Interview
Læsetid: 2 min.

Overlæge skriver dagbog om coronavirus: Jeg har været lidt træt af mediedækningens massive omfang

Mediernes dækning af COVID-19 har været overvældende at følge med i. Derfor var det godt at se et stort interview med Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut fredag. Dette er den femte i en række dagbøger fra overlæge Gitte Kronborg fortalt til journalist Sebastian Abrahamsen
»Det var en fornøjelse at se Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut på forsiden af Politiken. Jeg har været lidt træt af mediedækningen af COVID-19 og hele den polemik, der har kørt i denne uge om, hvor mange der skal testes, og hvilke teststrategier forskellige lande har valgt. Jeg synes, vi har valgt en fornuftig strategi i Danmark,« lyder det fra overlæge Gitte Kronborg.

»Det var en fornøjelse at se Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut på forsiden af Politiken. Jeg har været lidt træt af mediedækningen af COVID-19 og hele den polemik, der har kørt i denne uge om, hvor mange der skal testes, og hvilke teststrategier forskellige lande har valgt. Jeg synes, vi har valgt en fornuftig strategi i Danmark,« lyder det fra overlæge Gitte Kronborg.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
28. marts 2020

Fredag har været en god dag. Jeg har lige udskrevet to patienter, som begge har været indlagt med COVID-19. Den ene havde været indlagt i to-tre uger. Så det er skønt at sige pænt farvel.

Vi får stadig flere patienter med COVID-19. Men vi er ikke overbelastede. Jeg synes faktisk, vi er meget godt med. Der er en god holdånd blandt kollegerne. Vi hjælper hinanden og taler om, hvordan det går med patienterne.

Og så var det en fornøjelse at se Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut på forsiden af Politiken. Jeg har været lidt træt af mediedækningen af COVID-19 og hele den polemik, der har kørt i denne uge om, hvor mange der skal testes, og hvilke teststrategier forskellige lande har valgt. Jeg synes, vi har valgt en fornuftig strategi i Danmark.

Den her infektion er jo en pandemi – den er i næsten hele verden – og det giver ikke nogen mening at tro på, at vi kan inddæmme sygdommen længere. Nogle steder er det blevet et mantra, at man bare skal teste så mange som muligt. Men jeg tror, det er blevet misforstået. I begyndelsen kan det give mening at sætte alle sejl ind på at inddæmme spredningen af sygdommen. Men ikke dér, hvor vi har været i de seneste par uger. Det fik Kåre Mølbak forklaret i Politiken.

Lige nu har vi omkring 26 patienter med COVID-19, som dels ligger på infektionsmedicinsk afdeling og et nyt afsnit, vi har åbnet for de mindre syge patienter. Og så er der omkring 10 patienter på intensiv. De ligger i respirator. Indtil videre har vi ikke haft problemer med at skaffe respiratorer nok.

Vi har også haft patienter med COVID-19, som er døde. Det lyder lidt hårdt, men det var patienter, som i forvejen ikke havde udsigt til at leve meget længere end et halvt eller et helt år, fordi de også led af andre sygdomme. De har også haft alderen imod sig, de har været meget gamle.

Vi regner med, at antallet af patienter kommer til at stige i de kommende dage. En hel del af dem, der havner på intensiv og ligger i respirator, ligger der typisk i en til to uger, og imens kommer der flere patienter ind. Så løber det op.

Heldigvis ser kurven over antallet af indlagte med COVID-19 i Danmark ikke ud til at stige eksponentielt lige nu. Det er et godt tegn. Men det er for tidligt at sige, om det kommer til at fortsætte sådan.

Fredag begyndte vi et nyt forsøg med et antiviralt stof, som hedder Remdesivir. Man har tidligere forsøgt at bruge det mod ebola uden held. Nu må vi se, om det virker mod COVID-19.

Serie

Coronalægens dagbog

Gitte Kronborg er som overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital en af dem, der står forrest i kampen mod coronavirus. I denne dagbog fortæller hun løbende om, hvordan sygdommen påvirker sundhedsvæsen, patienter og hende selv.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ib Jørgensen

Ja, Mølbak fik sat tingene på plads, hvilket ikke fik medierne, ikke mindst TV2News til at hetze mod Søren Brostrøm efter pressekonferencen, hvor han erkendte at der var begået fejl i de første faser af smittens ankoms til Danmark, fejl som langt hen ad vejen skyldtes mangel på udstyr.
Som tallene ser ud nu, er der stor sandsynlighed for at vi komme bedre igennem krisen end de fleste andre lande, pga myndigheder og politikeres adfærd og handlinger.

Ib Jørgensen

"til IKKE at hetze mod Søren Brostrøm"

Thomas Bindesbøll

Synes ikke det er et spørgsmål om at få tingene "sat på plads"... al den stund, at ejheller dybt vidende eksperter som hverken tiltalende både Mølbak og Brostrøm er "sandhedsorakler". De er begge også er ærlige nok til at forklare, at der er en utrolig masse konkret viden som de (og dermed vi) stadig ikke ved om dette nye virus?

Bla.:

- Hvor tidligt smitter det ?
- Hvor sejlivet er det, udenfor humane værter, også i nu forår og varme, ift til kendte influenza-typer og mere harmløse forkøleles-corona-typer?
- Hvor sikker er man på effektiv egen immunitet, selv efter et heldigt eget sygdomsforløb?
- Kan det mutere? Og i hvilken grad, inden næste "bølge" - til efteråret ?

Så der er meget der fortsat ikke er "på plads"... Fordi der ikke er hverken viden og evidens nok

Kun een ting ved vi nu: Jo flere der testes, jo bedre ift. til at få bekæmpet smittespredningen.

Det er sket i bla. Sydkorea, og senest nu - i europæisk relativ sammenhæng relativ - med foreløbige succeshistorie: Norge. Her var antallet af indlagte Corona patienter her i skrivende stund 28/29 marts MINDRE end antallet dagen før. Det er ikke set i andre Europæiske lande. Hvorfor hørere vi ikke mere om dette ?

Med til historien hører at Norge indtil nu har testet 80.000 personer, og dermed identificeret og karantænesat langt flere smittespredere end i Danmark, hvor vi hidtil kun har testet sølle 20.000 personer...

Håber Danmark kommer op i gear, mh.t til daglige tests. Brostrøm lover nu 5000 om dagen. Det håber vi sker! Til alles bedste.

Husk på WHO's opsang til alle lande: "Tests, tests, tests" !
Det er udtalt af højeste ekspertise.

Thi jo flere vi ved enten HAR eller ikke har Corona, jo bedre kan også sundhedsarbejdere selv enten holde sig langt væk fra egen arbejdsplads, eller trygt møde ind igen og slås for patienternes bedste.

Ergo og i pixi-format: Flere tests!!!
Det burde vel kunne komme "på plads" for nu at være mere konkrete end både Mølbak og Brostrøm var, for blot en måneds tid tilbage, og hvor de begge slet ikke "vurderede", at Covid19 ville sprede sig voldsomt i Danmark. Det var en klar fejlvurdering. Som de nu begge kan se. Tak! Og tak for ærligheden, at man tog grueligt fejl.

Håber så, der bliver LÆRT af disse fejl - og især ud fra "Forsigtighedsprincippet", fremover..?

En del kommentatorer forsøgte dog allerede dengang - også herinde på dette debatforum - at råbe vagt i gevær, advare mod nogen som helst udnødvendige (ski)rejser til risiko-områder (Italien, Østrig, m.fl).

Men det hjalp ikke. Udenrigsministeriets "rejsevejledning" blev ikke ændret. Folk tog gladeligt afsted på skiferier, og vendte tilbage med stor smittespredning til følge (!) SUK !!!

Endda en overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Skejby svarede for blot en måneds tid siden at man roligt kunne tage på skifereie i Italien, og det ville han da selv gøre....(!)

= Mage til ignorans !? Må håbe han har lært noget og nu knokler dobbelt for at forhindre den samme smittespredning, som jo så kom tilbage fra samme Skiferie Italien.

En sympatisk læge skrev i en DR-chat for en knap måned siden til en spørger, at han roligt fortsat kunne træne lige ved siden af andre i det lokale fitness-center, så længe der ikke var nogen der hostede. Og man kunne sagtens tage i Svømmehal, etc...

Blot et par dage efter lukkede regeringen også fitness-centre, svømmehaller og andre idrætsfaciliteter, hvor folk kunne stå og puste på hinanden,. tæt på...

Må man bruge ordet INkonsekvens ? Eller snare inkonsistente - selv lægelige "råd" ?

Ingen af de nævnte læger og videnskabsfolk er usympatiske, tværtimod. Men deres skiftende meldinger siger måske noget om en generel "undervurdering" af Covid19, for blot en måneds tid tilbage ?

Summa Summarum:
Hvis der er noget der fortsat ikke kan komme "nok så meget på plads", er det Forsigtighedsprincippet, og at at alle opfører sig både efter regeringens henstillinger, samt egen sund fornuft.

En fornuft, kendt LANGT fra før der var noget der hed f.eks. hed Penicillin. En medicin, der har sparet millioner af menneskers liv, sidste ca. 80 år.

Hvis man vil undgå en større epidemi hedder det urgamle buskab blandt mennesker derfor: "Hold afstand, del ikke noget med nogen I ikke kender".

Mere indviklet er det ikke. Men det kræver at ALLE er konsekvente, ikke går på kompromis og ikke tager nogen chancer. Det er NU der skal holdes fast, for at undgå mere smittespredning

Om en uge ved vi langt mere, Jeg håber det bliver bedre nyheder også her i Norden, inklusive Sverige, men i sidste tilfælde er jeg desværre meget bekymret. Vi får se..

Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Der kan næppe være tvivl om, at de aggressive test- og karantænestrategier i de østasiatiske lande indtil videre har været langt mere succesfulde i at holde smittespredningen nede i forhold til de for sene og for slappe forholdsregler man har taget i alle de europæiske lande.

Thomas Bindesbøll og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Det mest slående og ærgerlige i hele Corona-komplekset er at de strukturelle årsagssammenhænge (primært globaliseringen og verdensøkonomiens opbygning) ikke kommer til debat, for kun gennem strukturelle ændringer vil en bæredygtig forebyggelse af nye Corona-komplekser kunne ske. Og det er heldigvis sådan at forebyggelse af Corona gennem ophævelse/ændringer af globaliseringsinstrumenter som f.eks. IMF, Verdensbanken, kapitalfonde og diverse frihandelszoner ... samt gennemgribende forandringer i verdens vare-, valuta- og arbejdskrafttransport, foruden naturligvis de fossile produktionsformer, også vil komme behovet for reduktion af drivgasudledninger og det globale ressourceforbrug i møde.

Thomas Bindesbøll

Hanne Utoft,

Enig, så langt hvad angår din påpegning af hele den så højthelligt & evigt besungne "globalisering"...

Det er samme robot-agtige (undskyld udtrykket, men altså også den hellige "Penge- og Handels- Gud"), der, meget forenklet og firkantet sagt, (også) har været medvirkende til lynhurtig smittespredning af dette virus...

Så dét er hermed lige at tænke over.

Der er noget der hedder "årsag og virkning".
Især i disse lynhurtigt "jorden rundt på 12-timer via fly" - inklusive et medrejsende ondt virus. som vi nu kan konstatere spreder sig med lynets hast.

Det kunne have været undgået, Men blev det ikke.

Modige kinesiske læger forsøgte at råbe voldsom SOS-Rød Alarm! , allerede i slutningen af december 2019. De blev både overhørt og direkte chikaneret af lokale partipampere. Der måtte ikke skabes "panik", mens samme lokale pampere mest var optaget af deres næste "Folkekongres". Og pyt så med samme "folkets" egne advarsler (!)

Denne forbryderiske mangel på øjeblikkelig handling skriger til himlen, og man må håbe at kolleger historikere engang udreder dette, samt at samme sker blandt modige kinesere, både udenfor og indenfor magtens og partiets cirkler, der har "guts" til fremover at kræve forklaringer og ikke mindst grundige undersøgelser, så et lignede dødeligt forløb kan undgås. Om blot få år - igen.
For det VIL ske...

Kostbar tid blev spildt. De samme modige kinesiske læger forfulgt og chikaneret. en del er døde som følge af Corona. Sande helte. Hatten af...

Men næsten ikke til at bære:
= Havde samme læger omvendt fået støtte fra ALLE de mange gode kinesiske kræfter, og allerede fra december 2019(!) -- lige fra videnskabsfolk, over læger/sygeplejersker, m.fl -- ja,. så kunne denne katastrofe formentlig været bremset, i sin vorden.
Ligesom med SARS 2003.

Det skete ikke. Suk !

Derimod skete en hastig kædereaktion af smitte, også via autoreflekser om fortsat "globalisering", inklusive tåbeligt smittespredende fortsat fysiske møder, indbyrdes, blandt (forretnings) mennesker, uden noget, der blotlignede 2 meters sikkerhedsafstand.

Denne pandemi blev sået og "født" under den hellige globaliserings vanvid, i hvert fald hvad totalt ukontrolleret "rejseaktivitet" angår.
Man må håbe at samme "verden" lærer noget af dette, men man kan godt have sine tvivl.