Nyhed
Læsetid: 5 min.

Psykiatrien oplever »voldsomt« fald i indlæggelser under coronakrisen

Antallet af indlagte på landets psykiatriske afdelinger er faldet markant i marts. Det kan betyde, at nogle patienter ikke får den rette hjælp og i værste fald resultere i »en epidemi af psykisk syge« på den anden side af coronakrisen, advarer organisationer. Regionerne opfordrer til at henvende sig, hvis man har brug for hjælp
Psykiatrisk sygehus i Slagelse som ligger i Region Sjælland, der er en af de fem regioner, der har oplevet det største fald i belægningsprocenten sammenlignet med en normal måned i psykiatrien.

Psykiatrisk sygehus i Slagelse som ligger i Region Sjælland, der er en af de fem regioner, der har oplevet det største fald i belægningsprocenten sammenlignet med en normal måned i psykiatrien.

Claus Bech

Indland
4. april 2020

Der er langt mere tomt, end der plejer at være på de psykiatriske afdelinger i Danmark i øjeblikket. I løbet af marts måned er antallet af indlagte psykiatriske patienter faldet drastisk.

I alle landets fem regioner er den såkaldte belægningsgrad, altså den udnyttede sengekapacitet, markant lavere, end den plejer at være. I Region Nord og Region Sjælland, som har oplevet de største fald, er belægningsgraden i øjeblikket 33 procent lavere end det årlige gennemsnit.

Det viser en rundspørge, Information har lavet blandt landets fem regioner.

Regionerne peger på, at de mange tomme senge i psykiatrien kan skyldes, at psykisk syge borgere holder sig væk på grund af frygt for at blive smittet med coronavirus. Andre bliver udskrevet tidligere, mens nogle af psykiatriens kendte patienter bliver behandlet ambulant.

Landsformand i SIND, Knud Kristensen, kalder faldet »voldsomt« og vurderer, at det kan betyde, at nogle psykisk syge patienter ikke får den hjælp, de har brug for.

»Virussen kurerer jo ikke folk for psykiske lidelser, og der er mindst lige så mange derude, der har brug for hjælp, som normalt. Fortsætter det her i lang tid, kan problemet blive uoverstigeligt,« siger han.

Formand for Psykiatrifonden og psykiater i Region Hovedstaden Torsten Bjørn Jacobsen konstaterer, at henvendelserne til psykiatrien er »faldet markant«. Han forklarer, at omkring 95 procent af alle indlæggelser i psykiatrien er akutte henvendelser. Og når de falder, så falder belægningen også lige så stille.

»Man kan være bekymret for, om der på længere sigt kommer et efterslæb, som skal indhentes. Vi håber, at folk får den nødvendige behandling, og at der er bevågenhed, samtidig med at restriktioner på grund af corona overholdes,« siger han.

Alle regioner oplever fald

I Region Nordjylland var belægningsgraden den 31. marts på 57 procent, fortæller lægefaglig direktør i regionen, Tina Gram Larsen. Ifølge hende er det »usædvanligt lavt«. Tallet var 85 procent på samme tid sidste år, og det årlige gennemsnit er 86 procent.

Tina Gram Larsen forklarer, at en del af faldet kan forklares med, at der er færre henvendelser i skadestuen, hvor de psykiatriske akutpatienter henvender sig.

»Det negative er, at vi ikke kan vide, om nogle, som burde have henvendt sig, i stedet bliver derhjemme. Vi ved endnu ikke, om vi skubber en pukkel foran os,« siger hun.

Samme bekymring har Søren Rask Bredkjær, som er vicedirektør i Psykiatrien Region Sjælland. Der er en risiko for, at der på den anden side af coronakrisen kan komme ekstra pres på afdelingerne, mener han.

»Både fordi der er nogen, der ikke henvender sig i øjeblikket, som har brug for hjælp, men også fordi der kan komme et stigende antal henvendelser oven på en krise som denne, ligesom vi så efter den 11. september 2001 – fordi folk er blevet mere bekymret, angst og får udtalte symptomer,« siger Søren Rask Bredkjær.

I Region Sjælland er belægningsgraden i voksenpsykiatrien (fraregnet retspsykiatrien) faldet fra et gennemsnitligt niveau på 85-90 procent til 56 procent i marts.

Der er fortsat åbent 

Alle fem regioner peger på, at coronakrisen kan være en del af årsagen til det markante fald i antallet af indlæggelser. Men de understreger samtidig, at deres akutmodtagelser og psykiatriske afdelinger er åbne.

Lægelig vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, Ida Hageman, fortæller, at de ambulante patienter, der ikke møder op, i stedet har intensiveret video- og telefonkontakt med psykiaterne.

»Generelt har vi forsøgt at opretholde så mange aftaler som muligt, og det er vigtigt at slå fast, at alle, der i denne coronatid har behov for indlæggelse i psykiatrien, stadig bliver indlagt. Og dem, der kommer i vores akutmodtagelser, bliver også vurderet som vanligt og indlagt, hvis der er behov for dette,« fortæller Ida Hageman.

Alligevel er belægningsgraden i Region Hovedstaden i øjeblikket på 73 procent i børne- og ungdomspsykiatrien og 75 procent i voksenpsykiatrien. Den årlige gennemsnitlige belægningsgrad i regionen er omkring 90 procent.

»En del af forklaringen hænger naturligvis sammen med den nuværende coronasituation. Der er en generel bekymring for smitte i samfundet – særligt i forbindelse med at opholde sig på hospitalerne – så det er svært at forestille sig andet, end at vores patienter også har den bekymring.«

I Region Syddanmark er man specielt optaget af, at der ikke er nogle borgere med behov for indlæggelse, som ikke bliver indlagt. Her tager medarbejderne i psykiatrien derfor kontakt til de patienter, som har meldt afbud eller er udeblevet fra en aftale. Men dem, der henvender sig for første gang, kan regionen af gode grunde ikke vide noget om. Det fortæller lægefaglig direktør Anders Meinert Pedersen.

»Vi kan kun gøre opmærksom på, at vi holder åbent både for vores kendte patienter og dem, hvor behovet måtte opstå,« siger han.

Den 3. marts var belægningsgraden i Region Syddanmark 83 procent, og den 30. marts var det tal faldet til 71 procent. Den gennemsnitlige belægningsprocent set hen over et år er ifølge Anders Meinert Pedersen omkring 90 procent.

Epidemi af psykisk syge

Man kan ifølge landsformand i SIND, Knud Kristensen, dele de drastiske fald i antallet af indlagte på landets psykiatriske afdelinger op i forskellige patientgrupper. Han mener, at nogle patienter sagtens kan klare korte perioder uden at være indlagt. Nogle har måske selv valgt at tage hjem, fordi de ikke kan få besøg, mens andre får intensiv hjemmebehandling for at undgå smitte.

»Hvis den behandling er tilstrækkelig, klarer de sig formentlig også uden problemer,« siger han.

Det mest bekymrende er derfor dem, der bliver ramt af en akut psykisk lidelse nu og ikke henvender sig i psykiatrien, mener han.

»De får slet ikke nogen hjælp. Nogle kommer ikke ind, fordi de ikke engang tør opsøge egen læge – de er måske bange for at blive smittet i venteværelset. Andre ville normalt være blevet opdaget af naboer eller familie, men bliver ikke fundet, fordi vi ikke besøger hinanden i øjeblikket,« siger han.

Torsten Bjørn Jacobsen fra Psykiatrifonden mener, det er fint, at psykiaterne via elektroniske medier kan bevare kontakten med nogle af dem, som ellers skulle være mødt op på hospitalet.

»Men nogle patienter har ikke de muligheder, det er ikke del af deres repertoire, og de har brug for mere opsøgende hjælp. Man kan godt være bekymret for dem med mere alvorlige psykiatriske problemstillinger. Måske ser vi et tilbagefald hos dem på et tidspunkt,« siger han.

Han opfordrer kommuner og regioner til at være opmærksomme på udviklingen og tænke kreativt i forhold til, hvordan den isolation, der truer mennesker med psykiatriske lidelser, kan brydes.

»Ellers kan vi tabe nogle mennesker på gulvet – hvor det kan være svært at føre dem tilbage til den tilstand, de var i før. Det er vigtigt, vi har det for øje, specielt i forhold til dem med de mest alvorlige psykiske lidelser‚« siger han.

Knud Kristensen håber og forventer, at regionerne tager særligt hensyn til de mest udsatte psykiske syge, når samfundet gradvist åbner igen.

»Men hvis indsatsen mod forventning tager lang tid, er jeg bange for, at der på den anden side af det her nærmest kan komme en epidemi af psykiske lidelser, som det kan være svært at håndtere i sundhedsvæsenet. Vi vil helt sikkert se, at belægningsgraden ryger helt op, formentlig over hvad der er kapacitet til mange steder – måske flere selvmordsforsøg og måske også tilfælde, hvor det lykkes,« siger han.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Nielsen

tsk

Terkel Brenøe

For rigtig mange sindslidende, som ikke er voldsomt bekymret for egen økonomi og helbred på grund af coronaen, er samfundets reaktion på epidemien det bedste der nogensinde er sket i deres behandling.

Den fanger behandlersamfundet selvfølgelig ikke. Det ville jo også være svært overraskende hvis man her forstod de problemer sindslidende bakser med til hverdag.

Eva Schwanenflügel, Per Lissau og Asger Törnquist anbefalede denne kommentar
Mikael Nielsen

Psykiatrien er slet ikke klædt på til behandling.. Trust ne. Desuden er nedlukningen rent miljømæssigt det bedste der er sket, risikoen for at blive røget i hovedet kraftigt mindsket mens man er ude og løbe . Boomer removeren virker.

-En hypotese kunne også være, at meget af dét, der trigger og presser psykisk sårbare og psykisk syge ud over kanten pt er sat på standby... Samfundets tempo, krav, kontrol og uoverkommelige forventninger.
Jeg er enig med Terkel Brenøe.

Inge Henmar Christensen, Eva Schwanenflügel, Per Lissau og Asger Törnquist anbefalede denne kommentar
slettet profil

Det kunne også hænge sammen med, at mange sindslidendes eneste reelle sociale kontakt er offentligt ansatte som ikke kommer mere pga. nedlukningen. En psykisk syg er måske ikke den mest velegnede til at vurdere om han/hun har brug for blive indlagt.

Det samme skete under krigen.
Måske en faelles fjende eller et faelles problem er godt for nationens psykiske helbred?

Mads Kjærgård

Alt andet end Corona behandles da, som 2. klasses sygdom. Ingen grund til at henvende sig.

Mads Kjærgård

Og så "smitterisiko?" Chancen er større for at blive forkølet! Folk er squ hysteriske!

Inge Henmar Christensen

Jeg er sygeplejerske i et psykiatrisk ambulatorium og det ligger mig meget på sinde at gøre opmærksom på, at mennesker med psykisk sygdom er lige så forskellige som alle os andre og der er ikke en særlig måde at reagere på fordi man har en psykisk sygdom. Hverdagen er totalt forandret for os alle, og vi bliver påvirket på hver vores måde. For en del år siden havde jeg kontakt en patient, som jeg havde kendt i mange år, og han sage, at han var meget vred over, at man var begyndt at bruge begrebet psykisk sårbar, for han mente, at det udvandede det at have en psykisk sygdom. Han sagde “psykisk sygdom er en meget alvorlig ting, og jeg er alvorligt psykisk syg, men jeg er ikke mere sårbar end så mange andre”. Han var syg af cancer og håndterede den situation mindst lige så godt som vi andre ville have kunnet.
Jeg har også lige brug for at kommentere, at det i artiklen bliver fremlagt som om, at det kun er psykiaterne, patienterne i ambulatorierne taler med. Det er i virkeligheden primært patienternes kontaktpersonerne(sygeplejersker, ergoterapeuter m.fl.) patienterne taler med og vi har meget tættere kontakt med mange af “vores” patienter i denne tid, da alt andet er lukket ned ( væresteder, støttekontaktpersonordning, praktikforløb, studier m.m.) og mange også er afskåret fra at se deres venner og pårørende....og igen, så er andre også har kommenteret, mange der giver udtryk for, at det kan være en lettelse at presset fra bl.a. jobcenter ikke er der lige nu, og at det ikke forventes at man skal være social.

Mikael Nielsen

Allan Petersen som ene anelse skarpt skåret over en kam. den generalisering kan man ikke inddrage da man som psykisk udfordret helt klart eller i nogen grad kan vurdere ens egen situation.