Pensionsselskaber på stribe dropper investeringer i kontroversiel oliegigant

Flere pensionsselskaber har opgivet at presse oliegiganten ExxonMobil i en klimavenlig retning og har solgt aktierne fra. Heldigvis for de danske pensionskunder er salget mestendels sket før, at ExxonMobils aktiekurs er styrtdykket de seneste tre måneder
Otte ud af 14 danske pensionsselskaber har solgt deres ejendele i ExxonMobil. Her ses oliegigantens kraftværk i Cowdenbeath, Skotland. 

Otte ud af 14 danske pensionsselskaber har solgt deres ejendele i ExxonMobil. Her ses oliegigantens kraftværk i Cowdenbeath, Skotland. 

Ken Jack

Indland
30. april 2020

Inden for godt et år har otte ud af 14 danske pensionsselskaber med aktier i ExxonMobil afhændet deres ejerandel af det kontroversielle olieselskab. Det viser en optælling, som Information har foretaget.

Størstedelen af frasalgene er sket, inden ExxonMobils aktiekurs begyndte at dykke kraftigt i slutningen af januar i år.

Flere af pensionsselskabernes salg af ExxonMobil-aktier fremgår af de aktielister, som selskaberne løbende offentliggør. Det drejer sig om TopDanmark, PKA, Industriens Pension, MP Pension og Sampension.

TopDanmark uddyber i en mail til Information, at »salget er sket som led i almindelige porteføljeovervejelser, hvor vi har nedbragt vores positioner blandt selskaber, der producerer fossile brændsler«.

I april sidste år offentliggjorde DIP og JØP, at de havde besluttet at opgive at medvirke til at bevæge ExxonMobil i en klimavenlig retning og derfor ville sælge alle aktier og sortliste olieselskabet. Siden er de to pensionsselskaber i november 2019 fusioneret til selskabet P Plus, men da de solgte aktierne inden fusionen, tæller de med som to selskaber i Informations optælling.

Desuden oplyser PensionDanmark i en mail til Information, at de også har solgt alle aktier i det kontroversielle olieselskab, men dog ikke har sortlistet det og dermed vil kunne investere i det i fremtiden.

Fra januar frem til slutningen af marts dykkede ExxonMobils aktiekurs fra lidt over 70 dollar til 31,45 dollar pr. aktie. Siden har kursen rettet sig lidt til cirka 40 dollar aktien.

Men mestendels var det allerede inden dette kursfald, at de danske pensionsselskaber havde forladt ExxonMobil. De seneste offentliggjorte aktielister fra december 2019 viste således, at deres pensionsinvesteringer var nede på 1,2 milliarder kroner i alt, efter at en kortlægning foretaget af Information i marts sidste år viste, at i alt 14 af de 17 største danske pensionsselskaber dengang havde aktier for i alt 2,4 milliarder kroner i ExxonMobil.

Siden er der sket yderligere frasalg, men det er uklart, hvor meget. 

Flere af de selskaber, der siden 2019 har solgt deres aktier i ExxonMobil har sortlistet oliefirmaet, fordi det ikke vil leve op til Parisaftalen og ikke vil indgå i dialog om grøn energi.

Det drejer sig blandt andet om MP Pension. Her forklarer investeringschef Anders Schelde, at sortlistningen skyldes ExxonMobils uvilje til at forsøge at leve op til Parisaftalen, og at selskabet tillige aktivt har udført lobbyarbejde for at modarbejde udbredelsen af grøn energi.

»Det sidste søm i olietønden var, at vi prøvede at være aktive ejere, men de modarbejdede vores forslag, så vi ikke engang fik lov til at fremsætte det ved generalforsamlingen. Man kan ikke forlange, at et selskab skal lukke sig selv ned, men vi kan forlange, at de ikke modarbejder den grønne dagsorden,« siger Anders Schelde.

MP Pension solgte aktier for 266 millioner kroner.

»Det var selvfølgelig ikke til at forudsige, men det har faktisk vist sig at være en god forretning at ekskludere ExxonMobil. Vi har flyttet pengene over i andre aktier, der stadig er i plus,« siger Anders Schelde.

Sampension har solgt aktier for 300 millioner kroner, men har som et af få ikke sortlistet oliefirmaet. Det fortæller kommunikationsdirektør Søren Espersen.

»Vi har haft dem under observation for at se, om de skulle ekskluderes. Men de er solgt, de er ude, og det er vi glade for. Vi bruger ikke mere krudt på at gøre den analyse færdig,« siger Søren Espersen.

Salget skete i forbindelse med, at Sampension har klimaoptimeret hele sin portefølje og på den måde reduceret den samlede CO2-udledning med 21 procent.

Blandt de danske pensionsselskaber, der stadig har aktier i ExxonMobil, overvejer flere deres position. Det drejer sig blandt andet om PFA, der i 2020 har reduceret sin beholdning af ExxonMobil-aktier ganske betydeligt, hvilket selskabet oplyser vil fremgå af næste aktieliste.

»De sidste par år har vi stemt for klimarelaterede forslag på Exxons generalforsamling, men det har ikke haft den ønskede effekt. Vi har set, at andre olie- og gasselskaber flytter sig markant hurtigere på dette område end Exxon, og det har vi i PFA taget konsekvensen af nu,« siger Andreas Stang, der er chef for ansvarlige investeringer i PFA.

For blot et år siden oplyste PFA til Information, at pensionsselskabet mente, det var muligt at bevæge ExxonMobil i en mere klimavenlig retning.

ExxonMobil er fra flere sider løbende blevet kritiseret for at ignorere klimakrisen.

Organisationen Union of Concerned Scientists har konkluderet, at ExxonMobil »fortsætter med at satse på, at verden vil mislykkes med at opnå Parisaftalens mål for den globale temperatur«. Og i marts afviste ExxonMobils direktør Darren Woods ifølge Financial Times klimamålene som »en skønhedskonkurrence«.

Ramt af priskrig og corona

I år er ExxonMobils forretningsmodel sat under massivt pres fra en oliepriskrig, der blev udløst af Rusland og Saudi-Arabien – og som ramte samtidig med, at efterspørgslen på olie sank betragteligt på grund af coronakrisen.

På grund af massiv overmætning på oliemarkedet faldt prisen på råolie i april kortvarigt til under nul. Finanshuset Redburn vurderer ifølge den engelske avis The Guardian, at ExxonMobil er afhængig af en oliepris på 74 dollar tønden for at dække sine omkostninger.

Lærernes Pension er et af de pensionsselskaber, der fortsat har aktier i ExxonMobil. Administrerende direktør Karsten Kjeldsen oplyser, at der er tale om en investering på 42 mio. kr.

»Som et led i vores klimastrategi er vi i fuld gang med at se nærmere på, hvordan vi skal forholde os til investeringer i for eksempel olieselskaber,« siger han og fortæller, at Lærernes Pension er ved at flytte en del investeringer til grønne obligationsfonde.

Vil fravælge de værste olieselskaber

AP Pension havde ved årsskiftet en mindre investering på 4,8 millioner kroner i ExxonMobil. Den investering er formentlig nogenlunde halveret på grund af ExxonMobil-aktiens kursfald.

»Selskabet indgår ikke i nogle af AP Pensions aktivt forvaltede produkter eller porteføljer. Vi har dog en mindre beholdning i selskabet via nogle få indeksfonde, hvor vi køber alle aktier i et benchmark, hvor ExxonMobil indgår,« siger pressechef Nicolai Nielsen.

Pensionsselskabet Velliv havde ved årsskiftet aktier for 281 millioner kroner i ExxonMobil. Mikkel Bro Petersen fra Velliv fortæller, at selskabet i december 2019 besluttede at skærpe sin klimaposition.

»Vi ønsker at fravælge ’worst in class’-selskaber i forhold til Parisaftalens målsætninger. Vi følger derfor også fortsat udviklingen i ExxonMobil og reagerer derefter, hvis vi finder anledning til det, når vi har et samlet overblik over området,« siger Mikkel Bro Petersen.

Pædagogernes Pension har netop nu aktier for 59 millioner kroner i ExxonMobil via en ekstern forvalter. Pensionsselskabet vil over sommeren vurdere, om aktien skal fastholdes. Det vil i givet fald kun være for at kunne blive ved med at forsøge at skubbe ExxonMobil i en grøn retning, forklarer administrerende direktør Sune Schackenfeldt.

Tror ikke ExxonMobil vil ændre sig

Sune Schackenfeldt kritiserer ExxonMobil for ikke at vise »tydelig vilje til at ændre sig på kort og mellemlangt sigt«.

»Selv om vi i det seneste år er blevet mere negative på ExxonMobil i forhold til deres rolle mod den grønne omstilling, er vi fortsat der, hvor vi forsøger at påvirke dem i en mere grøn retning. Det er godt for den grønne omstilling, at der er ansvarlige danske pensionskasser i ejerkredsen, der forsøger at gøre noget i de CO2-udledende problemselskaber, hvor det er muligt at påvirke,« siger Sune Schackenfeldt.

Pensionsselskaberne vil generelt ikke sætte tal på deres eventuelle tab på ExxonMobil-aktien med Pædagogernes Pension som den eneste undtagelse:

»År til dato har vi tabt 3,8 millioner kroner på positionen,« siger Sune Schackenfeldt til Information.

Et af de selskaber, der har solgt sig helt ud af ExxonMobil er PensionDanmark, der sidste år holdt fast i aktien med den begrundelse, at man ønskede at kunne stemme klimavenligt ved ExxonMobils generalforsamling. Den mulighed har PensionDanmark ikke i år, fortæller kommunikationschef Ulrikke Ekelund:

»PensionDanmark har ikke aktier i Exxon for tiden. Selskabet er ikke udelukket, og derfor kan vi investere i selskabet fremover, hvis det vurderes at være fornuftigt. Skulle det blive aktuelt, vil PensionDanmark fortsat agere som en aktiv ejer og søge at påvirke selskabet til en forretningsførelse, der tager bedre klimahensyn og på sigt lever op til Parisaftalen.«

Pensionsselskabet Danica holder fast i sin investering i ExxonMobil og mener stadig, at det er muligt at bevæge oliefirmaet i en klimavenlig retning, oplyser selskabet i en mail:

»Vi tror på, at grøn omstilling er både muligt og nødvendigt, og her er de store energiselskaber afgørende. Det er dem, der har de store investeringsbudgetter, som for alvor kan sætte turbo på den grønne omstilling. Derfor mener vi, at aktivt ejerskab er det mest ansvarlige – også selvom det måske ikke altid går lige så hurtigt, som vi ønsker os.«

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Informations har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Øv for Danica... det skulle jeg ha' vidst for 1/2 hundred år siden da jeg tegnede pension i Kgl. Brand (siden opslugt af Danica... Danske Bank?) fordi min arbejdsplads ingen pensionsordning havde... Danica tror(?) de kan påvirke den modvillige oliegigant. Bør jeg tro at jeg kan påvirke Danica?