Læsetid: 5 min.

Landbruget skulle foreslå reduktioner i egen sektor. I stedet peger det på resten af samfundet

Klimapartnerskabet for fødevarer og landbrug har ikke til fulde løftet opgaven med at levere forslag til reelle reduktioner. Det mener tre grønne organisationer. De kritiserer, at sektoren forbigår den store husdyrproduktion, at staten skal betale for mange af tiltagene, og at sektoren henter flere af sine reduktioner andre steder i samfundet
Landbruget står i dag for op mod 30 procent af Danmarks klimabelastning, arealanvendelse medregnet. Heraf kommer omkring 60 procent af udledningerne fra husdurproduktionen af eksempelvis køer og svin.

Landbruget står i dag for op mod 30 procent af Danmarks klimabelastning, arealanvendelse medregnet. Heraf kommer omkring 60 procent af udledningerne fra husdurproduktionen af eksempelvis køer og svin.

Daniel Hjorth

20. marts 2020

Fødevare- og landbrugssektoren er et nøgleelement i Danmarks grønne omstilling. Sådan skriver sektoren selv i den rapport med anbefalinger, som klimapartnerskabet for fødevarer og landbrug mandag afleverede til regeringen.

Siden 1990 har sektoren reduceret sin klimabelastning med 37 procent, og erhvervet forventer samlet set at kunne reducere sine udledninger af drivhusgasser med mellem 62 og 72 procent i 2030.

Men en meget stor del af den beregnede klimaeffekt stammer fra tiltag, som ikke har noget med landbrugsdrift at gøre. Og det møder nu kritik fra en række grønne organisationer.

»De langsigtede klimamål kan kun blive løftet, hvis vi grundlæggende opbygger en anden landbrugsproduktion i Danmark. Og det leverer partnerskabet ikke på,« siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Freddie Vindberg
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Karsten Nielsen
Peter Beck-Lauritzen, Freddie Vindberg, Bjarne Bisgaard Jensen og Karsten Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helt ærligt, det vil være godt hvis landbruget skal sadle om og argumenterne for ikke at importere for meget er relevante. Vi skal så måske huske at stop af import kan indbefatte kriser hos dem vi importerer fra. Hvis vi nu ikke vil have eksotiske frugter mere+ kaffe?
Hvor er grænsen og effekten samt en form for omtanke for andre folkeslag her?
Landbruget har kørt sig selv ud i en gælds spiral med e store investeringer og så er det umuligt for nye at starte op. Hvem skal finansiere det skift hos landbruget? dem selv?
Nu har vi en krise,hvor færre rejser og se hvor meget det allerede hjælper på luften, men branchen det går ud over går i knæ.

Thomas Tanghus

Landbrugs- og fødevaresektoren kan åbenbart ikke finde ud af, at aflevere en plan til fællesskabet. Så må fællesskabet selv lave en plan for Landbrugs- og fødevaresektoren.

Den private erhvervssektor har aldrig haft stærk interesse i at bidrage hensynsfuldt og fremsynet til samfundsudviklingen, derfor kan den naturligvis heller ikke. Plantningen af forestillingen om det modsatte er fascistoid; Orwell ville have grinet sin rynkede røv i laser over os.

Peter Beck-Lauritzen

I disse corona-tider er de 25 mia.kr. overskuelige. Dog, de "tigge-prinser" i landbrug og erhverv skal ikke betales af samfundet, men yde selv. Gad vide, hvormeget de betaler til samfundet. Set flere CVR numre med mill.omsætninger uden skattebetalinger! Har vi kun "hobby-landbrug og -erhverv" i DK?
Nuvel, Novo betaler mia. i skat! Den holdning kunne andre lære af, også de multinationale! Andre steder i EU er landmænd igang med en omlægning til "living soil agriculture" på bestående tilskuds-præmisser/landbrugsstøtteordninger. Så det skal danske landmænd også kunne. Kvaliteten af kornproduktionen skal højnes fra foderkvalitet til konsumkvalitet. Kødproduktionen tilpasses, således at transporten af levende dyr til udlandet ophører, med den deraf følgende eksport af MRSA og import af svinepest. Der er tilknyttet store udgifter til disse sygdomme, som kunne bruges til reduktionen af klimabelastningen! Få dog et udsyn udover egen "næsetip"!