Læsetid: 5 min.

Nyt socialistisk ungdomsparti vil sætte den grønne omstilling i centrum

Søndag blev ungdomspartiet Rød-Grøn Ungdom stiftet. De unge vil tænke klimaet ind i alle politiske beslutninger, og inspireret af Bernie Sanders kampagne i USA vil de mobilisere medlemmer ved at møde de unge der, hvor de er
Tamara Aroch Rønbach og Frederik Dahler har stiftet et rød-grønt ungdomsparti.

Tamara Aroch Rønbach og Frederik Dahler har stiftet et rød-grønt ungdomsparti.

Sigrid Nygaard

2. marts 2020

Danmark har fået et nyt ungdomsparti. Rød-Grøn Ungdom hedder det, og søndag blev det stiftet ved en generalforsamling i Indre København med 125 deltagere.

Og det er ikke første gang, at det er sket.

I midten af halvfemserne forsøgte en gruppe unge fra Aarhus at etablere et moderat socialistisk ungdomsparti, der ligeledes hed Rød-Grøn Ungdom. Det nye ungdomsparti er ligeledes socialistisk, men det er stærkt inspireret af Bernie Sanders bevægelse i den amerikanske valgkamp.

Hvad der ikke lykkedes i midthalvfemserne, skal lykkes nu, mener to af drivkræfterne bag Rød-Grøn Ungdom, Frederik Dahler og Tamara Aroch Rønbach, der begge er 22 og også er medlemmer af Enhedslisten.

Rød-Grøn Ungdom har ingen formel tilknytning til Enhedslisten, men støtter op om partiet. Og så vil de puste nyt liv i den danske ungdomsvenstrefløj.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
  • ingemaje lange
  • Torben K L Jensen
  • Ole Frank
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Thomas Tanghus
  • Ejvind Larsen
  • Niels-Simon Larsen
  • Anker Heegaard
  • Poul Anker Sørensen
Kim Folke Knudsen, ingemaje lange, Torben K L Jensen, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen, Anker Heegaard og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

Godt, og rigtig god "Vind".

Ole Kristensen, Jeppe Lindholm, Kim Folke Knudsen, Ole Frank, Kristian Jensen, Steen Obel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Janne Toft-Lind

Vi har i Ø gentagne gange på vores Årsmøde stemt imod oprettelse af ny ungdomsorganisation, stik mod disse vedtagelser holder man et hemmeligt møde, stjæler det navn SUF gik og bagte med og opretter en ungdomsorganisation der ovenikøbet efter eget udsagn lægger sig op ad Sanders (Socialdemokratiet)
Samme nye organisation vil ikke acceptere medlemmer som iforvejen er medlem af SUF
Organisationen tager sig lov til at lægge deres site design klods op af liste Ø, både farver, opsætning og skrifttype og det med et henkastet "det håber vi er i orden"

Intet af det er i orden
HB kan iøvrigt slet kke omstøde en årsmødebeslutning
Jeg ser frem til at behandle den nye organisations forespørgsler på dette års årsmøde
Organisationen vil i mine øjne (og ifgl. Tidl. Årsmødevedtagelser) ikke skulle bydes velkommen og ikke være legitim og eller en del af liste Ø før årsmødet har besluttet det
OG ÅRSMØDET HAR NETOP STEMT IMOD HVER GANG DET HAR VÆRET PÅ BORDET
SÅ..
Jeg (vi) ser frem til udtalelse fra HB hvor de klarificerer Øs praksis ifht Årsmødevedtagelser også iforhold til ny uo'er

Mkh Janne Toft-Lind

Martin Mørch, jens christian jacobsen, Torben K L Jensen, Carl Chr Søndergård, Ole Frank, Erik Winberg og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Janne T-L: Den sædvanlige bandbulle mod opkommere, ikk’? Hvad har du selv på programmet? Det er ikke svært at gætte, for det er: Nu må vi slutte mere op om EL og være mere aktive, og så må vi have mere fat i arbejderklassen og få den til at forstå, at EL vil den det bedste, ja, EL er det eneste parti, der kan lede arbejderklassen i den rigtige retning, så vi til sidst får et socialistisk samfund, altså ikke et stalinistisk, men ledelse skal der til, det er klart, og målet med socialismen er, altså, det ved EL, men vi siger det ikke så højt, for folk er så sensible og bliver så let bange, men igen, vi vil altså ikke have nogle unge opkomlinge, de forstyrrer den seje march frem mod målet, og vi ligger lige under 10% i meningsmålingerne og næste gang kommer vi nok op på 11%, for en del af de flygtende alternativister kommer jo fra os, det lyder måske ikke så meget med 1%, men man må være tålmodig og tro på sagen, og selv om vi klimamæssigt kun har små 10 år at reagere i, så må man være tålmodig, og tålmod det ved vi ældre, hvad er, og vi kan ikke forstå, at I unge skulle være desperate, det kan vi i HB i hvert ikke registrere og føle os ind til, nej, tro på os, vi har løsningen, se på Alternativet og andre af den slags politiske tossebevægelser, smat, smat, smat, jeg siger det også for jeres egen skyld, ikk’!

Ole Kristensen, Morten Lind, Torben Bruhn Andersen, Kim Folke Knudsen, Randi Christiansen, Susanne Kaspersen, Fam. Tejsner, Hans Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

@Niels-Simon Larsen
Til er altså ÅM du er oppe imod og i EL har ÅM mere magt end noget andet.Det du leger med har samme chance for af lykkes, som en snebold har for af komme igemmen en hed kakkelovn.

Niels-Simon Larsen

Alvin: Du har helt ret. At komme igennem kakkelovnen har altid været udfordringen og er det stadig. Hvad har du af strategier?

Kristian Jensen

@ Janne. Jeg kan ikke forstå hvorfor du bliver så fornærmet over et nyt parti. Det er da dejligt at se de unge mennesker påtager sig et samfundsansvar og principielt set er der vel plads til ca 44 partier af hver 4 mandater i folketinget, hvis hovedbestyrelsen i EL ikke vil være venner med Rød-Grøn Ungdom og de må gå egne veje. Det er da også et sundhedstegn, at de er villige til at gå egne veje. Vi behøver jo ikke være enige alle sammen. Desuden ville det jo være lidt fjollet af EL, at afvise et nyt ungdomsparti. EL har jo historisk altid haft brug for al den hjælp de kan få og så er det tåbeligt at skubbe nogen fra sig, særligt nogen som viser evne og vilje til at stå på egne ben.

Morten Lind, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Randi Christiansen, Ejvind Larsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis dette er et nyt skud på de radikales lange liste over hurtigretter på den politiske menu er det en dødssejler.

jens christian jacobsen, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Carl Chr Søndergård, Bent Nørgaard og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Torben k l J: Det går jo meget godt for dit parti, SF, - for tiden, men I siger jo heller ikke noget, der tager noget fra folk. SF fører os fint frem mod afgrunden, vækst, arbejdspladser og forbrugsfremgang. I kommer næsten op på 9% i meningsmålingerne. Tillykke med det. For de radikale og Ø går det også godt, men hvorfor bruger I så ikke flertallet til at få bilparken ned, sløjfe bygning flere motorveje og broer, og slut med olien? Nå, det gør I vist også på jeres egen stille måde, tys, tys! nogen kunne jo høre, hvad i snakkede om. Her til OK20 kan jeres faglige fløj glæde sig over at få mere i lønningsposen til at ødelægge børnenes fremtid med end før.
Hvad er SF’s strategi for nedgang i temperaturen? Nå, det kan jeg læse om i jeres partiprogram - det er samling af arbejderklassen ligesom Ø. God vind med det! Er der nogle unge, der er ved at blive desperate i SF? Det er i hvert fald undgået min opmærksomhed. Når der så er en anden gruppe, der melder sig, så ned med dem. Ned!

Bernie Sanders? AOC? Er vi blevet USAs stat nr 51? Hvorfor skal man være amerikansk politiker for at være inspirerende? Jeg kunne godt nævne de første 20 politikere og aktivister fra vores nabolande, som var væsentligt mere spændende at bruge som pejlemærker...

jens christian jacobsen, Flemming Berger og Kjeld Jensen anbefalede denne kommentar

@Niels-Simon Bare af trumfe noget igemmen uden om ÅM er i hvert fald IKKE en god stadegi. Vi kan jo se hvordan det gik i SF. Og den med ikke af ville have dobbeltmedlemskab gør det være. Vi skal samle folk og ikke skille dem ad. Lad højretosserne om af bygge mure og grave grøfter mellem folk. Så helre parti-demokrati i så store mængder det er muligt.
Hvis du helre vil topstyring kan du finde andre partier.

@niels astrup Nej, men derfor kan vi stadig lære af dem: Husk græsrødderne.

Kim Folke Knudsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Niels Simon Jeg har været med SF lige siden Aksel Larsen´s dage med det røde kabinet Gert Petersen og alle de andre formænd der igennem tiderne har præget SF´s politik udadtil og hvor er det forfriskende at høre din helt egen mening om hvad SF burde og ikke burde - tak for det.

Jeg ville ønske, at de initiativrige unge ville stille op i et af de etablerede partier, og brugte deres indflydelse konstruktivt i disse rammer. Jeg mener ikke de vil møde megen modstand mod deres dagsorden.

Vi kan sagtens undvære den fragmentering, der har handlingslammet højrefløjen. Det er et udtryk for stigende individualisme og manglende social evne/vilje, når hver holdning vil have sit eget parti.

Kim Folke Knudsen

Velkommen til Rød Grøn Ungdom.

Godt initiativ og rigtig set med Bernie Sanders valgkampagne.

Jeg tænker om de her Enhedsliste beslutninger, som andre voksen partier også kan køre rundt i. Lad nu være med at spænde ben for et godt initiativ. Der er nok mulighed for at finde fodslag hen ad vejen. Unge mennesker sætter sig ikke først ned og dyrker vedtægtsændringer udi de små Paragraffer og alverdens regler om hint og hisset.

Det er engagementet og ideen som er drivkræften.

God vind til den nye bevægelse: Jeg vil glæde mig til en debat, hvor mine social liberale standpunkter kan blive udfordret.

VH
KFK

Held og lykke med projektet.

Men er det ikke aldersdiskriminering, at en boomer ikke kan blive medlem?
Må jeg godt stemme på partiet, når i opstiller?

Eller er det en falsk problemstilling:
Boomer = klima ødeland,
Ung = klima asket

Så må vi rød-grønne boomere jo samle os i partiet for bæredygtig begravelse ;-)

Gustav Alexander, jørgen djørup og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Hvad består deres politik af? Det kan da ikke være nok at være inspireret af internationalt succesfulde socialdemokrater såsom Bernie Sanders. Vi skal lave politik i en dansk kontekst og her vinder man altså ikke røde stemmer, ved at slå på tromme for det, som vi allerede har.

Alene baseret på den her artikel, så virker deres projekt cirka ligeså indholdsløst og vulgær-socialistisk som Socialistisk Ungdomsfront.

Martin Mørch

Der er ikke tale om et parti, men om en ungdomsorganisation for folk under 30 som f.eks SFU, DSU, VU osv. Det består af folk der har tabt en kamp i SUF(der har en samarbejdsaftale med EL). De har så i et år brygget det her sammen sammen ældre "kammerater" ansatte og ledelsesmedlemmer i EL, og uden at fortælle andre om det, springer de ud med hvad der mest af alt ligner et program, man ikke har kunnet få tilslutning til på ELs årsmøder. De ligger politisk et sted mellem SFU og DSU. Så noget egentligt nyt er der ikke, men måske kan de tiltrække folk fra det skrantende Alternativet