Læsetid: 3 min.

Klimarådet advarer: En del af Danmarks flotte ’grønne’ energi kan reelt være sort

Klimarådet problematiserer i sin nye rapport endnu en gang Danmarks store afbrænding af biomasse såsom træpiller og træflis. En ukendt andel af biomassen er reelt ikke klimabæredygtig, vurderer rådet, som anbefaler en strammere myndighedskontrol på området
Hele 64 procent af Danmarks vedvarende energi i 2017 kom fra afbrænding af biomasse såsom træpiller og træflis. Men som blandt andre FN’s klimapanel har fastslået, så er afbrænding af biomasse ikke nødvendigvis klimavenligt. På billedet ses Amagerværket, som bruger biomasse.

Hele 64 procent af Danmarks vedvarende energi i 2017 kom fra afbrænding af biomasse såsom træpiller og træflis. Men som blandt andre FN’s klimapanel har fastslået, så er afbrænding af biomasse ikke nødvendigvis klimavenligt. På billedet ses Amagerværket, som bruger biomasse.

Christian Lindgren

10. marts 2020

Det er en hovedpine, som bliver ved med at dukke op, hver gang eksperter og andre ser nærmere på Danmarks energiforbrug. For selv om det på overfladen ser flot ud, at mere end en tredjedel af vores energiforbrug dækkes af vedvarende energi, så skyldes det langtfra kun vindmøller og solceller.

Hele 64 procent af Danmarks vedvarende energi i 2017 kom ifølge Energistyrelsen fra afbrænding af biomasse såsom træpiller og træflis. Det pynter på det danske klimaregnskab, fordi biomassens CO2-udledning ifølge internationale regler regnes som nul. Men som blandt andre FN’s klimapanel har fastslået, er afbrænding af biomasse ikke nødvendigvis klimavenligt.

Det problem bliver nu endnu en gang understreget i Klimarådets nye rapport, som udkom mandag, og som viser, hvordan Danmark når klimamålet om 70 procents reduktion i udledningen af drivhusgasser i 2030, set i forhold til 1990.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Carsten Munk
  • Lise Lotte Rahbek
  • Rasmus Knus
  • Dina Hald
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Torben K L Jensen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Knus, Dina Hald, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Transporten af materialet fra Rusland og Baltikum til afbrænding i danske kraftværker er heller ikke ligefrem grøn

Torben K L Jensen, Ejvind Larsen og Erik Kall anbefalede denne kommentar