Nyhed
Læsetid: 7 min.

Nyt studie: Radikaliserede muslimer i Vesten og Mellemøsten er drevet af det samme

Det kan være svært at forstå, hvorfor nogle vestlige muslimer begår terror som reaktion på begivenheder, der finder sted i Mellemøsten, hvor de aldrig har sat deres ben. En ny undersøgelse giver en del af svaret. Som med så meget andet handler det om identitet
»Voldsparate muslimer tænker ikke på, om man er fra Sverige eller Danmark, Pakistan eller Afghanistan. Det er sekundært. De identificerer sig med en global muslimsk identitet, som gør, at nogle er mere villige til at begå vold mod Vesten,« siger den danske radikaliseringsforsker Milan Obaidi.

»Voldsparate muslimer tænker ikke på, om man er fra Sverige eller Danmark, Pakistan eller Afghanistan. Det er sekundært. De identificerer sig med en global muslimsk identitet, som gør, at nogle er mere villige til at begå vold mod Vesten,« siger den danske radikaliseringsforsker Milan Obaidi.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
27. april 2020

Voldsparate muslimer i hele verden er forbundet af en stærk fælles identitet. Det konkluderer en ny forskningsartikel.

Den fælles identitet er med til at forklare, hvorfor nogle radikaliserede muslimer fra vestlige lande er villige til at begå terrorangreb som hævn for vestlige interventioner i lande, de ellers ikke har nogen forbindelse til.

Det forklarer den danske radikaliseringsforsker Milan Obaidi. Han er adjunkt ved Center for Research on Extremism ved Oslo Universitet og en af forskerne bag studiet.

»Muslimerne i vores undersøgelse ser sig selv som én gruppe,« siger han.

»De tænker ikke på, om man er fra Sverige eller Danmark, Pakistan eller Afghanistan. Det er sekundært. De identificerer sig med en global muslimsk identitet, som gør, at nogle er mere villige til at begå vold mod Vesten. Når de ser på andre muslimers lidelse, opfatter de dem som en del af deres egen gruppe.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Aksel Gasbjerg

Den åbenlyse sammenhæng mellem Vestens/USA’s krige i Mellemøsten og terror i de vestlige lande har været fuldstændig fraværende i medierne i de sidste 20 år.
Medierne har bevidst undladt at pege på denne ubekvemme sammenhæng for tænk nu, hvis befolkningen begyndte at indse sammenhængen og dermed krævede stop for de forbryderiske krige.
Så hellere lede befolkningens opmærksomhed over på terrorens virkning end på terrorens årsag. Og det har medierne og politikerne haft held til nu i 20 år.

Per Torbensen, Olaf Tehrani, Torben Arendal, CLAUS HOEG ARAUJO, Karsten Lundsby, Karen Grue, Michael Svennevig, Steffen Gliese, Gert Romme, Søren Bro, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Selmer, Elisabeth From, nils valla, John Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Randi Seeberg Løbger

@Aksel Gasbjerg Kan du forklare mig sammenhængen? Jeg er en af de uoplyste.

Preben Haagensen, Bent Nørgaard og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar

Aksel Gasbjerg....
Det her er IKKE noget der blot kan affejes med USA og alt muligt derom. Historien er jo meget ældre....

Bent Nørgaard, Carsten Hansen, Karsten Lundsby, Jan Kauffmann, Michael Hullevad og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar

Det er et stærkt indlæg med et budskab til eftertanke.
Hvorfor bliver vi som vi er? Er mennesket til en hver tid ansvarlig for det "onde" man gør?
Vil det enkelte menneske som går ind for vold/terror ikke altid være ansvarlig? Kan vi/man henvise til en statslig ordre og hermed lægge ansvaret fra sig og begå en form for ondskab?
Det er virkelig et moralsk og etisk spørgsmål. Det at det første våben blev opfundet så man kunne slå et medmenneske ihjel egentlig ikke en forbrydelse? Eller er vi altid os selv og meningsfæller nærmest og hermed har en legal ret til at hævne en uretfærdighed+
Mange spørgsmål og mange ikke til at svare på, men set i mit menneskesyn så kan terror og vold måske forstås ud fra den natur og egoisme vi er indpodet,men den må eller skal aldrig accepteres.

Carsten Hansen, Christian Mondrup og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar

John Poulsen...
Undskyld, men jeg forstår ikke helt, hvad du mener med "Historien er jo meget ældre..." Da vel ikke ældre end imperialismen?

Per Torbensen, Karen Grue og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Hvis man på grund af identitet.bekæmper de samfund man færdes og lever i må der være tale om en fejl.
Og de beklagelser man måtte have når det gælder accept som medborger eller mangel på samme vil virke hule.

reza alimooti

For at gøre en lang historie kort: Nogen har postet penge i skidtet uden at tænke sig grundigt om. I 70’erne var den venstreorienterede version. Fra 80’erne blev islamiske version sendt på banen.
Har I alle sammen glemt, hvor begejstret for Khomeini Sartre og Foucault var, da vesten bragte ham til magten. Det er fortidens synder, der indhenter os. Der er en persisk metafor, som beskriver situationen med en, der går rundt med en cobra i ærmet.
Det er ikke gratis at fejle og slet ikke være på den slap line efterfølgende.
Undskyld mig, det her er ikke kvantefysik. Man har ikke brug for ekspertudsagn for at kunne se selv i spejlet. Hvis jeg fortsætter sådan, så bliver historien lang alligevel.

Michael Hullevad

Kort og godt! Det er en religions krig mellem Shia og Sunni + afarter af samme der har kæmpet om "profetens skæg" de sidste næsten 1400 år. Vesten er "gledet i olien", man skulle have holdt sig på lang afstand og satset på andre energikilder en det sorte stads. Der bliver ikke ro i MØ før en vinder er fundet. Det har meget lange udsikter. Der går mindst 50 år før olie er udfaset.

Per Torbensen, Preben Haagensen, Claus Nielsen, Bent Nørgaard og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Bid nu lige mærke i at studiet omhandler voldsparate muslimer. Det må vel næsten være dem der har været mest udsagt for Fremskridtspartiets, DFs og Lars Hedegaards evige højre-opkast i deres barndom. Hvis vi dog alle bare kunne leve i fred for dens slags.

Steffen Gliese

Det, der stort set altid er pushfaktoren, er følelsen af ikke at blive påskønnet og sat af, især blandt ambitiøse unge med megen selvfølelse, der ikke kan se nogen udvej.

Muslimerne er med rette vrede over vestens hærgen i Mellemøsten siden 1. verdenskrig, med kolonisering, grænsedragning med lineal, tyveriet af palæstinensernes land, undergravningen af Irans demokrati og indsættelsen af shahen--- osv.
Dertil de nylige ulovlige krige, som har slået tusindvis ihjel, gjort tusinder til flygtninge og har smadret infrastrukturen gudsjammerligt i flere lande. Det er da et under, at der ikke er flere terroraktioner.
Volden mod muslimerne er voldsomt meget større end omvendt ud fra en samlet betragtning.

Kent Nørregaard, Trond Meiring, Olaf Tehrani og Per Selmer anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Tænker radikaliserede mennesker er nogen, som føler sig til overs på den ene eller anden måde og derfor søger en form for hævn. Og så er det vel egentlig ligegyldig om der er tale om muslimer, kristen, jøder, ateister og hvad ved jeg.

Per Torbensen, Mogens Holme, Jens Ole Mortensen, Steffen Gliese og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Andreas Lykke Jensen
Therese Hagen, arne tørsleff og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nu er svaret jo faktisk, Jan Henrik Wegener, at enhver ikke vil anvende våben, men at de reagerer på nogle omstændigheder.
Derfor er det en god idé at ændre omstændighederne, Så holdningerne ikke opstår og får konsekvenser.

jan henrik wegener

Steffen Gliese. Der er da andre der kunne fristes til voldsanvendelse.

Carsten Hansen

Muslimske fraktioner har bekriget hinanden i århundreder og længe før der var noget der hed USA.
At USA + ""Vesten" ikke opfører sig synderligt sympatisk rundt omkring gør ikke at skylden ene og alene kan anbringes der.
Fanatikere kan altid finde en undskyldning for at udøve deres fanatisme. Alle er mulige syndebukke og kan dermed bekæmpes.