Læsetid: 4 min.

Kampen om kickstarten bliver det definerende øjeblik for S-regeringen

Efter hjælpepakkerne, der kan løbe op i udgifter for mere end 300 milliarder kroner, venter et større realpolitisk slag om, hvordan den danske samfundsøkonomi kan sparkes i gang igen. Her vil S-regeringen snart blive tvunget til at vælge side mellem enten de rød-grønne støttepartier eller et midtersøgende samarbejde med Venstre
Mette Frederiksen står nu med et valg, der vil blive definerende for resten af hendes regeringsperiode: Hun skal vælge mellem enten det grønne forståelsespapir eller et nyt midtersøgende regeringsgrundlag, hvor – som skæbnens ironi – ’udgangspunktet er VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand’.

Mette Frederiksen står nu med et valg, der vil blive definerende for resten af hendes regeringsperiode: Hun skal vælge mellem enten det grønne forståelsespapir eller et nyt midtersøgende regeringsgrundlag, hvor – som skæbnens ironi – ’udgangspunktet er VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand’.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

11. april 2020

Planen ligger allerede klar. Det forståelsespapir, som Socialdemokratiet indgik sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten i juni, rummer rigeligt med vidtgående investeringsideer til at kunne give dansk økonomi et gevaldigt boost.

Fra ambitionen om at ’gå forrest i kampen mod klimakrisen’ over at ville ’bekæmpe den stigende ulighed’ til at ’satse på uddannelse’ er der nok at tage fat på, og som på længere sigt også vil kunne øge efterspørgslen efter de titusindvis af lønmodtagere, som nu er blevet ledige under coronakrisen.

Problemet for S-regeringen kan dog – selv hvis den politiske vilje stadig skulle være intakt – vise sig at blive dobbeltsidigt: På den ene side vil effekten af initiativerne fra forståelsespapiret først for alvor slå igennem efter flere år.

Her og nu kan der snarere være brug for et quick fix, og dermed helt andre typer af offentlige udgifter, eksempelvis momsfritagelse i resten af 2020, højere håndværkerfradrag i bolig-job-ordningen eller udbetaling af dagpenge til krakkede selvstændige, som ikke har været medlem af a-kasser.

På den anden side har de seneste ugers enighed om hjælpepakkerne skabt en politisk pagt hen over midten, som i praksis vil gøre det parlamentarisk vanskeligt for S-regeringen at skubbe Venstre helt til side.

I den bedste af alle verdener ville det være muligt for finansminister Nicolai Wammen (S) at smede en generøs alliance, hvor der kan investeres langsigtet i forståelsespapirets ambitioner og dermed tilfredsstille støttepartierne og ydermere gives kortsigtede indrømmelser til de borgerlige partier, eksempelvis i form af skattelettelser. Men helt så god er verden næppe på den anden side af coronakrisen.

Realistisk set vil S-regeringen ikke kunne gøre alt samtidigt, og derfor står statsminister Mette Frederiksen (S) snart over for et skelsættende valg. Når støvet lægger sig, vil hun skulle træffe en beslutning, som vil forme fronterne i dansk politik i mange år frem.

Grøn paladsrevolution

På forhånd udelukker regeringstoppen intet. Officielt kører forhandlingerne om klimahandlingsplanerne videre helt efter planen, og på papiret er timingen på mange måder perfekt. Aldrig før har skattekronerne siddet så løst på en dansk regering, og aldrig før har det umiddelbart været så finanspolitisk opportunt at skyde milliarder i den grønne omstilling.

Klimarådets rapport ‘Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion’ fra sidste måned rummer ligefrem en strakspakke med konkrete forslag til grønne tiltag, der ville kunne føres ud i livet øjeblikkeligt.

Inspirationskataloget til det første finanspolitiske boost ligger dermed klart, og det rød-grønne flertal i Folketinget ville sagtens kunne vedtage samtlige initiativer fra Klimarådets strakspakke i dagene efter påske, altså med samme huj og hast, som epidemiloven blev strammet i de foregående dage.

Parlamentarisk er det også et ufravigeligt krav fra støttepartierne, at der nu sættes turbo på forhandlingerne om klimahandlingsplanerne, som ellers har ligget i dvale under coronakrisen, hvor Dan Jørgensen (S) har været mere optaget af sin anden rolle som forsyningssikkerhedsminister. Når brandslukningen er forbi, vil klimaet stå øverst på den politiske dagsorden.

Selv om De Radikale Venstres leder Morten Østergaard næppe vil gøre alvor af sin trussel om at ville vælte S-regeringen, hvis der ikke ligger en konkret klimaaftale den 5. juni, på årsdagen for folketingsvalget, vil det være yderst vanskeligt for S-regeringen at udskyde realiseringen af efterårets klimalov meget længere.

Coronakrisen kan føre til en grøn paladsrevolution. Her er det imidlertid værd at bemærke, at finansminister Nicolai Wammen slet ikke sidder med i regeringens Udvalg for Grøn Omstilling, som har til opgave at koordinere ’større regeringsudspil og lovforslag’ på klimaområdet. Endnu er pengekassen således ikke koblet sammen med de grønne ambitioner, og derfor er det alt andet end en naturlov, at den forestående kickstart vil blive drevet frem af klimapolitik.

Samling over midten

Interessekampen bliver intens frem mod sommer. S-regeringen kan nemlig også vælge at forfølge et mere konventionelt spor, hvor det først og fremmest vil være mere klassiske stimulusinitiativer, der også ligger klar i skufferne inde i Finansministeriet, som vil blive brugt til at booste beskæftigelsen. Her er godteposen fyldt med alt fra klækkelige skattelettelser over nye motorvejsbyggerier til lavere afgifter.

Efter en turbulent periode, hvor toneangivende direktører er begyndt at kritisere S-regeringen for ikke i tilstrækkeligt omfang at have taget hensyn til iværksættere og private næringsdrivende, vil statsminister Mette Frederiksen komme under et massivt pres for at tilgodese erhvervslivet. Og her skal de nok få ørenlyd: Alene tanken om at gennemføre en ’grøn afgiftsreform’, som Klimarådet også foreslog i rapporten fra marts, skaber nervøse trækninger hos flere af S-regeringens økonomiske ministre.

Venstre byder sig til med et gangbart flertal. Med præcist 90 mandater tilsammen har Socialdemokratiet og Venstre mulighed for at forlænge krisestemningen og indgå en alliance, hvor Mette Frederiksen får stabiliseret sit regeringsgrundlag, og Jakob Ellemann-Jensen til gengæld får afgørende politiske indrømmelser, herunder bestemmende indflydelse på sammensætningen af den økonomiske kickstart.

Andre vesteuropæiske lande har været gennem langt mindre kriser, end Danmark står i nu, og hvor løsningen er blevet, at de største partier går sammen i en de facto-samlingsregering. Lige nu er der folk i kredsen omkring Venstres nye formand, der spekulerer i fordele og ulemper ved at neutralisere de rød-grønne partier og samtidig tone kickstarten i en mere dybblå farve.

Udfaldet af kampen om kickstarten vil komme til at afhænge af de konkrete forhandlinger. Men det er naivt at tro, at alle vil blive tilfredse. Mette Frederiksen står derfor nu med et valg, der vil blive definerende for resten af hendes regeringsperiode: Hun skal vælge mellem enten det grønne forståelsespapir eller et nyt midtersøgende regeringsgrundlag, hvor – som skæbnens ironi – ’udgangspunktet er VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand’.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Kim Folke Knudsen
  • Jakob Trägårdh
  • Ejvind Larsen
  • Agnete La Cour
  • Torben K L Jensen
  • Niels-Simon Larsen
Olaf Tehrani, Kim Folke Knudsen, Jakob Trägårdh, Ejvind Larsen, Agnete La Cour, Torben K L Jensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Lars Trier Mogensen - Lad nu være med at ryste på hånden når du maler fanden på væggen - i brede strøg der dækker alt negativt der kan findes på konen der gør sit bedste for at leve op til det finurlige begreb der på slotsholmen kaldes "god regeringsførelse" hvor hun betragter sit arbejde som linedanser med stor alvor for ingen kan påstå at hun ikke gør sit arbejde godt - noget du selv mente inden du røg uklar med Rossen - i øvrigt Lars - små sko er elendige hvis man skal gå på line.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Lisbeth Glud, Nike Forsander Lorentsen, Anina Weber, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Søren Dahl og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

De fleste europæiske socialdemokratier er gået mere eller mindre til ved for nært samarbejde med konservative partier - så selv om vore hjemlige socialdemokrater kunne have lyst til det, kunne man da håbe sporene skræmmer.

Ole Bach, Werner Gass, Bent Gregersen, Anina Weber, Steffen Gliese, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Hun skal vælge mellem enten det grønne forståelsespapir eller et nyt midtersøgende regeringsgrundlag, hvor – som skæbnens ironi – ’udgangspunktet er VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand’."

Mon ikke Mette & Margrethe, forstået som det traditionelt ansvarlige Danmark, kan enes om at klimaforandringerne ikke er noget, man skal panikke over og at det vigtigste nu er at få det neoliberale dyr til at drikke, æde, skide og galoppere igen?

Agnete La Cour, Anders Reinholdt, Erik Winberg, Jes Balle Hansen , Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Martin Rønnow Klarlund, Gitte Loeyche, Rikke Nielsen, Søs Jensen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Skattelettelser..
Nedskæringer..
Besparelser..

Har vi ikke haft nok af det inden krisen?

Den neoliberalistiske medicin virker nogenlunde som landbrugets pesticider.

Agnete La Cour, Michael Waterstradt, Jakob Sønderhausen, Steffen Gliese, Ole Bach, Arne Albatros Olsen, Bent Gregersen, David Breuer, Mikkel Zess og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Nej den der med at basere sig alene på V, med SV flertal, glem det, det er en Løkkedrøm, men ikke realistisk, det holder ikke vand mht. til genåbningen. Jeg tror, MF finder en balance med sine støttepartier på nogle ting og V og R og SF på andre ting. Hun har rigtig mange yngre dynamiske og dygtige ministre, gode rådgivere og rigtig dygtige embedsfolk. Jeg tro hendes ærlighed og åbne måde at kommunikere på har skabt tillid hos danskerne.
Og det tjener alle partierne så godt som i folketinget til ære, de har taget ansvar. Når der kommer en evaluering senere, vil der da være begået fejl, og hun vil blive hånet, men nævn mig bare en person, der ville have gjort det bedre? Nej vel.

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Lisbeth Glud, Nike Forsander Lorentsen, Anina Weber og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Mette Frederiksen kunne også have den interesse, at konvertere fantastiske opinionsmålinger til mandater.
Mogens Heunicke har startet valgkampen ude i Kastrup lufthavn.

Erik Winberg, Flemming Berger, Ole Bach, Bent Gregersen, Helle Walther og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

- Vi skal ikke panikke over klimaforandringerne..
- Måske er de ikke direkte menneskeskabte..

Godt nok nogle af de mest bekymrende og bagstræberiske udtalelser hørt længe..!

Agnete La Cour, Jakob Sønderhausen, ingemaje lange, Lars Løfgren, Ole Bach, Torben K L Jensen, Poul Simonsen, Werner Gass, Bent Gregersen, Gitte Loeyche, Jakob Trägårdh, Steffen Gliese, Torben Ethelfeld, Kim Houmøller, Hanne Utoft, Niels Østergård, David Breuer og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

ja, Eva Schwanenflügel, for uanset om de er menneskeskabte eller ej, ved vi nu, at vi kan gøre noget ved dem, og det er i vores banaleste interesse at gøre det.
Det kræver lidt omlagt livsstil, men ikke mere, end vi kan klare - mindre og udstrakt over længere tid end coronakrisen.

Agnete La Cour, Erik Winberg, Tino Rozzo, Lars Løfgren, Helle Walther, Hans Larsen, Hanne Utoft, Werner Gass, Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Iøvrigt orker jeg ikke at læse artiklen - for der skal hverken kickstartes eller sparkes i gang. Der skal roligt, når det er sikkert åbnes for muligheden for at begynde afbrudt arbejde.
Men meget arbejde er jo aldrig blevet afbrudt, det er blevet udført på måder, som mest muligt har forhindret smittespredning.

Jens Kofoed, Kim Folke Knudsen, Lisbeth Glud, Werner Gass, Bent Gregersen, Anina Weber, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det ser ellers ud til at Løkke er en eneste rigtige opposition vi har her i landet ihvertfald i Berlingske. Han er til gengæld ferm nok i lægelatinen til, at han kræver Danmark skal være pivåbent for erhvervslivet uanset hvad Sundhedsmyndighederne siger.

Når det her er omme, og du en dag sidder på en af dine sidste flyrejser til de varme lande, og de pludselig spørger om der er en læge ombord over højtaleren. Da vil du måske se Lars Løkke Rasmussen, vores tidligere statsminister, rejse sig op fra sit sæde og råbe "mig, mig mig". Så Fuck'ed er det!

Lars Løfgren, Ole Bach, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Lisbeth Glud, Helle Walther og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Løkkes egenrådighed er ved at være komisk, så er det sagt.

Anina Weber, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Helle Walther, der forekommer mig ellers, at det er Mette Frederiksen, der er landets mest egenrådige person for tiden. Og i hendes tilfælde er det ikke komisk, men snarere tragisk!

Steffen Gliese

Næ, Jens Winther, hun redder Danmark igennem en dødelig virus med minimale tab, det er hverken egenrådigt eller tragisk, det er ansvarligt og at være sig sin stilling voksen.
Vi må håbe, at det har givet hende selvtillid nok til at fastholde de virkningsfulde indsatser overfor klimaforandringer og miljøsvineri. Sammen med det øvrige Europa, i det mindste.

Michael Waterstradt, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Tino Rozzo, Helle Walther og Anina Weber anbefalede denne kommentar

TRIER TRICKER TIDENS TOUR DE 'KLIMA' KRISELØSNING
Lars Trier Mogensen spiller ud med en ret præcis diagnose af Mette Frederiksens strategiske dilemma
/ En grøn kriseløsning ud fra 'forståelsespapiret' og Klimarådets anbefalinger også til aktuel økonomisk kickstart
- på Corona-krisen og Klima-krisen i forening - sammen med centrum-venstre partierne SF, RV og Ehl.
/ Eller en centrum-højre kriseløsning med især Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative (evt. også Radikale).
Men selvfølgelig vil Mette Fr.s socialdemokratiske regering sandsynligvis - som sædvanlig -
i de afgørende økonomiske helhedsløsninger /planer / reformer
--> vælge den højreorienterede, nyliberalistiske krisereform med Venstre, DF
- og arbejdsgiverne i Dansk Industri, Landbrugs- og LO-toppen!
--> og så håbe på ro ved at forære venstrefløjen et par grønne lunser som vindmøller, flere pædagog- og lærer-stillinger, samt nuludbytte til aktionærerne i firmaer, der får milliardstøtte!
Den borgerlige reformlinje ka' kun - et klimaoprør med kæmpedemonstrationer, strejker og nogle besættelser hindre og presse til at omlægge til rød-grønne løsninger.
Men det kræver mobilisering af klimabevægelser, fagforeninger og arbejdspladser, studerende og kvindeaktivister.
Og det har corona-lammelsen og undtagelsestilstanden, OK-nederlaget og møde- og demonstrations-forbuddet - samt Enhedslistens og SFs bløde linje uden rød-grønne betingelser for hjælpepakkerne - vist sat en prop i og blokeret.
Desværre. - Eller hvem ka' se ... hvilke andre kamp-muligheder vi har ?!?

Agnete La Cour, Erik Winberg, Flemming Berger og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Vi ved nu, at regeringen ikke kun lægger fælder ud for oppositionen, men også for befolkningen. De har siden den 30. januar været informeret om smittens udbredelse, men har undlader at dele oplysningerne med de som bliver smittede, befolkningen. Dd hemmeligholder vigtig viden, så vi falder i et sort hul uden at forstå hvorfor. Hvorfor, jeg forstår simpelthen ikke den socialdemokratiske tankegang.

Helle Walther

JW@ At være egenrådig er ikke at lytte til andre, og det gør hun i allerhøjeste grad, nemlig til de ansvarlige sundhedsmyndigheder.

Du kan ikke altid i sådanne situationer bruge tiden på at forhandle, du ved såvel som jeg, at så vil de sortblå partier komme med udlændingekrav, andre blå med krav om skattelettelser, andre røde partier om velfærdsting,klimating osv. alt sammen noget som kan være relevant bare ikke i den situation vi er i nu. Tid var kostbar, nu lysner det lidt og så kan man gøre det. Og tro mig, hvis hun klokker i det, betaler hun selv prisen.
Når jeg angriber Løkke Rasmussen er det, fordi han undermininerer V `s nye partiformand totalt, han får taletid i medierne, fordi han har forbindelser både på BT og NEWS. Ikke fordi han har ret eller siger noget klogt.

Anina Weber, Kim Houmøller, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Jan Jensen, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Inden at vi tager glæderne på forskud og kickstarter økonomien - smart udtryk ikke !

Jeg må jo tro, at pandemien er overstået med den retorik, men det er den ikke.

Så er der lige et par mellemregninger.

Eksperimentet som begynder efter påske lykkes det eller går det galt. Det ved vi først om 14 dage til 3 uger eller længere. Det er som at sidde på en tidsindstillet bombe forsøge at desarmere denne og håbe på at den ikke går af i mellem tiden.

Men jeg er ikke helt tryg ved åbningen af daginstitutioner, folkeskoler med videre og min tryghed er ikke blevet større men mindre af sundhedsstyrelsens forvirrende instruktioner.

Vi erindrer om COVID19 SARS2:

Virus smitter uden at personen føler sig syg eller opfattes som værende syg.

Virus har 14 dages inkubationstid.

Virus er meget overlevelsesdygtig på alle mulige flader i op til 14 dage.

Virus overlever temperaturer langt under 0 grader.

Virus er farlig for alle i det omfang at virus etablerer sig i lungerne og udløser betændelse og iltmangel.

Virus udvikler sig på hele jordkloden nu i et lidt afdæmpet tempo hvad angår de registrerede tilfælde.

Vi har stadigvæk intet overblik over hvor stor en andel af DK´s befolkning, som reelt har været smittet er det 1%, 10%, 30% ? Tallet er meget afgørende jo færre smittede des større muligheder for at starte en ny epidemi.

og så er der historien om de 91 fra Syd Korea, som blev erklæret raskmeldte, men dernæst udviklede sygdommen en gang til.

Den vigtigste investering at gøre, er at støtte initiativer nationalt og internationalt for at udvikle en vaccine. Vi kan ikke komme af med COVID19, hvis vi ikke har en vaccine og på længere sigt et internationalt vaccineprogram. Det er som en flue du ikke kan få ram på i soveværelset den svirrer rundt dag og nat til evig plage og irritation.

I stedet for al det der kickstarte dit og kickstarte dat med Christiansborg retorik og hvor partierne hurtigt kan gøre det til en konkurrence om, hvem der har den største kickstarter, så skal vi forholde os til de nye tider og genåbne samfundet i et afdæmpet og sundhedssikkert tempo og indtænke grønne initiativer og klimainvesteringer målt op imod, hvad vi har råd til i den kommende tid.

Vi skal have grænsekontrol i meget lang tid fremover, for COVID19 forsvinder ikke fra Jordens overflade. Indrejse til Danmark sker kun med pas sundhedsattest for COVID19, og forklaring af formålet med besøget ellers nul indrejse.

Vi skal have rangordnet de nationer, som er gode til at begrænse epidemien og de som ikke er gode. Det afgør om borgere fra de nationer en gang i fremtiden kan komme ind i Danmark kun under forudsætning af, at de har været testet er raskmeldte og har et anerkendelsesværdigt formål. Lande med ringe eller ingen bekæmpelse. Der lukker vi lågen helt i. Nul adgang til Danmark heller ikke hvis formålet med besøget er anerkendelsesværdigt.

Alle drømmerier om at genoptage vores rejser jorden rundt i fly. De er aflyst i årevis.

I øvrigt ikke så dårligt for klimaet og den grønne omstillings skyld.

Vi skal tage stilling til hvordan vi hjælper flygtninge uden at påføre os selv en ny epidemi altså hvordan kan flygtninge opnå international beskyttelse uden at de skal inviteres her til landet.

Men vi skal ikke afskrive verdens fattige og udsatte folk men hjælpe dem på en ny måde.

Al det der med konventioner og global ligestilling af alle lande. FORGET IT glem det det hører ikke til i det nye Corona årti.

Der bliver rigtig mange ukonventionelle og ikke særligt behagelige spørgsmål at tage stilling til som berører vores før så frie bevægelighed. Statsminister Mette Frederiksen ser ud til at være gjort af det rette stof, hun er kommet til i en tid, hvor der er brug for en Statsminister med hendes evne for styring og formidling.

Det er min opfattelse ligeså, at Jakob Ellemann Jensen ligeså gør det rigtig godt som oppositionens førende talsmand for partiet Venstre.

Til Lars Løkke Rasmussen. Ja det kan sikkert godt lade sig gøre at genåbne restauranter men på en helt ny måde med hensyn til smittefare begrænsning. Jeg længes også efter socialt samvær restaurant besøg en øl på værtshuset med gode venner. Men det må vente indtil vi har set om åbningen af daginstitutioner og folkeskoler fritidsklubber, samt dele af det private erhvervsliv om det slår fejl. Det er en prøvelsens tid vi står foran de næste mange år.

Husker du de 91 Syd Koreanere der var erklæret raskmeldte efter COVID19 syge og derefter bliver syge igen med COVID19.

Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Der er i dag i Berlingske et godt debatindlæg, hvor Løkke får svar på tiltale fra sundhedskyndig. Lad være med at stikke kniven i ryggen på mine dygtige kolleger i sundhedssektoren er titlen. Det kan ikke skrives/ siges bedre. Vi skal alle fortsat tænke os om, opføre os fornuftigt og ansvarligt, vise respekt for de, der knokler løs, for at hjælpe os alle. Og de blå partier bør alle gøre det samme. Der kommer en dag efter Corona, men den har lært os at være taknemlige og lært os, hvor afhængige vi er af den enkelte og de små ting i hverdagen, at de fungerer.

Kim Folke Knudsen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og, Helle Walther, tak Gud for vores gennemdigitaliserede samfund, der muliggør kontakt og nærvær på afstand.

Kim Folke Knudsen, Anina Weber og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg takker nu videnskaben, tror ikke Vorherre har så meget forstand på de dele :), men kirken har da været mere besøgt i det fri end normalt. Måske er det det præsterne skulle gøre om sommeren .

Ole Rasmussen

Hvis jeg skal deltage i trosdebatten om tiden efter Corona, så tror jeg at ingen aner en dyt om, hvad der kommer til at ske. Heller ikke Mette, Lars og Lars. Jeg sitter stadig i Frankrig (har stadig et par år tilbage), men kan ikke komme hjem, og følger naturligt den franske debat. Nu taler Macron i aften og det forlyder, at udgangsforbuddet, "Bliv Hjemme" som der står på de 27 kanaler og alle landets tv skærme, bliver forlænget, måske skærpet som i Påsken, til slutningen af maj. Skoler etc. forventes at starte op til september. Air France og andre selskaber skal muligvis nationaliseres, og mere produktion (sikkert også den grønne) skal flyttes hjem fra udlandet herunder værnemidler og medicin. Turismen skal omstille sig, er tvunget til at fastholde den nationale, og folk opfordres til længere arbejdsdage, i dag (35 timer), og måske med færre fridage for at indhente det tabte. Og en masse andet. Så en åben økonomi som den danske vil i 2020, og måske fremover, få det meget meget svært i den europæiske samhandel, og med turisme, som København og metro lever af i dag. Som Vestager også påpeger, så køb aktierne før kineserne køber dem (eller USA), for ellers kan det gå rigtig galt.

Kim Folke Knudsen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ole Rasmussen, hvor lyder det dog fornuftigt, hvad Macron gør - og noget ganske andet, end han ellers har set som sit politiske mål. Sådan kan indsigten komme til enhver. Han bliver næppe upopulær på de økonomiske initiativer.

Kim Folke Knudsen, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Jeg ved ikke om man tænker over det, men den københavnske metro blev først en passagersucces, da lufthavnen blev koblet på. Her er trafikken steget år efter år, og er den hermetisk lukket ned i måske 1 år. Folk arbejder hjemme, der ingen bagage at flytte, for der er ingen fly. Om Macron gør det godt eller skidt får tiden vise.

Kim Folke Knudsen

Jeg synes, at det er beklageligt, at Sundhedsstyrelsen kan finde på at udsende en retningslinje, hvor forældre med en COVID19 syg person i hjemmet anbefales, at sende deres barn i daginstitution og skole. Hvad er det for en klemme at sætte forældrene i ?

Nu har vi en rigtig forstandig Sundhedsminister Mogens Heunicke, som har annulleret denne anbefaling. Men det skulle være Sundhedsstyrelsen, som bakker Regeringen op og ikke Regeringen som bagefter må gå ind og omstøde beslutninger, der skaber utryghed blandt borgerne og især blandt forældre og børn.

Sundhedsstyrelsen skulle nødig have i lidt for mange udbudsøkonomiske overvejelser om " Nødvendigheden "!! af at forøge udbuddet af produktiv arbejdskraft. For mit vedkommende kommer familierne og borgernes sundhed i første række. Hvad hjælper en produktiv arbejdskraft, hvis denne om en måned er sendt i karantæne med familien smittet med COVID19/SARS2 ?

Jeg ved godt, at det kan være hårdt og lyseslukker agtigt at sige det, men hele Verdensmarkedet er sat på pause, så der er ikke 200 nationer, som står i kø for at købe danske varer pt.

Jeg synes også at der har været en kedelig tendens til at lade som om, at det er omkostningsfrit, hvis et barn bliver syg af COVID19. Jeg tror rent ud sagt ikke på påstandene om, at alle børn kommer igennem et sygdomsforløb sådan legende let, fordi deres immunsystem reagerer mere effektivt mod virus end hos en voksen. Jeg føler mig overhovedet ikke overbevist af de påstande og jeg savner empiriske beviser på den påstand.

I morgen begynder Eksperimentet: Jeg beder til at vi ikke får en anden bølge, som lægger landet ned om en måneds tid. Mange af skolerne og daginstitutionerne er ikke bygget til de omfattende hygiejne krav, som er forudsætningen for at mindske smittespredning.

Der kan desværre igangsættes flere smittekæder.

Barn smitter barn.
Barn smitter forældre
Forældre smitter barn
Forældre smitter personale.
Personale smitter barn, som tager smitten hjem i hjemmet.
Personale, barn, forældre smittes under transport mellem hjem og arbejdsplads og institution.

Jeg håber ikke, at vi skal se store flokke af børn, der skal med den offentlige transport, hvor hygiejnen er sparet væk og hvor små fingre kan få smitte på sig, fordi udendørs aktiviteter prioriteres.

Det er mig f.eks helt umuligt at forstå, at DSB ikke stiller sine toiletter gratis til rådighed for passagererne og opsætter nye regler for rengøring og hygiejne på disse. Som det er nu er det Corona toiletter, som DSB forvalter. Der skal være bemandet personale på toiletterne og de skal afsprittes og rengøres minutiøst.

Jeg havde gerne set en mere glidende og forsigtig genåbning end det som hænder nu.

Jeg havde gerne set mere beskrivelse af beskyttelse af lærere og pædagoger, for de er ligeså udsatte som personale på et plejehjem og lignende. De er også i frontlinjen.

Jeg håber, at alle skoler og daginstitutioner får tid og mulighed for at dele viden og nye ideer med hinanden, så vi kommer så trygt igennem denne genåbning, som praktisk muligt. Hvis en institutioner er for lille med m2 og umulig at indrette hygiejnisk, så bør der være en mulighed for at melde pas og lukke stedet til bedre tider.

Afslutningsvist må Statens Seruminstitut til at kigge på, om myg og insekter som stikker mennesker om de kan overføre virus fra en person til en anden.

Eva Schwanenflügel, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Nu forlængede Macron til 11. maj. Sundhed kommer før økonomi. Sådan fornemmer jeg ikke det er i DK. Hjælpepakkerne løber ud, og de skal ikke fornys. Økonomi kommer før sundhed. Jeg er ved at blive utryg, ikke mindst på egne vegne, over den zig zag kurs vi møder hos socialdemokraterne. Okay jeg er ældre og dør jeg så går det nok. Men jeg forstår ikke regeringen. Slet ikke diskussionen om at ikke at ville sikre patienter deres rettigheder?

Steffen Gliese

Ole Rasmussen, disse 'patientrettigheder' er den måde, som de borgerlige regeringer har forhindret sundhedsvæsenet i at prioritere, samtidig med at man skåret ned på bevillingerne år for år, så man heller ikke har kunnet løfte opgaven for alle.
Resultatet var, at vi stod med et træt og apatisk sundhedsvæsen, ledet af bureaukrater, der pressede al saft og kraft ud af de ansatte. Dette har coronavirussen dog for en tid gjort en ende på, fordi der ikke er tid til bureaukratiske sagsgange i den øjeblikkelige situation.
Nu ønsker de borgerlige partier igen at vende tilbage til den situation, hvor det ikke var sundhedsfaglige, men bureaukratiske regimer, der kørte sygehusene, uden at der tages højde for tilførslen af flere ressourcer.

Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

@Steffen_Gliese. Tak for din interesse i mine skriv. Jeg ved ikke hvordan man bedst skærer samfundet til, så man gnidningsløst opnår den rigtige balance mellem skat og velfærd. Det er en lang diskussion som involverer rigtig mange aktører, og problemetikken synes at skride hos mange private som offentlige. Selv socialdemokratiske A4 Morgen skriver i dag, at Corona afslører revner i den danske model. Det er lidt sent med den selverkendelse. Udviklingen viser mig, at heller ikke den socialdemokratiske tankegang kan bruges. Der er bevares ting som er gået godt med trepartsmodellen, men også ting, som er gået skidt. I dag skal den tilpasses. Det at hælde flere ny penge i mere offentlig velfærd er ikke nødvendigvis kun godt, og hvor skal de komme fra? Billigere strøm siger Vismanden! At leve over evne gælder stadig, også for politikere. Desværre er det danske samfund, et samfund som består af for mange fribyttere i både det offentlige og det private. Hvem husker ikke DF som ville have en omfartsvej i Mariager til 377 mio. til 4 lastbiler. S vil sætte sundhedsvæsnet før systemet, sagde de, men hvad sker der, og S vil samarbejde med DF? Desværre vil for mange ikke respekterer samfundskontrakten og det fælles ansvar, meget sejler uden at være underlagt kontrol. Hvis man som minister vil rette det op, så må man engagere sig i tide, for at sikre der sker en retfærdig fordeling af de fælles midler