Baggrund
Læsetid: 4 min.

Fra onsdag genåbner daginstitutionerne i København – men der er ikke plads til alle børnene

Skal retningslinjerne for plads mellem børnene overholdes, når de københavnske daginstitutioner begynder at åbne igen onsdag, er der ikke plads til alle børnene i deres institutioner. Det sætter forældrene i en problematisk situation, mener Københavns Forældreorganisation
Overborgmester Frank Jensen (S) og børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen orienterede søndag om planerne for en genåbning af dagtilbud og skoler i Københavns Kommune. Men de sagde ikke noget om, at der ikke er plads til alle indskrevne børn i dagtilbuddene.

Overborgmester Frank Jensen (S) og børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen orienterede søndag om planerne for en genåbning af dagtilbud og skoler i Københavns Kommune. Men de sagde ikke noget om, at der ikke er plads til alle indskrevne børn i dagtilbuddene.

Ólafur Steinar Gestsson

Indland
14. april 2020

Der skal være god afstand mellem børnene, når daginstitutionerne i denne uge begynder at åbne igen, og hvis børnene skal sidde ved borde, skal pædagogerne placere dem med mindst to meters afstand.

Sådan står der i Sundhedsstyrelsens anbefaling til dagtilbuddene, der genåbner som en del af regeringens genåbningsplan.

Men de nye krav til kvadratmeter betyder, at der er plads til færre børn i institutionerne, skriver Københavns Kommune i en pressemedelelse. Det indebærer, at nogle af institutionerne i Københavns Kommune ikke har plads til at modtage alle de børn, der er indskrevet.

Derfor har Københavns Kommune bedt forældre om at oplyse deres pasningsbehov senest tirsdag middag. Først derefter finder børnehaverne i Københavns Kommune ud af, om der er plads nok i daginstitutionerne til det antal børn, der er behov for at blive passet. 

Ifølge formanden for Københavns Forældreorganisation, Julie Kyndesgaard, sætter det forældrene i en presset situation, fordi de bliver klemt mellem arbejdsgiveren og daginstitutionerne. 

»Nogle steder har de normalt plads til 45 børn, og der er måske kun plads til 15 lige nu,« siger hun. »Det er en rigtig problematisk situation for forældrene, fordi det er blevet meldt ud, at daginstitutionerne åbner igen. Derfor kommer forældrene til at stå som en lus klemt mellem to negle, da deres arbejdsgiver regner med, at forældrene kommer på arbejde, fordi der er åbnet for børnepasning, og det er jo slet ikke sikkert, at det er virkeligheden.«

Der er i forvejen stor forvirring blandt forældrene om, hvad der foregår lige nu, fortæller Julie Kyndesgaard. Derfor skulle Københavns Kommune ifølge hende have været mere klar i spyttet. 

»Der skulle have været en klar udmelding om, præcis hvad det er, vi kan forvente, og hvor mange der er plads til. Virkeligheden følger simpelthen ikke med retorikken om en åbning i Københavns Kommune, for der er jo tydeligt brug for, at mange forældre vælger at hjemmepasse deres børn længere endnu. Og derfor er der mere reelt tale om en udvidet nødpasning end en genåbning.«

Venter på overblik

I Københavns Kommune tager man ikke sorgerne på forskud og venter i stedet på at se, om der rent faktisk opstår et problem, hvis der er flere forældre, der har brug for pasning, end der er plads til i deres daginstitution.

Det har ikke været muligt at få et interview med børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen, men i en mail skriver han: 

»De sundsfaglige retningslinjer stiller nye krav til organisering og fysik. Krav, som både kræver mere personale og flere kvadratmeter. Vi er i fuld gang med at se på, hvordan vi kan løse det, så vi hele tiden kommer tættere på den fulde kapacitet. Derudover forventer vi fortsat, at mange forældre vil være hjemme, men det er klart, at der kan komme udfordringer nogle steder. Derfor beder vi også forældrene melde ind, hvis de har et pasningsbehov, så vi kan løse det, hvis der skulle være for mange børn i enkelte institutioner.«

Information ville gerne have spurgt, om ikke kommunen burde have meldt mere klart ud til forældrene, at der muligvis ikke er plads til deres barn i barnets daginstituionen. Men det har altså ikke været muligt med et interview.

Jesper Christensen skriver desuden: 

»Nu ser vi først, om det skulle blive et problem. Og skulle der være behov for at passe nogle børn et andet sted, finder vi en løsning sammen med forældrene. Der bliver arbejdet på højtryk alle steder for at lave den gradvise genåbning. Vi gør alt for at informere forældrene så hurtigt, vi kan og håber på forståelse for, at det er en helt særlig situation, hvor vi ikke har alle svar klar.«

En kæmpestor udfordring 

Ifølge formanden for pædagogenes fagforforening BUPL, Elisa Rimpler, er de nye retningslinjer lige nu et kæmpe logistisk arbejde for pædagoger og daginstitutioner, som nogle steder er i gang med at leje telte og låne haller for at løse problemet. Derfor forstår hun godt, at Københavns Kommune har spurgt til forældrenes pasningsbehov.

»I København og også i andre storbyer ser man ofte daginstitutioner i gamle villaer og bygninger med flere etager, og det betyder, at de har svært ved at overholde retningslinjerne med mere afstand. Det er en kæmpestor udfordring at skulle tilpasse sig at arbejde under de her forhold.«

Alligevel håber hun ikke, at det bliver en del af løsningen, at børnene flyttes for meget rundt til andre daginstituioner.

»Jeg håber ikke, der er rigtig mange børn, der skal flyttes rundt, for små børn har svært ved forandringer. Det er et kæmpestort skridt især i denne tid, hvor det for nogle børn er som at starte forfra. Hvis kommunen vælger at flytte børn til en anden institution, bør der selvfølgelig også følge kendte pædagoger med, fordi det er overvældende og utrygt for et barn at blive flyttet. Et lille barn har brug for at have tryghed og sikre ståsteder, når det skal være væk fra sine forældre.« 

Onsdag forventer Københavns Kommune at åbne 28 skoler og 124, svarende til 35 procent, af dagtilbuddene. Derefter vil der løbende blive åbnet flere skoler og dagtilbud torsdag og fredag.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brug nogle af de mange passagerfly, der står uvirksomt i lufthavnene.

Hvis børnene skal sidde med to meters mellemrum, kan der være op til 28 i et fly med
ca. 120 sæder og tre klasser i SAS's største fly, der er TV skærm i alle stolerygge og
masser af toiletter og håndvaske.

Og flyene kan forsynes med grøn strøm til lys og air-conditioning.

Kim Houmøller

@Oluf Husted - Og det mener du seriøst? Situationen er alt for alvorlig til pjat!

Snak nu med svenskerne - de har jo haft åbent, så de ved hvordan den skal skæres.

Ib Christensen

Andre der tænkere på hvor godt det er, vi blev påduttet skatte betaling af virksomheders sundheds forsikringer, når vi får sådan nogle sundheds problemer som vi står med nu?
Dejligt den store nytteværdi vi har af det.

(sarkasme forekommer)

Claus Gårde Henriksen

Sorger på forskud? Nej vi kan stille uret efter det. Børn smitter. Måske ikke så meget men helt sikkert nede i petriskålen. Så er det ude igen om 4 uger og 'vi kommer til at begå fejl' bliver repeteret. Denne gang en fejl som ikke kan vaskes væk ved håndvasken, for der er enighed om hvad der vil ske allerede nu: En del flere døde. Denne gang med vilje.