Nyhed
Læsetid: 1 min.

Overvismand opfordrer til at lempe loft over sundhedsudgifter

I takt med, at antallet af coronasmittede stiger, er der brug for at se på finansieringen af det regionale sundhedsvæsen, siger overvismand Carl-Johan Dalgaard
På et pressemøde onsdag aften sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark har den største stigning i antallet af smittede i Europa. Det kan blive problematisk hvis finanseringen af indæmningen af COVID-19 skal afvikles inden for budgetloves rammer, siger overvismand, Carl-Johan Dalgaard.

På et pressemøde onsdag aften sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark har den største stigning i antallet af smittede i Europa. Det kan blive problematisk hvis finanseringen af indæmningen af COVID-19 skal afvikles inden for budgetloves rammer, siger overvismand, Carl-Johan Dalgaard.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
13. marts 2020

Presset på sundhedsvæsenet øges dagligt, og derfor er der brug for at sikre friere økonomiske rammer til de regioner og kommuner, som lige nu kæmper for at inddæmme og behandle coronavirus.

Regeringen bør derfor allerede nu se på den statslige finansiering af sundhedsudgifterne, vurderer Carl-Johan Dalgaard, overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet.

»Vi er nødt til at gøre det klart, at vi er under særlige omstændigheder,« siger Carl-Johan Dalgaard, der som overvismand har til opgave at overvåge dansk økonomi.

»Vi skal undgå, at man i takt med, at udgifterne til inddæmningen af coronaudbruddet accelererer, så henter penge fra andre steder i den offentlige sektor i form af besparelser,« mener overvismanden.

Budgetlovens rammer indebærer i dag, at kommuner og regioner kan blive pålagt sanktioner af staten, såfremt de bruger flere penge, end der er budgetteret med. Carl Johan Dalgaard er derfor bekymret for, om stigende udgifter særligt i regionernes sundhedsvæsen i værste fald kan betyde besparelser på andre velfærdsområder.

Det er nemlig ikke hensigten med budgetloven, og derfor kan man med fordel give en dispensation i den ekstraordinære situation, vurderer Carl-Johan Dalgaard.

»Vi skal helst ikke risikere, at stigende udgifter til inddæmning af coronaudbruddet skal finansieres inden for lofterne. Her er det særligt regionerne, jeg har i tankerne, men det er også en diskussion, der bør føres på kommunalt niveau,« siger han.

På et pressemøde onsdag aften sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark har den største stigning i antallet af smittede i Europa.

»Vi står i en sundhedskrise,« sagde ministeren og advarede mod, hvad der vil ske, hvis ikke alle kræfter sættes ind på at forsinke smitten.

»Så vil vores sundhedsvæsen ikke kunne håndtere situationen. Så vil vi se patienter – der har behov for intensiv behandling og respiratorer – ligge på gangene på overfyldte sygehuse,« sagde han.

Det stigende pres understreger vigtigheden af at fritage sundhedsudgifter fra budgetlovens lofter »med det samme eller meget snart«, siger Carl-Johan Dalgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristian Jensen

Vi har brug for en ordentlig præhospital screening inden patienterne kommer ind og tilstrækkeligt med ordentlig dækkende værnemidler i akut modtagelserne og på sengeafsnittene, så vi ikke skal være bekymrede for om vi slæber Covid-19 med hjem til vore familier eller med på arbejde igen, når v i møder næste dag. Kapacitetsproblemer, herunder faciliteter og personale til at bemande dem, kan blive en enorm udfordring, hvis først personalerne begynder at blive syge i stort tal.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar