Klumme
Læsetid: 4 min.

Georg Metz: Kirketrang og kønsang

Eftersom de kirkelige højtider er fastlagt ud fra andre hensyn end historiske dato- og årstalsfikserede kendsgerninger, kan tidspunktet for påskens fejring i et coronaår dybest set komme ud på det samme. En udsættelse af den spirituelle behovstilfredsstillelse på ubestemt tid betyder, at præsten ikke behøver servere håndsprittede oblater og kogt altervin
Som følge af coronavirussen holder kirkerne lukket hele påsken. »En udsættelse af den spirituelle behovstilfredsstillelse på ubestemt tid betyder, at præsten ikke behøver servere håndsprittede oblater og kogt altervin. Troen bliver i udøvelsen lige med ét en privat sag,« skriver Georg Metz. Her ses sognepræst Stine Munch afholde radiogudstjeneste i Vor Frue Kirke.

Som følge af coronavirussen holder kirkerne lukket hele påsken. »En udsættelse af den spirituelle behovstilfredsstillelse på ubestemt tid betyder, at præsten ikke behøver servere håndsprittede oblater og kogt altervin. Troen bliver i udøvelsen lige med ét en privat sag,« skriver Georg Metz. Her ses sognepræst Stine Munch afholde radiogudstjeneste i Vor Frue Kirke.

Niels Christian Vilmann

Indland
8. april 2020

Det spørger man sig selv om dagligt: Hvad mon bliver det næste?

Det næste var DF’s Marie Krarups krav om at genåbne kirkerne og lukke syv(!) ind ad gangen. Så kan præsten prædike i Sodomas sidste time – syv gange efter tur for de 50 retfærdige i kø på kirkesti, mens én må gå med uforrettet sag. Salmerne kan kirkefolket klare over tv’et med fællessang i spejderbukser og øjet himmelvendt. Kirkeministeren var med på tanken: Guds hus skal ikke lukkes af virale udskejelser. Her gælder andre love.

Men statsministeren, formentlig, der allerede havde været ude at korrigere sin kulturfornægtende minister, kaldte Joy Mogensen til orden: Kirkerne danner ingen undtagelse fra forbuddet mod en ellers uvant sammenstimlen, heller ikke i påsken.

Eftersom de kirkelige højtider er fastlagt ud fra andre hensyn end historiske dato- og årstalsfikserede kendsgerninger, kan tidspunktet for påskens fejring i et coronaår dybest set komme ud på det samme. En udsættelse af den spirituelle behovstilfredsstillelse på ubestemt tid betyder, at præsten ikke behøver servere håndsprittede oblater og kogt altervin.

Troen bliver i udøvelsen lige med ét en privat sag.

Man må tage det hele, som det kommer.

Immun over for sandheden

En af de oprindeligt coronafornægtende statsledere, den letsindige Boris Johnson, sad før sin intensive hospitalsindlæggelse hjemme i privaten og sendte småsnakkende sine rødblissede selfier ud til briterne.

Det dystreste i pressen derovre ser EU som den sammensværgelse, der førte coronaen over Kanalen, smittede en slagfærdig premierminister og nu saboterer Brexit.

Nogle steder får medicinalindustrien skylden. Andre jøderne. Og så er alt jo ved det gamle.

Mens døden i Amerika hærger, har præsidenten igen skiftet forklaring: Trump har hele tiden vidst, at coronaen er en meget, meget slem (»very, very bad«) pandemi.

Også da den urimeligt forløjede mand nægtede, at det var noget, højst en harmløs influenza, der slår langt flere ihjel, og dertil demokraternes fupnummer.

Trump, hvis empati ligger på virussens evolutionstrin for samme egenskab, ville ikke opskræmme amerikanerne, men være deres cheerleader. Sagde han.

Trumps apologeter her i landet tæller foruden Asger Aamund og Berlingskes indædte Bent Blüdnikow, Weekendavisens nye udlandsredaktør og tidligere håbefulde folketingskandidat for Venstre Anna Libak.

Libak forklarer, at Trump bare er snedig, at kritikerne ikke forstår ham, amerikansk presse er fuld af løgn, og at Trump hele tiden har haft en plan. Ifald Trump abonnerede på den eksklusive ugeavis, hvor folk skriver længere, ville det med planen formentlig forbløffe Trump mere end Libaks læsere. End ikke USA’s republikanske guvernører vil bede Libak stille op.

Det fortvivlende ved Trump, Orbán, Brasiliens splittergale Bolsonaro m.fl. – nok i mindre grad Johnson nu – er, at de sværme af røverhistorier, de til stadighed lukker ud, lader til at gøre deres vælgere immune over for sandheden.

Jo værre løgne og horrible påstande baseret på argumenter i den blå luft, des stærkere står despoten. Jævnfør Hitlers berygtede lærebog i svinestreger, Mein Kampf, er dette ikke en nyhed. Lyv og bedrag uafbrudt, og flokken følger.

Der findes åbenbart altid en fløj af rejsende i ledige standpunkter, der finder valuta i at læse i despoternes gylp med begejstret velvilje.

Mærkværdigt er det, at velorienterede mennesker forsvarer Trump uden dyb forståelse af fænomenets perspektiv.

Millionen synger synkront

Redaktør Libak er ellers ikke uden evner. I radioen satte hun med fynd og klem unge Morten Messerschmidt på plads.

Messerschmidt, der i sit kriseramte Folkeparti utvivlsomt står parat til at støde fiaskoen Thulesen Dahl fra tronen, istemmer som andre fordomsfulde de fortærskede remser om EU.

Enten handler EU hen over hovedet på alle, eller når lokummet brænder, duer EU ikke til en skid. Derfor: Al magt til nationalstaterne, hvorfra vi har vor rod, og verden står i stampe.

Libak fik det sagt i heftig infight med en afbrydende ordstyrer: EU er, hvad medlemsstaterne gør EU til, hverken mere eller mindre.

Og at EU har bevilget en støttepakke, den første på 37 milliarder euro, tyder ikke just på handlingslammelse. Selv med Messerschmidts distræte forhold til nålepenge i EU-samarbejdet er 37 milliarder euro dog også en slags penge.

Det var den gode nyhed.

Den dårlige, og det kan være svært af vælge mellem de mange, er, at coronaen ikke som en selvfølge giver de ramte den frelsende immunitet.

Hvis det er rigtigt, og det ved man altså ikke, men mistanken lurer, er strategien at lade så mange som muligt blive smittet for at opnå flokimmunitet, måske ikke verdens bedste. Det vil omvendt sige, at man hellere må blive hjemme et godt stykke tid endnu. Eller indtil en eller anden, en epidemiernes Einstein finder midlet, som man herefter indtager som pulver i påskebryggen.

Trøst i tristhedens snart sagt nye hverdag giver sig forskelligartede udtryk.

DR genudsender i bedårende blomstrende originalitet Matador. Man skal have talent for ikke i forvejen at have set den gamle serie til udenadslært hudløshed.

Utallige har den stående på loftet.

Dertil synger DR. Med folket. I kor. Phillip Faber synger for. Han dirigerer til daglig pigekoret, der gør det i kønsang, og fastholder kvintessensen af det mest udvaskede, tekstfortolkende forløjede i musiktraditionen – fra de gode gamle dage. Præcis de dage, DR’s allerøverste ledelse får små røde knopper af, når kritikere henviser til institutionens relativt kvalitative fortid.

Phillip Faber synger fint og følsomt.

Millionen synger med synkront, og det er jo positivt.

Men mindre, meget mindre gør den store forskel, der adskiller god musik og sang fra det trøstesløst banale.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

OK, så jeg er ikke den eneste, der er ved at brække sig over de nationalistiske over- og undertoner, der strømmer ud i æteren.

Mogens Holme, Hans Larsen, David Zennaro, Olaf Tehrani, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Søren Bro, Carsten Munk, Katrine Damm, Carsten Mortensen, Bent Gregersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Hanne Ribens, Gitte Loeyche og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Gitte Loeyche

Næh. nationalismen florerer. TV2 arbejder sig støt gennem Olsen-bandens bedrifter, og man kan jo så blot håbe, at Corona-krisen ebber ud inden TV2 løber tør

David Zennaro, Karsten Lundsby, Søren Bro og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Ja, nationalismen må være universalmidlet mod alverdens fortrædeligheder. Somme tider fristes jeg til at tælle hvor mange gange i minuttet man hører ordet "danskerne" sagt af alle mulige i alle mulige udsendelser fordelt over hele sendefladen. Men må straks kapitulere, som overfor en pandemisk overmagt.

Mogens Holme, David Zennaro, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Søren Bro, Thomas Tanghus, Gitte Loeyche, Katrine Damm, Carsten Mortensen, Poul Anker Sørensen og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Hvorfor så mavesur, Georg Metz? Kom hellere med noget positivt, det trænger vi til i denne tid.

Erik Fuglsang, Torben Arendal, Herdis Weins og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
G. A. Hagemann

Det er svært at sige, hvad der er mest fortærsket; matador eller Georg Metzs evindelige klagen over alt, der bare lugter af nationalt fællesskab. Lad dog folk synge en fællessang uden at anklage dem for at være tilbagestående. Der er trøstende for mange at der stadig findes fællesskaber (nationen, familien, etc.) der ikke forsvinder ved det første pust af en krise. At der er mere end økonomien, der binder folk sammen.

Maria Zeck-hubers, Kirsten Toft Mortensen, Erik Fuglsang, jens peter hansen, Torben Arendal, Else Marie Arevad, Herdis Weins og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Kirsten Toft Mortensen

Jeg støtter ikke Marie Krarups ide, men hvorfor pokker skal du være så hånlig overfor såvel kristendom som fællessang? Det virker stødende overfor masser af mennesker.

Erik Fuglsang, Torben Arendal og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar

Det er da vist stadig den almindelige opfattelse blandt eksperter, at de fleste, der har været smittet med SARS-CoV-2, erhverver sig en ret god immunitet.
Her er for øvrigt de nyeste estimater for dødsraten:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/doedelighed-skal-formentlig-taelles-i-...

jens peter hansen

Og at EU har bevilget en støttepakke, den første på 37 milliarder euro, tyder ikke just på handlingslammelse.
Ja italienerne får under 300 kr pr indbygger, eller vel lidt under gnst. timelønnen på Information, så jeg skal lige love for at EU viser sin styrke.
Metz når han er mest sarkastisk og ondskabsfuld. Måske skulle DR genudsende Fup eller Fakta med Metz, så kunne alle jo se hvor højt niveauet var da han selv var ansat på monopolet.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Hvorfor bruger Metz mon begrebet Amerika når han reelt mener USA?

Erik Fuglsang

Jeg har aldeles fortrinligt med begreberne danskerne, fællessang og kristendom!
Hvorfor er det, at nogen tilsyneladende tager voldsomt anstød af disse begreber?