Læsetid: 4 min.

Kortlægning skal hjælpe kommuner med at sikre sig mod oversvømmelser. Men hvem betaler?

Kystdirektoratet har lavet en kortlægning af udsatte områder, der skal hjælpe kommunerne med at sikre sig mod oversvømmelser. Men det kan ende i rivegilder mellem stat, kommuner og private, når regningen for kystsikring skal betales
Hvem skal betale for at sikre borgerne mod oversvømmelser som her i Silkeborg? Borgerne selv, kommunerne eller staten?

Hvem skal betale for at sikre borgerne mod oversvømmelser som her i Silkeborg? Borgerne selv, kommunerne eller staten?

Sarah Hartvigsen Juncker

9. marts 2020

14 områder og 27 kommuner har særlig høj risiko for at blive ramt af oversvømmelser.

Det viser en ny kortlægning fra Kystdirektoratet, der skal give danske kommuner bedre muligheder for at klimasikre sig mod oversvømmelser.

»De oversvømmelser, som på det seneste har ramt flere steder i Danmark, understreger, hvor vigtig klimatilpasning er, og hvor svært det er at styre naturens kræfter,« skriver miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Det sker, efter en vinter hvor byer ved kyster, vandløb og fjorde er blevet ramt af oversvømmelser. Åer og søer er gået over deres bredder i både Silkeborg, Ribe, Holstebro, Kolding, Vejle, Haderslev, Billund og Aarhus.

Det er ingen hemmelighed, at oversvømmelser sker oftere og oftere, konstaterede professor i landskabsforvaltning ved Københavns Universitet, Henrik Vejre, i Information i forrige uge.

»Det er simpel statistik, at oversvømmelser forekommer hyppigere. At det, vi tidligere kaldte hundredårshændelser, nu snarere er tiårshændelser.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Werner Gass
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Werner Gass, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rolf Andersen

Det er da AMTERNE, der tager sig af miljøet !
... nåeh nej, dem har Lars Lykke jo nedlagt ;(

Estermarie Mandelquist og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er tydeligt for enhver, at 'hvem betaler'-ideologien har overlevet sig selv: den står i vejen for at løse nødvendige opgaver ved at definere forståelsen af ressourcer forkert.
Har vi folk og materialer til indsatsen? Ja, det har vi. Har vi i det øvrige samfund de ressourcer, de involverede i denne indsats og mange andre efterspørger? Ja, til overflod.
Så problemet er, at markedet sammenkæder disparate funktioner i samfundet, som ikke hører sammen, men fungerer af nødvendighed, parallelt. 'Købekraft' er et kuponsystem, hvor vi tilfældigt distribuerer retten til at erhverve uden overvejelse af opgavens relative nødvendighed.
Tankegangen bag er altid, at man kunne gøre noget andet, end man gør - noget, der er meget mere lukrativt og giver den enkelte større 'købekraft'. I stedet er man nødt til at komme væk fra denne primitive måde at tænke på og i stedet allokere ressourcer til det, der er uomgængeligt, dernæst til det, er nødvendigt og til sidst til det, der giver lykke og udvikling, samtidig med at man erkender, at lykke og udvikling også er mulige elementer i både at beskæftige sig med det uomgængelige og nødvendige.