Nyhed
Læsetid: 2 min.

Regeringens nye indsats over for COVID-19-smittede migranter møder hård kritik

Udlændinge- og Integrationsministeriet vil give COVID-19-smittede migranter uden lovligt ophold i Danmark mulighed for at komme i karantæne. Men når ministeriet understreger, at migranterne efterfølgende bliver udvist, vil indsatsen kun bekræfte dem i, at de ikke skal opsøge myndighederne, mener fagfolk
COVID-19-smittede udlændinge uden lovligt ophold vil nu blive »tilbudt indkvartering i karantæne på Center Brovst i Nordjylland eller Center Gribskov i Nordsjælland«, men de må tilsyneladende efterfølgende forvente at blive udvist. Det møder kritik fra flere.

COVID-19-smittede udlændinge uden lovligt ophold vil nu blive »tilbudt indkvartering i karantæne på Center Brovst i Nordjylland eller Center Gribskov i Nordsjælland«, men de må tilsyneladende efterfølgende forvente at blive udvist. Det møder kritik fra flere.

Linda Kastrup

Indland
7. april 2020

I en pressemeddelelse har Udlændinge- og Integrationsministeriet nu annonceret »en indsats« for »hjemløse udlændinge uden lovligt ophold«. Det sker, efter at Information mandag beskrev den manglende mulighed for at sende migranter uden opholdstilladelse i Danmark i karantæne, hvis de får konstateret COVID-19 eller har symptomer på sygdommen.

Men indsatsen løser ingenting, vurderer fagfolk.

»Tværtimod,« siger advokatfuldmægtig og ekstern lektor i socialret på Københavns Universitet Emil Kiørboe, der har beskæftiget sig indgående med migranter uden lovligt ophold. »Indsatsen kan snarere bekræfte den her gruppe i, at man netop risikerer noget ved at henvende sig om hjælp. Og måske endda også ved at blive testet. Det virker umiddelbart helt modsat.«

Emil Kiørboe henviser til, at COVID-19-smittede udlændinge uden lovligt ophold vil blive »tilbudt indkvartering i karantæne på Center Brovst i Nordjylland eller Center Gribskov i Nordsjælland«, men at de tilsyneladende efterfølgende må forvente at blive udvist.

I pressemeddelelsen udtaler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye således: »Efter håndteringen af corona skal udlændinge, der opholder sig illegalt, selvfølgelig sendes hjem. Det ændrer vi ikke på.«

Har regeringen forstået alvoren?

I mandagens Information pegede fagfolk på, at illegale migranter som udgangspunkt er tilbageholdende med at opsøge myndighederne, fordi de risikerer strafforfølgelse og udvisning. Men fordi de udgør en smittefare, hvis de ikke kommer i karantæne, efterlyste fagfolkene sammen med Københavns Kommune og flere partier at etablere en slags frit lejde-ordning.

Men det er altså ikke en del af den indsats, som regeringen nu vil iværksætte, og ligesom Emil Kiørboe finder Maja Løvbjerg Hansen fra Gadejuristen det dybt kritisabelt.

»Det eneste rigtige er at give den her gruppe frit lejde for en periode. Ellers henvender de sig ikke,« siger hun.

»Vi kan være i tvivl om, hvorvidt regeringen har forstået alvoren af situationen. Der er op til 25.000 uregistrerede migranter i Danmark. Hvis de bliver truet med risiko for udvisning, hvis de bliver testet for COVID-19, så søger de ikke hjælp, og så får vi ikke stoppet smittespredningen.«

Samme kritik kommer fra Kira West, forstander for Reden i København.

»Dem, der er her uden lovligt ophold, vil stadigvæk ikke henvende sig,« siger hun. »Vi vil også blive nødt til at rådgive om, at deres opholdsgrundlag vil blive udredt, hvis de bliver testet positive, og at de bliver sendt hjem. Det kan vi ikke holde tilbage. Og det vil klart afholde folk fra at opsøge det tilbud«.

Uklogt og ubehageligt

Socialordfører fra De Radikale, Rasmus Helveg Petersen, er en af de politikere, der i mandagens Information efterlyste en frit lejde-ordning. Han mener, at den løsning, som Mattias Tesfaye nu præsenterer, »er en egenrådig beslutning fra regeringens side, som er uklog og ubehagelig«.

»Der er næsten dobbeltgaranti for, at man skræmmer smittede væk i stedet for at få dem under ordnede vilkår,« siger Rasmus Helveg Petersen.

»Her har vi en situation, hvor folk har et meget stærkt incitament til ikke at søge behandling og hjælp, og det ønsker man åbenbart ikke at gøre noget ved. Jeg tror ikke et øjeblik på, at det her beror på en sundhedsfaglig vurdering. Det her handler om udlændingepolitik.«

Det har igennem flere dage ikke været muligt for Information at få et interview med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye om sagen, og det lykkedes heller ikke mandag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gitte Loeyche

Et fuldstændigt nytteløst (og i værste fald skadevoldende) tiltag. Forventer herr Tesfaye i ramme alvor, at nogle uregistrerede migranter tør melde sig? - Om igen!

erik pedersen, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Tatiana Nielsen, Birte Pedersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Mathias Kvolsgaard

"Vi vil også blive nødt til at rådgive om, at deres opholdsgrundlag vil blive udredt, hvis de bliver testet positive, og at de bliver sendt hjem. Det kan vi ikke holde tilbage. Og det vil klart afholde folk fra at opsøge det tilbud«."

Jo, den oplysning kunne man godt holde tilbage. Så kunne man få stoppet smittespredningen og samtidig få fjernet en hel del uregistrerede migranter.

Birte Pedersen

Så er der også alle de mørklødede personer som færdes på Christianshavns Vold tæt på Christiania, de holder overhoved ikke afstand når de i samlet flok aftaler hvem der skal sælge deres fjolletobak og hvor der skal sælges, og de krammer i stor stil hinanden. De er da en smittespreder der vil noget.

Christian Mondrup

Da jeg i går aftes hørte statsministeren forklare, hvordan regeringen vil forsøge an gradvis genoplukning af samfundet, havde jeg oplevelsen af en indflydelsesrig borgers tale til andre borgere om fælles ansvar og medmenneskelighed. Mine forventninger til socialdemokratiske landspolitikeres i dybeste forstand ansvarlighed har længe kunnet være på et meget lille sted. Men nu var der indtrådt en forandring. Troede jeg - indtil jeg så indeværende artikel om regeringens Corona-tiltag overfor mennesker uden lovligt ophold i landet. For mig afslører det gårsdagens statsministerielle fremtræden som iscenesættelse. Den socialdemokratiske regering er stadig i første række en aktør for den stærke stat, Leviathan.

Altså - når man læser disse indlæg, føler man sig hensat til Ungarn eller til den misinformation, som Putins Rusland forsøger at udbrede.

Nemlig - at det er de fremmede, der har smittet det europæiske samfund. Og når man er på udbredelsen af corona i Danmark, kan det næppe være nogle ret få udlændinge, der alene står for dette.