Analyse
Læsetid: 6 min.

En dyb økonomisk krise truer. Måske skulle vi til at coronateste mere massivt for at afbøde skaderne

Onsdagens udmelding fra Nationalbanken om udsigterne til et alvorligt tilbageslag for dansk økonomi understreger, at sundhedsfaglige perspektiver på genåbningen af landet bør suppleres af økonomiske. Eksempelvis vil økonomer kunne bidrage med indsigt i, hvorfor det kan være en klog investering at coronateste danskere uden symptomer
Selvom der fra et sundhedsfagligt perspektiv måske ikke er den store gevinst ved at teste en masse raske personer uden symptomer, kan der være store økonomiske gevinster ved at gøre det. Hvis vi med en repræsentativ stikprøve af danskere kan følge med i smittespredningen, vil det gøre det langt lettere for politikerne at styre skibet sikkert i havn.

Selvom der fra et sundhedsfagligt perspektiv måske ikke er den store gevinst ved at teste en masse raske personer uden symptomer, kan der være store økonomiske gevinster ved at gøre det. Hvis vi med en repræsentativ stikprøve af danskere kan følge med i smittespredningen, vil det gøre det langt lettere for politikerne at styre skibet sikkert i havn.

Lewis Joly

Indland
1. april 2020

I ministerierne og deres styrelser arbejder embedsmændene i disse dage på højtryk for at udarbejde en plan for, hvordan vi på sundhedsfaglig forsvarlig vis genåbner dansk økonomi. Nogen nem opgave er det ikke. For der er et væld af ubekendte af både sundhedsfaglig og økonomisk karakter.

Politisk er der bred enighed om, at vi skal minimere risikoen for at komme i en situation, hvor sundhedsvæsenet bliver overbelastet. De scener, vi ser udspille sig i Italien og Spanien i disse dage, understreger med al tydelighed, hvordan det fører til både tab af menneskeliv og af tillid til bærende samfundsstrukturer.

Samtidig er der enighed om, at Danmark ikke skal holdes lukket en dag længere end højst nødvendigt. Senest har Nationalbanken tegnet situationens alvor op i en analyse onsdag. Her vurderes det, at dansk økonomi vil skrumpe mellem tre og ti procent, alt efter hvor hurtigt økonomien i Danmark og udlandet kan genoprettes.

Det står også klart, at en sundhedsfagligt unødvendig lang nedlukning af Danmark har betydelige omkostninger i tab af livskvalitet og eventuelt også i tab af menneskeliv, hvis sundhedssystemet i fremtiden vil have færre ressourcer som følge af en dyb og lang recession med høj arbejdsløshed.

Økonomisk set er en tidligere genåbning dog ikke et ubetinget gode. Mange faktorer spiller ind. Hvis det fører til, at smitten kommer ud af kontrol på et senere tidspunkt, og en pludselig nedlukning atter bliver nødvendig, kan det vise sig langt værre. Alene risikoen for, at det kan ske, kan gøre det svært at få gang i den økonomiske aktivitet.

Nationalbankens tre scenarier for dansk økonomi i 2020

I en ny analyse spår Nationalbanken stor nedtur for dansk økonomi i 2020. Banken har opstillet tre scenarier for, hvordan det kan gå, alt efter hvor hurtigt samfundet bliver åbnet op igen.

 

 

Et helt nyt studie af blandt andre den danske økonom Emil Verner fra MIT Sloan viser, at den økonomiske vækst i USA efter den spanske syge var højere i byer, som lukkede ned tidligere og fastholdt nedlukningen længere. Der er mange forskelle på COVID-19 og den spanske syge og på det amerikanske samfund i 1918 og Danmark i 2020. Men det illustrerer, at der ikke er en simpel sammenhæng mellem timingen af en genåbning og økonomisk aktivitet.

Som i en krigssituation

Når eksperter rådgiver politikere, må første skridt altid være at afdække mulighedsområdet. Hvilke alternativer har politikerne at vælge imellem? Hvilke tradeoffs må de afveje? I meget af den økonomiske politik er det mere eller mindre succesfuldt forsøgt standardiseret ved en række regneprincipper.

Sådanne regneprincipper har vi ikke for en genåbning af Danmark. En yderligere komplikation er, at de muligheder, politikerne skal vælge imellem, kun kan afdækkes af en kombination af sundhedsfaglig og økonomisk ekspertise. De økonomiske og sundhedsfaglige perspektiver kan ikke stå adskilte hver for sig. De må tænkes sammen.

Som økonomer har vi fulgt interesserede med i den sundhedsfaglige debat i medierne. Der er tilsyneladende blevet fremført to forskellige perspektiver.

Fra en side er det blevet fremført, at det er passé at sigte efter inddæmning af smitten, da befolkningen skal igennem smitten før eller siden, for at der kan opstå flokimmunitet. Fra anden side er det blevet fremført, at målet om flokimmunitet har for store sundhedsmæssige omkostninger, herunder i form af tusindvis af tabte menneskeliv. I stedet, fremføres det, skal fokus være på først at få banket smittespredningen helt i bund og derefter holde den nede gennem massiv testning og opsporing, indtil vi har en vaccine eller en effektiv behandling.

Som økonomer kan vi ikke afgøre, i hvor høj grad det er muligt at basere sig på inddæmningsstrategien i praksis. Der kan være gode sundhedsfaglige argumenter for, at det ikke er en mulighed. Vi mener dog, det er fuldstændig afgørende, at det ikke undervurderes, i hvor høj grad staten har mulighed for at omdirigere samfundets produktive ressourcer i retning af massiv testning, hvis der er store potentielle gevinster i form af reddede menneskeliv.

Nationalbankens andet scenarie

I en ny analyse spår Nationalbanken stor nedtur for dansk økonomi i 2020. Banken har opstillet tre scenarier for, hvordan det kan gå, alt efter hvor hurtigt samfundet bliver åbnet op igen.

 

 

Ligesom i en krigssituation kan staten midlertidigt tage langt større kontrol over samfundet, end vi er vant til. Det bedste er, hvis det sker i samarbejde med private virksomheder, som vi allerede ser nu. Men selv hvis påbud er nødvendige for at skaffe materiale og mandskab til indsatsen, kan det være samfundsgavnligt.

Test af folk uden symptomer

Vores håb er derfor, at disse spørgsmål analyseres i dybden af både sundhedsfaglige og økonomiske eksperter i statsadministrationen. Og at de snakker sammen. Vi står i en situation, som vi aldrig har stået i før, og der kan være behov for at tænke i nye baner for at redde så mange menneskeliv som muligt. Der er ikke bare en masse ubekendte. Der er også en masse »ubekendte ubekendte«. Men der skal træffes beslutninger nu og her.

Uanset resultatet af disse analyser mener vi, at det vil være gavnligt, hvis den valgte strategi meldes så klart ud som muligt. Det er forståeligt nok umuligt at sætte en dato på, hvornår x, y eller z vil ske, men at pege på forudsætninger og pejlemærker for, hvordan og hvornår samfundet kan begynde at åbne op, kan reducere usikkerheden og derigennem have stor økonomisk værdi.

En delvis genåbning kan ske på mange måder, og jo mere virksomhederne og familierne ved om, hvilke begrænsninger de vil være pålagt fremadrettet, desto bedre kan de forberede sig. Værdien af at være velforberedt kan være svær at kvantificere, men den er utvivlsomt stor.

Selv om der fra et sundhedsfagligt perspektiv måske ikke er den store gevinst ved at teste en masse raske personer uden symptomer, kan der være store økonomiske gevinster ved at gøre det. Hvis vi med en repræsentativ stikprøve af danskere kan følge med i smittespredningen, vil det gøre det langt lettere for politikerne at styre skibet sikkert i havn.

Nationalbankens tredje scenarie

I en ny analyse spår Nationalbanken stor nedtur for dansk økonomi i 2020. Banken har opstillet tre scenarier for, hvordan det kan gå, alt efter hvor hurtigt samfundet bliver åbnet op igen.

 

 

Når kun folk, som udviser symptomer eller er indlagt, optræder i smittestatistikken, er den information, politikerne skal styre på baggrund af, forældet, eftersom COVID-19 har en lang inkubationstid. Dette er blevet krystalklart ved, at vi i over to uger har ventet på at se effekten af nedlukningen af Danmark i tallene for indlæggelser.

Jo mere vi ved om smittespredningen, desto bedre kan genåbningen styres, og hvis der bliver behov for fremtidige midlertidige nedlukninger, behøver de måske ikke være nationale, men kan begrænses til mindre områder. Data er magt. Selv om øget testning kræver en masse ressourcer, kan det bidrage til at øge vores kontrol over epidemien.

Det mindsker nødvendigheden for overforsigtige indgreb og kan gøre det muligt at lette tidligere på nedlukningstiltag, uden at vi risikerer pludselig at blive overrasket af et eksponentielt voksende pres på sygehusvæsenet. Det kan frigive flere ressourcer, end der blev brugt i første omgang. En god samfundsmæssig investering.

Stort potentiale i immuntest

De nye immunitetstest er der også både en sundhedsfaglig og økonomisk værdi ved. Fra et sundhedsfagligt perspektiv kan de især bruges til at vise, hvor langt vi er fra at opnå flokimmunitet. Men hvis virksomheder ved hjælp af dem kan konstatere, at bare en lille del af deres ansatte er immune, kan de planlægge efter det og begrænse de økonomiske konsekvenser af midlertidige nedlukninger. Det samfundsmæssige afkast af at opbygge en stor kapacitet for immunitetstest er nok svært at undervurdere.

Spørgsmålet om, hvordan vi bedst genåbner Danmark, er ikke bare et spørgsmål om økonomi versus sundhed, som det til tider er blevet fremstillet i debatten. Investeringer i øget testningskapacitet er efter alt at dømme gavnlige for både sundheden og økonomien. Analyser af konkrete muligheder for at tage yderligere skridt i denne retning bør stå højt på regeringens to do-liste i den kommende tid.

Jeppe Druedahl er adjunkt på Center for Economic Behavior and Inequality (CEBI) ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet og skriver analyser og kommentarer om økonomi i Information.

Anders Munk-Nielsen er adjunkt på Center for Computational Economics ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Ja, så er det heller ikke værre: udsigten er, at det hele tjener sig ind og mere til næste år.
Desværre, kan man sige: for det er jo alletiders anledning til at sikre en langt bedre, mere menneskelig og mindre fremmedgørende fremtid.

Eva Schwanenflügel, Bent Larsen, Sabine Behrmann, Birte Pedersen, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Rolf Andersen, Trond Meiring, Carsten Mortensen, Jens Christian Jensen, Torben K L Jensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

"Hvis vi med en repræsentativ stikprøve af danskere kan følge med i smittespredningen,..."
Jeg mener at have læst at man i almindelige influenzasæsoner har et system med repræsentative prøver taget af praktiserende læger, til at overvåge udbredelsen af influenza. Men nu er problemet måske at ikke mange går til lægen i tiden, så hvordan skaffer man prøver fra en repræsentativ del af befoldningen.

@Steffen Gliese, nej, Gliese, udsigten er såmænd ikke værre end 500.000 arbejdsløse, i tusindvis af konkurser blandt små og mellemstore virksomheder, personlige konkurser, døde by-midter med tomme butikker osv. Men de arbejdsløse kommer vel i arbejde igen i løbet af 2-3 år, de små selvstændige kan sikkert sagtens låne penge i banken til at starte op igen, og de mennesker og familier, der havner i konkurs og tvangsauktion, kan allerede efter tre år få en gældssanering. Nogle få af de butikker, der må lukke, bliver nok omdannet til genbrugsbutikker - og ellers er der vel ikke noget at gøre ved det.

Og hvis alligevel ikke trods hårdt arbejde (det lyder ikke til, at du havde tænkt dig at deltage!) lykkes at komme ovenpå i løbet af 3-5 år - tjah., så finder de arbejdsløse vel et "job" som frivillige i en genbrugsbutik, hvor de kan sælge gammelt tøj til de andre arbejdsløse og fallerede, der ikke har råd til andet. Og alle synes sikkert, at de har fået en langt bedre og mindre fremmedgørende fremtid...

Michael Friis, Finn Thøgersen, Danny Hedegaard og Peter Møllgaard anbefalede denne kommentar
Martin Bæksgaard Jakobsen

I diskussion af, om vi skal forsøge at inddæmme smitten eller satse på flokimmunitet er det værd at finde ud af, hvordan coronavirusen opfører sig. Lige nu ser det ud til, at den muterer heftigt - på Island alene har man i løbet af forrige uge fundet mere end 40 mutationer, og der er eksempler fra rundt omkring i verden, hvor patienter er smittet med to forskellige mutationer af den nye coronavirus på samme tid. Man skal også huske, at grunden til, at vi skal vaccineres hvert år for den almindelige influenza er, at det er en coronavirus, der muterer, sådan at en enkelt vaccine ikke virker i mere end i et års tid. Hvis den nye coronavirus opfører sig på samme måde, så vil strategien med flokimmunitet ikke virke. Vi vil have ladet sygdommen sprede sig voldsomt med store konsekvenser uden at få den forventede gavn af det.
Jeg tror personlig meget mere på, at virusen skal nedkæmpes via isolation, sådan som man med succes har gjort i flere asiatiske lande. Og når den så er trykket i bund skal man teste og teste og teste for at tage nye udbrud mens de er små.

Jan Fritsbøger, Finn Jakobsen, Dorthe Jensen, Birte Pedersen, Per Torbensen, Poul Erik Riis, Anne-Marie Krogsbøll og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hele verden har brug for en sund og mobil arbejdstyrke for at kunne leve op til Paris-aftalen. Lad os nu lige se om de to største økonomier ikke er i stand til at kick-starte verdensøkonomien sammen med EU - ganske simpelt fordi det er den eneste mulighed verden har. Det har de 10 år til + de år corona-virus har bidraget med af sparet udledning af CO2.

Beskrivelsen af de tomme bymidter ligger meget tæt på det jeg allerede oplever på grund af den permanente gældskrise vi i forvejen bedfinder os i. Det er ikke til at vide hvor mange der alligevel ville dreje nøglen om indenfor kort tid. Nu får mange en håndrækning til at komme videre. Men vi skulle måske finde ud af hvordan vi undgår disse fælder vi hele tiden havner i med den fremherskende pengepolitik.

Hyman Minsky og finanssystemets akilleshæl
Kriser:Den private gøld er afgørende
12:35
https://www.youtube.com/watch?v=uijK8NNXotc

Coronavirus - En ny era for økonomien?
https://www.youtube.com/watch?v=bPFfTdg_7Qc

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Bent Larsen, Birte Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Tjae, enten bryder sundhedsvæsenet sammen eller også gør økonomien ;-)
Vi skal redde de ældre og udsatte, ...måske derfor vi hidtil har sparet så voldsomt på ældreområdet?
På min afdøde fars plejehjem var der én nattevagt til 37 beboere! ....han døde også alene!
Supersygehuse med 25% færre sengepladser + overførsel af en mængde syge til kommunale plejeordninger, og kommuner,....dé ved nok hvordan der kan spares!
Måske vi i det hele taget burde gentænke dette velfærdssamfund?
Eller i hvert fald hvad vi er i gang med ☺

Peter Kirkbøl, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Michael Friis, Egon Stich, Dennis Tomsen, Bent Larsen, Dorthe Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Mogens Holme, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Ebbe Overbye og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

At åbne for en masse immunitet vil kræve mange alvorligt smittede og mange ofre. Det vil også koste økonomisk. Og så er der ingen garanti for at smittede også forbliver immune.
https://www.technologyreview.com/s/615375/what-is-herd-immunity-and-can-...

Eva Schwanenflügel, Dorthe Jensen, Poul Erik Riis, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen Meyer, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Erik Winberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jens Winther, vi fyrer en tredjedel af statsbudgettet af i løbet af 3 måneder på at redde dansk erhvervsliv - samtidig med, at det er åbenlyst, at de allermest succesfulde ikke har tænkt sig at bruge en krone af deres egne penge på at redde deres virksomhed.
Det er ærlig talt ikke imponerende, at vi i vores rige land har kørt så meget på kanten for lånte penge, at man ikke kan holde til 2 måneder uden indtægt. Det kan man forstå i helt små virksomheder, hvor hver kunde er afgørende, men for foretagender, der under normale omstændigheder indbringer deres ejere milliarder, er det kun med til at understrege de værste fordomme, folk har. Og det er ikke usandsynligt, at kunderne efterfølgende vil straffe dem.

Peter Kirkbøl, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Carsten Mortensen, Carsten Munk, Egon Stich, Bent Larsen, Dorthe Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen, D. Andersen, Flemming Berger, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Kjeldsen, Henriette Bøhne, Anders Reinholdt, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Kim Houmøller, Trond Meiring, Rolf Andersen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

En god idé for levende bymidter ville måske nok være, hvis bygningerne med erhverv blev omlagt til andelsforeninger, hvor udlejning i sig selv ikke behøver at dække andet end omkostninger, ligesom pengeinstitutter, som vi havde dem engang i høj grad: lokale banker og sparekasser, i sig selv ikke skulle udbetale udbytte, men sikre kunderne sunde udlånsvilkår uden unødvendige ekstraomkostninger.

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Egon Stich, Dorthe Jensen, Lillian Larsen, Flemming Berger, Jakob Trägårdh, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nu var verden jo ikke ligefrem på rette kurs før coronakrisen. For at sige det mildt. De seneste 20 år har politikerne i det borgerlige segment forsøgt at blide os ind der kun hersker én éneste værdi i livet og verden: Penge

En kendt amerikansk hedgefond bestyre har lige indkasseret 2.600.000.000 dollars på en investering på bare 2.300.000 dollars ved at stå frem på TV med tåre i øjnene og fortælle hvor står en katastrofe coronakrisen er for menneskeligheden.

Og ja tårene virkede. Aktiekurserne raslede ned. Målet for tårene var nået. En indkassering på 2.600.000.000 dollars på få dages kynisk og målrettet spekulation. Og i den såkaldte globale "moderne" verden er det din markedsorienterede arbejdsmarkedspension, som betaler for regningen.

I mine øjne undergraver og gør den form for handling begrebet "penge" fuldstændig værdiløs. Forhåbentlig kommer den slags mennesker i fængsel efterfølgende for resten af deres dage.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Carsten Mortensen, Dorthe Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Henriette Bøhne, Steffen Gliese og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Off topic:
Jeg synes, det er imponerende, at I allesammen allerede kan kommentere på en artikel, der er dateret 2. april 2020 - det er i morgen.

Enten er I - eller Information - meget fremsynede ;)

Henning Kjær, Thomas Tanghus og Jens Winther anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese, jeg vil ikke forsvare Bestseller, Jysk m.fl. Jeg synes, at deres opførsel overfor udlejere er urimelig. Der findes andre store koncerner, hvis problemer er mindst på niveau med Bestsellers og Jysks, som tager huslejebetalingerne op til diskussion med deres udlejere på et rimeligt grundlag.

Men det er på den anden side klart, at ingen virksomheder kan holde til, at omsætningen går i nul uden varsel, og de faste omkostninger stadig er der (og faste omkostninger er pr. definition ikke nogen, man kan slippe ud af fra den ene dag til den anden). Og det kræver heller ikke meget økonomisk indsigt, at vide, at egenkapital ikke er det samme som likviditet. Der er i den sammenhæng ingen forskel på store og små virksomheder.

Det er fint med alle idéer til at skabe levende by-midter. Problemet er, at non-profit ikke er et levedygtigt forretningskoncept - og heller ikke et levedygtigt koncept i samfundsmæssig sammenhæng. Jeg går ud fra, at du også skal bruge penge for at betale husleje, købe mad osv. Sådan har vi det allesammen - også fx sygeplejersker, skolelærere og læger. Samfundet kan ikke fungere uden indtægter og skattebetalinger - non-profit virksomheder bidrager ikke til samfundsøkonomien. Derfor kan de godt være nyttige i andre sammenhænge - men det er bare ikke nok.

Hvad angår banker og sparekasser, så ville de såmænd gerne låne penge ud både lokalt og på landsplan. Men politikerne har indført så mange begrænsninger og reguleringer, at det reelt er umuligt at drive "rigtig, gammeldags bankvirksomhed". Giv finanssektoren bare lidt frihed tilbage, så ville meget kunne løses. Problemet er jo ikke høje renter og gebyrer, men at bankerne ikke må låne penge ud på et forretningsmæssigt grundlag.

Der findes nogle enkelte, store, privatejede foretagender (LEGO, Bestseller, Jysk, Danfoss for at nævne nogle), men de fleste store virksomheder og alle de store banker er ejet af pensionskasser som ATP, PFA, PKA, Pensam osv., osv. (og deres udenlandske paralleller). Overskuddet fra virksomhederne havner ikke i rige, cigarrygende kapitalisters overfyldte lommer, men går til at pensionerede maskinarbejdere, lærere, sygeplejersker, SOSU'er og alle andre kan få en alderdom under anstændige økonomiske forhold.

Steffen Gliese

Jo, Jens Winther, for det eneste bidrag, man reelt kan yde til samfundet, er den mangfoldighed af aktivitet, der holder samfundet i gang. Reelt er værdien af en vare jo ophørt, når den er forbrugt, men vi bilder os ind, at den kan gemmes som købekraft - som dog kun holder, så længe andre sørger for en vedvarende produktion.
Vi kan ikke opretholde den illusion, denne krise har åbnet mange øjne for, at penge er - var - en praktisk himstregims, men at der også er for mange ulemper forbundet med den, som vi nu må finde et andet koncept for at slippe af med.
For vi bruger jo ikke de lagrede penge, vi laver nogle nye, som vi arbejder os frem for at 'afbetale' på, fordi, nå ja, det er kun den fortsatte produktive opfyldelse af materielle behov, der holder os live, medmindre vi taler konserves.

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese, der er - trods mange filosofiske overvejelser - ikke fundet noget anvendeligt alternativ til penge. Og det er adskillige hundrede år siden man konstaterede, at bytteøkonomi var for uhåndterbart. Vanskelighederne er ikke blevet mindre med årene.

Fordelene ved at anvende penge som redskab overstiger så langt ulemperne (som til gengæld ofte overvurderes af lægmand!).

Torben K L Jensen

Man kan sgu ikke bo i en rigmandsghetto og samtidig brokke sig over regeringens tiltag for deres penge er det ikke - de ligger i Panama.

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Erik Winberg, Steen K Petersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Argumentet med om vi nu har råd til al denne corona-bekæmpelse af hensyn til nogle få gamle (som er ganske mange og unge), strander jo lidt, så længe vi har råd til at lade direktører hæve uhyrlige lønninger, lade skattesvindlere dræne fælleskassen, pøse store beløb ud i skattelettelser, bruge oceaner på 3 eller flere årlige udlandsrejser, spa's, samtalekøkkener, sommerhuse, firhjulstrækkere osv.

Cut toppen af privatøkonomien for samfundets rigeste - dem med penge til overs - og stram op om skatteinddrivelsen - så bliver der i hvert fald råd til at redde nogle liv - og familiers økonomi efterfølgende.

Hører netop en fornuftig overvismand gang på gang fastholde, at det er sundhedsperspektivet - smittebekæmpelsen, der bør have forrang for økonomien - for det er også det bedste for økonomien!
(Lippert netop nu på TV2)

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Bent Larsen, Dorthe Jensen, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Mogens Holme og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der har heller aldrig, Jens Winther, tidligere eksisteret teknologi, der tillader kommunikation med hele verden stort set uden forsinkelse, præcist overblik over varelagre, produktion, logistik og efterspørgsel på et person-til-person-plan. Altsammen noget, der nu skal erstatte 'penge' med udgangspunkt i en nedbringelse af overproduktion, behovsbestemt distribution og reel værdsættelse af dem, der sammen med højteknologi skaber et bæredygtigt og trygt samfund med hovedsagelig decentral fremstilling af det efterspurgte.
Dog står det klart, at man ikke skal overvurdere automatiseringen, når f.eks. en ting som Amazons masseindsamling af data kræver human deltagelse til at proppe de indhentede resultater ind i algoritmerne. :-D

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Jeg bliver sgu så ked af krigsretorik, nærmest lige med det vuns. Der er ikke nogen krig her, der er en epidemi af en led og truende virus. Krigsretorik gør folk til terrorister og forrædere og al den slags. Og der er ikke nogen krig, for ligesom krigen mod terror, så kan det ikke lade sig gøre at melde en krig uden en modstander af lige karat. Ku vi ikke få en anden retorik? Hvad hedder sådan en?

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Bent Larsen, Sabine Behrmann, Bjarne Bisgaard Jensen, Henning Kjær og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Jeg håber også snart, man kommer i gang med at teste immuniteten. Det kunne jo vise sig, at det er væsentlig mere udbredt, end man lige skulle tænke sig. Selv om det er kættersk måske, kunne man jo også lave kontrollerede smitteøer for de modige og utålmodige, som gerne vil videre i livet :-) Hellere det end vente på en kunstig vaccine, som helt sikkert bliver helt urimelig kostbar at anvende i massemålestok. Der er helt sikkert en meget sulten og ublu medicinalindustri, som venter på den helt store gevinst.

Eva Schwanenflügel

@Martin Bæksgaard Jakobsen
01. april, 2020 - 15:17:
"Man skal også huske, at grunden til, at vi skal vaccineres hvert år for den almindelige influenza er, at det er en coronavirus, der muterer, sådan at en enkelt vaccine ikke virker i mere end i et års tid."

Tror, det er en ret udbredt misforståelse, at coronavirus også er i familie med influenza.
Dette er dog ikke rigtigt, idet der er tale om to forskellige familier af virus.

Det er bl.a. også derfor, man ikke kan sammenligne coronavirus med influenza.
Den er i slægt med forkølelse.

"Forkølelsessymptomer forårsages ofte af virusfamilierne picornavirus og coronavirus, som hver omfatter mange varianter,« fortæller professor Allan Randrup Thomsen.

»Influenzasymptomer derimod forårsages af virusfamilien orthomyxovirus, som omfatter slægterne, influenza A - der bl.a. indeholder fugleinfluenza H5N1 og denne sæsons udgaver af H1N1 og H3N2, B, C og den nyopdagede orthomyxovirus D, der dog ikke giver influenza. Hver af disse slægter har forskellige underarter."

"Ti myter om influenza og forkølelse"
https://videnskab.dk/krop-sundhed/ti-myter-om-influenza-og-forkolelse

Jesper Frimann Ljungberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvad så, hvis det viser sig, at man slet ikke bliver ordentligt immun? Det er der forskere, der mener. Så vil flokimmunitetstanken vise sig at være endnu farligere...

Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie

Ja, om ikke så længe får vi se, om Sveriges strategi med netop flokimmunitet har virket bedre eller værre end henholdsvis den danske og den norske med flere restriktioner på bevægeligheden og samværet..

Det er noget af et gamble, regeringen bevæger sig ud i med delvis åbning af samfundet.
Det kan vise sig at være lige så svært at styre som halvåbne sluseporte..

Den danske strategi har i tilgift været ret præget af interne uenigheder eksperter, styrelser og regering imellem, hvor visse læger er mere til den svenske taktik, mens andre er til WHO's med test og isolation i varierende grad.

Men læs selv her :

https://www.altinget.dk/artikel/forskere-vi-naermer-os-et-svar-paa-om-lo...

@Eva Schwanenflügel - én ting kan vi dog være sikre på: det skal nok vise sig at være lykkedes Mette F at smadre samfundsøkonomien i en grad, det vil tage os 5-10 års hårdt arbejde at oprette.

Ja, Jens Winther. MF er fuld af overraskelser...
.
Hun har overtalt en lang række statsleder til at gøre det samme i USA, England, Spanien, Italien, Frankrig osv.

Det må være en konspiration i mellem dem,.....

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@John Larsen, hvor er du altså morsom...

For det første skal man ikke undervurdere det dårlige eksempel: lukke brancher, lukke grænser osv. Det breder sig - og Mette tog jo førertrøjen.

For det andet: se til fx Sverige, se til Tyskland, barte for at nævne to nabolande. Selv indenfor Europa findes der andre måder at håndtere corona-virus end Mette Fs.

Anne-Marie Krogsbøll

Apropos tests....

Alle i nærheden af Trump og Penge skal testes

https://www.berlingske.dk/samfund/liveblog-coronavirus-spreder-sig-over-...

Nu skal man jo ikke kaste med sten, når man selv bor i et galshus, men lidt sjov er denne salgflelj:-)

Øv.. nu er Penge rettet til Pence :-(