Baggrund
Læsetid: 7 min.

Techgiganters indsats mod falske coronanyheder er »uden historisk fortilfælde« – men ikke nok

Aldrig har techgiganterne gjort så meget for at bekæmpe fake news som under den igangværende pandemi. Alligevel spreder rygter, misinformation og konspirationsteorier sig som en steppebrand – også i Danmark
Aldrig har techgiganterne gjort så meget for at bekæmpe fake news som under den igangværende pandemi. Alligevel spreder rygter, misinformation og konspirationsteorier sig som en steppebrand – også i Danmark

Sara Houmann Mortensen

Indland
17. marts 2020

Når mennesker verden over i disse dage googler coronavirus, ser deres søgeresultater anderledes ud end normalt.

Øverst på siden ligger en boks med overskriften ’Hjælp og oplysninger’, der linker til lokale sundhedsmyndigheders og den internationale sundhedsorganisation WHO’s officielle oplysninger.

Boksen er et eksempel på, hvordan internetvirksomheder og sociale medier kæmper for at begrænse den omfattende spredning af falske nyheder og misinformation om COVID-19.

Aldrig har techgiganterne gjort så stor en indsats som under den igangværende pandemi med coronavirus. Det vurderer Thomas Albrechtsen, der er partner i konsulentbureauet Common Consultancy og arbejder med at analysere store datamængder på sociale medier. Men det er ingen nem kamp. For ligesom et virus muterer de falske nyheder og finder hele tiden nye måder at slippe igennem de sociale mediers filtre på.

»På den måde er det lidt som et våbenkapløb mellem dem, som ønsker at sprede misinformation, og de sociale medier,« siger Thomas Albrechtsen.

»Der er selvfølgelig altid misinformation om store events, men i det her tilfælde er det særligt alvorligt, fordi det kan få folk til at handle i modstrid med myndighedernes anbefalinger.«

Thomas Albrechtsens tre gode råd til deling på sociale medier:

  • Tænk over, hvad du deler, særligt hvis du er oprevet eller nervøs.
  • Vær særlig kritisk over for indhold fra mindre sider, du ikke kender, og som ikke er en officiel organisation.
  • Vær særlig kritisk over for udenlandske eller engelsksprogede sider, som ikke er officielle sundhedsmyndigheder eller traditionelle medier.

I sin overvågning af de sociale medier ser Thomas Albrechtsen i øjeblikket to typer misinformation om coronavirus. Det ene er tips om forholdsregler, som hævdes at kunne beskytte mod coronavirus, som eksempelvis indtag af C-vitamin. Det andet er konspirationsteorier, eksempelvis at virusset skulle være et biologisk våben.

Thomas Albrechtsen understreger, at der indtil videre ikke er noget bevis for, at misinformationen er spredt på koordineret vis i Danmark af eksempelvis statslige aktører.

»Det her er folk, der forsøger at fremstå som sundhedsfaglige eksperter uden at være det, eller som gerne vil tjene penge på clickbait,« siger Thomas Albrechtsen.

Med andre ord ser det umiddelbart ikke ud til, at mange danskere deler misinformation med »ondt i sinde« om eksempelvis at skade nationen.

»Jeg tror, at de fleste gør det, fordi de gerne vil dele noget, de tænker er vigtigt og godt. Og så er det bare forkert. Man skal begynde at forholde sig til det ansvar, man har. Hvis du har en facebookside med 30.000 følgere, har du et ansvar for at tænke over, hvad du deler, især i den her situation,« siger Thomas Albrechtsen.

Større indsats end nogensinde

Andre steder i verden er der dog tegn på orkestrerede kampagner med misinformation om coronavirus.

De seneste uger har verdens største sociale medieplatforme forsøgt at begrænse de bølger af misinformation, hackingforsøg og deciderede løgne om COVID-19, der har spredt sig som en steppebrand, som det amerikanske medie Politico for nylig skrev.

Ud over Googles beredskabsmeddelelser har YouTube fjernet videoer med misinformation, mens Twitter har fremhævet myndigheders anbefalinger og nedtonet konspirationsteorier om coronavirus.

Samtidig oprettede Facebook i januar en »task force«, der løbende monitorerer og bekæmper misinformationer om den coronavirus, som af WHO er blevet udråbt som en pandemi.

Facebook har desuden oprettet en hjemmeside, hvor det sociale medie løbende oplyser om sin indsats for »at holde folk beskyttede og informerede om coronavirussen«. Her skriver techgiganten, at man sigter efter at »begrænse misinformation og skadeligt indhold om COVID-19«. Det sker blandt andet ved, at Facebook eksplicit markerer på opslag, at der er tale om falsk indhold.

Facebooks algoritmer er desuden blevet indstillet efter at forbinde folk med »præcis information og hjælpsomme ressourcer som WHO og lokale sundhedsmyndigheder«. Samtidig forsøger mediet at »forhindre« reklamer og annoncer, der er designet til at skabe panik eller antyde, at visse produkter kan være en kur mod eller helt forhindre coronasmitte.

Både Google og Facebook har midlertidigt bandlyst annoncer for mundbind, så raske mennesker ikke hamstrer de masker, som sundhedspersonale verden over skal bruge. Derudover har WHO fået »så mange gratis annoncer, som de har brug for«, så verdenssundhedsorganisationen kan ramme så mange mennesker som muligt med sine budskaber.

»Det er uden historisk fortilfælde, at de sociale medier har gjort så meget for at standse misinformation,« siger Thomas Albrechtsen.

»Det er gået op for alle, hvor stor en rolle de sociale medier har i at bekæmpe den her infodemi. Men vi kan se, at de, der er interesseret i det, finder en vej uden om det. Opslagene bliver delt sammen med en masse andre links, og det gør det sværere for Facebook og andre at opdage det. Det er en kæmpe udfordring,« siger han.

En steppebrand af løgne

For en gangs skyld ser det altså ikke ud til, at det er techgiganterne, der sover i timen og fejler i at håndtere propaganda og ’fake news’-kampagner, som den anerkendte teknologikorrespondent hos Politico, Mark Scott, skrev torsdag.

Det handler snarere om, at mennesker og organisationer spreder og deler løse påstande og falske historier med hinanden på tværs af platforme. Og det er på ingen måder et mindre problem.

Techgiganter og regeringer »er relativt magtesløse over for at slå hårdt ned på den her form for græsrods- og brugerskabt misinformation, der spreder usandheder på tværs af sociale medier med samme tempo, som virussen spreder sig mellem lande,« skrev Mark Scott.

Men selv om misinformationen ifølge Thomas Albrechtsens observationer i Danmark ikke ser ud til at være koordineret af ondsindede aktører, er der andre steder i verden indikationer på mere orkestrerede aktiviteter.

The Washington Post har på baggrund af en rapport fra det amerikanske udenrigsministerium beskrevet, hvordan der eksempelvis på Twitter er blevet udbasuneret millioner af konspirationsteorier og falske informationer om corona mellem den 20. januar og 20. februar.

Det var i denne periode, at COVID-19 begyndte at sprede sig uden for Kinas grænser, og et budskab har været, at det virkeligheden skulle være Bill og Melinda Gates Foundation, der stod bag virusset. Andre opslag hævder, at COVID-19 er et biologisk våben sat i verden af fremmede magter.

Rapporten konstaterer ifølge The Washington Post, at der findes »beviser for uautentisk og koordineret aktivitet«, hvilket har rejst mistanke om, hvorvidt »udenlandske regeringer« eller »ondsindede aktører« bevidst har forsøgt at sprede »disharmoni« omkring internationale sundhedsmyndigheder. Der nævnes dog ifølge avisen ikke specifikke aktører som eksempelvis Rusland.

Ikke desto mindre har de amerikanske myndigheder anklaget Rusland for at sprede kampagner med misinformation og falske nyheder om COVID-19 på de sociale medier.

Herhjemme mener Thomas Albrechtsen, at det er vigtigt at »rette mikrofonen mod dem, der åbenlyst deler ting, som er imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger«.

»Vi ved fra forskning, at vi som mennesker er mere tilbøjelige til at dele falsk information, hvis vi er bange eller forskrækkede. Dermed risikerer vi også at sprede mere falsk information, hvis risikoen for at blive syg stiger.«

HALLO, VÅGN OP 

En af de sider, der har spredt sig på sociale medier med misvisende information om coronavirus, er hjemmesiden MayDay, der kalder sig et »oplysningsforbund« og »en frivillig almennyttig organisation«.

I et indlæg med overskriften »Bange for Coronavirus? Studier afslører en enkel beskyttelse« peger artiklen på C-vitamin som den oversete løsning, som lægevidenskaben ignorerer. Artiklen var ifølge Mandag Morgen den 4. marts blevet delt op mod 9.000 gange og vist over 400.000 gange i brugeres news-feeds. Indlægget er blandt andet blevet delt af tidligere hjerneforsker Milena Penkowa.

Både Mandag Morgen og DR’s Detektor har faktatjekket artiklen, som af overlæger og professorer blandt andet bliver kaldt »sundhedspropaganda«, »fup og svindel«, »bullshit« og »nonsens«.

»HALLO, VÅGN OP mainstream lægebehandling – der findes allerede en behandling, der kan forhindre død af virusangreb! Trommehvirvel tak … Det er de sikre, billige C-vitaminer!« står der i artiklens indledning, mens koblingen til coronavirus også bliver lavet i overskriften.

Men da Information kontakter MayDay’s nyhedsredaktør, folkeskolelærer Charlotte Ryø, afviser hun, at det er sådan, man skal læse artiklen.

»Nu skal du lige læse den rigtigt. Der står, at det har vist sig at være effektivt i forhold til forskellige former for virus. Og så laver artiklen en slags link til corona. Men det er ikke min artikel, jeg er bare oversætter på den. Budbringer. Så jeg er ansvarlig for oversættelsen, men ikke selve artiklen. Men der står ikke præcist, at vitaminer kan klare coronavirus,« siger Charlotte Ryø.

Hun afviser at have et ansvar for, at artiklen bliver delt på Facebook til folk, der får et misvisende indtryk af, hvad der hjælper mod coronavirus.

– Bør I ikke afholde jer fra at skrive noget, som er i strid med sundhedsmyndighedernes anbefalinger, og som eksperter og læger siger er forkert?

»Til det vil jeg sige, at de læger og eksperter, der udtaler sig om det, ikke har forsket i C-vitaminer og coronavirus. Så de ved ikke, om det er rigtigt eller forkert.«

– Regeringen har lukket landet ned, myndighederne siger, det er gravalvorligt, smitten skal forsinkes, sundhedssystemet kan blive løbet over ende, vi risikerer dødsfald blandt de svageste. Og så florerer jeres artikel på de sociale medier. Mener du helt ærligt ikke, at det er et problem?

»Det vil jeg lige overveje. Lige nu vil jeg ikke sige, at det er det. Der er mange ting, der skal lægges oven i, hvor jeg lige pludselig bliver ansvarlig for, om folk går ned i supermarkedet, selv om de er syge.«

– Har I overvejet at tage den ned?

»Nå ja, det ved jeg ikke, om vi vil gøre. Det kan godt være. Eller også skal den have en anden vinkel og ændres i retning af, at vi fremhæver de advarsler, som er kommet nu fra regeringen, så man ikke tror, at vi støtter, at man bare skal spise C-vitaminer.«

– Så I vil rette den?

»Det vil jeg ikke love dig, det kan du se, om den bliver. Det kan godt være, at det ville være klogt.«

Efter Informations henvendelse blev artiklen opdateret: »Vi skal understrege, at der ikke er evidens for, at C-vitaminer kan afhjælpe Coronavirus,« skriver foreningen og linker til Sundhedsstyrelsens hjemmeside for yderligere oplysninger.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Her et godt eksempel på fake news, der åbenbart deles flittigt.

“Detektor: Te og kaffe ‘neut­ra­li­se­rer’ ikke cor­o­navirus – forkerte påstande breder sig på Facebook”

https://www.dr.dk/nyheder/detektor/detektor-te-og-kaffe-neutraliserer-ik...

Wauuooo! The Big Fake.......

Fake news på Twitter. Vi få 3 eksempler: Det ene er tips om forholdsregler, som hævdes at kunne beskytte mod coronavirus, som eksempelvis indtag af C-vitamin. Det andet er at det er Bill og Melinda Gates Foundation, der stod bag virusset. Andre opslag hævder, at COVID-19 er et biologisk våben sat i verden af fremmede magter.

Tre eksempler som enhver stemmeberettiget borger over 18 år umiddelbart genkender som falske. Ligesom de "nyheder" i Ekstrabladet på nettet, der er forsynet med et lille "annonce" oppe i hjørnet. Faktisk ret præcist. Man ser det, bliver draget i en tiendedel af et sekund, vurderer det som falsk, og bliver en smule skuffet over man blev snydt.

Den største grund til at disse nyheder bliver delt, er at man finder dem sjove. Og skal vi blive i den sjove afdeling, så slutter artiklen af med, at nævnte C-vitamin-nyhed er ændret således at den nu indeholder at der ikke er evidens for, at C-vitaminer kan afhjælpe coronavirus.......øhh var det ikke Mette Frederiksens pointe med hendes lukkede grænser uden Sundhedsstyrelsen var med, at vi ikke kan vente på evidens...........Det åbner jo en ny ladeport for c-vitaminsælgere.

Mod denne nye pest har man oprustet med Cypermilitær, universiteterne har hele afdelinger om såkaldt fake news, medierne sætter alle resourcer osv, osv. Så danskerne ikke bliver fristede, og igen vender deres interesser mod netflix, uendelige sportsbegivenheder og uendelige sportsinterviews, Kim Kardashian numser og hvordan den udvikler sig over tid (eller var i 10'erne?) og alle mulige andre sunde beskæftigelser.....

Rolf Andersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Ulla Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Er det "fake news" der får en til at skrive : Mette Frederiksen har tabt sutten" eller en anden til at skrive : "To little to late" ?
Eftersom jeg ikke tror der er nogen, på dette forum, der har den ringeste forstand på professionelt at bedømme om hvorvidt regeringen underreagerer eller overreagerer, så kunne man fristes til at tro på at "fake news" kan spille ind.
Følg nu bare de officielle retningslinjer og vent med at spille klogere end professorer i virologi og i den dur.

Stella Nielsen, Rolf Andersen, Henning Kjær, Olaf Tehrani og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

I Tyskland taler man nu om at straffe "Fake News" da de kan øge hamstring, få folk til at ignorere henstillinger eller sprede unødigt frygt.
I så fald ville personer, som den i artiklen havde det foregået i Tyskland, kunne retsforfølges.

Måske en overvejelse værd herhjemme også ?

Carsten Svendsen

Bare vent, den allerede begyndende "coronakuller", skal nok med karantænetiden blive til økuller.
https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=%C3%B8kuller&tab=for
Bemærk eksemplet på brugen af ordet!

Søren Kristensen

I går fik jeg en "mail" fra NETFLIX (DK) kundeservice, som gerne ville opdatere mine kundeoplysninger, selv om jeg ikke har og aldrig har haft Netflix. Mailen er selvfølgelig falsk - men den har afsender. Derfor fatter jeg til stadighed ikke hvordan det kan være umuligt at spore den slags svindel. Man fristes til at tænke at der er noget grunlæggende galt med den måde nettet er skuet sammen på.

Hanne Utoft, Rolf Andersen, Alvin Jensen, Torben Skjoldshøj, Eva Schwanenflügel og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Myndighederne har et ansvar for at levere tilstrækkelige oplysninger som vi borgere kan forholde os til. Disse oplysninger er lige nu mangelfulde. Der er f.eks. ingen oplysninger om, hvor mange der er smittet hvorhenne i Danmark. Man har ingen mulighed for at vurdere en risiko ved at færdes. Alt ser ud til at være rødt. Udmeldingen om ikke længere at teste borgere, som føler sig mere eller mindre ramt af symptomer er ikke acceptabel og efterlader tusindvis, lige nu, i uvished. Og vis symptomerne måske lægger sig, så fortsætter uvisheden. For man ved ikke hvad man har været ramt af.

Carsten Hansen

Problemet med at teste er at alle der bliver testet negativt skal testes igen.
Så hver gang en person føler sig sløj så skal der testes på ny. det vil belaste systemet alvorligt.

Måske kunne man teste folk der har feber(hvilket ,man ikke kan føle sig til).

Jeppe Lindholm

På flightradar24.com kan man se, at flytrafikken langt fra er gået i stå. Og da slet ikke over Europa.

Alvin Jensen, Carsten Svendsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

'Tænk over, hvad du deler, særligt hvis du er oprevet eller nervøs'

Det er der indtil flere medlemmer af det ærede kommentarium, der bør tage ind - helt ind!

Rolf Andersen, Henning Kjær og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Vatikanet tjente formuer på "den sorte død" i middelalderen - store værdier blev testamenteret til kirken mod 100 % redning fra "skærsilden" Læger og medicinalindustrien er den nye kirke med læger som ypperstepræster og industrien som grundlag for afladshandelen.

Hanne Utoft, Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Aarhus Universitet må trække omstridt rapport tilbage, der ellers påviste at jorden er flad. Rapporten viste sig at være finansieret af Dansk Pandekagerforening.....

Birger Bartholomæussen, Bjarne Jensen, Hanne Utoft, Erik Karlsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben K L Jensen

Folk fik også aflad, hvis de medvirkede ved kirkens byggerier til kirker og katedraler.
Middelalderens rentefri lån.

Tommy Gundestrup Schou

Man føler sig som Don Quixote når man forsøger at gå til rette med sider som MayDay-Info. De mennesker der står bag den side er enten fuldstændig skrupelløse eller utroligt naive.

henrik poulsen

OK så hvad autoriteterne fortæller er altså til hver en tid den fulde og nøjagtige Sandhed,og alt andet er til hver en tid "fake"?
Det ved vi jo godt ikke altid er tilfældet. "Fake news" kan også dække over oplysninger,som autoriteterne ikke kan lide,se bare på Trump.

Marianne Vedelslund og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Jeppe Lindholm

Danmark har ifølge sundhedsminister Heunickes udtalelse af i går indkøbt og modtaget tre nye og hurtigere testmaskiner for corona. Jeg ved det ikke, men jeg forestiller mig, at sundhedsvæsenet simpelthen ikke har kunnet følge med i forhold til testmængden og at man derfor opgav omfattende tests. Dette er dog i hvert fald stik imod WHO's generalsekretærs udtalelse af i går, 16.3.:

"We have a simple message for all countries: test, test, test."

https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-re...

En anden ting, jeg også synes er yderst problematisk, er, at 'de ypperste eksperter' (citat P.Q. Geisling om Tyra Grove Krause og Lars Østergaard) ved gårdagens udsendelse godt nok siger, man ikke ved helt præcist, hvornår man efter smitte med corona er rask og må begive sig i offentligheden, men 'for praktiske formål' alligevel mener, at man må ud 48 timer efter man har været uden feber og andre symptomer.

Min. 09 https://www.dr.dk/drtv/se/laegens-bord-_-corona_175640

Det er for mig problematisk, når WHO i den nævnte offentliggørelse af i går skriver, man skal holde sig inde i mindst 14 dage, efter at have været symptomfri!

"People infected with COVID-19 can still infect others after they stop feeling sick, so these measures should continue for at least two weeks after symptoms disappear."

Arne Albatros Olsen

Det ville være rart , hvis myndighederne henviser til klare fakta/forsøg, der beviser at c-vitaminer ingen effekt har i forbendelse med corona, inden at de bare afviser det hele som sludder.
Deres afvisning her er jo på et helt hypotetisk grundlag.

For såvidt jeg ved er der ikke foretaget nogen forsøg i den retning endnu.

Arne Albatros Olsen

Det forekommer mig lidt som med hampeplanten.

At sådan noget billigt skidt virkeligt kan have en god effekt i forbindelse med lindring
i forbindelse med en masse sygdommer, er jo en dyb fornærmelse af hele medicinalindustrien.

Ja, den kan jo ligefrem ødelægge noget af indtægts-grundlaget og profitten her, og det kan vi jo ikke have.

Tommy Gundestrup Schou

C Vitamin er blevet undersøgt utallige gange for dens virkning mod forkølelse (som også er en coronavirus) og har aldrig nogensinde vist sig at have nogen som helst effekt.

https://videnskab.dk/krop-sundhed/nej-c-vitamin-hjaelper-ikke-paa-forkoe...

Som ovenstående artikel er der mange andre der behandler c-vitamin på en saglig måde i modsætning til fantasterne der mener at c-vitamin kan hjælpe mod covid-19 og alle mulige andre vira og bakterier og kan beskytte mod aflytning af aliens der læser dine hjernebølger. :p

Peter Nielsen

Nu er de jo heldigvis ved at være på den anden side af den frygtelige sygdom, og så håber jeg at der igen kan komme gang i Dansk erhvervs liv, og ikke lave havearbejde hver dag, haven er støvsuget for ukrudt.