Interview
Læsetid: 3 min.

I sidste øjeblik får flere københavnske forældre nu besked om, at de alligevel ikke kan få passet deres børn

Onsdag åbner mange af landets institutioner, men i København modtager flere forældre nu brev om, at de alligevel må holde deres børn hjemme. Der er nemlig ikke plads til alle. Kommunen har været alt for langsom, mener forældreorganisation
Når skolerne åbner, må mange Københavnske forældre alligevel holde deres børn hjemme, fordi der ikke er plads til alle børn på skolerne, hvis de skal efterleve de nye retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

Når skolerne åbner, må mange Københavnske forældre alligevel holde deres børn hjemme, fordi der ikke er plads til alle børn på skolerne, hvis de skal efterleve de nye retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
15. april 2020

Onsdag genåbner mange af landets daginstitutioner, men i København kan flere forældre alligevel ikke sende deres børn afsted. I stedet har de tirsdag aften modtaget et brev om, at de forsat må holde deres børn hjemme, da de nye retningslinjer fra sundhedsmyndighederne betyder, at der ikke er plads til alle børn i institutionerne.

I en pressemeddelelse konstaterer børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen, at der »flere steder skal findes ekstra plads og alternative løsninger«, og han udtaler, at det vil  »være en stor hjælp, hvis flere af dem, der kan, holder deres børn hjemme lidt endnu«.

Desuden oplyser kommunen, at forældre, der holder deres børn hjemme, vil få refunderet dagtilbudsbetalingen.

Som beskrevet i tirsdagens Information havde Københavns Kommune givet københavnske forældre frem til tirsdag middag til at oplyse om deres pasningsbehov, og i første omgang var børne- og ungdomsborgmesteren fortrøstningsfuld. 

»Nu ser vi først, om det skulle blive et problem. Og skulle der være behov for at passe nogle børn et andet sted, finder vi en løsning sammen med forældrene«, udtalte han.

Men nu er problemet så opstået, og det betyder altså, at flere forældre først tirsdag aften har fået besked om, at de ikke kan få deres barn passet alligevel.

Formand for Københavns Forældreorganisation Julie Kyndesgaard finder det fornuftigt, at forældre til børn, der ikke bliver plads til, kan få pengene tilbage. Men hun ærgrer sig over kommunens kommunikation og undrer sig over, hvorfor man ikke langt tidligere fik undersøgt forældrenes pasningsbehov.

»Alle kunne se problemet komme, og forældrene har råbt op om det. Alligevel virker det som om, Københavns Kommune har skubbet en planlægningsopgave, som de burde havde taget sig af før påske,« siger hun.

Time for time findes der pladser

Også Signe Nielsen, som er formand for Forældrenes Landsorganisation FOLA, er utilfreds med Københavns Kommunes håndtering af genåbningen.

»Langt de fleste kommuner har løst den her svære opgave rigtigt godt og undersøgte allerede i sidste uge pasningsbehovet blandt forældrene. Men Københavns Kommune gjorde det modsatte og lod fejlagtigt forældre tro, at de nu trygt ville kunne sende deres børn i institution og gå på arbejde,« siger hun.

Ifølge Københavns Kommune viser foreløbige tal, at det samlede behov »kun er en smule større end kapaciteten«. Men da tallene ikke er ligeligt fordelt, er der i flere daginstitutioner problemer med manglende pladser til de børn, hvis forældre har et pasningsbehov.

Hvor store problemer, der er tale om, er imidlertid uvist. Københavns Kommune oplyser således, at man ikke har noget endeligt overblik over tallene. 

»Mange steder er der heldigvis plads til de børn, der kommer, og så er der andre steder, hvor vi skal være mere kreative og inddrage nye lokaler og udearealer – det arbejder vi benhårdt på. Der bliver time for time fundet pladser,« udtaler Jesper Christensen i pressemeddelelsen.

Julie Kyndesgaard oplever, at forældrene har stor forståelse for den ekstraordinære situation, og at de er villige til at strække sig langt. Men hun mener også, at der må være en grænse for, hvad man kan byde børn og forældre:

»Det er grundlæggende problematisk at udsætte børn helt ned i vuggestuealderen for nye rammer, nye voksne og nye rutiner fra den ene dag til den anden, og jeg kan godt forstå, at der er mange forældre, som er utrygge ved udsigten til, at deres børn måske skal passes et helt andet sted.«

Udsatte børn prioriteres

Forældre til institutionsbørn i Københavns Kommune vil få besked fra deres institution om, hvad de kan forvente. I de institutioner, hvor der ikke er plads til alle, vil man prioritere forældre med samfundskritiske jobs, børn i udsatte positioner og forældre, der fysisk skal møde på arbejde.

Det har ikke været muligt at få et interview med børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Endnu et gode ved coronakrisen, at den viser med alt ønskeligt tydelighed hvordan det ikke duer at stuve flere og flere børn sammen på færre og færre kvadratmeter rundt om i institutionerne, samt hvor nyderligt der ser ud når der bliver rydtet op og man igen kan få øje på inventaret. Måske der oven i købet kan blive til et par containere med brugt legetøj til udviklinglande i bekneb for materielle goder.