Læsetid: 3 min.

Enhedslisten: Firmaer i skattely skal betale coronakompensation tilbage med renter

Det er grotesk, hvis penge, som statskassen giver i coronakompensation, ender i skattely. Det mener Rune Lund fra Enhedslisten, der nu foreslår, at multinationale selskaber med hovedkvarter eller patenter placeret i skattely skal betale kompensationen tilbage med renter over fem år. DF er ikke afvisende
»Det er ellers enkelt: Man bidrager, når det går godt, og så hjælper statskassen, når det går skidt. Hvis ikke man bidrager, skal man heller ikke kunne modtage støtte,« siger Rune Lund fra Enhedslisten om sit forslag om, at coronakompensation ikke skal gælde virksomheder, der har aktiver i skattely.

»Det er ellers enkelt: Man bidrager, når det går godt, og så hjælper statskassen, når det går skidt. Hvis ikke man bidrager, skal man heller ikke kunne modtage støtte,« siger Rune Lund fra Enhedslisten om sit forslag om, at coronakompensation ikke skal gælde virksomheder, der har aktiver i skattely.

Jonas Olufson

3. april 2020

Statskassen er klar til at yde milliarder i kompensation til firmaer og erhvervsdrivende, så de kommer gennem coronakrisen så uskadt som muligt. Nu foreslår Enhedslisten (EL), at der skal gælde særlige regler for firmaer, der gennem de seneste fem år har spekuleret i ikke at betale skat i Danmark.

»Vi skal ikke åbne kassen for selskaber i skattely, der ikke bidrager til fællesskabet. Selskaber i skattely skal ikke have de samme privilegier som selskaber, der betaler dansk selskabsskat,« siger Rune Lund, der er skatteordfører for EL.

»Skattely koster i forvejen Danmark et kæmpe milliardbeløb årligt og skaber unfair konkurrence. Det er især de største multinationale selskaber, der benytter sig af disse skumle manøvrer. Hvis vi ligefrem forærer disse selskaber støttepenge, så sætter nasseriet nye rekorder.«

Konkret foreslår Enhedslisten derfor, at multinationale selskaber, der enten ikke har betalt dansk selskabsskat de seneste fem år eller kun har haft en påfaldende lav skattebetaling, og som tillige er placeret i skattely, kun skal kunne få støtte fra hjælpepakkerne, såfremt de betaler det tilbage med renter. Ifølge forslaget gælder det midler fra både den midlertidige kompensation for virksomheders faste udgifter og kompensationsordningen for aflyste større arrangementer.

– Der kan vel være gode grunde til, at et firma ikke betaler skat?

»Ja, selvfølgelig. Men hvis manglende skattebetaling kombineres med en placering af moderselskab, varemærker eller patenter i skattely, så tyder det på, at der spekuleres i at undgå at betale skat,« siger Rune Lund.

»Jeg mangler endnu at se et multinationalt selskab, som ikke på en eller anden måde indgår i en skattelykonstruktion,« tilføjer han.

Finansordfører René Christensen fra Dansk Folkeparti er umiddelbart »enig i intentionen« i Enhedslistens forslag.

»Hvis man ikke bidrager til festen, kan man heller ikke være en del af den fri bar. Men umiddelbart kan jeg ikke overskue konsekvenserne, så det er absolut noget, man kan spørge ind til,« siger René Christensen.

»Vi vil godt spille ind på den dagsorden, men det er vigtigt, at det ikke bliver for bureaukratisk.«

Troels Lund Poulsen fra Venstre afviser derimod forslaget:

»Venstre kan ikke støtte forslaget fra Enhedslisten, og på baggrund af aftalen fra den 19. marts med opbakning fra alle partier i Folketinget blev det jo heller ikke en del af den politiske aftale,« skriver han i en mail.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skriver i en kommentar til EL’s forslag, at »i de ordninger, som regeringen laver sammen med Folketingets partier i disse uger, er der i høj grad også fokus på, at dokumentationen fra virksomhederne skal være i orden for at få del i hjælpepakkerne. Det er afgørende for, om man rent faktisk er berettiget til hjælp. Vi har også aftalt, at vi kun yder kompensation til virksomheder med et dansk CVR-nummer, som dermed er skattepligtige i Danmark«.

Hvem får udbetalt penge?

Enhedslisten vil tage udgangspunkt i henholdsvis EU’s sortliste og ’gråliste’ over lande med langvarig tradition for skattely. Det er for eksempel Amerikansk Samoa, Caymanøerne, Fiji, Oman og Seychellerne fra sortlisten. Det kan også være lande som Maldiverne, Thailand, Australien og Marokko fra ’grålisten’.

Foreløbigt er det uklart, om Erhvervsstyrelsen agter at offentliggøre navnene på de firmaer, der får bevilget coronakompensation. »Erhvervsstyrelsen er i gang med at undersøge mulighederne for at offentliggøre dataudtræk vedrørende ansøgninger om kompensation,« skriver styrelsens kommunikationsafdeling i en mail.

Den udmelding kommer bag på Rune Lund.

»Det er ikke et problem, som vi har haft oppe at vende med regeringen. Vi har bare antaget, at i hvert fald Folketingets partier vil få adgang til navnene på firmaerne, blandt andet fordi vi skal evaluere ordningen. Og så vil det være helt essentielt at få oplysninger helt ned på firmaniveau,« siger han og peger på, at der altid har været offentlighed om for eksempel modtagerne af satspuljemidlerne.

»Så det vil være naturligt, at offentligheden også kan få det at vide,« mener han.

EL understreger i forslaget, at sigtet ikke er at ramme en typisk franchisetager hos et multinationalt selskab, altså den konkrete tankstation eller burgerbar, eftersom de typisk hverken er multinationale selskaber eller har placering i skattely og tillige ofte betaler selskabsskat.

»Forslaget skal ramme det multinationale selskabs danske hovedselskab, der tjener penge på franchisetagerne, og som sender disse fortjenester i skattely for at undgå dansk selskabsskat,« siger Rune Lund.

– Hvordan vil I sikre, at det ikke bliver eksempelvis den enkelte tankpasser, der rammes?

»Multinationale selskaber, herunder de store olieselskaber, kan være konstrueret på mange forskellige måder. Men ved at præcisere i vores forslag, at det kun er det multinationale selskab, der bliver ramt, betyder det, at det ikke rammer den person, der driver et dansk selskab i form af en benzintank.«

Flycateringselskabet Gate Gourmet er den tredjestørste modtager af lønkompensation og har fået bevilget 42 millioner kroner. Og selv om halvdelen af Gate Gourmet i Danmark i sidste ende er ejet af en fond i et sortlistet skattelyland, kan de nye regler ikke udelukke dem fra hjælpepakkerne, fordi den legale ejer er et selskab i Danmark.
Læs også
Forudsætningen for at have et stærkt erhvervsliv er, at man har tryghed omkring sine børn og ældre, siger Pia Olsen Dyhr.
Læs også

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Thomas Tanghus
 • Anders Graae
 • Karsten Nielsen
 • Christian Mondrup
 • Karen Grue
 • Torben Ethelfeld
 • Peter Wulff
 • Carsten Munk
 • Jes Enevoldsen
 • Ib Gram-Jensen
 • anne lindegaard
 • Bent Gregersen
 • David Zennaro
 • Trond Meiring
 • Steen K Petersen
 • Jens Flø
 • Erik Karlsen
 • Agnete La Cour
 • Estermarie Mandelquist
 • Hans Larsen
 • Alvin Jensen
 • Tommy Clausen
 • Marianne Stockmarr
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Thure Hastrup
 • Viggo Okholm
 • Oluf Husted
Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Anders Graae, Karsten Nielsen, Christian Mondrup, Karen Grue, Torben Ethelfeld, Peter Wulff, Carsten Munk, Jes Enevoldsen, Ib Gram-Jensen, anne lindegaard, Bent Gregersen, David Zennaro, Trond Meiring, Steen K Petersen, Jens Flø, Erik Karlsen, Agnete La Cour, Estermarie Mandelquist, Hans Larsen, Alvin Jensen, Tommy Clausen, Marianne Stockmarr, Peter Beck-Lauritzen, Thure Hastrup, Viggo Okholm og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ved krisen i 2008 gjorde Irland det, at de støttede bankerne med økonomiske hjælpe pakker, me det gjaldt kun Irske banker på irske ejerhænder.

Det betød at Danske Bank ikke fik nogen hjælp økonomisk fra den irske stat.

Danmark kan i lighed hermed også udelukke virksomheder der ikke betaler skat til den danske stat, og som dermed ikke bidrager til vort fælles samfund, her må regeringen være kontant og lade virksomhederne betale deres medarbejdere for at blive i virksomhedens tjeneste, på de vilkår som regeringen har ud-stukket for andre skatte betalende virksomheder.

Disse virksomheder må så selv vise deres medarbejdere hvor meget de sætter pris på deres indsats og jobsikkerhed som virksomhederne vil stå inde for overfor deres medarbejdere.

Bent Gregersen, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, Torben K L Jensen, Karsten Nielsen, Mogens Holme, Torben Arendal, Rolf Andersen, anne lindegaard, erik pedersen, Jens Nielsen, David Zennaro, Steen K Petersen, gert rasmussen, Agnete La Cour, Alvin Jensen, Tommy Clausen, Erik Pedersen, Kristian Spangsbo, Niki Dan Berthelsen, Anders Skot-Hansen, Karsten Lundsby, kjeld jensen, nils valla, Marianne Stockmarr, Peter Beck-Lauritzen, Thure Hastrup og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Der er mange "skattely", ex. også staten Delaware i USA. Vær nu kontant og tag også de danske CVR numre med, der heller ikke betaler skat til samfundet, ex store svinefarme. Noget for noget, såmænd og kan de ikke lide lugten i "bageriet"/DK, så er der altid en "udvej" ud af DK.

Bent Gregersen, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Torben Arendal, Werner Gass, anne lindegaard, erik pedersen, Jens Nielsen, David Zennaro, Steen K Petersen, gert rasmussen, Jens Flø, jens christian jacobsen, Agnete La Cour, Alvin Jensen, Tommy Clausen, Karsten Lundsby, nils valla og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Bravo. Fint forslag fra EL.
Selvfølgelig skal fællesskabets penge ikke deles ud til dem der nægter betale ind.

Håber desuden at samfundet IKKE finder vejen tilbage igen til det gamle.
Vi har nu en stor chance for at vænne os til undvære bilerne, udenlandsrejserne, og al den overflødige materialisme.
Og især håber jeg "Coronapausen" får folks øjne op for, det IKKE er arbejdsgiverne der skaber arbejdspladserne.
Så, Lund-Poulsen og Elleman, ingen grund til komme på arbejde efter krisens afslutning, jeres politik er forhåbentlig Ourdated. ;-)

Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Hanne Ribens, Torben Arendal, Werner Gass, anne lindegaard, erik pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Jon Mangerel, David Zennaro, Trond Meiring, Egon Stich, Steen K Petersen, gert rasmussen, Jens Flø, Agnete La Cour, Peter Knap, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Alvin Jensen og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Et godt forslag fra EL, mere af den slags, banditter i habitter skal ikke vandre afvej med "corona penger". Men det er typiskt at Venster og Konservative ikke kan li forslag fra EL.

Lucas Haahr, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Hanne Ribens, Torben Arendal, anne lindegaard, Peter Beck-Lauritzen, Bent Gregersen, nils valla, David Zennaro, Jens Flø, Erik Karlsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Bedre sent end aldrig EL! - Gid det havde været politikken fra corona-pakkernes dag 1. For som Troels Lund Poulsen siger: »Venstre kan ikke støtte forslaget fra Enhedslisten, og på baggrund af aftalen fra den 19. marts med opbakning fra alle partier i Folketinget blev det jo heller ikke en del af den politiske aftale«. Det har han ulykkeligvis så inderligt ret i! Netop det fik mange danskere, inklusiv mig, til at undre sig. Det er godt, EL er ved at komme ud af corona-trancen.

Bent Gregersen, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Peter Wulff, anne lindegaard, Peter Beck-Lauritzen, nils valla og Jens Flø anbefalede denne kommentar

Hvilke gode grunde kan der være til at et firma ikke betaler skat af sit overskud???

Bent Gregersen

Anders Lund
Et privat firma forudsætter skoler infrastruktir, forskning, læger, sygehuse, politi, oa.
Du nævner "overskud", så firmaet er ikke økonomisk truet. Det skyldes grådighed og psykopatien og dumheden. Kapitalismens søde følgesvende.

Agnete La Cour, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, anne lindegaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

De menige borgere er blevet retsløse over for skat,de sender nu regninger ud som er 8 år gamle .Måske er det på tide at virksomheder kommer med på den digitale løsning-hvorfor går de fri!

et lille opslag fra Gyldendal - Den Store Danske -

parasitter, snyltere, organismer, der lever på bekostning af andre ved at hente næring fra disse

Der bliver talt alt for pænt i DK...

jens peter hansen

til undvære bilerne, skriver Nils Valla. Det er vist ikke rigtigt. Desværre. Offentlig transport er da det mest ramte transportsystem. Og ja selvfølgelig skal de smarte firmaer ikke hjælpes uden betingelser og så ville det da være oplagt at alle skattelystaterne fik vredet hovedet af. Det ville man med internationale aftaler nemt kunne gøre. Desværre er det ikke så nemt at lave de aftaler.

Agnete La Cour

Problemet er, Søren Kristensen, at forslaget kommer en postgang for sent! Forslaget er fremragende og ville måske have kunnet ændret pakken af 19. marts HVIS Enhedslisten havde fremført det på daværende tidspunkt. Nu virker det på mig bare som symbolpolitik. Jeg håber inderligt, at det ikke er for sent for EL at bevise, at jeg tager fejl!!

Agnete La Cour

Problemet er, Søren Kristensen, at forslaget kommer en postgang for sent! Forslaget er fremragende og ville måske have kunnet ændret pakken af 19. marts HVIS Enhedslisten havde fremført det på daværende tidspunkt. Nu virker det på mig bare som symbolpolitik. Jeg håber inderligt, at det ikke er for sent for EL at bevise, at jeg tager fejl!!