Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ingen skole for danske børn, men fjernundervisning er på vej

Danske skoler skal lukke, og elever opfordres til at blive hjemme allerede fra torsdag. Det er et af de seneste tiltag fra myndighederne i indsatsen mod coronavirus onsdag aften. Fjernundervisningen er på vej, oplyser Skolelederforeningen
For de forældre, der ikke kan passe børn hjemme, vil skolerne holde nødåbent. Det oplyste statsminister Mette Frederiksen onsdag aften.

For de forældre, der ikke kan passe børn hjemme, vil skolerne holde nødåbent. Det oplyste statsminister Mette Frederiksen onsdag aften.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
13. marts 2020

Klasselokalerne på landets skoler vil snart stå rungende tomme.

Onsdag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at skolerne skal lukke fra på mandag, men at eleverne helst skal blive hjemme allerede torsdag.

»Vi skal hellere handle i dag end fortryde i morgen. Vi skal sætte ind, hvor det virker, hvor smitten spredes mest, og det er der, hvor mennesker forsamler sig. Der, hvor mange mennesker er samlet, daginstitutioner, skoler, uddannelsesinstitutioner,« sagde statsministeren og remsede en række andre risikozoner op.

»Derfor er det myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode. Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem nu og foreløbigt to uger fra fredag.«

Skolelederforeningen bakker op om myndighedernes tiltag, fortæller næstformand Dorte Andreas.

»Det er jo en meget alvorlig situation, så Skolelederforeningen bakker fuldstændigt op om lukningen af daginstitutioner og skoler. Både af hensyn til børn og smittespredning,« siger hun.

Hensigtsmæssigt at lukke skoler

Det er ikke, fordi myndighederne skal være særligt bekymrede for elevernes ve og vel. Det vurderer professor i virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

»Alt tyder på, at de ikke bliver alvorligt syge af infektionen. Det, der skal overvejes, er, at børn kan fungere som en slags smittespredere af virusset, måske netop da de ikke bliver alvorligt syge og derfor ikke lægger sig ned,« siger Allan Randrup Thomsen.

Erfaringerne fra andre infektioner af samme karakter, som corona er, at børn ofte bærer virusset med hjem sammen med skoletasken. Det kan skyldes, at børn har kontakt med mange andre børn på en skoledag, og at de får smitten i klasselokalet eller på legepladsen. Men da børn muligvis ikke mærker symptomerne, kan de uvidende slæbe virusset med hjem til søskende og forældre.

Professoren forklarer, at forskerne endnu ikke ved, om det konkret er tilfældet med coronavirussen, men at der er rapporteret om tilfælde med børn uden symptomer med betydelige mængder virus i kroppen.

Børn kan også have svært ved at forstå og efterleve reglerne for god hygiejne, såsom det at hoste i ærmet eller vaske hænder grundigt. Ifølge Sundhedsstyrelsen smitter coronavirus gennem dråber eksempelvis fra nys eller host.

Det erfarede Malling Skole lidt syd for Aarhus i onsdags, da skolens røde murstensmure ikke kunne holde coronavirusset ude. To personer med daglig gang på skolen er smittet, og skolen blev lukket ned.

Fjernundervisning på vej

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser, at »regeringens mål er, at elever skal have så meget undervisning som muligt i den periode, hvor man ikke skal møde fysisk op på sin skole«.

På Malling Skole kunne elever og deres forældre indtil onsdag eftermiddag hente bøger og andet materiale i indgangen til skolen. Generelt vil skolerne forsøge at gennemføre så meget undervisning som muligt, forklarer næstformand i Skolelederforeningen Dorte Andreas.

»I de her dage bruger vi tiden på at tilrettelægge så meget fjernundervisning som muligt,« siger Dorte Andreas.

Ministeriet er ved at udarbejde en række miniguides, som bliver sendt ud til lærere og skoleledelser. Fjernundervisningen kan dels foregå på de digitale læringsplatforme, skolen i forvejen anvender, dels kan lærerne sende opgaver hjem til eleverne.

Ved aflyst undervisning har kommunerne pligt til at sørge for erstatningsundervisning. Men Skolelederforeningen afventer retningslinjer fra myndighederne om, hvorvidt fjernundervisningen kommer til at gælde for den almindelige undervisning.

Det er ikke kun danske skoler, der er lukket. Over hele verden lukker skoler ned for at inddæmme coronavirussen. Ifølge en rapport fra UNESCO er coronavirusset skyld i, at 300 millioner børn på verdensplan ikke kan komme i skole.

Myndigheden har etableret en hotline, hvor skolerne kan henvende sig med spørgsmål om undervisning eller fravær af samme. Ministeriet oplyser desuden, at sygdom og karantæne betragtes som lovligt fravær, og at skolerne ikke mister statstilskud ved at lukke skolen ned.

For de forældre, der ikke kan passe børn hjemme, vil skolerne holde nødåbent. Det oplyste statsminister Mette Frederiksen onsdag aften.

»Skoler og institutioner vil blive holdt åben til de forældre, der ikke kan finde en anden løsning, og vil også blive holdt åben til børn af de forældre, der ikke kan finde en løsning, og som varetager en af de kritiske funktioner i vores samfund. Hvis man ikke har andre muligheder, så møder man op, og så finder vi en løsning på det ude på den enkelte skole. Det er ikke farligt at gå i skole, men der er en smitterisiko, når mange børn er samlet.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her