Læsetid: 4 min.

Akut hjælpepakke er på vej til udsatte børn

Regeringen og dens støttepartier er blevet enige om at tildele 13,5 millioner kroner i støtte til en række organisationers arbejde med udsatte børn og sårbare familier under coronakrisen. Støtten kommer, efter flere civilsamfundsorganisationer har rapporteret om et stort behov for hjælp, efter samfundet er lukket ned
Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen, fortæller, at organisationen under coronakrisen oplever et stort pres på sin telefonrådgivning: »Det er en meget hård omgang for de familier, vi er i dialog med, som i forvejen var sårbare. De får ikke de åndehuller, de plejer – og det går ud over børnene,« siger hun.

Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen, fortæller, at organisationen under coronakrisen oplever et stort pres på sin telefonrådgivning: »Det er en meget hård omgang for de familier, vi er i dialog med, som i forvejen var sårbare. De får ikke de åndehuller, de plejer – og det går ud over børnene,« siger hun.

Mads Claus Rasmussen

2. april 2020

Det presser sårbare familier og udsatte børn ekstra hårdt, at skoler, daginstitutioner og andre aktiviteter er lukket ned under coronakrisen. Det har flere hjælpeorganisationer erfaret de seneste uger, og derfor kommer regeringen dem nu til undsætning.

Regeringen har sammen med alle folketingets partier besluttet at afsætte 13,5 millioner kroner til en akut børnepakke, der skal gå direkte til organisationernes særlige initiativer rettet mod udsatte børn i denne tid. 

Pengene til børnepakken er taget fra de midler, som partierne bag finansloven for 2020 tidligere har aftalt at bruge på at forbedre de fysiske rammer på eksempelvis opholdssteder og herberger.

»Mens det er en svær situation for hele samfundet, så er der ingen tvivl om, at de mest sårbare kommer særligt i klemme af det her. Pengene skal anvendes her og nu, hvor der er ekstra pres på udsatte børn,« lyder det fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Pengene fordeles mellem ni organisationer, der yder rådgivning og familiestøtte. Det gælder blandt andet Red Barnet, TUBA, Mødrehjælpen og Dansk Røde Kors.

Presset stiger

Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen kalder det »en fantastisk nyhed«, at organisationer nu bliver imødekommet med støtte målrettet de mest udsatte børn.

Organisationen har allerede startet et nyt initiativ op under coronakrisen, hvor der ydes støtte og hjælp til 500 familier. Det indebærer blandt andet samtaler over telefonen og hjælp til indkøb for enlige forældre med små børn.

»Vi havde allerede sat indsatsen i gang, selv om vi ikke havde pengene til den. Vi kunne se, at behovet var så stærkt, og så måtte vi hive pengene hjem efterfølgende. Med den her hjælp kan vi nu komme ud til omkring 1.000 sårbare familier,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen, er også glad for den akutte hjælp fra regeringen og Folketingets partier. Hun fortæller, at Mødrehjælpen oplever et stort pres på organisationens telefonrådgivning.

»Det er en meget hård omgang for de familier, vi er i dialog med, som i forvejen var sårbare. De får ikke de åndehuller, de plejer – og det går ud over børnene,« siger hun.

Også i TUBA (Terapi og rådgivning for Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere), som også får del i hjælpepakken, oplever man et øget behov for hjælp til de unge, man rådgiver. Få dage efter nedlukningen af Danmark gik TUBA i luften med en telefonrådgivning til de 1800 unge, man har i terapi.

Det fortæller landsleder Henrik Appel.

»Mange af vores unge er opvokset med fysisk og psykisk vold – så forestil dig, at man bor sammen med sin mor og far hele tiden. Der er også mange af dem, vi rådgiver, hvis forældre drikker rigtig voldsomt. Og nu får de ikke en pause fra det. De spørger, hvordan de skal håndtere det, og hvordan de kan få hjælp,« siger han.

Derfor er TUBA allerede nu i gang med at undersøge, om de kan bruge pengene til at ansætte flere medarbejdere.

»Vi vil ansætte med det samme for at imødekomme efterspørgslen på hjælp derude,« siger Henrik Appel.

De ni organisationer, der får støtte

 • Red Barnet
 • Børns Vilkår
 • TUBA
 • KFUM
 • Dansk Røde Kors
 • Blå Kors
 • Mødrehjælpen
 • Psykiatrifonden
 • Kirkens Korshær

NGO’erne bløder også

I Dansk Røde Kors har man fået to millioner kroner igennem den nye børnepakke. Pengene skal blandt andet bruges til et nyt initiativ under coronakrisen ved navn ’Familieven på afstand’, fortæller national chef Marie Louise Gotholdt. 

»Vi har familievenner, som kommer hjem i familierne. Nu prøver vi at brede de her tilbud ud, så det hele foregår digitalt. Her kan sårbare børn eller familier læsse af på voksne, og der kan etableres lektiehjælp. Det kræver nogle ekstra muskler at få det ud,« siger hun.

Hun fortæller samtidig, at Dansk Røde Kors i øjeblikket mister indtægt. Blandt andet fordi de har måttet lukke deres genbrugsbutikker.

»Vi ser ind i et scenarie, hvor det kommer til at koste os 45 millioner kroner.« 

Hun understreger, at den akutte børnepakke selvsagt ikke er nær nok til at dække dette tab, men at der alligevel er tale om »rigtig mange penge for os på det konkrete arbejde til udsatte børnefamilier«.

Også i Mødrehjælpen mister de indtægter, dels fra genbrugsbutikker, men også fra kommunerne, hvor de under normale omstændigheder løfter opgaver.

»Som vi ser ind i krisen lige nu, frygter vi, at vi ikke har råd til at have de medarbejdere, vi har lige nu. Samtidig tror jeg også, at vi får brug for flere, når Danmark er åbnet op igen,« siger direktør Ninna Thomsen.

Coronakrisen skaber nemlig ifølge hende ikke blot en akut situation, men kan få konsekvenser på længere sigt – på grund af stigende arbejdsløshed og den mistrivsel, der skabes i familier under samfundsnedlukningen.

Henrik Appel forventer også, at TUBA vil opleve et endnu større pres, når skoler og institutioner åbner igen.

»Der vil komme en pukkel af nye henvendelser. Når vores primære samarbejdspartnere – skolelærere, pædagoger og socialrådgivere – kommer på arbejde og begynder at henvise børn og unge til os, så kører møllen. Vores kurve vil først rigtig begynde at gå op, når vi lukker samfundet op igen,« siger han.

Kun en del af løsningen

Social- og indenrigsminister Astrid Krag understreger, at de 13,5 millioner kroner ikke er »hele løsningen«.

»Det er afgørende, at nødpasningen i kommunerne også er til sårbare familier – også når forældrene ikke er i job. Og vi har undtaget hele børneområdet med underretninger og behandling af børnesager som en kritisk funktion,« siger hun.

– NGO’erne siger, at de også lider under faldende indtægter. Her når man ikke langt med 13,5 millioner kroner. Kan man forestille sig en større bevilling på et senere tidspunkt?

»Det her er ikke svaret på den store diskussion – der er flere forskellige spor i gang i forhold til hvordan vi kan hjælpe civilsamfundets organisationer. Det her er helt akut til indsatser for sårbare familier.«

Ledige bygningsarbejdere på udkig efter arbejde ved en byggeplads i New York. Mange af de familier, der nu rammes af ledighed og dermed manglende indtægter som følge af coronakrisen, er allerede forgældede, og det haster derfor med, at regeringerne også tager skridt til at komme dem til hjælp. Ellers er der fare for, at regeringernes hjælpepakker til erhverslivet og finanssektoren ikke vil række til at afværge en nedsmeltning, mener juraprofessor Katharina Pistor.
Læs også
  Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her

  Anbefalinger

  anbefalede denne artikel

  Kommentarer

  Jens Peter Madsen

  Det er helt sikkert den allervigtigste hjælpepakke. Jeg tror de allerstørste tabere i denne krise er børnene, som er spist af ned "nød"pasning og fjernundervisning fra samfundets side. Heldigvis har mange børn ansvarsfulde og bevidste forældre, hvor både børn og forældre har profiteret af mere fælles tid, mindre stress og mere nærvær og opmærksomhed. Men alt for mange børn lider under denne krise, fordi ingen kan eller vil give dem det nærvær og samvær, som er helt afgørende for deres personlige og sociale udvikling. Vi kan imødese rigtig mange problemer i de kommende år med børn med kroniske psykiske lidelser, men der er tid endnu til at gøre noget for det store flertal af dem. Jeg håber at mange flere forældre, som har slidt med pressede og uvante arbejdsvilkår, tager sig en god lang påskeferie sammen med deres børn. Når jeg kigger på forløbet af krisen hidtil, så er det værd at erindre at Mette Frederiksen har udråbt sig selv som børnenes statsminister. Jeg håber der bliver mere plads til at huske det i de kommende kriseuger.