Læsetid: 6 min.

Danmark tester rekordmange, Tyskland gør mundbind obligatoriske og stuntmænd giver deres bud på en hjemmekoncert

... og så har vi endelig fundet afløseren til det kluntede begreb »social distance«. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
... og så har vi endelig fundet afløseren til det kluntede begreb »social distance«. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

23. april 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Så fik vi fintalt, finvoteret og findelt coronaoverblikkets store ordkonkurrence, og efter præcist 1.500 afgivne stemmer valgte I med kun fem stemmers margin ordet »Omtankeafstand«, som afløser til det på dansk så kluntede »social distance«. Tak til dem, der stemte, og særligt tak til Marie Andersson, der foreslog det. Vi sender det videre ud i verden, og imens kan vi her se lidt på, hvorfor netop omtankeafstanden er så vigtig.

Officielt har virussen i skrivende stund kostet 185.000 mennesker livet verden over, men det bliver mere og mere tydeligt, at det reelle tal er langt større. Ikke kun fordi mange lande har et usikkert rapporteringsgrundlag, men også fordi der, ifølge New York Times og Financial Times, kan registreres en voldsom overdødelighed i lande, der normalt har godt tjek på sin befolkning.

I Storbritannien alene kom eksperter i fællesskab med Financial Times i går frem til, at der i løbet af den sidste måned havde været en overdødelighed på 41.000 mennesker, mens der i samme periode »kun« er registreret knap 18.000 coronarelaterede dødsfald.

New York Times refererede tirsdag til et studie, der har lavet en lignende optælling i 11 udvalgte lande, og med undtagelse af Sverige oplever man også her en overdødelighed i statistikkerne på op mod 30 procent – også når de registrerede coronadødsfald er trukket fra.

De mange ekstra dødsfald kan ikke alle direkte tilskrives COVID-19, forklarer eksperterne, men kan også være følgevirkninger af overfyldte hospitaler, plejehjem, der mangler personale, eller at den globale nedlukning måske afholder folk fra at gå til lægen, der ellers kunne have været livsvigtigt behandlet. Tallene står under alle omstændigheder i stærk kontrast til de mere velkendte hårde influenza-sæsoner, som det ellers har været nævnt, da Danmarks Statistik i sidste uge kunne vise de danske dødstal fra marts, der ikke viste en særlig overdødelighed.

Men ser man på alle de udvalgte landes tal, står en ting tydeligt frem, og det er formentlig også det, der er slået igennem i de danske tal: Effekten af »omtankeafstanden« er enorm, og indtil videre er det – trods økonomiske og psykologiske bivirkninger – vores bedste bud på en effektiv medicin. Ja, man kunne næsten tale om et supervåben.

Derfor er det også vigtigt at finde et præcist navn til dette vidundermiddel, og så meget desto mere grund er der til at takke Maria Andersson og alle jer, der har været med.

Her er dit nyhedsoverblik

  • For anden dag i træk er rekordmange testet for coronavirus i Danmark, hvor de nye mobile testtelte er åbnet. For første gang er flere end 8.000 personer blevet testet på et enkelt døgn, og her fandt man 161 nye tilfælde.
  • Antallet af omkomne med COVID-19 steg en smule det sidste døgn til ti personer, mens antallet af indlæggelser fortsat falder. I alt er 394 danskere omkommet, mens 319 personer er indlagt med sygdommen, 80 af dem på intensiv.
  • I Sverige er der nu mere end 2.000 døde efter 80 mennesker mistede livet i går, hvilket dog er et fald fra de foregående to dage. Både USA, Italien og Spanien har oplevet et fald i antallet af dagligt døde og nyindlæggelser.
  • Libanon registrerer første coronatilfælde i flygtningelejr. Det oplyser FN's hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA). Den smittede er en palæstinensisk kvinde fra Syrien, og hun er nu bragt til hospitalet Rafic Hariri i Beirut.
  • Tyskland gør mundbind obligatoriske for at bekæmpe smitten. Det sker efter en forøgelse af antallet af smittede for fjerde dag i træk i landet. Maskepåbuddet skal gælde ved indkøb og brug af offenlig transport. Gad vide, om Danmark tør forfølge samme sti – nu var der jo hele balladen med håndtrykssagen, så hvis man nu også skal til at sætte maskeforbuddet ud af kraft, er der jo snart intet sted for hardlinere at gå hen.
  • WHO: Vi er kun i begyndelsen. Det advarede generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus om på et pressemøde i går. »De fleste lande i verden har først nu oplevet deres første ofre,« sagde han og henviste til de stigende tilfælde i Sydafrika samt Syd- og Mellemamerika.
  • EU's ledere mødes. Det sker på et videotopmøde i dag, hvor de skal diskutere Europas hårdt ramte økonomi. Før påske blev landenes finansministre enige om en gigantisk hjælpepakke, men finansieringen faldt dengang ikke på plads.

Her er de historier, du ikke må gå glip af i dag

Nord & Syd

Sydeuropa vil have økonomisk hjælp, Nordeuropa vil ikke levere. Coronakrisen har på ny udstillet kløften mellem EU’s nord og syd, men i dag mødes de om gigantiske hjælpepakker i et forsøg på at klinke skårene. To af vores europæiske korrespondenter, Martin Gøttske, der er placeret i Italien, og Mathias Sonne i Tyskland, diskuterer i denne personlige mailkorrespondance balancen mellem solidaritet og økonomisk ansvarlighed. (Dagbladet Information)

Antistoftest giver ingen superkræfter

Flere lande er begyndt at rulle antistoftest ud til befolkningerne og udråber dem til et vigtigt redskab i genåbningen af samfundet. Ikke mindst i Danmark, hvor man vil teste flere borgere – også for antistoffer. Der er dog store usikkerheder forbundet med testene, skriver vores opsøgende reportere Laura Friis Wang og Louise Schou Drivsholm, og en test kan ikke afgøre, om den enkelte er immun. (Dagbladet Information)

En krig i din krop

Det amerikanske videnskabsmagasin har skrevet end medrivende beskrivelse af, hvad der egentlig sker med din krop, når COVID-19 kaster sig over den. Fra din hjerne og ned i dine tæer. Det er køligt lavet, men voldsom læsning. (Science)

Skulle vi have set det?

Det er som bekendt let at være bagklog, men skulle man have set pandemien komme meget før? Og med ‘man’ mener vi ikke bare politikerne og regeringslederne, men videnskaben, medierne, sundhedsmyndighederne, ja – var der overhovedet nogen, der så det? Den britiske videnskabsjournalist Tom Chivers har et interessant tilbageblik på de sidste fire måneder. (Unherd)

Alex Azar kunne måske godt have set det

Wall Street Journal går nådesløst til værks i denne dybdegående udredning af den amerikanske sundhedsminister Alex Azars behandling af truslen fra Wuhan – det var ham, der mente, at alt var under kontrol i februar. For en gangs skyld handler det (ikke så meget) om Trump. (Wall Street Journal)

Du kommer ikke til at huske meget fra din isolation

Vice Magazine har spurgt den kognitive psykologi til råds, og her mener man ikke, der vil stå meget tilbage efter din isolation. Dagene flyder sammen, og du vil snart ikke kunne skille dem fra hinanden. Det kender vi godt. (Vice)

Brev fra en virus

Manuskriptforfatteren og manden bag den roste og realistiske amerikanske virusfilm Contagion (2011) har skrevet et åbent brev på vegne af coronavirussen. Det er faktisk ret vellykket. (Air Mail)

Spred ordet, ikke smitten

Og sådan kom vi igennem endnu en sløret dag med tindrende skarpe tal og et lysende overblik. Men vi har det som om, vi har glemt nogen. Faktisk som om vi har glemt dem siden 80'erne. Stuntmænd! Kan du huske dem? En række af de største har lavet deres bud på en hjemmekoncert. Det vidste vi slet ikke, vi kunne savne. Os behøver du kun at savne til i morgen. Så er vi her minsandten igen.

/Lasse Lavrsen, der engang i 80erne drømte om at blive stuntman, men blev en simpel coronajournalist

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Randi Christiansen
Thomas Tanghus og Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu