Læsetid: 8 min.

Uffe Elbæk: Vi tog ikke konflikterne af frygt for, at alt sprang i luften. Det gjorde det så alligevel

Alternativets tidligere politiske leder, Uffe Elbæk, forlod mandag det parti, han selv har været med til at starte. Han erkender, at han skulle have håndteret konflikterne omkring partiets nye leder Josephine Fock tidligere. Men han var for konfliktsky, ville beskytte projektet og havde ikke styrken til opgøret, siger han
I afskedsbrevet til medlemmerne skriver Uffe Elbæk, at tiden for ham er kommet til, »at jeg hopper af bussen og over på min egen grønne cykel for alene at sætte kursen i min egen videre politiske rejse«.

I afskedsbrevet til medlemmerne skriver Uffe Elbæk, at tiden for ham er kommet til, »at jeg hopper af bussen og over på min egen grønne cykel for alene at sætte kursen i min egen videre politiske rejse«.

Sarah Hartvigsen Juncker

10. marts 2020

Mandag eftermiddag kollapsede Alternativet. Med forhenværende partileder Uffe Elbæk i spidsen forlod fire ud af fem folketingsmedlemmer partiet for at blive løsgængere på Christiansborg. Nedsmeltningen skete samme dag, som Klimarådet fremlagde forslag til, hvordan Danmark kan nå de klimamål, som Alternativet i årevis har kæmpet for.

– Uffe Elbæk, hvordan i alverden kunne du lade det komme så vidt?

»Jeg troede ikke selv, at det skulle komme så vidt. Jeg troede, vi var et godt sted. Det var vi så ikke. Jeg skal nok påtage mig min del af ansvaret for, at de konflikter ikke blev løst oprindeligt. Det er jeg absolut ikke alene om, men jeg har da lært af det.«

Uffe Elbæks og de tre andre folketingsmedlemmers udmelding af Alternativet kommer oven på et tumultarisk forløb.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Viggo Okholm
Ejvind Larsen og Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man bliver da ikke leder, hvis man ikke vil udøve ledelse.

Sikke et skvat.

Michael Hullevad, Steen Obel, Lisbeth Larsen, Sven Christensen, Peter Beck-Lauritzen, Helle Walther, Gunna Hölludottir, Karsten Aaen, Jens Mose Pedersen, jørgen djørup, Viggo Helth, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Sabine Behrmann, Estermarie Mandelquist, Hanne Utoft, Erik Fuglsang, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, søren ploug, Miklôs Tōtfalusi, Alvin Jensen, Helga Westergaard, Kim Houmøller og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Efter 5 år som menigt medlem er denne ynkelige afslutning tåkrummende trist. Jeg er igen politisk hjemløs.

Jeg har ingen respekt og sympati for at Elbæk og de øvrige 3 nu tidligere partimedlemmer beholder partiets mandater personligt som løsgængere i stedet for at forlade manegen og overlade mandaterne til suppleanter. I lige præcis dette parti burde det være en indlysende handling, selv om jeg godt ved at det er lovligt at tage mandatet med sig. Kan vi nå lavere, Uffe? Hvad skal du med det mandat personligt? Dit personlige politiske vindue er endegyldigt knust. Øv. Øv. Øv. Og fire gange øv!!!!

Ole Svendsen, Ole Frank, Jørgen Larsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Lisbeth Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Camilla Bank Andersen, Gunna Hölludottir, Karsten Aaen, Katrine Damm, jørgen djørup, Viggo Helth, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Pia Nielsen, Carsten Svendsen, Estermarie Mandelquist, Erik Fuglsang, Bjarne Bisgaard Jensen, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Inger Nilsson, Sven Christensen, søren ploug, Lars Fahlgren, Kasper Frausing, Erik Kall, Steffen Gliese og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Anders Guldagger

Fock og Elbæk. To ledere man nødigt vil have. Forstemmende i et parti, der har markedsført sig som særligt humanistisk

Michael Gudnæs

Spøjst at der hersker så stor enighed om at Josefine Fock er et dårligt valg som formand. Jeg har aldrig været en del af partiet, men de gange, jeg har hørt noget fra Alternativet som gav mening for mig og pegede fremad, har det altid været Fock der var afsenderen. Med hende som leder kan der måske komme lidt struktur i partiets politik - selvom han sikkert er meget sød, har jeg svært ved at tage Elbæk alvorligt som politiker.

Michael Hullevad, Ole Frank, Jørgen Larsen, Gunna Hölludottir, Karsten Aaen, Katrine Damm, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Erik Fuglsang, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Inger Nilsson, Sven Christensen, søren ploug, Lasse Nielsen, Miklôs Tōtfalusi, Carsten Nørgaard, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Vagn Buch-Pedersen anbefalede denne kommentar

Nogen gange skal der lige være en skrap moster på grøn stue for for at få lidt ro på.
Men spørger man ungerne er det selvfølgelig de andres skyld :-)

Michael Hullevad, Ole Frank, Steffen Gliese, Gunna Hölludottir, Eva Schwanenflügel og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar

Når jeg læser dette indlæg og dialog med Uffe Elbæk, så må jeg sige at jeg ikke har fortrudt jeg har stemt på partiet to gange og her til byrådet i min by. Jeg beundrer en leder og igangsætter,som i den grad erkender sine svagheder og fejl i en proces,hvilket e ren sjældenhed og jeg kan se flere her er ret uenige med mig. Jeg har aldrig sat mig ind i den nye formands ideer, og jeg har bebrejdet Information for at puste til en ild. Men reaktionerne kunne jo tyde på at avisens kritik og fremlæggelse i det store hele er korrekt. Josefines udtalelse rom at hun nu er renset for sine sine forkerte handlinger af hovedbestyrelsen synes letkøbte. Jeg ville som politisk leder være mere ydmyg og selv erkendende end det hun har vist. Desværre synes det at være et farvel til et parti,der var anderledes.

Maia Aarskov, Ole Frank, Benta Victoria Gunnlögsson og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Sven Christensen

Hmm, kunne man måske forestille sig at Informations "journalister" talte med de kreds- og storkredsbestyrelser i Alternativet, som enstemmigt bakker op om medlemsdemokratiet, og dermed valget af Josephine Fock? Nej det kan man selvfølgelig ikke, for det er ikke Informations agenda. Det er så meget bedre at kolportere sladder på vegne af de "kendte" i de interne små snirkler i hovedstadens postulerede progressive in-crowds, ikke et hår bedre end Se og Hør for de royalt indstillede. Hvis nogen gider læse Uffes tilståelser i hans egen bog, så smider han gerne en håndgranat i enhver organisation, som ikke retter ind efter hans primadonna forestillinger.

Uffes problem med Alternativet viste sig at alt for mange medlemmer tog hans postulater for pålydende, og har sat sig for at gennemføre en økonomisk realistisk og social afbalanceret grøn omstilling Uffe aldrig har kæret sig om. Mange af alternativets medlemmer går tilbage til "grænser for vækst" og har en langt mere kompleks og grundlæggende forståelse af klimaproblematikken end Uffe og hans håndplukkede kaospiloter. Vi efterspørger en kompetent og reelt demokratisk ledelse, og det har vi fået med Josephine. Faktisk gør Uffe Alternativet en stor tjeneste ved at forlade processen med hele sit hof af medløbende projektmagere. At Uffe så tager flest muligt penge med til sig selv og hans hof kan ikke undre nogen, men Alternativets medlemmer klarer sig nok, der er vedvarende brug for nogen, der kan lave realpolitik på klimaområdet.

Michael Hullevad, Morten Pedersen, Steffen Gliese, Kasper Frausing, Arne Thomsen, Gunna Hölludottir, Finn Jakobsen, Karoline H. Larsen, Karsten Aaen, Viggo Helth, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Carsten Svendsen, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Hvis udbryderne tror de nu kan udrette mirakler og starte et parti igen, og blive valgt af de vælgere som de lige har svigtet?
KaosPiloterne har ingen plads på Christiansborg, men i en anarkistisk radikal børnehave.

Michael Hullevad, Arne Thomsen, Gunna Hölludottir, Karsten Aaen, Carl Chr Søndergård, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den ukunstlede, grimme sandhed om Alternativet under Uffe Elbæk er, at partiet i essensen har været hans eget, personlige projekt, og at den "demokratiske fest", han lagde op til da han trak sig som leder, i virkeligheden handlede om skjult arvefølge.

Det indrømmer Uffe selv til DR Nyheder:
"Sagt med både ydmyghed og respekt: Jeg havde bare ikke regnet med, at Josephine Fock meldte sig som kandidat, siger Uffe Elbæk."

DR's politiske korrespondent Christine Cordsen skriver i en analyse:
"Uffe Elbæk og Alternativet har hyldet demokratiet. Men kunne alligevel ikke leve med resultatet, da medlemmerne efter en demokratisk proces valgte en anden kandidat, end folketingsgruppen ønskede. Tværtimod har Elbæk og andre folketingsmedlemmer åbenlyst modarbejdet Josephine Fock som ny politisk leder.

Det kan blive en hård erkendelse for de vælgere, som har delt Alternativets drømme, og det bliver uhyre vanskeligt for Josephine Fock og resterne af Alternativet at genopbygge partiet. Vælgerne har allerede i lang tid været på vej væk."

https://www.dr.dk/nyheder/politik/uffe-elbaek-om-sit-farvel-til-alternat...

Hvad end man måtte mene om Josephine Fock, har hun været udsat for ublu personlig hetz i den brede offentlighed på et tidspunkt, der var kritisk for selve Alternativets overlevelse.

Dertil har anklagerne været anonyme og udokumenterede, og har bundet i konflikter der lå helt tilbage til partiets spæde begyndelse.

Disse konflikter burde have været medieret forlængst, for nu kan man med rette mene at empati, tolerance og åbenhed vist ikke har stået i højsædet hos personer, som har påstået det modsatte.

At fire af partiets folketingsmedlemmer nu forlader Alternativet med deres mandater istedet for at give dem videre, understreger til fulde egoismen, som Kim Øverup er inde på.

Jeg håber, Alternativet trods alt har en fremtid.
Men det ser sort ud..

Morten Pedersen, Søs Jensen, Frank Meier, Steffen Gliese, Carsten Nørgaard, Kasper Frausing, Sven Christensen, Arne Thomsen, Peter Beck-Lauritzen, Helle Walther, Pia Nielsen, Gunna Hölludottir, Finn Jakobsen, Dorte Sørensen, Karoline H. Larsen, Karsten Aaen, Katrine Damm, Viggo Helth, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Carsten Svendsen, Kim Øverup, Estermarie Mandelquist og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Har man glemt sin Machiavelli? For at fremstå mild og opnå folkets velvilje, har enhver god Fyrste en Statholder til at gøre det beskidte arbejde. Med jævne mellemrum fører Fyrsten Statholderen frem på byens torv og lader hende flå fra hinanden af en flok vilde hunde.

Peter Beck-Lauritzen, Gunna Hölludottir, Karoline H. Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Henrik Brøndum

Men i dette tilfælde er statholderen ikke alene den nyvalgte leder, men selve staten, altså partiet ;-)

I et interview med Politiken i dag (10.marts 2020) siger Uffe Elbæk, at de (hovedbestyrelsen) ikke har været
"hverken ydmyge eller empatiske."!

Læser man mellem linjerne her, så handler det, at han, Elbæk, ville bestemme det hele; og sikkert så Alternativet som hans personlige politiske projekt! Det handler også om, mener jeg, at Elbæk er lige så meget et et magt-menneske som alle andre er - i politik! Og at han, bag kulisserne, tænker jeg, har arbejdet imod medlems-demokratiet i partiet!

Søs Jensen, Frank Meier, Steffen Gliese, Sven Christensen, Pia Nielsen, Katrine Damm, Gunna Hölludottir og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Gunna Hölludottir

Efterfølgende citat er fra Uffe Elbæk.
"De var ikke ydmyge. Jeg synes heller ikke, de var generøse, og de var slet ikke empatiske".

Citatet er Uffe Elbæks eget og det er hans beskrivelse af egne partifæller i Alternativet. Med dette udsagn beskriver han faktisk sig selv. Han burde skamme sig.

Når en person holder hof med sine tro væbnere omkring sig og oven i købet ikke accepterer demokratiet, så er man en dårlig leder. Alternativet er ganske enkelt gået i stykker på grund af nepotisme og dårlig ledelse. Dårlige ledere skaber splittelse. Nepotisme og manglende selvkritik, samt manglende selvindsigt er en politikers værste side.

Manglende selvindsigt er ikke godt for en politiker.

Uffe Elbæk har underløbet Josephine Fock. Det ville svare til at Lars Løkke i dølgsmål havde svinet Venstres nye leder Jacob Ellemann Jensen til. Det gjorde han ikke.

Uffe er ikke indehaver af et firma, han har været en politisk leder i et parti i et demokratisk land.

Uffe Elbæks ego knækkede, da medlemmerne ikke valgte hans tro væbner og ven Rasmus Nordqvist.

Sven Auken S er den person, der satte gang i den grønne omstilling, ikke Uffe Elbæk. Uffe Elbæk har til gengæld fløjet jorden rundt mange gange. Jeg har arbejdet med bæredygtighed i 30 år og kan ikke spore en realistisk og reel grøn tanke hos UE. Det hele er snak.

De fire personer, der har meldt sig ud af Å, burde gå ud af Folketinget og give plads til 4 nye fra Å. Men Uffe og venner er nok bare blevet levebrødspolitikere. Lønnen og pensionen er god.

Befri os fra Uffe Elbæk og hans metoder.

Michael Hullevad, Søs Jensen, Mikkel Zess, Frank Meier, Steffen Gliese, Carsten Nørgaard, Hans Jørn Kristensen, Sven Christensen, Arne Thomsen, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Kim Øverup, Katrine Damm, Finn Jakobsen, Eva Schwanenflügel og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Nu er det så jeg må erkende jeg tager fejl (ud fra de faktisk ret kloge udtalelser her).
Hvis jeg skal læse Information og Uffes dialog og så det der her skrives må nogle have bedre indsigt end andre, eller også er vi hver især meget subjektive og vores opfattelse af politik -demokrati og magt også forskellige.
Information har under alle omstændigheder pustet til ilden og hvorfor må vi så spørge redaktionen om.

Søs Jensen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Steffen Gliese, Kasper Frausing, Sven Christensen, Arne Thomsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Uffe er uvederhæftig: - udtalte, da han fratrådte i december som leder, "at jeg forlader et parti i harmoni"? I "frafaldne" - kom ud af "røret"/Folketinget og giv pladsen til rigtige Å-politikere. I er bare konfliktsky leve-brøds-politikere nu, skam jer!

Michael Hullevad, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Sven Christensen og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar

At de tager stemmerne med sig som enegængere er under al kritik. Susanne Zimmer med blot 774 personlige, Rasmus N med ca. det dobbelte - ikke særligt alternativt og heller ikke videre demokratisk. De blev åbenbart smittet under festen af den kultur de påstod at ville ændre.

Begrebet empati kan måske også misbruges. Det er sådan et begreb der ligesom ordet frihed går ureflekteret ind mange steder - Og det har vist mest været brugt til at banke hinanden på plads med. Måske de skulle skifte det ud med noget mindre følelsesladet som f.eks. forståelse. Manglende empati er meget værre end manglende forståelse. Empati klistrer sig til personligheden forståelse ligger tættere på sagen og det kan der som regel rettes op på med de rigtige argumenter.

Brev til Theresa Scavenius som stillede op til lederposten
”Mod mangler du ikke og det er med rette centralt i dit opstillingsgrundlag. Kompromisløshed kan vi også nikke genkendende til. Men når den bruges i samarbejdet med de aktive medlemmer og de andre kandidater, så slår det gnister. Så mangler fx empati og ydmyghed”

https://www.a4nu.dk/artikel/internt-angreb-i-alternativet-du-mangler-emp...

Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese og Kim Øverup anbefalede denne kommentar

Det lader til at det er denne type af ydmyghed og empati der har gennemsyret kulturen.

Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kan det også tænkes historien om Alternativ var:
Uffe startede partiet Alternativ for at lave først og fremmest at lave en anderledes politik og partisystem hvor man er engageret for politiske projekter og ikke alt andet. Han er en ny type politisk leder som vil ikke være leder og vil hellere have alle kommer med deres input og ud af ’kao’, vil der komme nye og alternative veje til at løse samfundsproblemer. Men de folk der kunne lide Uffes ideer om partiet Alternativ og meldte sig ind, var i virkeligheden enten dem der ikke kunne klare den ’kaotiske’ måde partiet blev drevet på eller man havde personlige agenda i partiet. Og det er det Uffe ikke kan gendkende sit parti længere. Indereste inde blev han nok skuffet og ked af det. Han kan heller ikke være med til at støtte en person der vil drive partiet helt modsat af de værdier som han står for - en ’håndfast’ ledertype. Derfor tager han konsekvensen af det og melder sig ud af partiet.

Det kunne have gået rigtig godt både for partiet og danske politik hvis folk kunne se det var en rigtig god chance til at bryde den vanetænkning og hang til ordenshieraki i den danske politik der er ved dræbe alt nye og alternative tænkning! Det tragiske er ikke kun at partiet Alternativ er endt som alle andre partier - partiet over politiske projekter men i høj grad også man skyder ide-bringeren!

Nu er folketinget ingen højskole. Form er en ting og indhold en anden.
Og på indholdssiden har jeg aldrig helt forstået hvad alternativet egentlig havde på agendaen ud over det grønne, og det er for spinkelt grundlag at have for et parti hvis jeg skal stemme på dem.
Der har simpelthen været for meget "learning by doing" i det.

Historien om Alternativet
https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/alternativet#!/

Michael Hullevad, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Eva Schwanenflügel og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hørte i P1, at Alternativets medlemmer var meget skuffede over at de 3 folketingsmedlemmer bliver i Folketinget. Det er kun Uffe Elbæk der fik stemmer nok til et mandat i Folketinget. De 3 andre sidder på stemmer givet til partiet.

Michael Hullevad, Sven Christensen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Steffen Gliese, Kim Øverup, Mikkel Zess og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Alternativets bagland reagerer med stor bestyrtelse og vantro på, at de fire folketingsmedlemmer nu forlader partiet med deres mandater:

"Uffe Elbæk og de tre andre folketingsmedlemmer, som mandag forlod Alternativet for at blive løsgængere, bør have nok politisk pli til at overlade deres poster til suppleanter, mener dele af baglandet."

Videre lyder det:

"Bestyrelsen i Nordjyllands Storkreds, hvor den ene af afhopperne Susanne Zimmer er valgt, er rystede og kede af det. Bestyrelsen havde ønsket, at Susanne Zimmer havde taklet situationen anderledes.

»Vi beklager naturligvis, at Susanne som løsgænger tager sit mandat med, og vi havde håbet, at hun ville overdrage det til sin 1. suppleant, Anne-Louise Lopez Bøttger Rasmussen«, skriver storkredsbestyrelsen i en udtalelse.

»Især med blik på, at Susanne sidder i Folketinget på et tillægsmandat og med stemmer fra sine modkandidater i Nordjylland, samt fra Øst- og Midt-Vestjylland."

https://politiken.dk/indland/politik/art7697870/Elb%C3%A6k-og-co.-b%C3%B...

Uffe & Co lader til at tro, at bare man starter sine sætninger med "sagt i ydmyghed og respekt", så giver det carte blanche til at fortsætte med en eller anden fordækt kritik af andre, eller legitimerer egne fadæser og komplet uempatisk/udemokratisk ageren.

Michael Hullevad, Sven Christensen, Ole Svendsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Kim Øverup og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

Ikke et punkt i artiklen handler om politik eller politiisk uenighed. Narrefissen Elbæk kan åbenbart ikke lide at blive sagt imod, men om hvad må vi ikke vide. Måske skyldes det at Alternativet aldrig har handlet om politik.

Michael Hullevad, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Annette Munch

det er IKKE Uffe Elbæks parti - han har startet partiet sammen med flere andre herunder Josephine Fock. Det er rigtig mange der mener at de har været med til at starte Alternativet. Uffe er ingen uden de andre, der aktivt har arbejdet sammen om at opbygget partiet. Det er trist at være vidne til den. Lige nu er han åbenbart den eneste der vil iscenesætte sig som "Uffe er ikke vred, Uffe er skuffet" over at medlemmerne har truffet selvstændige valg, som går imod Uffes egne ønsker. Rigtig tarveligt er det at han og de 3 følgere blokerer for partiets udvikling ved at blive på taburetterne ( og den gode løn med pension) og tage folketingspengene fra Partiet. Det bliver interessant at følge hvor meget de faktisk møder op i FT - hvem der så vil samarbejde med dem, der opfører sig SÅ utroværdigt - og hvad de bruge de mange penge på . de taler meget om at se sig i spejlet / i øjnene !!! Selv om det ikke er ulovligt, kan det godt være forkert

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Michael Hullevad, Kim Øverup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar