Nyhed
Læsetid: 5 min.

Organisationer: Socialt udsatte børn rammes særligt hårdt af skolelukninger

Myndighederne har mandag lukket danske skoler og dagtilbud ned for at undgå, at coronavirussen spreder sig. Det samme gør sig gældende for en lang række tilbud målrettet sårbare børn og unge. Det vil ramme børn fra ressourcesvage familier ekstra hårdt, lyder det fra Red Barnet og Børns Vilkår
De lukkede skoler, daginstitutioner og fritidstilbud kan bringe udsatte børn og unge i en sårbar position. På Rantzausminde Skole i Svendborg Kommune var der mandag den 16. marts kun to børn i nødpasning.

De lukkede skoler, daginstitutioner og fritidstilbud kan bringe udsatte børn og unge i en sårbar position. På Rantzausminde Skole i Svendborg Kommune var der mandag den 16. marts kun to børn i nødpasning.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
18. marts 2020

Flere børn og unge i Danmark risikerer at blive overladt til sig selv eller ende i en sårbar situation, efter blandt andet skoler, daginstitutioner og fritidstilbud er lukket ned for at afbøde smitten af coronavirus.

Sådan lyder det fra Børns Vilkår og Red Barnet, der arbejder med socialt udsatte børn og unge. For nogle børn og unge er skolen og andre kommunale eller frivillige tilbud et pusterum fra en belastet familiesituation, forklarer Bente Boserup, der er seniorkonsulent i Børns Vilkår.

»Nogle gange er en god lærer en livline for de her børn. Der er nogle børn, der vil blive ladt meget alene nu,« siger Bente Boserup.

Hun bakkes op af generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen.

»Der er nogle børn i Danmark, som lever i svære situationer, og som normalt får afbræk fra en til tider tung hverdag. Der er ikke noget for dem nu, og det er bekymrende,« siger hun.

Kommunernes Landsforening oplyser i et notat, at blandt andet ungdomscentre, ungdomsklubber, PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) og SSP, som forebygger kriminalitet blandt børn og unge og laver indsatser for kriminelle i alderen 18-25 år, ikke betragtes som vitale funktioner og dermed kan lukkes ned.

Information har været i kontakt med nogle af de aktører, der har fritids- eller dagtilbud til udsatte børn og unge, som fortæller, at de efter regeringens anvisninger er lukket ned. Det gælder blandt andet Idrætsprojektet, som retter sig mod kriminalitetstruede unge, og Behandlingsskolerne.

Situationen i Danmark står i kontrast til Sverige, hvor man ikke har valgt at lukke skoler, institutioner og fritidstilbud ned for børn og unge. En af forklaringerne er netop, at det vil have store konsekvenser for de udsatte børn.

»Vi kan ikke bare lukke skolerne og sige, at vi har løst et problem. En vældig stor gruppe har intet alternativ, intet trygt hjem. At lukke skolerne er uacceptabelt, så vores signal til kommunerne, som driver vores skoler, er, at vi må finde ud af, hvor de her børn skal være. Signalet er vældigt tydeligt. Det går ikke at lukke skolerne og bare lade børnene være udenfor,« sagde Johan Carlson, generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, på et pressemøde fredag.

14 dage på YouTube

Det er ikke kun de kommunale tilbud, der nu lukker. Også organisationerne har som følge af regeringens tiltag sat deres aktiviteter på pause på ubestemt tid. Red Barnet har lukket deres klubber for sårbare børn og unge, ligesom tilbuddet Følgevenner også er sat midlertidigt ud af funktion.

Følgevenner er frivillige personer, der følger børn til og fra aktiviteter, fordi deres forældre ikke magter det.

Johanne Schmidt-Nielsen peger på, at lukningerne udfordrer både børn og familier, og at det kan få konsekvenser for de udsatte børn.

»Der er nogle børn, som risikerer at bruge 14 dage på YouTube, og hvor forældrene ikke har overskud til at følge med på Aula og sørge for, at de kommer ud i den friske luft en gang imellem. Stemningen i hjemmet kan være meget trykket, fordi forældre har noget at kæmpe med. Det kræver noget at strukturere sådan en hverdag, når man er spærret inde i lejligheden. Det er bekymrende,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Bente Boserup fra Børns Vilkår fortæller, at henvendelserne til Børnetelefonen, hvor børn kan ringe ind for at få råd og vejledning, har ændret sig. I begyndelsen handlede børnenes henvendelser primært om frygten for at blive syg. Men nu er der blandt andet flere udsatte børn, der har ringet ind for eksempelvis at spørge, om de må tage kontakt til deres kontaktperson i kommunen.

Derfor opfordrer Bente Boserup til, at myndigheder, lærere og kommunale medarbejdere gør sig umage i denne tid.

»Som lærer kan man godt ringe hjem til en elev og høre, hvordan det går med vedkommende. Måske er der også nogle forældre, der har brug for et opkald. De skal turde gå ind og sige: ’Vi ved godt, at det her er svært, vi samler det op, når I kommer tilbage’. Ellers kan de føle sig smidt helt ud i et sort hul,« siger Bente Boserup.

Backspin, der er en faglig og social forebyggende indsats for sårbare børn og unge, har ligeledes fulgt myndighedernes anvisninger og er lukket ned. Backspins chef Tobias Kolding Karnøe fortæller, at skolens lærere og pædagoger sidder klar til at hjælpe hjemmefra.

»Vi følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer, men samtidig støtter vi også eleverne, alt hvad vi kan. Vi er i en ny situation. Vi forsøger at være i kontakt med vores elever og familier, alt hvad vi kan, under de omstændigheder der er,« siger Tobias Kolding Karnøe.

Han understreger, at det er vigtigt, at denne gruppe af børn ikke bliver »helt isolerede«. En af kernefunktionerne i deres dagtilbud er netop også, at børnene kan få en pause fra familie- og skolemiljøet, hvor de reflekterer og får sparring på, hvad der er svært, og hvordan det kan tackles.

»Vi er tvunget til at tænke anderledes, i forhold til hvordan vi udfører vores opgave. For nogle af eleverne er det svært at finde motivationen til at tale med en pædagog nu, hvor man ikke ser pædagogen fysisk. Der må vi forsøge at være både kreative og insisterende,« siger han.

Ikke et pusterum for alle børn

Der er behov for, at kommunerne træder til og sikrer sig, at sårbare unge får den hjælp, de har brug for, mener Red Barnet.

»Dels er der brug for, at kommunerne allerede nu gør sig tanker om de børn, der normalt ville få helt nødvendige afbræk fra en svær hverdag derhjemme. Hvad gør man for at sørge for, at de børn er okay? Og så er der brug for et opfølgningsarbejde bagefter,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Bente Boserup ser ligeledes et behov for, at lærere og pædagoger er ekstra opmærksomme på de udsatte børn, når skolerne åbner igen.

»Det er langtfra alle, der vil have oplevet denne tid som et pusterum eller en ferie. Nogle børn skal samles op bagefter.«

Information har forsøgt at få svar på, hvad kommunerne gør for at sikre sig, at sårbare unge får den hjælp, de har brug for, men Kommunernes Landsforening er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag understreger, at udsatte børn skal have den nødvendige hjælp. Socialområdet er en af de kritiske funktioner, der er undtaget i forbindelse med hjemsendelse af offentligt ansatte. Det betyder også, at man ikke har stoppet »al hjælp til børnene«, siger hun.

»Det er meget vigtigt at få slået fast, at hvis børn skal anbringes eller har været udsat for vold, så skal kommunerne fortsat reagere,« siger hun.

Hun indrømmer samtidig, at der vil være nogle børn, »som kommer til at savne de sædvanlige aktiviteter i deres hverdag«.

»Det ærlige svar er, at vi står i en meget speciel situation, og der vil opstå problemer, vi ikke har mulighed for at forudse – dem prøver vi at være opmærksomme på ved at have tæt kontakt til organisationerne på området. Og det gælder også på den anden side af det her,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

At bruge hvad de (ikke) gør i Sverige som argument for at holde skoler åbne, er helt hen i vejret. Sverige kommer snart til at lukke skolerne. Den svenske styrelseschef mangler 'evidens' siger han. Han kan begynde med at læse NYT fra forleden Der er flere referencer han og de svenske politikere kan lære af: https://www.nytimes.com/2020/03/17/upshot/coronavirus-school-closings.html
Og selvfølgelig kender så oplyste mennesker til evidens for at lukke skoler. De holder dem åbne af økonomiske grunde. Og blæser på smittefarerne. Og at holde skoler åbne af socialpolitiske grunde svarer vist til at sætte ild på skoven for at holde varmen.

Rigmor Madeleine Lond

Til Informations journalister! I har helt glemt at tjekke op på nødbekendtgørelsen fra Børne-og Undervisningsministeriet. Her står netop, at man skal sørge for pasning og skolegang for socialt udsatte børn.