Nyhed
Læsetid: 1 min.

Information vinder årets pressefoto

Informations fotopraktikant Sarah Hartvigsen Juncker fik fredag den fineste pris i dansk fotojournalistik for sit billede af Godhavnsdrengene
»Alt unødvendigt er skrællet væk,« skriver juryen om årets pressefoto.

»Alt unødvendigt er skrællet væk,« skriver juryen om årets pressefoto.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
7. marts 2020

For Mette Frederiksen (S) er årets pressefoto et billede, hvor fortid, nutid og fremtid mødes. Også for hende selv er det et helt særligt billede. Det sagde landets statsminister, da hun fredag i Det Kongelige Bibliotek i København på vegne af Pressefotografforbundet afslørede vinderen af årets pressefoto.

Det var Informations fotoprakatikant Sarah Hartvigsen Juncker, der vandt for et billede, hun havde taget den dag, Mette Frederiksen gav den berømte undskyldning til Godhavnsdrengene.

»Jeg stod lige bag ved Mette Frederiksen,« fortæller Juncker om den situation, hvor en af de tidligere anbragte på drengehjemmet Godhavn giver statsministeren et kram:

»Det var efter den officielle ceremoni, hvor hun havde givet sin undskyldning. Og så kom han gående hen imod statsministeren. Og jeg tænkte: Er det mon okay? For det var et følelsesladet øjeblik for ham. Så fik jeg øjenkontakt med ham og så vidste jeg, at det var okay og tog billedet. Han nikkede lige til mig bagefter – og så var han væk.«

Det, der ifølge Informations fotoredaktør, Sigrid Nygaard, udmærker Junckers fotografi, er, at statsministeren ikke er hovedpersonen:

»Det er et helt særligt billede, fordi hun fokuserer på det vigtige, nemlig drengene og ikke statsministeren. Det er sådan, vi gerne vil tage billeder på Information,« siger Nygaard:

»Vi ved, at de andre nok skal fotografere statsministeren, men vi står på den anden side. Det har Sarah gjort her. Og så får vi ham, det hele drejer sig. Det særlige blik, han har, og hele historien er fortalt i det her fotografi.«

Juryen skrev i sin begrundelse, at Junckers fotografi »på stærkeste vis« viser, at statsministeren »er samfundet – og at han er både sig selv og alle de andre, der venter på at høre det lille, store ord: Undskyld«.

Det er første gang, Information modtager prisen for årets pressefoto, og kun tredje gang siden prisens indstiftelse i 1974, at prisen går til en kvindelig fotograf.

Prisen for årets pressefotograf gik til Asger Ladefoged fra Berlingske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tillykke.

Ulrik Gutt-Nielsen, Karsten Lundsby og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar

Stort tillykke Sarah Juncker! Godt fanget og et dejligt følelsesladet foto:0)

Søren Ferling

Fortjent og flot af en praktikant - og næsten i stil med Henri Cartier-Bresson og hans mestring af at tage billedet i det afgørende øjeblik.