Læsetid: 3 min.

Regeringen vil afbøde corona-konsekvenser for lønmodtagere og giver tilskud til virksomheder for at undgå fyringer

Ny trepartsaftale skal afbøde konsekvenserne for lønmodtagere og virksomheder. Coronavirus ventes at ramme økonomien hårdt
Ny trepartsaftale skal afbøde konsekvenserne for lønmodtagere og virksomheder. Coronavirus ventes at ramme økonomien hårdt

Ólafur Steinar Gestsson

15. marts 2020

Udbruddet af coronavirus har ikke kun ramt befolkningen, det sætter sig også på samfundsøkonomien, og mange almindelige lønmodtagere ventes at blive fyret eller tvunget til at gå ned i løn.

Derfor vil regeringen hjælpe lønmodtagere, der er i problemer, som følge af udbruddet af coronavirus, der er blevet erklæret en global epidemi.

Der er indkaldt til pressemøde søndag klokken 12 i Statsministeriet, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) vil redegøre for hjælpen.

Det fremgår af en pressemeddelelse. De seneste dage har der politisk været fokus på, at særligt de privatansatte lønmodtagere er en udsat gruppe.

Flere partier har allerede udtalt støtte til de privatansatte. Også Dansk Erhverv og Dansk Industri ønsker lønkompensation til privatansatte.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har allerede varslet, at der var en pakke på vej.

»Alt, hvad regeringen i de her dage foretager sig, handler om at sikre, at lønmodtagerne har et job på mandag og på den anden side af denne pandemi,« sagde Peter Hummelgaard fredag.

Store dele af det offentlige og private samfund i Danmark er lukket ned for at afbøde det verdensomspændende udbrud af coronavirus.

Hvis smitten bliver holdt nede, vil færre ældre, svækkede og kronisk syge, der er udsatte grupper, blive ramt.

Virksomheder melder om, at de er begyndt at fyre eller sætte folk ned i løn, og det ventes at blive et hårdt slag for samfundsøkonomien.

Lørdag lukkede grænserne for alle, der ikke har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark. Det vil forstærke tendensen.

En trepartsaftale består af regeringen samt arbejdsmarkedets parter i form af arbejdsgivere og arbejdstagere.

Kort efter indkaldelsen skriver gruppeformand Jakob Mark (SF) på Twitter, at en sådan pakke vil koste mange penge, men at det er nødvendigt.

»I SF mener vi, det er tid til en krisepakke med lønkompensation for de mange privatansatte, som risikerer en fyreseddel, hvis ikke fællesskabet træder til.«

»Det er ikke de privatansattes skyld, at vi står i en krise. Vi må rykke sammen og hjælpe til, mens det står på,« skriver han.

Milliardstøtte til virksomheder, der står overfor at skulle sende folk hjem

Regeringen vil med ny trepartsaftale give et tilskud til virksomheder, så der fyres og sendes så få ansatte hjem som muligt som følge af udbrud af coronavirus.

Aftalen er forhandlet på plads på rekordtid og skal afbøde de værste konsekvenser af udbruddet, der ventes at få store økonomiske konsekvenser for Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer aftalen på et pressemøde søndag.

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at undgå at kaste Danmark ud i en økonomisk krise som følge af corona. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde dansk erhvervsliv og lønmodtagere så meget ude af krisen som muligt.«

»Vi har meget stor forståelse for, at man vil sende medarbejdere hjem, men lad være med at fyre dem,« siger hun.

Der gives en lønkompensation til funktionærer på 75 procent af den løn, virksomheder betaler medarbejdere, som må sendes hjem på grund af økonomisk nedgang som følge af corona.

For timelønnede er lønkompensationen på 90 procent.

For funktionærer er der et lønloft på 23.000 kroner, mens det for timelønnede er på 26.000 kroner. Det skal begrænse statens udgifter.

Det skyldes, at de er særligt truede af fyringer som følge af ordrenedgang, eller fordi de er ansat i for eksempel hotel- og restaurationsbranchen, mens funktionærer er anderledes godt stillet.

Aftalen gælder virksomheder, der står overfor at skulle fyre mindst 30 procent af medarbejderne eller mindst 50 ansatte.

Virksomhederne skal fortsat betale fuld løn i perioden. Aftalen indeholder et benspænd om, at de ikke må fyre nogle, mens der holdes på andre medarbejdere.

»Nogle er blevet fyret, og andre virksomheder påtænker det. Flere vil blive ramt de kommende dage, det er alvorligt,« siger statsministeren.

»For mange er det ekstra urovækkende, at ingen kan sætte en slutdato på det her, det forstår jeg godt,« siger hun.

Ordningen gælder frem til 9. juni med virkning fra 9. marts.

Aftalen blev historisk hurtigt forhandlet på plads lørdag aften og er en trepartsaftale mellem regeringen samt arbejdsmarkedets parter i form af lønmodtagere og arbejdsgivere.

Den skal godkendes af Folketinget, men det ventes at blive en formalitet. Flere partier har på forhånd udtrykt et behov for at afbøde konsekvenserne for lønmodtagere.

Det gælder også Venstre, som regeringen dermed har et flertal med.

Regeringen har allerede præsenteret to økonomiske hjælpepakker tidligere på ugen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

Jeg må tilstå, jeg var imponeret af erhvervslivets- og fagforenings-bosserne, statsminister, og finansminister. Det var et flot pressemøde, med konkrete tiltag og forklaringer. Regeringen fik også megen ros hele vejen rundt. Men sjovt at journalister, når de stiller spørgsmål, ikke hører hvad der ER svaret på, og derfor så stiller andet spørgsmål, nej man gentager det , der er på eget papir, det er da lidt ubegavet. Og grænsen er jo ikke hermetisk lukket. Asylansøgere kan fortsat søge om asyl. Transport kan fortsat ske , hvis det har relevans, og er du pendler og arbejder f. eks i Malmø, kan du fortsat gøre det, men rejsetiden bliver. lidt længere. 28 der er indlagt synes ikke af mange, men det går lynhurtigt. Fra du smittes til alvorlige symptomer viser sig går 7 dage, og passer man ikke på og overholder de 5 råd, kan man nå at smitte mange. Så det er nu fornuften skal gå forrest.

John Larsen, Mads Bech Madsen, Rikke Nielsen, Torben K L Jensen og Lars Steffensen anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

"Jeg må tilstå, jeg var imponeret af erhvervslivets- og fagforenings-bosserne, statsminister, og finansminister."

Enig. Imponerende indsats fra alle sider!

Martin Bæksgaard Jakobsen

Så hvis en medarbejder har en løn på 53.000, så vil han stadig koste virksomheden 30.000. Hvorfor de så vil fyre han.

Jeppe Lindholm

Hvad med mennesker på overførelsesindkomst, som ikke har råd til at indkøbe ekstra forråd af fødevare, toiletpapir og håndsprit? Tænker her særligt på enlige på kontanthjælp med kun 8000 kr. netto i månedlig indkomst. Når huslejen er betalt er der ikke til fredagsslik. Eller hvad med flygtningefamilier på integrationsydelser, som er endnu mindre?

Skal de efterlades eller hva?

Per Christiansen

Medlemmer af kristlige og gule foreninger, må side med armene oppe over hovedet og juble.
Igen får de uden at de noget som helst.

Ole Rasmussen

For en god ordens skyld bør jeg tilføje, at regeringen kan finde ud af at isolere Danmark med et jerntæppe ved at lukke grænserne. De oplyser tal for smittede, som de selv siger ikke kan bruges til noget som helst, men de lukker ikke restauranter, caféer og anden udendørs aktivitet ned, steder hvor folk bliver smittede samtidig med de sender pædagogerne hjem på fuld løn. Det første koster staten for dyrt, det andet sikrer måske E nogle stemmer. Nu er det ikke nyt at de selvstændige ikke får en dyt. Jeg har været der selv i 25 år og aldrig fået hjælp på AF (tilbage i 1998, hvor jeg lukkede mit agentur), i dag af jobcentret. I 2006 gjorde Skat en ende på den sidste ret. Reglerne er, at du kan få understøttelse af de sidste 3 års indtjening, men som selvstændig, hvem tjener penge de sidste 3 år inden man lukker. Ingen. Det er jo selve ideen bag at være selvstændig. Nogle har så mere held end andre. Lego, Grundfoss m.fl. Hjælpen er forbeholdt folk i fagforening, som får ferie betalt, dagpenge og bliver nurset af systemet. Det er kun fagforeninger som tæller i MF’s optik, vi andre er bastarder. Nu betvivler jeg en arbejdsløs pilot med en løn på 100.000 bliver kompenseret med 75% de næste 3 måneder. Mener der var et loft som passer med en begynderløn for en sygeplejerske. Så planen er gennemtænkt, men kun for de dele af samfundet MF værdsætter og selv har forstand på. Det var forventet, men er stadig ubehageligt at være vidende til.

Ole Rasmussen

Og glemte at skrive, at hvis DI går med, så er det ikke for virksomhedernes skyld, men for deres egen. For de vil heller ikke miste medlemmer.

Randi Christiansen

Da bankerne i 2008 truer med at lukke ned, har staten mia til at baile out uden at få det sædvanlige afkast.

Er borgerne et ringere investeringsområde?