Læsetid: 2 min.

Region Hovedstaden: Vi kan ikke leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer om coronatest

Det er ikke muligt for Region Hovedstaden at leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer om test for COVID-19 af medarbejdere med kritiske funktioner. Det skyldes forsyningsproblemer og stort pres på kapaciteten, oplyser regionen
Herbergscenteret Sundholm Amager, der er et midlertidigt botilbud for udsatte hjemløse borgere med stof- eller alkoholproblematikker, psykiatriske lidelser og fysiske sygdomme, er en af de institutioner, der ikke kan få testet medarbejdere med symptomer på COVID-19. Arkivfoto

Herbergscenteret Sundholm Amager, der er et midlertidigt botilbud for udsatte hjemløse borgere med stof- eller alkoholproblematikker, psykiatriske lidelser og fysiske sygdomme, er en af de institutioner, der ikke kan få testet medarbejdere med symptomer på COVID-19. Arkivfoto

Sarah Hartvigsen Juncker

21. marts 2020

Region Hovedstaden har ikke testudstyr og kapacitet nok til både at teste alvorligt syge patienter med mistanke om COVID-19 og samtidig teste ansatte i sundhedsvæsenet, ældreplejen og indsatser for socialt udsatte i det omfang, som Sundhedsstyrelsens retningslinjer foreskriver.

»Det betyder, at regionen ikke er i stand til at leve op til Sundhedsstyrelsens opdaterede retningslinjer for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsenet udsendt den 18. marts 2020,« skriver Region Hovedstaden på sin hjemmeside.

Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer kan personer »med let til moderate symptomer, der varetager kritiske funktioner i sundhedssektor, ældrepleje, arbejde med socialt udsatte eller andre helt særlige nøglefunktioner i samfundet« henvises til udredning af en særlig COVDID-19-vurderingsenhed i regionalt regi. Forudsætningen er, at deres arbejdsgiver mener, der er behov for en hurtig raskmelding af medarbejderne.

Men som Region Hovedstaden skriver i en mail til Information:

»Region Hovedstaden tester stadig kritisk personale i det omfang, det er muligt og forsvarligt i forhold til vores beholdning af testudstyr. Midlertidige forsyningsproblemer og et stort pres på kapaciteten betyder dog, at det kan være nødvendigt at teste de danskere, som er mest alvorligt syge, og ikke medarbejdere i sundhedsvæsenet, ældreplejen og i indsatser for socialt udsatte, der har lette til moderate symptomer.«

Udmeldingen stemmer overens med en udmelding fra Danske Regioner, der i en pressemeddelelse oplyser, at det af samme årsager »kan være nødvendigt for en region at prioritere at teste de danskere, som er mest alvorligt syge«.

Både Region Syddanmark og Region Midtjylland har ifølge DR oplyst, at de bliver nødt til midlertidigt at stoppe for test af sundhedspersonale. Og heller ikke Region Hovedstaden kan altså leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

På Herbergscenteret Sundholm Amager, der er et midlertidigt botilbud for udsatte hjemløse borgere med stof- eller alkoholproblematikker, psykiatriske lidelser og fysiske sygdomme, kan leder Marie-Louise Dyhrberg ikke få testet medarbejdere, der nu er sendt hjem med symptomer på COVID-19.

»Det er et kæmpe stort problem,« siger hun. »Problemet er, at mine varme hænder ikke bare lige kan skiftes ud med nogen fra et frivilligkorps. Vores arbejde er pissefarligt, hvis du ikke ved, hvad du laver, og bygger så meget på tillid.«

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose udtaler i en pressemeddelelse fra Danske Regioner, at sundhedsvæsenets ressourcer skal udnyttes »så klogt som muligt«, og at det er nødvendigt at »prioritere at teste dem, der har de alvorligste symptomer og er mest syge.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Thomas Tanghus
  • Britta Hansen
Gert Romme, Thomas Tanghus og Britta Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

Hvordan kan artiklens nyhed om manglende testning af selv mistænkt corona-syge i sundhedssektoren eksistere side om side med denne:
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7722247/%C2%BBVi-er...

Hvordan kan man overhovedet gøre klar til at tvangsindlægge personer uden symptomer, når man ikke engang gider teste dem, som HAR symptomer, og når man mener, at folk med lette symptomer godt kan passe deres arbejde på hospitaler, plejehjem osv? Og når man rådgiver forældre om, at børn godt kan lege sammen, når bare de ikke har symptomer?

Det giver ikke mening. Det hænger ikke sammen. Det er helt ulogisk.

Kan nogen forklare det? Hvad foregår der?

Carsten Mortensen, Sören Tolsgaard og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Hej Anne-Marie

Ro på, træk vejret og læs lige aktiklerne igen. Den ene fortæller hvad loven giver mulighed for. Den anden omhandler at personalet ikke kan blive testet, men skal forblive hjemme. Og ikke noget med at arbejde med symptomer, men netop at de skal forblive sygemeldt.

Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Thomas Andersen.

Men det fremgår altså i forskellige artikler, at selv personer/personale, som med rette kan mistænkes for at være smittede - også uden symptomer, for man ved jo, at der er mange raske smittebærere - ikke kan blive testede.

Styrelsens melding har hele tiden været, at hvis man ikke har symptomer, så er det meget usandsynligt, at man smitter.

Det giver ikke mening, når man samtidig mener, at man skal kunne tvangsteste personer uden symptomer.

Og vi har jo faktisk Brostrøms gentagne forsikringer om, at man ikke smitter, når man ikke har symptomer, så gå bare ud og leg.

Hvorfor tvangsteste, når man ikke en gang vil teste dem, som kommer frivilligt for at blive testet?

Det hænger ikke sammen.

Carsten Mortensen, Jens Ole Mortensen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Jeg synes at det er en ikke-nyhed.
Vi skal ikke til at tvangsteste lige nu. Men loven giver mulighed. Ligesom der er blevet givet mulighed for en masse andet som Folketinget har syntes var godt at indføre. Heldigvis slap vi for den med adgang til private hjem uden dommer kendelse.

For ja, enig, det vil selvfølgelig ikke give mening at tvangsteste når vi pt. ikke har kapacitet til at teste personer det ellers ville give god mening at få en afklaring på.

Hvis nu Mette Frederiksen og hendes kabinet af ja-sigere havde kendt deres opgave i rette tid, så havde de sagt til det erhvervsliv, som regeringen lige har reddet røven på, at nu skulle nogle af dem omstille deres produktion til hurtigst muligt og helt i dag, at producere hjælpemidler, masker, handsker, håndsprit og hvad der ellers er brug for.
SÅ skulle regeringen skide på at kapitalisterne i årevis har tjent tykt på at lade varerne producere i Kina og andre lavtlønslande, og dermed ikke bidraget til at der var et solidt beredskab til dag, hvor
den kom en alvorlig krise. Det er ren Lomborg det her: Vi venter med at bygge digerne indtil vandet står op over dørtrinet, for tænkt hvis vi nu havde anlagt digerne forgæves. OG det samme: Hvorfor skal vi have et beredskabsalger liggende til - måske ingen verdens nytte. Hvem siger, at der overhovedet kommer epidemier, kriser og lign. hvor den slags er nødvendige.
Se så og få fingeren ud, få gang i den hjemligt producerede forsyninger. Det er jo ikke raketvidenskab, at fremstille masker, testpinde osv.
Hensynet til erhvervslivets manglende "samfundssind" må ikke veje tungere end hensynet til corona'en kræver.

Carsten Mortensen, Per Torbensen, Mogens Holme, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Sören Tolsgaard, Gunna Hölludottir, Kim Folke Knudsen, Dennis Tomsen, Anne-Marie Krogsbøll og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Ja, lad os håbe, at det bliver aktuelt" Skal selvfølgelig være "Ja, lad os håbe, at det IKKE bliver aktuelt"

Werner Funder

Hvordan kan Spanien skaffe 640.000 produkter, der kan teste folk i løbet af 15 minutter, om de har Covid-19 eller ej, mens man i Danmark siger, at man ikke kan skaffe nok? Her tester man kun sundhedspersonale? Tror man ikke på det testprodukt, som også Sydkorea har brugt med succes?

Carsten Mortensen, Mogens Holme, Arne Lund, Anne-Marie Krogsbøll, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Åbenbart ikke, Werner Funder. Vi må ikke glemme, at der eksisterer tætte bånd mellem mennesker og deres aktieporteføljer.

jens christian jacobsen, Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Leverancen fra Roche Diagnostics er udeblevet, og virksomheden oplyser om grunden til det: "- Vi forstår frustrationen ude på hospitalerne, og vi deler den. Efterspørgsel på de pågældende materialer er på globalt plan steget med 1000 procent over de seneste uger. Og netop den usikre leveringssituation gør, at vi undlader at oplyse forventede leveringstal ud til de enkelte hospitaler og regioner men udelukkende det bekræftede antal på nationalt plan."

Som enhver 'ansvarlig' forretning, må det også gælde Roche Diagnostics, at levere først til kunder, der betaler den højest mulige pris, ellers var det jo ingen grund til at omtale de "1000 procent", vel? Der er åbenbart indgået en kontrakt uden rimelig binding i leverandørens favør?

"Lægemiddelstyrens direktør Thomas Senderovitz garanterede ellers i onsdags overfor finans.dk, at der var helt rigeligt med udstyr på lager", samtidigt med at han roste Roche Diagnostics i høje toner. Selvfølgelig roste Senderovitz Roche Diagnostics, der betaler jo 85% af hans løn.

Men læs hellere selv artiklen i EB: https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/laegemiddelstyrelsen-tog-gruelig... ("Akut mangel på testudstyr i tre regioner. Lægemiddelstyrelsen garanterede ellers, at der var rigelig på lager")

Og lige før hørte jeg på TV2 News indslag med denne selvsamme Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz... denne gang forklarer han, at alle praktiserende læger fået forbud mod at udskrive 'klorokin' til deres patienter, fordi der starter et forsøg med midlet på Hvidovre Hospital. At han, Senedrovitz, vil forhindre alle og enhver i at få fat på klorokin, der skal jo også bruges til alle disse mange malariapatienter i Danmark, eller til behandling af en eller anden hudsygdom...

Ja, det er jo meget vigtigere end at i forvejen svækkede patienter (den praktiserende læge Stig Ekkert behandlede med klorokin) kan beskyttes mod, helt at kollapse af sygdommen, hvis de bliver ramt.

Mit forslag til vores regering:

1. Udenom Lægemiddelstyrelsen kontakter Danmark Sydkorea for at undersøge muligheder for indkøb af stabile forsyninger af test-produkter - det er på høje tid, at vi frigør os fra denne samfundsfjendtlige konglomerat Lægemiddelstyrelsen/lægemiddelindustri, vi kan takke for de ublu medicinpriser samfundet og borgere (af)presses til at betale;

2. Det er på høje tid, at Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz - sine velgøreres ven - fritages for direktøransvar, han så åbenlyst ikke kan løfte;

3. Lægemiddelstyrelsen skal gen-nationaliseres, eftersom lige nu er det kun 15% af det, det koster at drive Lægemiddelstyrelsen - kommer fra samfundet. De resterende 85% betaler lægemiddelindustrien - og den, der betaler orkestret, bestemmer også musikken, så det er ikke noget at sige til, at Senderovitz's 'medarbejdsgiver' Roche Diagnostics tillader sig at gøre hvad der passer den.

4. Søren Borstrøm skal stilles ultimatum: enten leder han loyalt samfundets styrelse, eller politiserer han til fordel for lægestandens hidtidige uvane at gøre, hvad der passer den. Kan han ikke finde ud af at være loyal overfor borgere/samfundet, venter der nok en velbetalt stilling i industrien.

Carsten Mortensen, Gunna Hölludottir, Mogens Holme, Pia Nielsen, Arne Lund, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Dennis Tomsen, Thomas Tanghus og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Uhyggen breder sig desværre.

COVID19 viser tænder og det med et hospitalsvæsen, som kan blive overbelastet. Det er ved at gå op for mig hvorledes det meget nemt kan ske. Der kræves en speciel iltbehandling af patienterne for at de kan tilført ilt til at overleve den alvorlige lungeinfektion, som er en følge af COVID 19.

Det er ikke en behandling som har uanede ressourcer. Der er grænser for antallet af apparater og antallet af fagkyndigt personale, som er i stand til at udføre denne opgave ellers ???

Derfor er det helt afgørende i de kommende uger, at tilvæksten i antallet af nye syge pr. dag bringes ned. Hvis tilvæksten er over 1/3 del pr. dag, så går der ikke længe, inden vi når kapacitetsgrænsen.

Arne Lund har her i debatspalten en af de meget vigtige pointer. Landet er i en katastrofetilstand, ødelæggelserne er ikke synlige på samme måde som ved krig, men tag ind på sygehuset, så bliver alvoren tydelig. Derfor er det på høje tid, at omstille produktionen evt. med tvang til produktion af alt det udstyr som mangler. Eksempel bryggerier stop produktionen af ligegyldigt sprut og begynd at fremstille håndsprit. Det kan jo ikke nytte noget at vi får at vide i en uendelighed at vi skal spritte hænderne, når håndsprit ikke et til at opdrive. Produktionen af håndsprit burde været startet ved lovgivning for 2 uger siden.

Så er der testudstyret. Deprimerende at se først lukker Region Sydjylland ned og nu forudsætter det hele sygehusvæsenet rundt. Med det resultat, at færre personer kan indtræde på sygehusene og hjælpe til. Der er sygehuse i Flensburg, Kiel, Hamburg og hvor er samarbejdet henne i 100 året for Genforeningen ? Er det lakoniske svinehegn et tegn på, at der netop ikke er noget samarbejde med det Tyskland, som vi nu er dybt økonomisk afhængig af også afhængig hvad angår hele produktionskæden.

Arne har ret i at produktionen af andre hjælpemidler nu bør reguleres. Industrien må tage sig sammen og stille sig til rådighed ligesom industrien ville skulle omstille sig til krigsproduktion, hvis den 3. Verdenskrig var brudt ud.

Tak til Arne Lund: Det var ugens kloge bemærkning må den blive hørt hos myndighederne.

Personlig oplevelse. Jeg skal hente en pakke som jeg har bestilt. Buddet afleverer ikke pakken ved døren, men efterlader en seddel. Hent din pakke hos Post Nords uddelingssted i Kgs. Lyngby. Jeg tager derned i MENY. Jeg henter ikke min pakke, hvis folk står som sild i tønde. Det gør de ikke. Min tur kommer. Den unge ekspedient fra MENY siger: Egentlig vil Post Nord have at du skal kvittere med at underskrive med fingrene her på skærmen. Jeg svarer det vil jeg ikke. Skærmen kan være inficeret. Den unge ekspedient tilføjer jeg skriver COVID19 i kvitteringsfeltet, så er den klaret. Tak til den unge ekspedient for hans indgriben og omtanke. Jeg siger, har du handsker på, for smittefaren er endnu større for dig. Det har han, men det er MENY som har sørget for dette arrangement. Hvordan kan et statsfinansieret foretagende som Post Nord tillade sig denne ekspedition ?. Hvis andre hopper på limpinden og underskriver med fingrene på skærmen, så skal der være håndsprit i nærheden. En tandstik havde løst problemet på et øjeblik. Jeg er vred over dette firmas ledelse og den ligegyldige måde de behandler ansatte på, som sættes til at udlevere deres pakker, men som ikke er Post Nords personale. Hensynsløs og arrogant ledelse er det. Deres pakkecentraler risikerer at ende som smittespredere.

Hos DSB er det også galt med deres togbusser. En inficeret person i bussen som sidder og hoster og nyser, så har vi balladen, for passagerene kan ikke stige undervejs, som ved en almindelig bus. Hvorfor har DSB og Movia ikke for længe siden afskaffet alle kontante køb af billeter og for det andet kun tilladt indstigning ved mellemdør og bagdør. Fordøren skal være lukket, for at sikre bus Chaufføren mod unødig smitterisiko. Konklusion DSB togbusser bør forbydes at køre i disse tider og der skal indføres særbestemmelser, som beskytter buschaufførene mod den smitterisiko, som de er udsat for. Tak til personalet begge steder i DSB og hos busselskaberne i er med til at holde samfundet bare et minimum igang.

Vi går ind i en tid, hvor alt vil være forandret for os og for vore nabolande mange mange år frem i tiden. Men nu gælder det først og fremmest om, at nedbringe antallet af smittede ned til et niveau, som sygehusvæsenet kan håndtere. De er dette lands helte i denne stund, sygeplejersker, sygehjælpere, læger, lad os hjælpe dem alt, hvad vi hver for sig magter.

For dem som magter lidt tysk her et indlæg om COVID19 fra Harald Lesch, som ellers laver udsendelser om naturvidenskab og astronomi.

https://www.youtube.com/watch?v=Fx11Y4xjDwA

VH
KFK

Carsten Mortensen, Gunna Hölludottir, Mogens Holme, Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Gunna Hölludottir

I virkeligheden kunne store danske medicinalfirmaer som Novo, Lundbeck og mange andre mindre medicinalfirmaer bistå med tests. Radiometer udvikler diverse hospitalsudstyr og Coloplast fremstiller stomiposef mm. Flere firmaer kunne bistå med laboratorier til tests. Novo har leveret et kæmpe overskud i år. Men overskud til hjælp i eget land, det har de tilsyneladende ikke.

Asger Aamund kunne snildt bruge sine kræfter konstruktivt fremfor at skrive gammelmandsartikler om, hvordan kvinder jamrer sig ind på direktionsgangene. Tidligere direktører i Novo kunne bruge deres kræfter til gavn for landet.

På Færøerne har man opstillet et testlaboratorium i en levnesmiddellaboratorum, en bygning hvor man normalt tester for virus i lax i et land með 56.000 indbyggere.

I Island tester de løs og finder smittekilder, blandt andet med hjælp fra Islensk Erfðargreining, hvor der testede med drive in tests.

Island have 4 dage før Danmark gjorde noget ved det, advaret Danmark mm. mod skisportsstedet Ischgl i Østrig. Det blev der ikke gjort noget med af danske sundhedsmyndigheder. 169 skisportsinteresserede danskere bragte virus med hjem fra Østrig og Italien. 118 eller 119 af dem kom fra Ischgl i Østrig.

Arne Lund du har fuldstændig ret i, at regeringen bør igangsætte diverse hjælp fra store og veletablerede medicin/medicofirmaer mm. Det er faktisk pinligt, at de ikke har tilbudt hjælp.

Carsten Mortensen, Mogens Holme, Pia Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Dennis Tomsen, Thomas Tanghus og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Hvis ikke det allerede er det, bør Roche Diagnostics frigive 'opskriften' på produktionen til public domain. Under Creative Commons måske.

Man kan jo egentlig godt undre sig over, at testmaterialet er så skævt fordelt.

Vi lever, i hvert fald indtil denne vira, i 2 lande, Sverige og et Balkan-land. Vi har huse begge steder.

Just nu befinder vi os heldigvis på Balkan, - i øvrigt ganske tæt på Italien, der er usigeligt flot her netop nu med alle disse blomstrende frugttræer.

Og vores Balkan-land tester på live løs. Opgaven er bl.a. givet til Røde Kors, der har sat store telte op alle vegne til dem, der føler sig urolige eller syge. Og myndighederne tester ved grænserne, i havnene og endda på visse rastepladser. Resultatet, her tæt på Italien, er 57 smittede og en død.

Og også i Sverige, hvor man netop nu har 1.700 smittede, tester man løs. For en uges tid siden havde man i Sverige scannet krops- temperatur på mindst 200.000, og havde testet for corona på mindst 13.000. Og man mente i øvrigt, at man stort set havde kendskab til alle smittede.

Når disse 2 lande, samt også andre og meget større EU-lande, kan teste løs, og tilsyneladende uden mangel på testmateriale, kan det undre, at man i lille Danmark har 1.420 smittede, og katastrofal mangel på testmateriale.

I øvrigt har Sverige, med 1,700 smittede, dobbelt så stor befolkning som Danmark, der har 1.420 smittede. Så måske har det helt lukkede Danmark valgt en forkert strategi end det helt åbne Sverige. For alt andet lige, burde Danmark have omkring 850 smittede, hvis man havde valgt Sveriges strategi.

Håber at det er pålideligt. Fra Roche Diagnostics side

Helt ny Coronatest klar i Danmark fra næste uge

Hurtig testudvikling af Roches SARS-CoV-2 assay til brug på virksomhedens fuldautomatiserede cobas® 6800/8800-systemer har på rekordtid opnået CE-IVD godkendelse. Vil supplere eksisterende tests og kunne øge adgangen til COVID-19 tests for danske patienter.

https://diagnostics.roche.com/dk/da/news-listing/2020/helt-ny-coronatest...

Anne-Marie Krogsbøll

Vore myndigheder kan ikke undskylde sig med, at DE er eksperterne - for der er andre eksperter, som mener det modsatte, og som kritiserer vore myndigheder hårdt:
https://politiken.dk/indland/art7719305/%C2%BBHvis-vi-stopper-med-at-tes...

Man kan selvfølgelig ikke klippe hår af en skallet, og hvis der næsten ingen tests er, må man forsøge at fordele dem bedst muligt. Men det er så ikke til at holde ud at høre på de elendige, ulogiske, tåbelige forklaringer om, at det skam slet ikke er et problem, for folk skal alligevel i karantæne, og de smitter ikke, når de ikke har symptomer osv. osv. af vrøvl og bævl.

VÆR DOG ÆRLIGE!! Hvis grunden er kapacitets - og testkitmangel, så sig det, som det er - ellers kommer I til at lyde utroligt dumme, og det bliver helt tydeligt, at I IKKE har kontrol over denne epidemi. Så lad dog være med at forsøge at bilde os ind, at I har det.

Selv de forskere, som i artiklen i linket forsvarer myndighedernes tilgang, gør det med begrundelsen "kapacitetsproblemer" - ikke med, at det ikke ville have været bedst at teste meget mere. Alligevel påstår myndighederne fortsat, at alt er som det skal være, og den måde, man nu gør det på, er helt OK.

Det er kinesiske tilstande, hvor myndighederne lyver for befolkningen, og forsøger at lukke munden på kritikere, som får besked om, at de skal slutte op om myndighederne (Mølbak).

Corona virus pandemien er en øjenåbner. Der er mange ting som er for væsenlige for et samfund i krisesituationer til at det kan overlades til det fri marked. Hensynet til mennesker og miljø skal til enhver tid stå over profithensyn og afkast til aktionærer.

Gunna Hölludottir, Mogens Holme og Arne Lund anbefalede denne kommentar

"Som vi oplyste allerede i sidste uge, har det pludselige og overraskende udbrud af COVID-19 virussen medført en massiv, uforudset og hidtil uset efterspørgsel på de testmaterialer, som benyttes til analyser af den nye virus på de to instrumenter.

Det er vurderingen fra vores hovedkvarter i Schweiz, at den globale efterspørgsel på de forskellige COVID-19 relaterede produkter er steget med over 1000 procent over de seneste uger."

"Roche er derfor fortsat udfordret på lagerbeholdningen af MagNA Pure- og LightCycler-varer over hele verden, og selv om vi herhjemme stort set har været i stand til at dække det nuværende driftsbehov på laboratorierne, vil vi fortsat have fokus rettet på leveringsdygtigheden af disse produkter og leveringen af det kommende SARS-CoV-2-assay."

Så om leverancerne er der is "blowing in the wind"

"Corona virus pandemien er en øjenåbner. Der er mange ting som er for væsenlige for et samfund i krisesituationer til at det kan overlades til det fri marked."

Eller en øjenlukker? Rigtigt mange danskere er i denne tid stærkt optaget af at lægge demokratiske hensyn til side, at sørge for at sikre eget helbred og i øvrigt disciplinere omverdenen. Hvis forventningen er at denne krise vil inducere en stærkere solidaritet og klarsyn iht. hvad der bør være fælleseje og hvad der kan privatiseres, må man sige at kapitalismekulturens lysegrønne håb atter har sejret ad helvede til.

Er der nogen, som kan sige noget om hvorfor vi ikke diskuterer f.eks. globaliseringen, kapitalismens krav om menneskelig mobilitet, og begynder at udvikle en fremtidsstrategi som kan bidrage til at spredning af bl.a. vira (hvilket er et evolutionært vilkår) slet ikke får disse voldsomme forløb?

Anne-Marie Krogsbøll

Vedr. "orientering" - Pia Nielsens link overfor:

ca. 16-17 minutter inde kommer der en mulig forklaring på, hvorfor man ikke beder private aktører om at bidrage til testning, selv om de sagtens kunne træde ind: hvis man nu tester f.eks. 10 000 om dagen, og finder en masse positive, så skal man jo også sætte disse i karantæne - ellers er det jo spildt!

Hvis DET er begrundelsen for, at vi herhjemme ikke vil teste mere, så er det i mine øjne nærmest kriminel vildledning af befolkningen.

For det første er det ABSOLUT ikke det, man siger til befolkningen.

For det andet indebærer den begrundelse jo, at man simpelhen ikke gør alt, hvad man kan for at stoppe epidemien. Man ØNSKER ikke at finde alle smittede - for så skal de jo i karantæne (uha). Man har i så fald valgt en strategi, der går på, at der ikke er grund til at gøre ALT (som man ellers påstår, man gør - forsigtighedsprincippet) for at undgå en epidemi, der kan lægge sundhedsvæsnet ned -med tusinder af døde og måske varigt helbredsmæssigt svækkede til følge.

Man lader kort sagt stor set stå til ift. smittespredning. Det er absolut ikke, hvad man siger ud ad til. I så fald - hvis det er grunden til den manglende testning - vildleder man befolkningen på det groveste.

Thomas Tanghus

> hvorfor vi ikke herhjemme ser folk i rumdragter, der med spulerede desinficerer gader og stræder og busser og tog?

Jeg går ud fra, at det er fordi, det er håbløst ineffektivt. Jeg kan overhovedet ikke se, hvorfor det skulle virke på noget som helst.

jens peter hansen

Det er symptomatisk at netop testning som masser af mennesker har anmodet om og som jeg naivt troede alle sundhedsarbejdere skulle igennem ikke bliver gennemført pga af mangel på testmateriale overhovedet ikke er blevet forsidestof før nu, mens grænselukning og værtshus ditto kan få folk op i det røde felt og journalister blive ved med at spørge om. De sundhedsvarlige myndigheder har fyldt os med historier. Ro på siges der. Når de samme myndigheder er ude af stand til at sikre at deres personale, så mister Brostrøm og konsorter deres troværdighed og andres frygt for at vi skulle gå takt bliver afløst af en tanke om at enhver er sig selv nærmest. Vi mangler værnematerialer og testmateriale og man har haft tre uger til at fylde op og producere de manglende varer, men man vil ikke teste. Se her fra Berlingske tidende:
”Også den danske virusekspert Kristian Andersen, der er forsker på en af verdens mest indflydelsesrige forskningsinstitutioner, amerikanske Scripps Research, undrer sig over den danske strategi.
»Hvad, der er sikkert, er, at virussen også er her om to måneder – og om seks. Så vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan vi kan blive ved med at bekæmpe den uden at blive på sofaen de næste mange måneder,« siger han og fortsætter:
»Helt fundamentalt er, at vi bliver ved med at være rigtig aggressive med at diagnosticere virussen, så vi kan få isoleret folk, der er inficeret og give dem behandling. Her ser det ud til at Danmark har givet op. Det er simpelthen ikke godt nok – som WHO sagde: Test, test, test!«
”Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, afviste efterfølgende, at WHOs udtalelser var møntet på Danmark. ”

Mon ikke der i løbet af kort tid bliver en privat import af testmateriale og store virksomheder tester deres personale, mens sundhedseksperterne slås om hvornår man skal bruge WHO til at bevise at grænselukning ikke dur, men fastholde ikketestning på trods af WHO’s anbefalinger.

Carsten Mortensen, Mogens Holme og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Thomas Tanghus.

"Jeg går ud fra, at det er fordi, det er håbløst ineffektivt. Jeg kan overhovedet ikke se, hvorfor det skulle virke på noget som helst."

Men er det noget, man ved, eller noget, man tror? Jeg er med på, at det virker ineffektivt at spule gader (bortset fra, at en del har det med at gå og spytte, hvilke kan videreføre smitte via skosåler). Men gelændere, trykknapper, elevatorer, legeredskaber og den slags? I mine øjne forekommer det ikke usandsynligt, at det kan have en effekt.

Så jeg ville gerne høre noget mere om "evidens" ift. de tiltag. Hellere gøre for meget end for lidt.

Gunna Hölludottir

Gert Romme
Man kan nok ikke sammenligne Danmark og Sverige som helhed. Man kan nærmere sammenligne storbyernes smittetendens. Sverige er 450.295 km2 og Danmark er godt 43.000 km2. Sverige er rent fysisk 10 gange større end Danmark. Der er store afstande, således er smittespredningen nok mindre i store dele af landet, bare på grund af afstanden.

Kent Nørregaard

Det er intet mindre end en skandale at vores regering ikke har udvist rettidig omhu og fået sikret sig testkapacitet helt tilbage i januar hvor man havde et solidt forspring til virussen. I dette stadie burde der være test til alle med symptomer, milde eller stærke. Som før påpeget, det er en enorm fordel at vide hvemder er smittet og hvem der endnu ikke er!

Frederiksen og Heunicke skal erstattes hurtigst muligt. De har haft forkert strategi helt fra starten og ikke taget det alvorligt.