Interview
Læsetid: 2 min.

Overlæge skriver dagbog om coronavirus: Vi går rundt i en boble

Verden føles meget lille, når alt på hospitalet pludselig handler om COVID-19. Hvidovre Hospital begynder nu at teste forskellige former for medicin i kampen mod sygdommen. Dette er den fjerde i en række dagbøger fra overlæge Gitte Kronborg fortalt til journalist Sebastian Abrahamsen
Der bliver lukket mere og mere ned for andre aktiviteter på hospitalet. Man kan tydeligt mærke, at her ikke er nogen pårørende og ikke ret meget ambulant kontrol eller behandling, fortæller overlæge Gitte Kronborg fra Hvidovre Hospital.

Der bliver lukket mere og mere ned for andre aktiviteter på hospitalet. Man kan tydeligt mærke, at her ikke er nogen pårørende og ikke ret meget ambulant kontrol eller behandling, fortæller overlæge Gitte Kronborg fra Hvidovre Hospital.

Ida Marie Odgaard

Indland
25. marts 2020

Der kommer nye patienter til hvert døgn, som er syge af COVID-19. En del af dem er meget syge med svær lungebetændelse, og det er dem, der bliver indlagt på vores afdeling.

Lige nu har vi 12 indlagte på afdelingen og syv andre på intensiv. Der ligger også nogle på hospitalets andre afdelinger. Men indtil videre er vores sengepladser ikke fyldt op.

Vi er begyndt at åbne op for et nyt afsnit, hvor der er plads til de COVID-19-patienter, der er mindre syge.

Der bliver lukket mere og mere ned for andre aktiviteter på hospitalet. Man kan tydeligt mærke, at her ikke er nogen pårørende og ikke ret meget ambulant kontrol eller behandling. Vi går ligesom rundt i en boble, både mentalt og praktisk, hvor alt handler om den her sygdom.

Hver morgen er man spændt på, hvor mange nye der er kommet til. Der kom heldigvis ikke så mange nye i weekenden, som jeg havde forventet. Men mandag og tirsdag er der kommet flere.

Verden bliver enormt lille for os herinde. Vi er enten på hospitalet, på vej hjem eller på vej til arbejde. Vi er ikke så meget ude i verden som andre, der ikke må gå på arbejde. Vi står stadig tidligt op og kommer sent hjem. Jeg ser selvfølgelig de tomme gader, når jeg cykler på arbejde om morgenen og igen om aftenen, når jeg cykler hjem. Men vi oplever det mere inde fra boblen.

Lige i dag har jeg siddet i vores ambulatorium med en gruppe patienter, som ikke har COVID-19.

Vi har valgt at holde åbent for en gruppe af de mest syge patienter, som vi ser regelmæssigt, og som lider af andre infektioner. Vi plejer at sidde fire-fem læger i den klinik. Men lige nu er vi halvanden. Sygeplejerskerne tager sig af det meste, men nogle af dem skal stadig ses af en læge.

Nogle af de ansatte på afdelingen er forkølede og holder sig derfor hjemme. Men ingen af dem er blevet testet for COVID-19 endnu. Der er ellers kommet nye retningslinjer, som betyder, at sundhedspersonale kan blive testet ved selv milde symptomer. Men regionerne har vist lidt svært ved at få det op at køre.

Der bliver sat mange skibe i søen lige nu for at finde en behandling mod COVID-19. Et af dem er, at vi fra denne uge tilbyder patienter med behandlingskrævende COVID-19 at deltage i et lodtrækningsforsøg med malariamedicinen klorokin. Der har været nogle teoretiske overvejelser om, at det kan virke.

Og så deltager vi også i et andet eksperiment med et antiviralt middel, som man har lavet et studie på i Kina. Men vi har ikke set resultaterne derfra endnu.

Det bliver spændende at se, om noget af det har en effekt.

Serie

Coronalægens dagbog

Gitte Kronborg er som overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital en af dem, der står forrest i kampen mod coronavirus. I denne dagbog fortæller hun løbende om, hvordan sygdommen påvirker sundhedsvæsen, patienter og hende selv.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her