Baggrund
Læsetid: 3 min.

Pas på hinanden: Her er tre gode råd til, hvordan du hjælper med at minimere coronasmitten

Coronavirusset hærger landet, og derfor skal du og alle andre danskere meget gerne overholde nogle simple spilleregler. Information har allieret sig med to eksperter, der her forklarer, hvordan du kan hjælpe med at minimere smitten
»Sørg nu for at vaske hænder grundigt og gør det ofte. Ellers kan du smitte andre. Og de kan smitte dig, ved at du efterfølgende piller dig i i næsen, munden eller øjnene. Det er meget simpelt,« siger professor Jens Lundgren.

»Sørg nu for at vaske hænder grundigt og gør det ofte. Ellers kan du smitte andre. Og de kan smitte dig, ved at du efterfølgende piller dig i i næsen, munden eller øjnene. Det er meget simpelt,« siger professor Jens Lundgren.

Ida Guldbæk Arentsen

Indland
13. marts 2020

Danmark er tæt på undtagelsestilstand. Det er tid til at udvise samfundssind, og det gør du bedst ved at hjælpe til med at minimere spredningen af coronavirus.

Formentlig er coronavirus ikke særligt farlig for dig, men det er det for svage borgere i samfundet, og dem skal vi alle sammen beskytte.

En vigtig pointe er, at du kan være inficeret med virusset uden at vide det, fordi symptomerne først melder sig sent. Og selv om du altså ikke føler dig syg, kan du smitte andre.

»SARS smittede først, når folk var blevet syge, men sådan er det desværre ikke med COVID-19,« forklarer overlæge på Statens Serum Institut Anders Fomsgaard.

Men hvordan undgår du så bedst at smitte andre? Det har Anders Fomsgaard og professor Jens Lundgren fra Københavns Universitet tre råd til.

1. Undgå forsamlinger og hold dig om muligt hjemme

Du skal efterleve myndighedernes anbefalinger om, at folk skal undgå forsamlinger og helst holde sig hjemme. Det er helt fundamentalt, forklarer Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut. Og det handler ikke kun om selv at undgå at blive smittet.

»Det er supervigtigt, at folk i videst muligt omfang undgår at være tæt på hinanden, så de ikke smitter hinanden. Det gælder selvfølgelig, når man er syg, men også selv om man ikke føler sig syg,« siger han med henvisning til, at man altså godt kan være inficeret med virusset og smitte andre uden selv at mærke symptomer.

– Skal man for eksempel blive hjemme fra en familiefødselsdag, selv om man føler sig rask?

»Ja, det synes jeg ikke, er noget dårligt forslag, hvis man vil gå med livrem og seler. På den måde kan den enkelte hjælpe med at flade kurven ud og sørge for, at ikke alt for mange bliver smittet, så systemet ikke overbebyrdes af en masse smittede på én gang.«

2. Ring kun til lægevagten, hvis det er nødvendigt – men så skal du også ringe

Du skal ikke ringe til lægevagten, bare fordi du bliver lidt sløj og måske får feber. Det forklarer professor i infektionssygdomme Jens Lundgren.

»Fra nu af skal sundhedsvæsnet meget nødigt bruge tid på at tale med patienter, der har milde infektionssymptomer, og pode og udrede dem. Opgaven er at finde frem til de få blandt de smittede, som er alvorligt syge. De skal kunne komme igennem, når de ringer, og derfor har vi ikke brug for, at mindre syge optager linjerne,« siger Jens Lundgren.

Det er Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut enig i. Han tilføjer, at det selvfølgelig er vigtigt at ringe til lægevagten, hvis du faktisk får alvorlige symptomer.

»Et kendetegn ved COVID-19 er, at nogle patienter omkring dag seks i forløbet kan opleve pludselig at få det dårligere og ikke bedre, sådan som de fleste vil opleve. Sådan er det ikke med influenza. Det vil ske for omkring fem procent af de smittede, og hvis det sker for en, er det vigtigt, at man ringer til lægevagten.«

3. Hygiejne, hygiejne, hygiejne

Det er svært helt at undgå kontakt med andre mennesker, og derfor er din hygiejne afgørende.

»Sørg nu for at vaske hænder grundigt og gør det ofte. Ellers kan du smitte andre. Og de kan smitte dig, ved at du efterfølgende piller dig i i næsen, munden eller øjnene. Det er meget simpelt,« siger professor Jens Lundgren.

Overlæge Anders Fomsgaard advarer også mod at bruge blæsere og håndklæder på offentlige toiletter og andre steder, hvor der er mange besøgende.

»Blæserne kan jo sprede dråber ud på alle andre, der måtte stå i lokalet. Og håndklæderne kan også være nogle frygtelige smittespredere. Brug i stedet engangsservietter, og hvis det ikke er muligt, så tør hellere hænderne i bukserne. Både for din egen og andres skyld,« siger overlægen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

5 ugers ferie er indefrosset i år grundet overgang til nyt feriesystem. Frigiv de fem uger og lad hele landet holde 5 ugers ferie til det værste er overstået.

Det er jo ikke meget anderledes end det var med industriferien, hvor hele landet tidligere lukkede ned hele juli måned.

Arne Albatros Olsen, Jens Kofoed, Christian Skoubye, Kasper Kjær, erik pedersen, Søren Kristensen, Jan Weber Fritsbøger, Kjeld Jensen, Niels Makholm, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Oluf Husted, Karsten Lundsby, Jacob Johansen og Anna Regine Irgens Bromann anbefalede denne kommentar

Pas på din omgangskreds!
Sprit af med >70%-sprit.
Vask hænder usædvanligt tit.
Undgå berøring.
Undgå at berøre dit ansigt.
Undgå forsamlinger.
Host kun i albuen.
Træk ud med lukket låg og hold dig fra offentlige toiletter (smitter igennem mikrodråber af vand, der har været i kontakt med fækalier, og de hænger i luften længe).

Husk at det ikke er individet, der skal hjælpes; CoViD-19 er relativt harmløs men smitter så effektivt, at samfundet som helhed belastes af de få promille, der skal behandles. Derfor er den eneste effektive støtte at undgå spredning; at holde sig fra andre mennesker, så man ikke smitter dem, rense sig selv og sine ejendele etc...

Det vigtigste er at opføre sig normalt, imens man begrænser risici; de, der hamstrer, faciliterer stor spredning og er med til af skabe usunde fluktueringer i forsyningskæderne...

Michael Gudnæs

Det er jo dejligt, at mange danskere synes det er ganske hyggeligt med sådan en lille undtagelsestilstand. Det bringer minder frem om de bilfrie søndage, måske. Men jeg kunne virkelig godt tænke mig at vide om der ligger en fremadrettet strategi bag al den forsigtighed, eller om det bare handler om at sygehusene ikke skal overbelastes her og nu. Corona viruset forsvinder jo ikke, fordi vi sidder hjemme og kukkelurer. Antallet af smittede vil stige de næste 14 dage, og så vil det falde. Det er forudsigeligt. Men hvad så bagefter?

Viruset vil aldrig forsvinde helt, så spørgsmålet er, om det ikke ville være smartere at vi bruger disse 2x14 dages karantæne på rent faktisk at lade os smitte og så gennemleve sygdommen. Staten kunne jo oprette smittestationer, hvor danskere kunne gå hen og vise samfundssind ved frivilligt lade sig smitte, så de kunne blive immuniserede i løbet af de 4 eller flere uger, de alligevel skal gå derhjemme - på statens regning. Selvfølgelig skulle det være frivilligt, men personligt ville jeg godt løbe den lille risiko, også selvom jeg er en 62årig kræftpatient, hvis jeg så til gengæld kunne slippe for at høre mere om Corona bagefter.

@Michael Gudnæs
13. marts, 2020 - 10:23

Respekter folk med ekspertviden og videnskabelig tilgang til området, Michael. og gem dine synsninger til lillemor og nabo, når i sidder og reder verdenssituationen derhjemme.

Den udbredte hang til at stille sig op som bedrevidende og udbasunere sine lommefilosofiske betragtninger som facts, er en plage for samfundet. "Alternative sandheder" dræner vores tiltro til fællesskabet og fremtiden.

Bwalya Sørensen, Britta Hansen og Inge ambrosius anbefalede denne kommentar
Michael Gudnæs

Kære Erik Jensen. Jeg har skam stor respekt for den videnskabelige tilgang, og bakker også personligt op om statens strategi mht forsinkelse af udbredelsen ved hjælp af hjemmekarantæne. Men det undrer mig at vi intet hører om den videre strategi, hverken fra myndighederne eller fra andre, heller ikke dem du kalder eksperter. Det er vel ikke meningen at vi skal sidde og stirre ind i væggen for evigt? Det undrer mig virkelig, at jeg ikke hører andre stille spørgsmål af samme karakter, og det var faktisk derfor at jeg valgte at gøre det her. At den eneste reaktion skulle vise sig at være 'Klap i og ti stille, til de kloge har talt' var lidt af en overraskelse. En overraskelse, som blandt andet får mig til at føle mig lidt gammel. Jeg er nemlig fra en tid hvor det blev regnet for en dyd at diskutere, sende balloner ud og i det hele taget at udvikle tanker sammen med andre.

Ninna Maria Slott Andersen

@Erik Jensen: Måske lige med undtagelse af denne Coronasituation, vi står i pt, så er udtalelsen " "Alternative sandheder" dræner vores tiltro til fællesskabet og fremtiden" simpelthen så voldsomt en skræmmende udtalelse... Hvad med god kritisk sans? Hvad hvis fællesskabet er fejl på den, hvad hvis 'fællesskabet' bliver vigtigere end sandheden (som ofte sker for frygtsomme populister), hvad med fællesskabets potentielt sociale kontrol og afretning på bekostning af individets ytringsfrihed, samvittighed, integritet mm.? Hvad med mangfoldigeden og forskellige ønsker til, hvordan fremtiden skal se ud? Er det ikke netop gennem dialog og kommunikation, at de forskellige stemmer i fællesskabet kan komme til udtryk, og vi kan blive bekendt med verdens nuancer og forskellige ståsteder, man kan have, selv inden for samme fællesskab? - Selvfølgelig afhængig af, hvad det specifikke fællesskab er defineret af - man lad det her være fx 'samfundsfællesskab'...
Arthur Schopenhauer sagde "Erkendelsen af kausaliteten ligger i anskuelsen", det samme kan vel siges om 'sandheden' ?
Jeg håber, du mente din udtalelse i Coronasammenhæng, -i så fald, tilgiv mig min filosofiske tirade.

Søren Kristensen

Et væsentligt problem ved den nuværende krise skulle være at vi ikke har nogen imunitet over for Corona-influenza, sådan som vi har det overfor visse andre typer influenza. Smitte og imunitet plejer jo at følges ad således at det ene er forudsætningen for det andet. På den baggrund kunne man godt frygte at vi, gennem isolation, unddrager os muligheden for at opnå tilstrækkelig modstandsdygtigtighed, især hvis bestræbelserne på at fremstille en vaccine mislykkes. Men det er bare spekulationer, eftersom man ikke pt har så meget andet at give sig til.