Nyhed
Læsetid: 6 min.

Opråb fra læger: Godkend vores udenlandske kolleger i stedet for at åbne for frivilligt arbejde

I stedet for at åbne for, at udenlandsk sundhedspersonale kan arbejde gratis på hospitaler under coronakrisen, bør godkendelsen af udenlandske læger gå hurtigere, skriver en række læger nu i et åbent brev til regeringen
En række læger med autorisation i Danmark har påbegyndt en underskriftsindsamling og skrevet et åbent brev til statsministeren, sundhedsministeren og udlændingeministeren, hvori de opfordrer til at bruge kræfterne på at sætte fart på processen med at godkende deres udenlandske kolleger frem for at lade udenlandsk sundhedspersonale arbejde uden løn.

En række læger med autorisation i Danmark har påbegyndt en underskriftsindsamling og skrevet et åbent brev til statsministeren, sundhedsministeren og udlændingeministeren, hvori de opfordrer til at bruge kræfterne på at sætte fart på processen med at godkende deres udenlandske kolleger frem for at lade udenlandsk sundhedspersonale arbejde uden løn.

GREGERS TYCHO

Indland
26. marts 2020

Mens hospitaler og regioner efterlyser pensioneret sundhedspersonale og studerende, der kan give en hånd med under coronakrisen, venter adskillige udenlandske læger på at blive godkendt til at arbejde i Danmark.

Derfor har en række læger med autorisation i Danmark påbegyndt en underskriftsindsamling og skrevet et åbent brev til statsministeren, sundhedsministeren og udlændingeministeren, hvori de opfordrer til at bruge kræfterne på at sætte fart på processen med at godkende deres udenlandske kolleger frem for at lade udenlandsk sundhedspersonale arbejde uden løn.

Det sker efter, at Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse mandag har åbnet for, at udlændinge med sundhedsfaglig baggrund fremover kan arbejde gratis på hospitalerne.

I det åbne brev kritiserer lægerne den »urimeligt lange sagsbehandlingstid« hos Styrelsen for Patientsikkerhed og »den utilstrækkelige eksamenskapacitet til de medicinske fagprøver«.

Ifølge det åbne brev er det forklaringen på, at der nu er »adskillige hundrede læger, som står på ventelisten til at blive testet og inkluderet i den danske lægestand«.

Frederik Federspiel arbejder som læge på børneafdelingen på Roskilde Hospital. Han er gift med en læge fra New Zealand og har taget initiativ til det åbne brev, som ved redaktionens slutning havde samlet 504 underskrifter.

»Der er en række flaskehalse i processen med godkendelse af udenlandske læger. Det betyder, at der sidder en masse udenlandske læger og venter i tre til fem år på at få lov til at arbejde her i Danmark. Den proces må kunne gennemføres langt hurtigere,« siger han.

I pressemeddelelsen fra Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser ministeriet, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration har foretaget en vurdering af, om udenlandske arbejdstagere kan arbejde frivilligt på et hospital og hjælpe under situationen med coronavirus/COVID-19.

Og styrelsen er nået frem til den vurdering, at det må de gerne, eftersom der er »tale om en særlig situation, hvor der mange steder kan være behov for frivillig hjælp, og hvor frivillige kan komme til at hjælpe med at udføre arbejde, som man normalt får løn for«.

Glad minister

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) erklærer sig i pressemeddelelsen »glad for, at det er muligt for udlændinge med en sundhedsfaglig baggrund at melde sig til at udføre ulønnet frivilligt arbejde i sundhedsvæsenet, mens coronasituationen står på«.

Men lægerne bag det åbne brev kritiserer, at myndighederne har banet vej for ulønnet arbejdskraft i sundhedsvæsnet.

»Det sidste, der må ske, er, at denne gruppes prekære situation, som Sundhedsministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed selv har været med til at skabe, udnyttes til at skaffe gratis arbejdskraft i strid med gængse reguleringer på arbejdsmarkedet,« står der i brevet.

Frederik Federspiel er forarget over udmeldingen fra Udlændingeministeriet.

»Udenlandsk uddannede sygeplejersker og læger skal have løn og ansættelsesforhold på linje med deres danske kolleger for at arbejde på danske hospitaler. Ikke mindst, når der er tale om en pandemi med en sygdom, der er ekstremt smitsom og potentielt dødelig og involverer betydelig risiko for sundhedspersonale,« siger han.

»I stedet for at lade udenlandske sundhedsprofessionelle arbejde gratis på hospitalerne, burde fokus være på at få de hundredvis af udenlandske læger, der nu står standby, vurderet, godkendt og sat i gang.«

Yngre Læger protesterer også

Formanden for Yngre Læger under Lægeforeningen, Helga Schultz, har også undret sig over udmeldingen om frivilligt arbejde på hospitalerne.

»Hvis man mangler læger i sundhedsvæsenet så voldsomt, at man beder folk om at arbejde frivilligt, kunne man i stedet sørge for, at de, som venter på at tage prøven, kunne få lov til det, få autorisation og så komme ud i arbejde,« siger Helga Schultz.

Hun tilføjer, at Yngre Læger de seneste år har drøftet med ministeriet, »hvorfor det skal tage så lang tid at få autorisation set i lyset af, at der er lægemangel«.

»Så umiddelbart er vi helt uforstående over for det forslag om frivilligt arbejde. Vi kan godt forstå, at man prøver at få fat i al kompetent personale, ligesom man aktiverer pensionister og studerende. Men hvorfor det skal foregå ulønnet for en af de grupper, man prøver at aktivere, det er vi fuldstændig uforstående og meget kritiske over for,« siger Helga Schultz.

En rundringning, som Information har foretaget til regionerne, viser, at fire ud af fem regioner ikke mener at stå over for at anvende frivillig arbejdskraft. Den sidste region, Region Hovedstaden, er ikke vendt tilbage.

»Lige nu søger vi ekstra personale til overenskomstmæssig løn. Hvis der senere viser sig opgaver, der retter sig mod frivillige, vil det blive efterspurgt særskilt,« siger eksempelvis sekretariatschef Jesper Stockmarr fra Region Syd.

Har arbejdet med ebola

En af de læger, der venter på godkendelse, er 36-årige Penelope Milsom fra New Zealand. Det er hende, der er gift med Frederik Federspiel.

Ud over at være uddannet læge har Penelope Milsom seks års klinisk erfaring og er ved at færdiggøre sin ph.d.-afhandling på London School of Hygiene and Tropical Medicine. Hun mangler kun de medicinske fagprøver og et lovgivningskursus for at blive godkendt, men de er blevet aflyst på grund af coronakrisen.

»Jeg har arbejdet som læge i New Zealand, Cambodia og Vestafrika under ebola. Her var jeg i seks måneder. Det var udfordrende, der var begrænsede ressourcer, mange alvorligt syge patienter og stort fokus på at undgå smittespredning. Men vi lærte faktisk mange af de principper, som er enormt relevante nu under COVID-19-udbruddet,« siger Penelope Milsom.

»Derfor er det ekstremt frustrerende, at jeg ikke kan arbejde og hjælpe til nu. Da det her udbrud begyndte, var det første jeg tænkte på, hvordan jeg kunne hjælpe. Mange af os udenlandske læger har det på samme måde. Vi vil virkelig gerne hjælpe. Det er ikke, fordi vi vil tjene penge på det her, men vi vil bare gerne respekteres på linje med danske læger.«

En anden udenlandsk læge er 48-årige Ashraf Abdel-Ghany fra Egypten. Han har arbejdet som læge i 20 år i både Egypten og Saudi-Arabien og har været i Danmark i næsten to år. Han går på sprogskole, og når han er færdig med det, skal han skrives op til eksaminerne.

»Men der er lang venteliste og generelt mange forsinkelser. Det er frustrerende ikke at kunne arbejde under denne her krise. Jeg forstår godt, at vi skal gennem denne proces, men det burde kunne gøres på en mere effektiv måde,« siger han.

En misforståelse?

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) oplyser i en mail til Information, at problemet med ventetider hos Styrelsen For Pateintsikkerhed til prøverne for læger fra tredjelande er »en problematik, vi har kendt til i et stykke tid, og som vi allerede er i gang med at afhjælpe«.

»Således har vi allerede givet mulighed for at afholde en ekstra mundtlig fagprøve i 2020. Men vi står i øjeblikket i en situation, hvor en lang række samfundsinstitutioner er lukket, hvilket betyder, at også prøverne for læger fra tredjelande er udskudt. Sundhedsvæsenet er under pres pga. coronavirus. Derfor har jeg bedt Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed om at undersøge kapaciteten i sundhedsvæsenet, og hvordan udenlandsk sundhedspersonale og deres kompetencer bedst muligt kan anvendes i den situation, vi står i nu,« siger ministeren.

Ministeriet oplyser, at disse undersøgelser ikke omhandler at sætte farten op på godkendelsesprocessen.

Efter at Information har bedt om en kommentar fra Mattias Tesfaye, har ministeren ringet til Frederik Federspiel. I en mail skriver ministeren til Information:

»Der har vist været en misforståelse. Det, jeg har forsøgt at sige, er, at for eksempel en udenlandsk læge, der arbejder i medicinalindustrien, på samme vilkår som andre borgere kan skrive sig op i det frivillige beredskab i sundhedsvæsenet uden at skulle frygte for konsekvenserne. Jeg vil godt understrege, at det ikke er hensigten, at udlændinge kan arbejde uden løn, hvis alle andre får løn for at varetage tilsvarende funktioner.«

Frederik Federspiel bekræfter, at ministeren har kontaktet ham, og at de har diskuteret sagen.

»Jeg mener fortsat, at der er brug for en formel afklaring af de udenlandske sundhedsprofessionelles position, hvis de kommer til at udføre sundhedsfagligt arbejde på de danske hospitaler under coronapandemien, herunder kontrakt- og lønforhold,« siger Frederik Federspiel.

»Og spørgsmålet om, hvad der skal ske nu, når alle deres eksaminer og kurser er aflyst, er jo stadigt uafklaret.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er grotesk, og dybt godnat på alle måder.

Det virker næsten, som om staten, i sin iver for at sætte enhver kæp i hjulet for udlændinge den kan komme i tanke om, ubevidst gør sig selv en hel masse bjørnetjenester.

Det så vi fx tydeligt fornyligt, da embedsmændene ignorerede en henvendelse fra Sydkorea om at få leveret testkits.
Man skulle jo beskytte sin egen leverandør, Roche.
Skidt med at vi stod og manglede dem nu og her, og at leverandøren ikke kunne levere..
Nej, så hellere undvære.

Fy for pokker, det mindste man kunne gøre var at betale grundlønnen.

Viggo Okholm, Hanne Utoft, Jens Garde, Mikkel Zess, Gitte Loeyche, Søren Cramer Nielsen, Thomas Tanghus, Minna Rasmussen, Ervin Lazar, Ib Christensen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Ete Forchhammer , Elisabeth Harder, Hans Larsen, Liselotte Paulsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ Eva Schwanenflügel,

Mener du virkelig den firma, F. Hoffmann-La Roche AG fra Basel, der slog alt liv i Rhinen ihjel for nogle år siden?

De havde ganske svært ved at indrømme det, selv om det var ganske tydeligt bevidst. Og da de endelig indrømmede den massive udledning af giftstoffer, havde de ganske svært ved at komme til lommerne.

Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Ib Christensen, Carsten Mortensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Mattias Tesfaye er et kvaj.

Hvorfor er regionerne og kommunerne så usynige i coronakrisen? Jeg mener at mange problemer affødt af corona vil blive løst hvis beslutningerne kunne træffes tættere på borgerne. Eks: Lokalråd, kommuer, regioner. Der kan være lokale forhold såsom befolkningstæthed, øer, befolkningsgrupper, årstid etc. Der bør tages i betragtning.

Ib Christensen

@Gert Romme
Beskræmmende at tænke på politikerne førte sig frem med, at vi selvfølgelig har fri konkurrence, fordi danskerne selvfølgelig fravælger de u kvalificerede og u etiske.
Det må jo så selvfølgelig betyde, at enten er det ikke danskere vi har sidende og vælge leverandøre for os, eller nogen har ikke evnet at skaffe kvalificerede danskere til opgaven.

Så nok ikke så sært at skatteministerens departementchef er den natur han er.

Ib Christensen

@Niels Hilker
Når man skifter lokal politikere ud med marionet dukker, sker der ikke meget, når der ikke trækkes i trådene.

Efter år-lange nedskæringer for at sænke skatterne, tror jeg, at ikke, at kommunerne har pengemidler til at løse denne opgave.

Og regionerne er jo konstrueret helt forkert, - de har jo end ikke ret til at opkræver skatter, og er derfor afhængige af stat og kommuner.

Brian W. Andersen

@ Gert Romme

Ja, dem. Roche er jo nærmest indgroet i dansk infrastruktur og har en af deres hovedafdelinger placeret lige midt på Avedøre Holme i form af datterselskaberne Roche A/S og Roche Diagnostics A/S, samt et af deres 7 globale innovationscentre (RICC A/S) i Hørsholm.

Danmark har i høj grad låst sig fast på at bruge Roche's testsystem Cobas (hvoraf vi har nogle få af de mindre enheder Cobas 6800) og det modulbyggede testsystem FLOW, som er det vi har flest af. Begge systemer kan håndtere mange slagt prøver, men kræver altså testkits fra Roche til hver prøve der skal køres.

Lige nu sælger Roche kun CoViD-19 testkits til de højestbydende, der vil betale toppris, og det var ikke os. Vi har jo budgetter der skal overholdes og der var åbenbart ikke nogle danske politikere, som kunne blive enige om at købe et større parti testkits inden at pandemien rullede ind over os. CoViD-19 var jo et kinesisk problem og ellers bare nogle få tilfælde i Sydeuropa, så den kunne jo ikke ramme Danmark.

Det gjorde den og lige siden er der noget som jeg har haft sværere ved at forstå end det konstante bureaukratiske benspænd for udenlandske læger i Danmark. Jeg fatter ikke at man ikke har valgt at købe andre typer af testkits til at supplere den begrænsede kapacitet vi har på Roche's Cobas og FLOW systemer. Der er over 40 mulige kits, hvoraf de 23 er godkendt i EU, hvilket inkluderer dem vi fik tilbudt fra Sydkorea og den type vi lige har modtaget 50.000 af i donation fra Alibaba-rigmanden Jack Ma.

Jeg tænker især sådan noget som f.eks. COVID-19 IgG/IgM Rapid Testkits, der måler på antistoffer i blodet. Disse er ikke helt så præcise som de sekretprøver vi bruger nu og giver bl.a flere falske positive, men de er meget hurtige og kræver ikke større laboratorier og maskiner. Et prik i fingeren og en bloddråbe ned på noget, der til forveksling ligner en hjemmegraviditetstest, og der er svar på 10-15 minutter. Selvom de ikke er perfekte, så vil de være et effektivt værktøj i opsporing af smittekæder, så vi kan få disse afskåret og inddæmmet, hvilket er den eneste strategi, der hidtil har virket overfor CoViD-19 og derfor også er den som WHO anbefaler.

Jeg syntes at de siger noget ubehageligt og skræmmende om dansk politik at det først er efter at have fået forhandlet hele 3 økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet på plads at man kommer i gang med at sikre CoViD-19-tests, værnemidler og andet vitalt medicinsk udstyr. Det er komplet bagvendt, fordi jo hurtigere vi får epidemien under kontrol, jo hurtigere kan erhvervslivet komme i gang igen. Dog nok kun delvist og under visse restriktioner indtil at der foreligger vaccine og/eller effektiv medicin mod CoViD-19, men alligevel et bedre scenarie end det vi står overfor nu.

Når det her er overstået, så kommer vi til at stå med et valg imellem enten at tage et opgør med lobbyismen, bureaukratiet og økonomernes styring af politiske beslutninger eller løbe en vedvarende risiko for at noget tilsvarende eller værre sker igen.

Viggo Okholm, Hanne Utoft, Jens Garde, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Anina Weber, Ib Christensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ @ Gert Romme

Autocorrect fik lige spillet mig et meningsforstyrrende puds, så..

"Jeg syntes at de siger noget ubehageligt og skræmmende.." = Jeg syntes at det siger noget ubehageligt og skræmmende.....

@Brian W. Andersen 26. marts, 2020 - 10:28

Tak for dit oplysende bidrag, der bør deles på kryds og tværs af alle platforme, hvor den sagesløse befolkning søger efter pålidelige oplysninger.

"Ifølge Peter Kamp Busk, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet, ville universiteterne tilsammen på meget kort tid kunne stå klar til at lave tusindvis af test hver eneste dag." (Dr.dk 25. mar 2020 kl. 22.30)

For lidt siden hørte jeg i TV2 News Peter Kamp Busk sige, at danske universiteter ejer og benytter faciliteter, der kan køre alle typer af 'reagenser', og er således 100% uafhængige af bestemte kit-produkter, for at kunne gennemføre coronavirus-tests i et omfang, der ved forenet ressourcer svarer til hundrede tusinde tests i døgnet. På journalistens spørgsmål om hvad skal der tilføres af ressourcer (hvad skal det koste) for at komme i gang på danske universiteter, svarede Peter Kamp Busk "vi skal have adgang til vores laboratorier" (universiteterne er fysisk lukkede for tiden).

Det betyder, at i bedste fald, hele Danmarks befolkning kunne testes igennem på i omegnen af 60 dage, men selv ved 'kun' MEDIUM-scenario - ville samfundet kunne tilbyde testing i nærmest kosmisk volume større, hundredvis gange større, end Sundhedsstyrelsen nogensinde kommer til at kunne svinge sig op til!

Men frem for alt, ville samfundet have rigelige ressourcer til at kontrol-teste borgere, der allerede var testet positive før... så, hvis negative - de kunne rent faktisk sluses ind tilbage til deres jobs - på et sikkert grundlag! Det kan vi END IKKE DRØMME OM i Sundhedsstyrelsens skrabet 'Roche-løsning'!

Det mest GRIMME er dog, at både Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen allerede i går forsøgte at så mistillid til dette tilbud fra danske medicinalbiologer & biokemikere (de RIGTIGE eksperter på feltet!), ved at forkynde, at såfremt andre aktører (end Sundhedsstyrelsen samt Lægemiddelstyrelsen = Roche Diagnostics) foretager disse tests, er det forbundet med usikre resultater...

I min bog, de eneste usikre resultater (af corona-relateret hvad som helst), vi har oplevet i løbet af de sidste tre måneder - ene og alene er leveret af sundhedsmyndighederne - sundhedsstyrelsen og lægemiddelstyrelsen!

Næst og sidst - jeg finder det både modbydeligt OG frastødende, at opleve Borstrøm og Senderovitz (Sundhedsstyrelsen & Lægemiddelstyrelsen), som i medierne forsøger at bilde befolkningen ind, at danske universitetsforskere, specialister i medicinal biologi og biokemi, angiveligt ikke skulle være kvalificerede nok (til at kunne levere pålidelige resultater af de kørte tests) til at kunne overdrages testing-opgaverne... WTF!??

Viggo Okholm, Mikkel Zess, Jane Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Annette Munch

tak for god information om Roche - jeg undrede mig også over hvor meget modstand hospitalerne har mod at tage imod et godt tilbud uden for deres egne rækker. Bekymring for borgernes data har da ellers ikke tynget .... et godt eksempel på hvordan BigPharma styrer det politiske handlerum. Et interessant område for gravergruppen på Information: salget af produktionsdelen af SSI til den saudiske sheik og hjemsendelen af SSI direktør m .fl. efter salg af data til USA Pharma.

Hanne Utoft, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Mig selv 26. marts, 2020 - 12:34
RETTELSE: disse "hundrede tusinde tests i døgnet" er et korrekt tal, men jeg glemte at tilføje, at disse resultater kunne leveres af danske universiteter i fælleskab med andre (som Teknologisk Institut. Novo m.fl.).

I parentese bemærket, begynder det at dæmre for mig, at denne sag er måske langt større, og at Roche Diagnostics er jo ikke den eneste spiller på markedet for medicinal biokemi... Tænk nu, hvis det danske demokrati bypasser de åbenbart sløve, kommercielle interesser, og ved at åbne for landets egne, allerede eksisterende ressourcer - skaber en global præcedens, så andre lande følger efter, gør det samme, så markedet for medicinal biokemi kommer i fare for at skrumpe?

Jamen, så kan man måske bedre forstå sundhedsstyrelsens (lægestanden+medicinal industri=uofficelt kongloomerat) og lægemiddelstyrelsens (de facto ejet af industrien) handlemønstre, der så åbenlyst ikke gavner almenvellet. I stedet svanser de i kendismanegen, mens krisen bider sig dybere, hvor undersåtterne holder til.

Eva Schwanenflügel

SSI har et meget dårligt ry, når det gælder datasikkerhed, som Annette Munch er inde på.
Man kan læse om sagen med salg af kvinders personlige data og vævsprøver her :

https://www.altinget.dk/artikel/191722-ulovlige-dataoverfoersler-fortsat...

Nu vil SSI så have adgang til alle borgeres placering via masteoplysninger, dog uden at kunne oplyse om til hvilket formål og hvorfor.

Information er på sagen, lader det heldigvis til.

Kunne man ikke give de udenlandske læger en midlertidig autorisation på f. eks. 1 år, med mulighed for forlængelse, hvis det er uden egen skyld at de afsluttende prøver ikke er taget inden da?

Steffen Gliese

Det er en stor og god nyhed, at det nu er en magtfuld gruppe som lægerne, der reagerer imod statens omsiggribende tendens til at stjæle folks arbejdskraft.

Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar