Interview
Læsetid: 2 min.

Overlæge skriver dagbog om coronavirus: Stemningen er alvorlig

Antallet af patienter med COVID-19 stiger ganske langsomt på Hvidovre Hospital. De ansatte er begyndt at forberede sig mentalt. Dette er den anden i en række dagbøger fra overlæge Gitte Kronborg fortalt til journalist Sebastian Abrahamsen
Antallet af patienter med COVID-19 stiger ganske langsomt på Hvidovre Hospital. De ansatte er begyndt at forberede sig mentalt. Dette er den anden i en række dagbøger fra overlæge Gitte Kronborg fortalt til journalist Sebastian Abrahamsen

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Indland
18. marts 2020

Der har været travlt på hospitalet de seneste dage.

Vi har oprettet to fremskudte klinikker, hvor folk kan blive set af en læge, hvis de er blevet henvist telefonisk af en praktiserende læge, som ikke har mulighed for at se patienten selv. Den ene klinik passer vi selv, og den anden passer nogle læger fra en anden afdeling. Det aflaster os gevaldigt. Men vi bruger stadig en del krudt på det. Især uden for de praktiserende lægers åbningstider, hvor folk ringer til 1813 i stedet. Lægevagterne henviser flere end de praktiserende læger. Siden weekenden er travlheden dog klinget lidt af igen.

På vores infektionsmedicinske afdeling er der nogenlunde fred og ro. Jeg mener, vi har fire-fem patienter indlagt med COVID-19 lige nu. En af dem er i kritisk tilstand og ligger i respirator. Vi har også udskrevet et par stykker, som har fået det bedre. Og så er der selvfølgelig de andre patienter, som er indlagt med andre sygdomme.

Selv om vi ikke har mange indlagt lige nu, bruger vi meget tid på at undersøge dem, som dukker op i klinikken. Vi er begyndt at indkalde ekstra personale i form af nogle unge læger, som normalt er ansat til at lave forskning. Dem bruger vi i klinikken nu.

Jeg har set historien om maskeklædte tyve, der stormede ind og stjal sprit og masker fra Herlev Hospital. Noget helt så dramatisk har vi ikke oplevet her. Men der er forsvundet noget håndsprit og nogle masker fra hospitalet.

Meget stille

Man kan godt mærke, at vi befinder os i en ekstraordinær situation. Når man ser ned ad gangene på hospitalet, er der langt færre mennesker end normalt. Her er meget stille. Vi har jo selv bedt de kroniske patienter og de pårørende om at blive væk for at undgå smitte, og det gør de fornuftigt nok. Men det føles lidt som stilhed før stormen.

Stemningen blandt de ansatte er også mere alvorlig end normalt. Vi bruger en del tid på at yde omsorg for hinanden og spørge ind til, hvordan vores kolleger har det. Jeg har ikke indtryk af, at folk er bange for selv at blive syge. Men de er måske bekymrede for, hvordan det kommer til at udvikle sig i de kommende uger.

Vi er ved at oprette et nyt afsnit med plads til de patienter med COVID-19, som ikke er de allersygeste, men stadig har brug for et hospitalsophold. Andre kan ligge på vores lungemedicinske afdeling. Og de sygeste patienter skal indlægges hos os på infektionsmedicinsk afdeling.

De andre hospitaler, jeg har talt med, er også begyndt at frigive stuer, kvadratmeter, så de er forberedt. Så må det jo stå sin prøve. Vi må se, hvordan det udvikler sig.

Serie

Coronalægens dagbog

Gitte Kronborg er som overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital en af dem, der står forrest i kampen mod coronavirus. I denne dagbog fortæller hun løbende om, hvordan sygdommen påvirker sundhedsvæsen, patienter og hende selv.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her