, at der meget snart kom tre nye corona-test maskiner til Danmark - hvorefter test-kapaciteten ville være mangedoblet? Og hvor det kort tid efter viste sig, at det ikke forholdt sig sådan."

Hvor, tror du, ministre får deres oplysninger fra?

Fra embedsfolk! Så hvad sker mon, når Lægemiddelstyrelsen og direktøren Thomas Senderovitz misinformerer ministeren?

Husker, Heunicke var synligt glad for 'nyheden', da han for åben skærm busede ud med Senderovitzs løgne, sandsynligvis lige efter, de blev leveret for ham, som en fucking politisk madding... Det er, hvad jeg får ud af det, i tilbageblik.

Mon ikke Heunicke allerede har lært lektien, og vil fremover møde embedsmændenes informationsstrøm med langt mere fintmasket faktatjek, end han hidtil troede (i sin tro på det bedste i mennesker), var nødvendigt.

Bjarne Bisgaard Jensen, Lillian Larsen, Mogens Holme, jens peter hansen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der kommer mange flere intriger.

Sjældent i vor favør.

Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Forebyggelse er et håndværk. Det burde være en fast del af lægeuddannelsen, for det er her, man kan erhverve holdninger til faget. Men det studium er allerede alt for stort. Vægten ligger på sygdomme og deres behandling, som den også skal. Men der mangler en masse. Tiden er til at finde nye måder at uddanne medicinsk personale, til en nødvendig målretning mod de specialer, de alligevel ender i. Så må vi også have en ”forebyggelseslinje” med fornøden kapacitet blandt lærerstab, og med den nødvendige prestige. For det virker altså mere glorværdigt at transplantere en nyre end at være med i en nedbringelse i antallet af smittede under en epidemi. Overhovedet er det et problem at bevise en nedgang (i forhold til hvad?) og hvad det var, der virkede.

Professor .... indlæg er kommer sent, men er i den grad på sin plads. Lad være, at kliniske læger først er interesserede, når patienten er syg. For os, der arbejder med forebyggelse handler det om 1)at undgå sygdom i befolkningen, 2) finde sygdommen i den tidligste faser og 3)standse den tidligt og herved forhindre spredning. Det er ikke forbudt at bruge sund fornuft, selv om der ikke altid foreligger ”evidens”.
De eneste i vort sundhedsvæsen, der arbejder mål- og metodebevidst med forebyggelse, er (den offentlige) tandpleje for børn og unge, og mange af deres chefer har fået ledende stillinger i deres kommuners administration.
Det er tydeligt, at der ikke er nogen af os blandt beslutningstagerne for de sidste ugers indgreb. Men lad os sammen håbe, at de kommer til virke alligevel.

(PS: Jeg er gammel lektor ved Århus Tandlægeskole, hvor jeg var med til at udvikle samfundsodontolgi som fag. Lic. & Dr. Odont, MPH, altsammen indenfor specialet. I over 20 år virkede jeg som konsulent og ”rejsende i forebyggelse” rundt om i verden).

Hanne Utoft, Lillian Larsen, Anina Weber, jens peter hansen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det ER da embedsmændene der hele tiden skifter standpunkt, rabler og fylder os med historier der benægtes næste dag.
Heunicke gør sig ikke til at være ekspert, det gør uduelige skråsikre chefer derimod. Vi andre mister dermed troen på at systemer har styr på sagerne og håber at nogen inden for systemet kan give ministeren gode, holdbare råd.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Anina Weber anbefalede denne kommentar

@Eva Schwanenflügel, mht. Heunicke: hør på hvad manden siger. Prøv evt at skrive det ned præcis som han siger det og læse det - det er sgu bevis nok. Rable-rable...

"Sundhedsvæsen i siloer" - det lyder smart, det er sådan en gængs udtalelse, det med "siloer".. Men faktum er, at Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og sygehusvæsenet (under regionerne) har så forskellige opgaver og i øvrigt også indbyrdes kontrolfunktioner, at det ikke giver nogen mening at lægge dem sammen. Mener du, at Sundhedsstyrelsen burde placeres under Statens Serum Institut - eller omvendt? Skulle hospitalerne placeres under Sundhedsstyrelsen? Næh, det ville være tåbeligt. Det er slet ikke der, problemet er. Proppen sidder altid øverst i flasken - problemet er Heunicke!

Selvom jeg, hverken er mikrobiolog...epidemiolog, eller noget der ligner...så forekommer det ikke helt klart for mig, hvad et omfattende testprogram skal gøre godt for udover at det måske kan bidrage til at mindske eller dæmpe spredning af virus. Det er oplagt at bruge test i institutioner, hvor grupper af mennesker nødvendigvis er samlet og måske endda grupper, der er særlig udsatte eller sårbare, som f eks personale og patienter på sygehuse, plejehjem mv. Nogen her som kan oplyse, hvor mange coronavira..en testperson som min. skal have i kroppen for at testen kan 'se' smitte med Coronavirus? Vil det være muligt at identificere en forkølet person for Corona, hvis vedkommende f eks er blevet smittet med med relativt få Corona for f eks 5 timer siden? Og, hvis man ikke kan være 100% sikker på et testresultat, giver det så sundhedsfagligt god mening at udbrede et testprogram ud til en større population individer??

I min og fjernsynets barndom huserede journalist John Danstrup i udenrigsmagasinet ”Horisont”
Efter en reportage om en problemstilling, begyndte han gerne sin analyse, med at skære ind til benet med de berømte ord:

”Og så er der to muligheder....”

Og når alle medier og kommentatorer har kigget i både bakspejl og krystalkugle, fremført politiske kandestøberi, konspirations teorier, pseudovidenskabelige analyser og regneark med økonomiske dommedags profetier i uendelige kolonner, står tilbage,
på trods af myndighedernes fejl og mulighed for forbedringer..

Så er der to muligheder....”

Enten får vi styr på smittespredning og epidemien, eller også går det af helvede til.....

@Eva Schwanenflügel, 23. marts, 2020 - 15:48 : "Der kommer mange flere intriger. Sjældent i vor favør."

Jeg tror, du har ret! Tidligere i dag læste jeg artiklen "Danske eksperter advarer: Kan hurtigt løbe tør for malariamedicin" i EB.

Den handler om malariapræparatet klorokin, som der er run på og prisen stiger over hele verden. I mellemtiden skulle der afholdes et studie på Hvidovre Hospital, med netop klorokin, men... EB skriver:

"I Danmark gør to læger på Hvidovre Hospital sig klar til at behandle patienter med klorokin i denne uge, men der er endnu ikke givet en officiel godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen, lyder det i en mail til Ekstra Bladet."

Forleden, på national TV forsikrede Senderovitz, kongen af Lægemiddelstyrelsen, at hvis studiet på Hvidovre Hospital bekræfter effekten på forløbet og varighed af corona-infektion, vil han, Senderovitz, på maks. tre dage sørge for at klorokin bliver godkendt til corona-behandling...

... men nu, kan han end ikke svinge sig op til at godkende det aftalte forsøg først? Eller agter han at gøre det så sent i forløbet, at studiet alligevel ikke frembringer resultater, simpelthen fordi klorokin bliver ikke til at opdrive!

Hvorfor skulle han gøre det? Fordi han er lægemiddelindustriens (= profit) mand langt mere, end han nogensinde har været samfundets tjener.

I mellemtiden vil mennesker dø, der kunne få lettere forløb, uden nødvendigvis at dø af coronavirus - hvis de blev behandlet med klorokin, der fremover skal sælges til højstbydende på markedet for menneskeliv! Hyæner, siger jeg bare! Hyæner forklædt som embedsstand!

Man kan jo lade epidemien sprede sig på markeds vilkår uden indblanding fra staten, som Jens Winther tilsyneladende mener, og overlade epidemi- og krise styring til private aktører, som jo så kan sælge værnemidler, tests, intensiv behandling til højst bydende.... næsten som i USA...

Det vil sikkert hjælpe på kurser for både medicinal- og bedemandsbranchen

jens peter hansen

Søren Brostrøm sagde 28. januar der kommer ikke noget i DK og beredskabet er godt. 23. Februar udtaler en ekspert, Søborg, at folk skal nyde ferien i Italien. Læs Berlingske Tidendes gennemgang af forløbet det er een lang opremsning af svigt. At de ansvarlige stadig sidder på deres poster må skyldes angsten for at alternativet er endnu ringere.

Eva Schwanenflügel, Anina Weber og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

@John Larsen, det er hverken det, jeg mener, det jeg har sagt/skrevet eller det, jeg har antydet.

Men jeg deltager ikke i den henførte begejstring over regeringens håndtering af corona-epidemien! Tvært i mod.