Læsetid: 3 min.

Klimaaktivister: Dan Jørgensen svigter klimaet

Klimarådet nåede lige at aflevere sine anbefalinger, før Dan Jørgensen tog luften ud af dem igen. Høje CO2-afgifter er ikke vejen frem, mener han. Det viser, at ministeren ikke tager klimaet alvorligt nok, lyder det fra klimabevægelsen
Mens forhandlingerne om klimahandlingsplanen tirsdag gik i gang i Klimaministeriet, demonstrerede aktivister fra Extinction Rebellion under spørgetimen i Folketingssalen.

Mens forhandlingerne om klimahandlingsplanen tirsdag gik i gang i Klimaministeriet, demonstrerede aktivister fra Extinction Rebellion under spørgetimen i Folketingssalen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

11. marts 2020

Det bliver ikke let at gennemføre regeringens ambitiøse klimamål. Men det kan lade sig gøre, hvis bare der er politisk vilje, og hvis vi går i gang med det samme. Sådan lød det, da Klimarådet mandag præsenterede sine anbefalinger til, hvordan regeringens mål om 70 procents reduktion i udledningen af klimagasser i 2030 kan gennemføres.

Anbefalingerne faldt dog hurtigt til jorden. Klimaminister Dan Jørgensen (S) sagde kort efter til flere medier, at en høj afgift på udledning af CO2, som rådet foreslår, vil gå for hårdt ud over erhvervslivet. Desuden risikerer afgiften at skabe øget ulighed, når den forventeligt vil få prisen på oksekød og andre varer til at stige, mener ministeren.

Dermed er det uklart, hvordan regeringen så vil nå i mål med sin ambitiøse 70 procents reduktion.

»Det er dybt underligt,« siger Frederik Roland Sandby, formand for paraplyorganisationen Klimabevægelsen 350.

Regeringen har netop styrket Klimarådet ved at tilføre det flere medlemmer og lade rådet vurdere regeringens klimaindsats en gang om året.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • John Hansen
  • Tom Andreæ
  • Ejvind Larsen
  • Freddie Vindberg
  • erik pedersen
  • Dorte Sørensen
Hans Larsen, John Hansen, Tom Andreæ, Ejvind Larsen, Freddie Vindberg, erik pedersen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Tape over nipler.

Og hvor var det moderne menneske så lige henne uden økonomi? Og hvordan skal de nødvendige ændringer som skal til ske uden økonomi?

Ole Schwander

Målsætningerne har ingen gang på jord uden A-kraft - hvis det skal ske inden for en overskuelig fremtid.

Torben K L Jensen

Jeg vil kalde det en "Feel Good"- aktion med lige så meget virkning som en snebold i helvede.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Ole Schwander - A kraft har ingen gang på jord. Med en opf bhørelsestid på 15 år er det irrelevant.

Torben K L Jensen, Ejvind Larsen, Jan Weber Fritsbøger, Gitte Loeyche, Steffen Gliese, Hans Larsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er så glimrende, at vi igen har en ungdom, der lader høre fra sig.
Men vi skal også gøre noget - og det, vi skal gøre, er, at lade være med at blive bekymret over, at økonomien kan kollapse pga. coronavirus. Det er en måde at betragte samfundet på, der i sig selv er ødelæggende - og alene beror på den hysteriske dyrkelse af privat ejendomsret.
For hvad sker der ved sådan en krise? Ingenting! Der er stadig de samme dygtige, arbejdsomme og uddannede borgere, det samme produktionsapparat, den samme infrastruktur og de samme råstoffer til forædling. - Hvad der mangler, er penge, og det vil sige penge i cirkulation, for det er jo blot et kredsløb af købekraft, pengene udgør, i hvert fald i indenrigshandel.
Udenrigshandel er et andet spørgsmål, der kræver forhandlinger mellem parter.

Esben Martiny-Bruun, Liselotte Paulsen, Ole Henriksen, Thomas Tanghus, Jan Weber Fritsbøger, erik pedersen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det virker mærkeligt - regeringen er villig til straks at give erhvervslivet en udskydelse af momsbetalinger mv. til mange mia kr. Dette skal vel betales af de "almindelige" skatteydere.

Hvorfor må opfyldelsen af CO2-reduktionerne så ikke også koste noget. Hvis regeringen virkeligt ville Danmark det godt så fulgte de Klimarådes anbefalinger - Hvorfor ikke se dem som en fremtidsinvestering.
Det er håbløst, at Dan Jørgensen og regeringen siger, at klimaomlægningerne ikke må koste arbejdspladser osv........ I mine øjne kan en hurtig omlægning netop skaffe arbejdspladser . - Det så "vi" jo med oliekriser, der fik gang i Vindmølleeventyret.

Men godt at der igen er unge mennesker, der igen vil råbe op. Uddannelsesminister PRT var som ung også i Folketingssalen og smide høns ned i salen.

John Hansen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Gitte Loeyche, erik pedersen, Ete Forchhammer , Hans Larsen, Peter Knap, Søren Bro og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Bo Holm Jacobsen

Jeg håber, at Dan Jørgensen bare er uforberedt, når han så totalt misforstår klimarådets anbefalinger. Det er desværre næppe tilfældet.
Bilindustriens lobbyister har formentlig forsinket elbiler med ca et årti, så et lille hashrygende amerikansk firma nu totalt sidder på teknologien og markedet.
Den lære bør fx dansk industri observere: det er en taberstrategi for sektorer presset af produktivkræfternes udvikling at lune sig i stadig kraftigere strømme af tis i buksen.

Liselotte Paulsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helle Walther

DS@ Al økonomi i staten er skatteyderøkonomi. Vi indbetaler til fælles skabet og har valgt nogle personer demokratisk til at varetage den opgave. Det gøres efter bedste evne. Når de omtalte udgifter til erhvervslivet udsættes i tre mdr. er det jo ikke en ekstra byrde, det er samme sum som bare kommer senere i kassen. Det kan man da ikke sammenligne med udgiften til klimaplan. Hver ting til sin opgave. Man må klare et problem af gangen. Og folk kan jo også vise samfundssind mht. klimaet, men det gør de bare ikke før det rammer dem selv. Man slukker ikke motoren i bilen, mens mobilen tjekkes. Man smider fortsat sine skod på gaden, som jeg hver uge samler op på mit fortov, man har fortsat køb nyt og smid væk mentalitet med mobiler, TV, PC osv osv...... jeg kunne blive ved. Og det er de også de unge især, som siger et og gør noget andet.

Ole Schwander og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En hurtig omlægning er, at Folketinget følger Klimarådets anbefalinger og stimuler omstillings parate virksomheder og befolkning.
Med andre ord begynd i dag hellere end i morgen.

John Hansen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ejvind Larsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Verden er i pengenød. Milliarder og atter milliarder smides ud af vinduet til militæret. Lad os bruge de penge i stedet til gavn for menneskeheden!

John Hansen, Carsten Munk, Ejvind Larsen, Viggo Okholm og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

HW nej det kan ikke direkte sammenlignes - MEN når regeringen så hurtig kan reagerer på vanskeligheder for erhvervslivet mht. en virus - så virker det da mærkeligt at de ikke kan reagerer hurtigere når det drejer som om "klimakrisen".
Jo hurtigere de kommer i gang jo bedre og desto større er chance for, at de danske erhverv kan holde sig i føre feltet og får nye arbejdsopgaver/arbejdspladser.

John Hansen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

A-kraft kan overhovedet IKKE redde klimaet, den vigtigste grund er at problemet jo ikke kun handler om vores forbrug af energi, det handler om alt forbrug, om vi så fik adgang til uendelig meget helt co2fri energi i morgen vil det ikke i sig selv redde klimaet, men hvis vi derimod ophører med alt forbrug som ikke er nødvendigt vil vi kunne dække vores energibehov med vedvarende energikilder uden affaldsproblemer, A-kraft er lige så dårlig en ide som kul, vi slipper for noget co2 men får noget affald som er værre end co2, og så er centralisering af energiproduktion jo i sig selv en dårlig ide, jo mere vores energiproduktion er decentraliseret jo mere robust vil forsyningen være, og så er A-kraft jo altså slet ikke co2fri, men det er vindkraft/solceller mv. så heller ikke helt.

Karl Aage Thomsen

Alle epidemier koster samfundet penge, og det er altid almindelige skatteborgere der skal betale ved kasse 1. Og sjældent betaler erhvervsliv tilbage. Det ser vi bl.a. Da bankerne fik store statslån. Og forlystelsessygen har efterhånden bredt sig til, at man laver musical af alle ulykker. Det sker nok også for coronaepidemien, når en gan den har lagt sig. Aflyste fester desangående får nu også erstatning. Jo, det er kapitalen der først og fremmest, der skal reddes, når ulykker rammer landet. Det er fanm uhyggeligt, som Peter Schrøder sagde en gang.

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Hørte i P1, at FN's generalsekretær var forundret over et så stort "opstand" over coronaudbruddet .
Han var bange for at det "stjæl" billedet for at gøre noget ved den langt alvorligere Klimakrise.

Alice Hjorth, John Hansen, Ete Forchhammer og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Karl Aage. Få nu alle detaljer med. Ja, der blev ydet statslån til bankerne under finanskrisen. Det var jo ikke udelukkende får bankernes skyld, men især for kundernes skyld - dig og mig mv.

Ydermere var det et lån som blev betalt tilbage af bankerne, og det viste sig sandelig at staten i sidste ende tjente på det. Så det var IKKE den almindelige dansker der betalte ved kasse 1.

Ole Schwander

Dorte - ja, og gøres der ikke noget ved virussen straks, bliver det selvfølgelig meget lettere at nå klimamålene. Produktionsvirksomheder lukker og river alle andre virksomheder med, bil-, skibs- og flytrafik standser, institutioner lukker, ingen varer i forretningerne og, ikke mindst, befolkningstallet på jorden falder drastisk. Enhver klimaaktivists drøm!

Helle Walther

Døgnet har kun 24 timer Dorte, jeg tror alle arbejder på højtryk, både med klimaplanen og virus-begrænsning og udligningsreform. Politikere er også mennesker med et privatliv, det har de ikke meget af p.t. Så man skal stoppe brokkeriet og så på sin egen lille måde bidrage med det man formår og kan i hverdagen. Hver dag.

Dorte Sørensen

Ja døgnet har kun 24 timer. Håber at du har ret i ,at regeringen arbejder på højtryk i alle sager - fra sidelinjen se det ud til, at regeringen prioritere andre sager end Klimakrisen - det er vel ikke brokkeri at mene det?
Jeg har nu altid gjort det jeg kunne fx. for et bedre miljø - hver dag.

-Men Helle du behøver ikke tage ansvaret på dig, når jeg og andre kritiserer den førte socialdemokratiske politik - "vi" ønsker vel alle det bedste for landet - vi har nok bare forskellige måder "vi" tror kan føre til et bedre liv for ALLE borgerne i Danmark.
mvh

John Hansen, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Frank Klevenhaus

Man kan ikke slippe afsted med at påstå, at de nødvendige forandringer ikke vil komme til at indvirke på vores alle sammens hverdag, på den ene eller anden måde. Det svarer til det evendelige udsagn om " Mere velfærd for færre penge".
Uanset hvad, vil det påvirke nogen og så har man balladen og hylekoret.

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg tager ikke regeringens ansvar på mig, prøver at se på det udefra og stykke de forskellige informationer sammen til noget brugbart :)). Kig på de respektive ansvarlige p.t., de har sorte rander under øjnene af søvnmangel. Og mon ikke de ansvarlige for klimaplan osv , godt ved at leveres der ikke, så rammer det ikke blot regeringen magtmæssigt, det rammer os alle. P.T er der en serie- Tynd is, -på TV, nok fiktion, men..... det giver stof til eftertanke. Og med brok mener jeg såmænd blot DS, at mange presser og presser. Og de kan jo kun arbejde for sagen, ikke trylle.