Feature
Læsetid: 9 min.

Frygt for corona blandt hjemløse og stofbrugere: De vil ’falde på stribe’

Hjemløse og stofbrugere har kol og andre sygdomme, men de sover tæt sammen, og mange skal hver dag på gaden og skaffe penge og stoffer. Coronasmitten kan lynhurtigt sprede sig, og det kan få fatale konsekvenser, advarer fagpersoner
Mange af de steder, som hjemløse plejer at bruge, lukkede allerede ned for en uge siden, og med forbuddet mod at forsamles flere end ti personer er endnu flere tilbud nu lukket ned eller har begrænset adgangen. Her sover en hjemløs på en bænk ved siden af Børsen.

Mange af de steder, som hjemløse plejer at bruge, lukkede allerede ned for en uge siden, og med forbuddet mod at forsamles flere end ti personer er endnu flere tilbud nu lukket ned eller har begrænset adgangen. Her sover en hjemløs på en bænk ved siden af Børsen.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
23. marts 2020

Et par håndfulde mænd og nogle få kvinder sidder i en klynge op ad muren til Stofindtagelsesrummet H17 på Vesterbro i København. Der er koldt. De sidder tæt for at holde på varmen og skærme for vinden, så stofferne på sølvpapiret og rygeglassene ikke blæser væk.

Jeg spørger en ung mand i midten af klyngen, om han husker at lade være med at dele glas med de andre.

»Hvis jeg deler, så pudser jeg bagefter,« siger han og viser mig en indpakket renseserviet. De fleste ved godt, at de helst skal være forsigtige, når coronavirussen er ved at sprede sig over landet.

Men hvordan gør man det, når ens hjem er i en pose, når man hver dag skal ud og skaffe stoffer, og mange af de steder, hvor man plejede at gå ind, er lukket ned?

»Vi andre tuller rundt i vores lejlighed, men denne her gruppe er mere afhængig af hjælpeinstanser, og når de er væk, stiller vi gruppen dårligt. Her tænker jeg i allerhøjeste grad i forhold til smittekæde,« siger Vibe Klarup, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg har ingen løsninger her- det er bare tragedie i højeste potens. grundlæggende har disse mennesker eget ansvar da de begyndte nedturen,men samtidig kan ingen i fuld alvor bare lukke øjnene.
Det er mennesker som aldrig eller næsten aldrig har været på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt,og ja de der forsyner dem har skrupelløse holdninger og lider sikkert ingen nød.
Lige nu er der vel hotelkæder ledige med plads nok?

Randi Christiansen, Claus Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Landet er fyldt med tomme gymnastiksale, og de kommer til at være tomme de næste mange måneder. Arranger udbringning af mad og medicin, og i det lange løb vil det være billigere end at de bliver syge.

Og nej, selvfølgelig er det ikke deres eget "ansvar" at de er blevet hjemløse. De fleste unge hjemløse jeg har snakket med, har været anbragt, er blevet udsat for traumatiserende omsorgssvigt og er derefter blevet svigtet af systemet.

Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Christel Gruner-Olesen, Elisabeth Andersen, Arne Albatros Olsen, Jacob Johansen, Gert Romme, Randi Christiansen, Ebbe Overbye, Thomas Tanghus og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

En kæde er aldrig stærkere end det svageste led. En viden, som de neoliberalistiske, privatkapitalistiske konkurrenceryttere synes at have glemt eller tror sig hævet over.

Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Arne Albatros Olsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

David Adam:
tak for det lille svirp og helt ok, men jeg har så det grundlæggende menneskesyn at det altid vil være den enkeltes ansvar at starte et misbrug, men det betyder ikke at systemer og mennesker skal hjælpe til en hver tid.