Analyse
Læsetid: 3 min.

Med løftet om mulig genåbning af landet lancerer Mette Frederiksen en ny coronakontrakt med vælgerne

Statsministeren holdt sidst på eftermiddagen mandag en tv-tale til nationen, der havde karakter af en ny nytårstale: Hvis danskerne holder ud til efter påske, og fortsat holder afstand, vil alle blive kollektivt belønnet af S-regeringen – med lidt mere frihed
»Hvis vi danskere i de næste to uger – hen over påsken – fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige, så vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen på den anden side af påsken,« sagde Mette Frederiksen i den velforberedte tale, der også på elegant vis fik relanceret flere af Socialdemokratiets valgslogans.

»Hvis vi danskere i de næste to uger – hen over påsken – fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige, så vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen på den anden side af påsken,« sagde Mette Frederiksen i den velforberedte tale, der også på elegant vis fik relanceret flere af Socialdemokratiets valgslogans.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
31. marts 2020

Selvsikkerheden stiger dag for dag i S-regeringen. På et pressemøde gav statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften udtryk for en »forsigtig optimisme« på baggrund af de seneste tal fra Statens Serum Institut. Myndighederne føler sig bekræftet i, at de vidtgående foranstaltninger har været både rettidige og velbegrundede.

Skønt det blev understreget på pressemødet, at coronapandemien endnu ikke ser ud til at have toppet her i Danmark, tildelte Mette Frederiksen sig samtidig en risikabel ære: »Vi kan se tegn på, at vi er lykkedes med at forsinke smitten i Danmark,« sagde statsministeren med tydelig tilfredshed.

Enhver kritik synes i disse dage at prelle totalt af på hende, og hun kan også glæde sig over, at Socialdemokratiet står til et markant rygstød i meningsmålingerne. Vælgerne støtter massivt op bag den danske regerings dramatiske fremfærd, og lige nu troner Mette Frederiksen over alle på Christiansborg.

Hvis nogen skulle være i tvivl om, hvem der reelt bestemmer, genvandt Socialdemokratiets formand mandag sit stramme greb om Danmark med det veliscenesatte pressemøde. Efter nogle få dage, hvor den borgerlige opposition så småt var begyndt at udfordre S-regeringen – ved blandt andet at stille krav om en exitplan – stjal hun billedet i sin tv-tale, der hurtigt udviklede sig i retning af en ny nytårstale til nationen.

Budskabet var kontant – og ikke mindst med tydelige socialdemokratiske undertoner. S-regeringen er parat til at arbejde på en gradvis genåbning af Danmark efter påske, hvis tallene fra sundhedsmyndighederne vel at mærke fortsat taler for det – og ikke blot fordi partierne i blå blok nu kræver det.

Kontrolleret genåbning

Inden finansminister Nicolai Wammen (S) i de kommende dage drøfter forskellige scenarier med de andre partier i Folketinget, er Mette Frederiksen allerede klar med det snusfornuftige tilbud til vælgerne:

»Hvis vi danskere i de næste to uger – hen over påsken – fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige, så vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen på den anden side af påsken,« sagde Mette Frederiksen i den velforberedte tale, der også på elegant vis fik relanceret flere af Socialdemokratiets valgslogans.

I en særlig appel til landets ældre, der risikerer at stå over for forlængede krav om hjemmekarantæne, sagde Mette Frederiksen i en fyndig sætning, der med stor sandsynlighed vil blive citeret ofte fremover: »Vi beder i virkeligheden de svageste om at være de stærkeste i denne tid.«

Med sikker sans for timing har statsministeren lanceret en ny coronakontrakt med vælgerne. Kontrakten bygger på det noget fornoget-princip, som Venstres statsminister Anders Fogh Rasmussen også havde held med i begyndelsen af 00’erne.

Denne gang er tidshorisonten overskuelig: Hvis befolkningen på den ene side underkaster sig fortsat at følge myndighedernes påbud til punkt og prikke – og unge mennesker ikke pludselig begynder at stimle sammen – vil S-regeringen på den anden side overveje at belønne med lidt større frihedsgrader efter påske.

Mette Frederiksen løftede samtidig pegefingeren og advarede om, at yderligere indskrænkninger i bevægelses- og forsamlingsfriheden også kan komme på tale, hvis ikke alle makker ret: »Så kan vi komme i den modsatte situation, hvor vi må stramme endnu mere«.

Som corona-commander-in-chief har Mette Frederiksen skærpet sin befaling om lov, orden og lydighed fra alle. Og konsekvensen er klar: Hvis borgerne som små børn ikke kan vente og tager glæderne på forskud, vil påskeægget forblive lukket.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Fuglsang

Jeg er ikke socialdemokrat, men jeg letter på min tweedcap i dyb respekt for den tale, den nordjyske statsminister leverede i dag!

Jens Christian Jensen, Morten Wieth, John Reynolds, Kim Folke Knudsen, Niels Bent Johansen, Bo Klindt Poulsen , Mads Bech Madsen, Birte Pedersen, Brian Nocis Jensen, Mikael Aktor, jørgen djørup, Bjarne Bisgaard Jensen, Jakob Trägårdh, Niels Sørensen, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Karsten Lundsby, Anne Schøtt, Nette Skov, Torben K L Jensen, Niels Ingeman Christensen, Frederikke Nielsen, Rune Stilling og Mette Lauridsen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Erik Fuglsang

"Jeg er ikke socialdemokrat, men jeg letter på min tweedcap i dyb respekt for den tale, den nordjyske statsminister leverede i dag!"

Så enig! Til gengæld var jeg dybt rystet over den misledende fortolkning af talen i den opfølgende dækning på DR1.

Nette Skov, Birte Pedersen, Erik Fuglsang, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Torben K L Jensen og Niels Ingeman Christensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Mistænkeliggørelsens virus hærger i medierne. For det kan da ikke være rigtigt at Mette F. bekymrer sig om danskerne og Danmark helt uden spin og bagtanker,som i "tyv tror hvermand stjæler" ?
Vi har fået en kvindelig Stauning - Den statsminister der byggede Lillebæltbroen i 1935 med inspiration fra Roosevelt´s "New Deal" for at få ram på arbejdsløsheden under den store depression.

Kai Rasmussen, Nanna Kinch, Mads Bech Madsen, Nette Skov, Birte Pedersen, Brian Nocis Jensen, Mikael Aktor, Bjarne Bisgaard Jensen, Freddie Vindberg, Danny Hedegaard, Viggo Okholm og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Om der er grund til respekt for talen, vil tiden vise. Det ligner en lovlig hurtig genåbning, selv i mindre takter. Og hvis det skyldes pres fra økonomiske interesser, ser det bestemt ikke godt ud. Og uanset om befolkningen opfører sig aldrig så hensynsfuldt de næste par uger, er det jo ikke nok. Alt kan være tabt på gulvet, hvis det bare fører til en belønning med større bevægelsesfrihed. Heldigvis har hun ikke lovet noget konkret, og der kunne måske være tale om en smart kommunikationsstrategi, der skal lukke munden på de mange krav om genåbning, uden at hun rent faktisk behøver at gennemføre det. Men det kan ikke undgås, at der nu er skabt en klar forventning om en vis lempelse.

Mikkel Zess, Søren Andersen, John Reynolds, Rolf Andersen, Erik Fuglsang, Mogens Holme, Jørgen Prenslev, Niels Sørensen, Thomas Bindesbøll og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
John Reynolds

Jeg synes ikke du er seriøs.
Normalt er jeg yderst kritisk overfor Soc og MF.
Jeg føler ikke at jeg nu underkaster mig ved at følge retningslinierne
MF talte glimrende til både fornuft og følelser.
Sammenlign hende blot med Trump for tiden.
Det er hende, der samler, råder og trøster som Statsleder.
Fint for mig, selv om jeg normalt vurderer og kritiserer hende fra venstrefløjen.
Vh
John

Morten Wieth, Niels Bent Johansen, Erik Feenstra, Mikael Aktor, Erik Fuglsang, Mogens Holme, Jørgen Mathiasen, Poul Møller, Henning Kjær, Viggo Okholm og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Det er jo også en kompleks problemstilling, vi står i. Jeg tror, det er naivt at tro, at vi kan lukke landet ned indtil virus er væk. For virus forsvinder ikke.

At have et nedlukket samfundet er derfor en kunstigt konstruktion med meget kort levetid.

Det er ikke, hvad det her handler om.
Det her handler om at have kontrol over virus. Hele tiden.

Og kontrol handler om, at vores sundhedsvæsen hele tiden kan følge med.
Og at mange af os stadig vil blive syge på et tidspunkt, i hvert fald indtil der bliver udviklet en vaccine.

Så længe kurven over meget syge og døde kan holdes rimelig flad, så længe er vi i kontrol. Også når vi meget forsigtigt åbner op for samfundet igen.

John Reynolds, Kim Folke Knudsen, Freddie Vindberg, Birte Pedersen, Mikael Aktor, Erik Fuglsang, Jørgen Mathiasen, Henning Kjær, Viggo Okholm, Karsten Lundsby og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Erik Fuglsang,

Jeg er ikke så sikker. Desværre.

Jeg har dog som du - hidtil - også selv fundet Mette F og regeringens håndtering god og i tide. Også selvom samme på "tide" skulle have være lanceret allerede i januar(!), i form af bla:

1) Screeninger og særskilt karantæne for alle flypassagerer, der ankom fra Kina til Kastrup. Allerde i Januar !
Det skete ikke. Kastrup lufthavn stod pivåben. I over en måned, uden nogen som helst indrejsekontrol, og dybt sundhedsfaglige grunde til ellers at handle dengang, ØJEBLIKKELIGT. (Modsat SARS, 2003, hvor alle var på dupperne, og samme SARS blev jo inddæmmet og til sidst de facto udryddet!)

= Det er da dybt kritisabelt med denne eklatante sundhedsmæssige slendrian.
Alle der kan bedes spole tilbage og tjekke/google SARS 2003...

2) Påbud/forbud(!) burde følgelig have være udstedt af danske myndigheder, førse dage af februar måned om, at ingen(!) danskere kunne rejse på vinterferie sydpå, med henvisning til allerede da konstateret spredt Corona virus i Italien. (Sammenlign igen med SARS 2003, der blev da indført øjeblikkelig forbud mod at rejse til smitteområder?, Suk).

I stedet kan vi blot i dag konstatere, at den store afgørende smitte her til Danmark ankom tilbage i slut-februar/ marts, med danske ski-turister fra Italien og Østrig.

Tilbagevendte ski-turister, der ankom pr bus eller fly, og helt uden kontrol ved ankomst(!)
= Suk, suk igen...

3) Summa Summarum: Danmark burde være "lukket ned" endnu tidligere end sket.

Godt at det omsider skete, men "virus var nu ude af flasken". Pga Sundhedsmæssig slendrian.

4) Dermed nu umulig at isolere. Allerede i begyndelsen af marts. Tilfælde af tilbagerejste smittede, som ellers kunne være "fanget & testet" i lufthavne, Især Kastrup, fik blot lov at passere frit(!) ud i resten af samfundet.

5) Gentager: Kastrup har stået "pivåben", lige fra tætte forsamlinger af titusinder af rejsende, lige til kys og kram fra familie til de daværende smittebærere, etc.

6) Så kom der endelig gang i tingene, og her var Danmark og Mette F / regering / samlet Folketing bedre end så mange andre "syvsovere", som bl.a. desværre Sverige. Omsider de rette tiltag (lukninger / begrænsninger i smittefarlig adfærd).

Respekt herfra til alle de modige, der også har talt om at man har og vil komme til begå begå egne fejl, og som evner selvkritik, det er ikke så ringe.
Herunder Søren Brostrøm og Magnus Heunicke, der har langet ret hårdt ud mod sig selv, på et par pressemøder.

Det er en flot egenskab: Selvkritik !

Dels for ikke at have taget det alvorligt nok fra starten, dels noget med manglende tests, dels at "nogen"(?) i DK ikke tog mod fine tilbud om store mængder "værnemidler" fra hidtidige mønsterstat i bekæmpelsen af Corona, fra dag 1 - Sydkorea.
Heldigvis kom DK lige med i sidste runde af Sydkoreas tilbud, i sidste sekund...

For første gang siden krisens start er der nu med Mette F's udmelding nu åbnet op for dubiøse "fortolkninger".... hm?
Hvem / hvad / hvor skal der "lukkes op", mens man ikke skal være læge for at forudse, at just præcis de næste 2 uger vil byde på yderst barske realiteter, også herhjemme, og uanset "grøn" kurve:
= Flere indlagte, også på intensiv;
= Flere i respirator, også yngre og stærkere;
= Flere dødsfald, ikke kun blandt udsatte og gamle, men også blandt alle os andre.

Krisen vil formentlig (og forhåbentlig) ikke overbelaste de i forvejen udmattede gæve personer, (m/k) der kæmper flot løs på jobbet døgnet rundt op på alle fronter, i Hospitalsvæsen og Sundhedssektoren, hjemmehælpen,. m.fl.

Hatten af !

Men krisen kommer til at vare længe. også langt efter den åbenbart så "hellige" Påske.

Mette F burde have brugt mere tid på at anbefale alle IKKE at krydse landsdelene og bringe evt. smitte videre i den "åh så hellige Påske-Frokost tid". Det gjorde hun ikke i dag. Dybt sært.

I kritiserede Sverige (og med god grund) var det ellers lige just dét hovedbudskabet lød d.d.:
"Rejs venligst ingen steder hen i Påsken"...

Slutter derfor dette indlæg med en gentagelse af samme budskab, som fremfrøt så mange gange:

Alt dette forbandede og evigt hellige "rejseri"... World Wide.
Eller helt lokalt, i Danamrk! Når der hidtil ikke er nogen smittede på bl.a. Læsø, Fejø, Ærø, ja så bør alle da holde sig væk herfra, for at sikre at smitte ike spreder sig. Er det så svært ?

Det synes i mine øren stadig at lyde som om, at det nærmest er en "menneskeret" at rejse.

Nu kan konstatere, at samem "ret" i stedet er blevet til er smittesprednings"ret", som "blind passager" passager, også for dødelige virus... ¤¤¤ !

ER der for Hulan da herefter ikke nogen der efter denne krise vågner op ....?
Og har både hjerneceller og forstand nok i overskuid til at indse at læren af dette engang vil være:

A) Begræns alle unødvendige rejser, af hensyn til hurtigt spredte og dødelige vira
B) Begræns også samme rejser, af hensyn til klimaet.

De to ting hører sammen. så der er lidt at tænke over, folkens...

Også inden næste endnu mere dødelige - og formentlig den i mange år frygtede til mennesker hoppende - "fugleinfluenza" vil dukke op,. Og det vil den gøre.
Er vi så klar ?

Undskyld den dystre skrivning. Men det her er jo alvor, Og livet er vigtigere end erhvervslivet, forstå mig ret, og det er ingen kritik, men et spørgsmål om prioritering.
På ny og "ubetrådt grund", som er et af Mette F's absolut gode udtryk i hendes hidtidige krisehåndtering her.

Slutbemærkning: Det er ikke mere end blot 4 måneder tilbage, hvor ordet "Klima" ryddede alle forsider... = NU skulle der handles.

Mange gode viljer, blandt mennesker, i millionvis, verden over. Lige fra små fisk som de fleste af os alle er, til de helt store og tunge erhvervsfolk og politikere.

Husker samtidig også en del indlæg, hvor mange debattører og meningshavere brugte ordet "Naturen", endda også ordet "Moder Natur". Altsammen generelt både velmenende, empatisk og fremadrettet. Sådan skal det også være.

Dog: Nu har vi en livstruende Pandemi, også udsprunget af højt besungne "Moder Natur"...

"Naturen" har altid haft sin egen meget hårde og brutale måde at "regulere" mange ting på.

Dét er set mange gange i historien.... Lige fra asteroide / meteor nedslag der udryddede ikke blot dinosaurerne, men også stort set alle andre landbaserede pattedyr.

Pattedyret Mennesket, der siden - med forsinkelse - opstod, imod en masse odds, udviklede en tænkende og ditto handlende dimension. De lærte bl.a af egne fejltagelser begået, også for at kunne overleve, på længere sigt. Det gjaldt sikkert også mht. sygdoms-erfaringer, opbygget gennem titusinder af generationers viden om hvad gøre og hvad IKKE-gøre, også langt før tale- og skriftsproget var blevet en del af "os".

Samme mennesker var desværre de første 95 pct af sin tid på jorden desværre også så tåbelige, at ligge i evige dødelige krige mod hinanden. Lige fra stammer, siden til klaner, etniciter, folkeslag, nationer.
De fleste af disse tåbelige krige sluttede med en masse navnlig mænds død.
Kvinderne var heldigvis både mere fornuftige, ikke krigs-gale...
Desuden mere skånet og kunne føde nye børn, også drenge, så balancerne blev opretholdt.

Undskylder jeg kom lagt ud af tangenten her, men det kan til tider være nødvendigt.
Livet er ikke nogen selvfølge. Heller ikke for Menneskene, på en både overbefolket og klima-presset planet.

Lige nu må der blot prioriteres. og gerne så meget i fællesskab som muligt, uanset politik, religion, race, etc.

Covid19 må bekæmpes, World Wide. Alle de dage, uger, måneder, der er nødvendige.

Det føles godt at bruge ordet "bekæmpe". For Virus Covid19 er et bæst.
Lad os alle holde sammen i den kamp, uanset alle "små" uenigheder, også på dette forum.

Det giver både gå-på-mod, plus lidt ekstra stål i ryg og mave, og det er der brug for.

Især næste par uger hvor sygdommen vil toppe, og dermed også med en masse tragiske konsekvenser for alle ofrene.
Tænk på dem!
Tak -

Mikkel Zess, Kent Bajer, Anne-Marie Krogsbøll, Kim Folke Knudsen, Finn Jakobsen, Helle Brøcker, Torben Bruhn Andersen og Arne Würgler anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Erik Fuglsang,

Jeg er ikke så sikker. Desværre.

Jeg har dog som du - hidtil - også selv fundet Mette F og regeringens håndtering god og i tide. Også selvom samme på "tide" skulle have være lanceret allerede i januar(!), i form af bla:

1) Screeninger og særskilt karantæne for alle flypassagerer, der ankom fra Kina til Kastrup. Allerde i Januar !
Det skete ikke. Kastrup lufthavn stod pivåben. I over en måned, uden nogen som helst indrejsekontrol, og dybt sundhedsfaglige grunde til ellers at handle dengang, ØJEBLIKKELIGT. (Modsat SARS, 2003, hvor alle var på dupperne, og samme SARS blev jo inddæmmet og til sidst de facto udryddet!)

= Det er da dybt kritisabelt med denne eklatante sundhedsmæssige slendrian.
Alle der kan bedes spole tilbage og tjekke/google SARS 2003...

2) Påbud/forbud(!) burde følgelig have være udstedt af danske myndigheder, førse dage af februar måned om, at ingen(!) danskere kunne rejse på vinterferie sydpå, med henvisning til allerede da konstateret spredt Corona virus i Italien. (Sammenlign igen med SARS 2003, der blev da indført øjeblikkelig forbud mod at rejse til smitteområder?, Suk).

I stedet kan vi blot i dag konstatere, at den store afgørende smitte her til Danmark ankom tilbage i slut-februar/ marts, med danske ski-turister fra Italien og Østrig.

Tilbagevendte ski-turister, der ankom pr bus eller fly, og helt uden kontrol ved ankomst(!)
= Suk, suk igen...

3) Summa Summarum: Danmark burde være "lukket ned" endnu tidligere end sket.

Godt at det omsider skete, men "virus var nu ude af flasken". Pga Sundhedsmæssig slendrian.

4) Dermed nu umulig at isolere. Allerede i begyndelsen af marts. Tilfælde af tilbagerejste smittede, som ellers kunne være "fanget & testet" i lufthavne, Især Kastrup, fik blot lov at passere frit(!) ud i resten af samfundet.

5) Gentager: Kastrup har stået "pivåben", lige fra tætte forsamlinger af titusinder af rejsende, lige til kys og kram fra familie til de daværende smittebærere, etc.

6) Så kom der endelig gang i tingene, og her var Danmark og Mette F / regering / samlet Folketing bedre end så mange andre "syvsovere", som bl.a. desværre Sverige. Omsider de rette tiltag (lukninger / begrænsninger i smittefarlig adfærd).

Respekt herfra til alle de modige, der også har talt om at man har og vil komme til begå begå egne fejl, og som evner selvkritik, det er ikke så ringe.
Herunder Søren Brostrøm og Magnus Heunicke, der har langet ret hårdt ud mod sig selv, på et par pressemøder.

Det er en flot egenskab: Selvkritik !

Dels for ikke at have taget det alvorligt nok fra starten, dels noget med manglende tests, dels at "nogen"(?) i DK ikke tog mod fine tilbud om store mængder "værnemidler" fra hidtidige mønsterstat i bekæmpelsen af Corona, fra dag 1 - Sydkorea.
Heldigvis kom DK lige med i sidste runde af Sydkoreas tilbud, i sidste sekund...

For første gang siden krisens start er der nu med Mette F's udmelding nu åbnet op for dubiøse "fortolkninger".... hm?
Hvem / hvad / hvor skal der "lukkes op", mens man ikke skal være læge for at forudse, at just præcis de næste 2 uger vil byde på yderst barske realiteter, også herhjemme, og uanset "grøn" kurve:
= Flere indlagte, også på intensiv;
= Flere i respirator, også yngre og stærkere;
= Flere dødsfald, ikke kun blandt udsatte og gamle, men også blandt alle os andre.

Krisen vil formentlig (og forhåbentlig) ikke overbelaste de i forvejen udmattede gæve personer, (m/k) der kæmper flot løs på jobbet døgnet rundt op på alle fronter, i Hospitalsvæsen og Sundhedssektoren, hjemmehælpen,. m.fl.

Hatten af !

Men krisen kommer til at vare længe. også langt efter den åbenbart så "hellige" Påske.

Mette F burde have brugt mere tid på at anbefale alle IKKE at krydse landsdelene og bringe evt. smitte videre i den "åh så hellige Påske-Frokost tid". Det gjorde hun ikke i dag. Dybt sært.

I kritiserede Sverige (og med god grund) var det ellers lige just dét hovedbudskabet lød d.d.:
"Rejs venligst ingen steder hen i Påsken"...

Slutter derfor dette indlæg med en gentagelse af samme budskab, som fremfrøt så mange gange:

Alt dette forbandede og evigt hellige "rejseri"... World Wide.
Eller helt lokalt, i Danamrk! Når der hidtil ikke er nogen smittede på bl.a. Læsø, Fejø, Ærø, ja så bør alle da holde sig væk herfra, for at sikre at smitte ike spreder sig. Er det så svært ?

Det synes i mine øren stadig at lyde som om, at det nærmest er en "menneskeret" at rejse.

Nu kan konstatere, at samem "ret" i stedet er blevet til er smittesprednings"ret", som "blind passager" passager, også for dødelige virus... ¤¤¤ !

ER der for Hulan da herefter ikke nogen der efter denne krise vågner op ....?
Og har både hjerneceller og forstand nok i overskuid til at indse at læren af dette engang vil være:

A) Begræns alle unødvendige rejser, af hensyn til hurtigt spredte og dødelige vira
B) Begræns også samme rejser, af hensyn til klimaet.

De to ting hører sammen. så der er lidt at tænke over, folkens...

Også inden næste endnu mere dødelige - og formentlig den i mange år frygtede til mennesker hoppende - "fugleinfluenza" vil dukke op,. Og det vil den gøre.
Er vi så klar ?

Undskyld den dystre skrivning. Men det her er jo alvor, Og livet er vigtigere end erhvervslivet, forstå mig ret, og det er ingen kritik, men et spørgsmål om prioritering.
På ny og "ubetrådt grund", som er et af Mette F's absolut gode udtryk i hendes hidtidige krisehåndtering her.

Slutbemærkning: Det er ikke mere end blot 4 måneder tilbage, hvor ordet "Klima" ryddede alle forsider... = NU skulle der handles.

Mange gode viljer, blandt mennesker, i millionvis, verden over. Lige fra små fisk som de fleste af os alle er, til de helt store og tunge erhvervsfolk og politikere.

Husker samtidig også en del indlæg, hvor mange debattører og meningshavere brugte ordet "Naturen", endda også ordet "Moder Natur". Altsammen generelt både velmenende, empatisk og fremadrettet. Sådan skal det også være.

Dog: Nu har vi en livstruende Pandemi, også udsprunget af højt besungne "Moder Natur"...

"Naturen" har altid haft sin egen meget hårde og brutale måde at "regulere" mange ting på.

Dét er set mange gange i historien.... Lige fra asteroide / meteor nedslag der udryddede ikke blot dinosaurerne, men også stort set alle andre landbaserede pattedyr.

Pattedyret Mennesket, der siden - med forsinkelse - opstod, imod en masse odds, udviklede en tænkende og ditto handlende dimension. De lærte bl.a af egne fejltagelser begået, også for at kunne overleve, på længere sigt. Det gjaldt sikkert også mht. sygdoms-erfaringer, opbygget gennem titusinder af generationers viden om hvad gøre og hvad IKKE-gøre, også langt før tale- og skriftsproget var blevet en del af "os".

Samme mennesker var desværre de første 95 pct af sin tid på jorden desværre også så tåbelige, at ligge i evige dødelige krige mod hinanden. Lige fra stammer, siden til klaner, etniciter, folkeslag, nationer.
De fleste af disse tåbelige krige sluttede med en masse navnlig mænds død.
Kvinderne var heldigvis både mere fornuftige, ikke krigs-gale...
Desuden mere skånet og kunne føde nye børn, også drenge, så balancerne blev opretholdt.

Undskylder jeg kom lagt ud af tangenten her, men det kan til tider være nødvendigt.
Livet er ikke nogen selvfølge. Heller ikke for Menneskene, på en både overbefolket og klima-presset planet.

Lige nu må der blot prioriteres. og gerne så meget i fællesskab som muligt, uanset politik, religion, race, etc.

Covid19 må bekæmpes, World Wide. Alle de dage, uger, måneder, der er nødvendige.

Det føles godt at bruge ordet "bekæmpe". For Virus Covid19 er et bæst.
Lad os alle holde sammen i den kamp, uanset alle "små" uenigheder, også på dette forum.

Det giver både gå-på-mod, plus lidt ekstra stål i ryg og mave, og det er der brug for.

Især næste par uger hvor sygdommen vil toppe, og dermed også med en masse tragiske konsekvenser for alle ofrene.
Tænk på dem!
Tak -

Kim Folke Knudsen, Arne Würgler og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Ja, det ikke nemt at være opposition, når man lige har sagt god for flere milliarder til lønkompensation mm. pga. epidemien.

Så vi får se om Vanopslagh, Østergård eller Ellemann har fundet ”de vises sten” i forhold til ” en ny coronakontrakt med vælgerne”... Og det skal jo forgå i fællesskab...

Og, det jo de samme eksperter og sagkundskab, der skal begrunde anbefalinger i nedtrapning af epidemi restriktioner, som MF bygger på..

Det i er gratis at udnævne MF til ” corona-commander-in-chief ”, med en slet skjult malice....

Lars Trier kører i den kendte plovfure: ” ironisk kritik er bedre end anerkendelse”

Bjarne Bisgaard Jensen, Mads Bech Madsen, Nette Skov, Anina Weber, Mikael Aktor, Mogens Holme og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Mogens Ritsholm

Det var en meget kynisk tale, hvor giften var pakket ind i fristende farverig chokolade.

For hvad sagde hun egentlig.

Hun sagde, at vi kan begynde at lukke op efter påske, men underspillede den målsætning, der ligger bag denne åbning. Den er åbenbart, at smitten skal forløbe lidt hurtigere, så vi ikke får slået covid19 helt slået ned. For det er ikke det vi vil..

Målet er, at mindst 60 % af danskerne skal have sygdommen i et kontrolleret forløb, så der - måske - opnås gruppeimmunitet. Mølbak sagde det mere tydeligt, hvis der skulle være nogen, der ikke havde forstået Mette Frederiksen. Han afviste dermed strategien i KIna, Sydkorea, Taiwan m.fl , hvor covid19 slås ned og holdes nede indtil vi har en vaccine.

Det kan vi ikke vente på i Danmark. Derfor går vi efter gruppeimmunitet hurtigst muligt i et kontrolleret forløb uden at folk dør for hurtigt..Dem, der skal dø, skal blive syge i et passende tempo, så sundhedssektoren kan følge med. Og så er der måske lidt færre, der omkommer. Hvor mange siges ikke.

Sundhedsstyrelsen har tidligere vurderet at mellem 1680 og 5600 ville dø i en første bølge, hvor knap 10% blev smittet (500.000). Hvor mange vil så dø, hvis 60 % smittes. Skal vi gange de tal med 6?

Strategien skal gøre Danmark sikkert fri for covid19 allerede senere i år. Prisen bliver mange meneskeliv. Men da det overvejende er pensionister og svage, der ikke er fuldt produktive, vil Danmark stå stærkere i fremtiden i forhold til de lande, der vejer menneskeliv højere..Det blev ikke sagt, men selvfølgelig har regeringens generalister også overvejet dette.

Talen fik det til at løbe koldt ned af min ryg, og fik mig til at tænke på ”Endlösung”.

Der er ikke noget værre end positive, tillokkende og forstående taler, hvor der bag ordene i virkeligheden gemmer sig et kynisk menneskesyn

Er det virkelig det danske socialdemokrati?

Trond Meiring, Anne-Marie Krogsbøll, Finn Jakobsen, Erik Winberg, Torben Bruhn Andersen, Arne Würgler, Erik Lang, Dennis Tomsen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

John Larsen

"Og, det jo de samme eksperter og sagkundskab, der skal begrunde anbefalinger i nedtrapning af epidemi restriktioner, som MF bygger på.."

Jeg tror bestemt ikke, vi komme til at opleve en nedtrapning af restriktioner, vi kommer tværtimod til at opleve en meget begrænset hverdag under meget faste regler i meget lang tid. Nogle andre restriktioner i en hverdag, der hele tiden holder virus i kontrol.

Thomas Bindesbøll

Undskylder dobbelt trykt indlæg.
Men det er vist noget med teknikken, som jeg ikke er herre over.
Dog - og som så tit set her på Informations frie kommentarspor - er det vel bedre med dobbelt-tryk, end "intet tryk", som det bl.a. så tit sker, i både Putins Rusland, i Kina, Iran.... (forsæt selv venligst listen :-)

Bedste hilsener til jer alle -

Kim Folke Knudsen, Erik Winberg, Erik Fuglsang og Frederikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Helt enig, Rikke
Det kommer til at tage sin tid, før vi ”er nedtrappet”.

Men uanset om det er Ellemann eller MF, der sidder ved bordenden, så bliver myndighedernes råd de samme,...
forhåbentlig!

Og Rikke:
Helt ærligt, så tror jeg at MF er bedre til at tage bestik af råd og sagkundskab, en Ellemann og co. :-)

Oppositionen til regering og støtte partier er jo desperate pt.

Al tv tid og medie omtale er til regeringen.

Alle partier leder med lys og lygte efter emner som kan bringe dem i spotlight.
Og lige nu er det kulturen....Joy Mogensen

For der er ikke noget at komme efter i forhold til krise håndtering.

Så oppositionen leder efter en bedstemor, der ikke har fået tilskud eller er omfattet af nødpakker.
Bare vent og se....

Henning Kjær

Thomas Bindesbøll:
"Undskylder dobbelt trykt indlæg."

Thomas du behøver ikke undskylde for dobbelt trykt indlæg, men hvis du kunne skrive kortere havde du en chance for at jeg gad læse det.
Når du skriver lange indlæg, så tager det lidt tid at uploade teksten, og så tror du det er gået helt i stå og trykker igen.

Jens Christian Jensen, Kim Houmøller og Nanna Kinch anbefalede denne kommentar
Mogens Ritsholm

Jeg bryder mig ikke om Trump.

Han toner frem hver eneste aften sekunderet af andre på CNN for at rapportere om tiltag i krigen mod virus.

Ofte er han latterlig i sit forsøg på at tage æren for fremskridt. For selvfølgelig er det hans formål forud for årets præsidentvalg.

Men det sætter samtidig fokus på en aktiv bekæmpelse af virus med alle midler, og de har nu allerede passeret 1 million test, hvilket nogelunde svarer til vore ca 20.000. Og test vokser meget hurtigt i USA og det er nu baseret på WHOs Track, Trace Treat.

Og alle aspekter af krigen og forskellige tilgange bliver diskuteret åbent i modsætning til den danske debat, hvor man hele tiden skal søge det, der ikke bliver sagt. Sådan får de sat alle sejl til på alle områder, og de skal nok få covid19 slået ned uden at lade sygdommen løbe gennem 60% af befolkningen til opnåelse af gruppeimmunitet. For det vil efter deres beregninger koste op til 2 millioner liv.

Hvorfor har vi ikke samme aktive tilgang og åbenhed?

Hvorfor lyder der ikke kritiske stemmer fra den danske sundhedssektor, når der bliver begået ekstreme fejl? Hvorfor bliver viden og kunnen fra private virksomheder kun tøvende modtaget som hjælp?

Hvorfor har vi ikke politikere, der kan mobilisere vores evner bedre i denne kamp ?

Med en buraukratisk og defaitistisk tilgang kan vi næppe vinde denne krig.

@Mogens Ritsholm
Nej, men du skal alligevel lede langt i DK, efter en politiker, der i den grad er fyldt med varm luft, som Trump.
Derfor er der nok lidt længere mellem afsløringer af fake news eller bare tåbelighed.. og dermed diskussion om samme.
Heldigvis...

Lad nu kvinderne vende tilbage til arbejdsmarkedet nogle uger før mændene. Kvinder har primært de vigtigste funktioner i landet - omsorgsarbejde og kontakt med borgerne. Mænd befinder sig tilsyneladende bedst i skabelse af noget mere konkret og håndfast (penge).

Det bliver dermed lettere at holde styr på, hvem der overholder påbud og forbud.

Thorkel Hyllested

Mette eller kaos!
Måske vil den svenske model vise sig, at være mere levedygtig og effektiv på den lange bane, Særlig når vi skal finde balancen mellem antal menneskeliv og økonomien. I Sverige er scenen overladt til fagpersoner, der toner frem på skærmen, forklarer strategien og tilrettelægger den.

"»Hvis vi danskere i de næste to uger – hen over påsken – fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige, så vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen på den anden side af påsken,

Hun opdrager den danske frie befolkning til at reagere på angst. Den mest utiltalende form for pædagogik der findes -

Jens Winther, Karina Rosing Lynge og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Mogens Rtisholm

"Talen fik det til at løbe koldt ned af min ryg, og fik mig til at tænke på ”Endlösung”."

Jeg tænker på "Det Tredje Riges Sprog" - Victor Klemperer

Fraset al Corona-krigsmateriel m.m., så er dette citat fra statsministeren signifikant:
"»Vi beder i virkeligheden de svageste om at være de stærkeste i denne tid.«"

De ældre og andre knap så ressourcestærkegrupper, herunder de ringest stillede, bydes meget ofte at være 'de stærkeste'. De skal tåle politikernes strafpolitikker, de skal tåle en stigende ulighed, de skal tåle at blive omtalt som mennesker, der vil snyde udenom - og som mennesker, der er 'utilpassede'. De skal tåle at blive set på som objekter, der skal håndteres, og ikke mennesker med egen ret, som skal inddrages og lyttes til. De skal tåle fattigdommen, som de pæne og velstillede danskere under ingen omstændigheder ville tåle ramte dem selv; i så fald ville de bukke under.

Kent Bajer, Thomas Andersen, Dennis Tomsen, Flemming Berger, Peter Wulff, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Winberg, Anders Vang Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Trond Meiring, Jørgen Mathiasen, Christel Gruner-Olesen og Erik Lang anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Der ér også en politisk voksenverden - og hvor er det positivt,
at undvære politiske modbydeligheder, platheder, småligheder, etc.
Så længe dét varer...

John Reynolds, Nanna Kinch, Anina Weber og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg begriber ikke den ironiske tone, Information turer frem med i denne artikel. Det klæder jer ikke. Hvorfor ikke bare skrive sagligt, informerende og analyserende?

John Reynolds, Mads Bech Madsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Jeg synes ordet belønning er lidt malplaceret i den forstand, at befolkningen skal belønnes med en genåbning af samfundet, hvis den arter sig. Der var vel en grund til, at lukke samfundet ned i første omgang? Og det skete vel på en baggrund af en indskrænkning i frihedsrettighederne for den enkelte?
Skal det så nu være en belønning, at vi får rettigheder tilbage?

Nå men det er jo som sagt med god grund, at restriktionerne er indført. Man kan selvfølgelig frygte, at epidemien kan blusse op, hvis der åbnes op for hurtigt. Men omvendt så har det også konsekvenser, at samfundet er lukket ned. Exit strategien bliver en svær balance

Men alt vender ikke bare tilbage til det normale. Smitte vil være i samfundet lang tid fremover. Og selv om man måske ikke ligefrem tilhører den mest udsatte risikogruppe, så kan Covid-19 få et alvorligt forløb for stort set alle. I al evighed kan man ikke undlade, at leve livet. Men lang tid fremover skal man agere ud fra visheden om, at smitten florerer i samfundet. Gardere sig kan man dog ikke. Uden risiko bliver det bestemt ikke, at lukke samfundet op igen.

Jørgen Mathiasen

En gevaldig skævert af en kommentar. Et retvisende billede af hvordan det danske samfund reagerer på statsministerens pressemøde kan man få i DR nyhedsudsendelse her til morgen.

Har vi her at gøre med det, chefredaktøren kalder en »modstandsavis«? Da jeg for årtier tiden startede et langt abonnement på Information - det var på et tidspunkt, hvor de fleste skribenter ustandselig refererede til tyske tænkere - var der en tilbagevendende diskussion om forbindelsen mellem revolutionens fortrop og baglandet. Det var en meget alvorlig sag, i hvert fald i Informations spalter. Nu er avisen nærmest blevet bagtroppen, hvor folk sidder og kværulerer, og fortsat ikke ved, hvor hovedstyrken befinder sig.
Det er sgu mærkeligt.

Mads Bech Madsen, Anina Weber og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Meget enig med Jørgen Mathiasen, ubrugelig (uværdig måske) kommentar fra Lars Trier Mogensen - alt andet end fremmende for mit valg af avis.

Lars Bækgaard

Frederiksen påtog sig igår et stort ansvar ved at nævne mulige lempelser.
Måske er hun blevet presset af Østergaard, Ellemann eller erhvervstoppen.
Men: Det er ekstremt uklogt og farligt at plante ideen om lempelser, inden de er en realitet.

Kent Bajer, Peter Wulff, Bjarne Bisgaard Jensen, Rolf Andersen, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Lars Bækgaard: Hvis ikke man fodrer hundene, så risikerer man at de bider. Efterhånden som tiden går, så vil kravet om genåbning af Danmark blive mere bastant. Forhåbentlig får sundhedsmyndighederne et ord, at skulle have sagt. Det er bestemt risikofyldt med en hurtig genåbning

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Trond Meiring og Anina Weber anbefalede denne kommentar

"Skal det så nu være en belønning, at vi får rettigheder tilbage?"

Ja, naturligvis - sådan spilles spillet. Danskerne har nu anerkendt at den politiske elite våger over os; at den er vores tillid værdig ... og nu får vi belønningen. Lidt frihed i returkommission. Det er meget enkelt at se pædagogikken - og det menneskesyn, den udspringer af.

Nu har politikerne reddet os. Så nu må det være knap så væsentligt at brokke sig, når den træffer andre, nødvendige beslutninger. Vi skal jo huske på, at det det virkelig gjaldt (næsten halvdelen af danskerne har i 'undersøgelser' bekendtgjort at Corona-komplekset er den største trussel mod menneskeheden i deres livsløb), var politikerne på pletten og reddede os. At den var noget ude af trit med fagkundskaben i eget land, kan forklares med sidstnævntes dubiøse persongalleri og kulturelle bagstræberiskhed, som Anders & Co. tilbage i de glade nuller informerede os om. Politikernes handlekraft længe leve.

2 x den=de samt det=da.

Lars Bækgaard

Jan Boisen: Selvfølgelig skal der lempes på et tidspunkt. Og alle restriktioner og særlove skal rulles helt tilbage.
Men lige nu er det vigtigt, at alle følger opfordringerne. Og det er desværre let at tolke Frederiksens tale således, at vi så småt er på vej tilbage til tilstanden før Covid-19.
Ord har potentialet til at skabe det, de peger på.

Anina Weber, Jan Boisen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Lars Bækgaard: Faren er vel mest, at folk ændrer adfærd med Mette Fredriksens ord. Her synes jeg nu hun lagde sig i selen for, at gøre det klart, at det skulle vi ikke gøre.

Men i et eller andet mål er smittespredningen adækvat med aktiviteten i samfundet. De færreste forestiller sig vel, at butikken åbner, som status var da den blev lukket ned.

Ud over en sundhedskrise så er der også en økonomisk krise i progression, så der er forskellige hensyn, at veje af. Hvis denne afvejning skulle udtrykkes meget firkantet så er det liv for penge.

Det bliver helt givet en besværlig proces, at få sat samfundet i gang igen. Åbner man for meget for hurtigt kan der komme et tilbageslag, hvor man skal til at lukke ned igen. Men det er vel også common sense, at det forholder sig sådan.

Lars Bækgaard, Eva Schwanenflügel og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

At se på en krystalkugle der er gået i sort er det mest angstfremkaldende der findes p.t.

Erik Lang, Trond Meiring og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Er jeg den eneste, der synes, at Mette Fs påtaget moderlige forælder-til-uvornt-barn måde at tale til borgerne på er kvælende vammel?

Hendes talen i VERSALER, hendes abrupte sætninger, hendes talen ned til befolkningen, hendes idelige "jeg vil jer det bedste" måde at forsøge indførelse af grundlovsstridige og helt unødvendige særregler.

Jeg synes, at det er rædselsfuldt, vammelt, utidigt og utåleligt. Men der er tilsyneladende en stor del af befolkningen og kommentatorerne - selv af journalisterne, der ikke kan se den vulgære og kyniske spin, men totalt ukritisk labber mors sødmælk i sig.

Rossen & Frederiksen må være ved at dø af grin, når de mødes til en fyraftensbajer i baglokalet!

Svend Erik Knudsen, Stig Andersen, Flemming Berger, Lars Bækgaard og Erik Lang anbefalede denne kommentar

Kære Jens Winther

Jeg kan ikke være mere enig.

Freddie Vindberg

@ Jens Winther

Og det virker sgu.

Lars Bækgaard

Jens Winther: Enig!

Hanne Utoft:
Jeg er helt uenig i din tolkning, for reelt drejer det sig om at fordi de er ældre og mere sårbare må de væbne sig med tålmodighed omkring det at komme ud igen eller få besøg. Hun sagde faktisk at ensomhed gør ondt, men det at være ensom og ikke have et stærkt netværk kan så betyde at disse så vælger farerne eller at de pårørende stadig må vente med at komme. En svær balance. Unde ralle omstændigheder synes jeg at vi lige nu har den statsminister vi fortjener eller fortjener en del hende ikke?

Viggo Okholm

Jeg kan forstå at du mener at bleen skal skiftes hver 12 time i stedet for hver 8?
Bare sådan at jeg ved hvad du mener!

Aage Juhl Jørgensen

Dagens Politiken har en kronik, som focuserer på fase 2. Altså den gradvise åbning. Som stiller store krav til os alle.
Men jeg undrer mig fortsat over, at vi kun på 3 uger har taget ca 30.000 test. Ovenikøbet kun på specielt udvalgte. Med ca 10 % positive.
Samtidig kan vi læse om personer, der nægtes en test, selv om de har mange af de klassiske symptomer.
Offentligheden - og sikkert også myndighederne - sidder tilbage med ‘fornemmelser’ frem for data. Skal fase 2 blive en succes, således åbninger kan accellereres, er jeg sikker på, at data vil blive efterspurgt endnu mere.

Efter at Politiet forleden weekend sendte en sms til et utal af mobiltelefoner fik jeg en ide:
Hvorfor ikke bruge eBoks. Sætte kloge folk til at sætte et SIMPELT spørgeskema op, som nemt kan besvares og bearbejdes.
Subjektiv? Ja! Men 50- 60.000 test 2.påskedag er for fattigt et materiale ud af en befolkning på 5 1/2 mio.

Frederikke Nielsen

Rikke Nielsen
Hvis denne type undersøgelser skal virke skal de være anonymiserede.
Der er ingen fortrolighed i samtykket, og der anføres ikke retten til at blive glemt, jf. DBF art. 17.
Du'r ikke -væk!

Kim Folke Knudsen

Det er for tidligt at drømme om genåbning af landet desværre.

Det er ikke en proces ligesom at tænde og slukke lyset på en kontakt. Så hurtigt går det slet ikke.

Risiko for den anden bølge - det er det vi skal undgå.

Vi ved reelt ikke, hvor mange danskere som nu har Covid19 i sig. Vi ved ikke hvor mange der har antistoffer og dermed har været smittet. Vi ved end ikke om antistoffer i blodet gør os resistente mod Covid 19 permanent, midlertidigt eller er der individuelle forskelle.

Vi har ikke noget geografisk overblik over, om COVID19 fordeler sig forskelligt i landsdelene imellem land og by.

Det er mange ubekendte og hvis der åbnes op, og det skal der gøres på et eller andet tidspunkt.

Så er vi nød til at lave en risikoliste over hvilke aktiviteter som kan åbnes og hvilke aktiviteter der ikke kan åbnes.

Eksempel Afholde Roskilde festival på den anden side af Påske en vældig dårlig ide.

Eksempel transport hvilken transport er forsvarlig og hvilken transport kan være en fornyet smittespreder. Jeg ser for mig et DSB myldretidstog, hvor alle passagerer står som sild i tønde og blot en person er smittet, så kan vi begynde forfra med en ubekendt smittekæde eller to.

Jeg synes, at Mette Frederiksen gør det godt og jeg glæder mig over den overvejende omtanke, som lægges for dagen herhjemme, men det er ikke Mette Frederiksen eller os der er in charge med hensyn til denne epidemi. Det er epidemien selv som hærger og den bestemmer farten med os andre som bremseklodser, hvis vi overholder alle de gode råd.

Ingen vil kunne fastslå med sikkerhed, hvornår vi kan genåbne samfundet: Det bliver trial and error formentlig fremprovokeret af det voksende tryk fra en verdensøkonomisk krise, og fremfor alt omtanke inden der for alvor lempes.

Der skal også overvejes rejserestriktioner så vi ikke importerer denne sygdom for anden gang, for det varer rigtig længe inden denne her sygdom er helt væk fra Jordkloden.

Jeg anbefaler at læse Thomas Bindesbølls gode kommentar her i debattråden. Det varede nemlig ufattelig længe inden det gik op for os, at al vores rejseri her og der, at der kan komme ubudne gæster med og så går det stærkt. Med Covid19 har vi været heldige, at dødeligheden ikke er stor ved denne virusinfektion.

Lad mig nævne et eksempel på globaliseringens skyggesider. For nogen år siden blev den asiatiske gedehams bragt ind til Frankrig ved et tilfælde. Det er en sort gedehams med gule striber omvendt af vores europæiske gedehams. Den asiatiske gedehams lever af bier, og kan lynhurtigt udrydde et bistade. Den er ekstrem aggressiv og ikke nem at håndtere. Den asiatiske gedehams er for et par år siden set stadigt hyppigere i Tyskland, hvor den er ved at blive en trussel mod biavlerne. Det er svært at lokalisere et gedehamse bo, hvis det ligger i en skov eller lignende. Senest har man fundet et bo af den invasive art syd for Hamburg. Det varer desværre nok ikke længe inden vi også har den art indenfor døren i Danmark.

Jeg tror, at vi skal indstille os på en lang og stille tilbagevenden til normale tilstande her i landet, og vi kommer ikke til at se et samfund, som det vi havde før 9 Marts 2020.

Kim Folke Knudsen

Det er for tidligt at juble og betragte epidemien som overstået og nu på retræte.

Der er lang vej igen.

Antallet af registrerede syge steg i dag på verdensplan fra 766.336 til 838.061 svarende til en stigning på +9%.

Antallet af registrerede syge steg i dag i Danmark fra 2.755 til 3.039 svarende til en stigning på +10%.

Det statistiske grundlag stigningen i antal syge pr. dag er alt for kort at bedømme situationen på. Vi kan ikke sige endnu, at vi er ved enden af epidemien. Vi kan kun sige, at vi ikke endnu har fået stigninger, som truer kapaciteten i det danske sygehusvæsen.

Der er for meget ønsketænkning over debattråden her, og et for spinkelt grundlag at bedømme, hvor vi står. Selvfølgelig ønsker vi alle at vågne op og tænke væk er epidemien i morgen. Men tallene kig på dem selv og læg dem ind i et regneark. Det er ikke ovre endnu: I am sorry.

John Hopkins University statistik over COVID19:
https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Erik Lang:
nej det mener jeg ikke, men jeg tror så heller ikke det er der problematikken ligger, men det ligger i de manglende besøg og friheden til at få de sociale kontakter,som mennesker med udfordring og manglende partnere og familie nok savner. De skal for fællesskabets og vores samfunds mulighed for normalitet igen ofre sig og hermed bliver de svage de stærke.. Det er lidt svært at formulere og det er dybt menneskelige problematikker, som jeg umiddelbart føler Mette F. forstår og erkender.
Det må være hårdt for en åndelig frisk 93 årig på et plejehjem ikke at må få besøg fordi denne skal beskyttes.Det sidste her en konkret tilfælde blandt mange.

Stig Andersen

"Er jeg den eneste, der synes, at Mette Fs påtaget moderlige forælder-til-uvornt-barn måde at tale til borgerne på er kvælende vammel?"
Nej! Jeg føler mig også talt ned til. Men det er åbenbart hvad folket vil have.
Selvstændig tankegang har trange kår nu til dags.

@Kim Folke Knudsen, en lang række af de indgreb, regeringen har foretaget er ikke funderet på sundhedsfaglige begrundelser - dem kunne man med det samme afskaffe. Kun Mette F står i vejen.

Hvis ikke vi er indstillet på at Danmark ændres til et samfund med 500.000 arbejdsløse, som vi i stigende omfang har svært ved at give en anstændig understøttelse, hvis ikke vi er indstillet på, at ungdomsarbejdsløsheden skal slå nye rekorder, hvis ikke vi er indstillet på, at samtlige danskere - rige som fattige - skal have reduceret deres levestandard og velfærd, så skal vi i gang med at frigive samfundet og borgerne nu. Det kan kun gå for langsomt!

Kim Folke Knudsen

Du skal se på fordoblingsraten.

Tjek Corona-Lone

Sider