Nyhed
Læsetid: 4 min.

Støttepartier er trætte af at vente på regeringen: Sæt gang i klimaforhandlingerne

Coronakrisen er ikke længere en undskyldning for ikke at sætte gang i forhandlingerne om klimahandlingsplanerne. Sådan lyder kritikken fra støttepartierne og De Konservative, som mener, at forhandlingerne er uløseligt forbundet med forhandlinger om at stimulere økonomien. Klimaminister Dan Jørgensen forstår utålmodigheden
»Så blev Danmark ramt af en historisk krise, som selvsagt har haft førsteprioritet lige nu og her, men klimaforhandlingerne er ikke gået i stå. Der foregår mødeaktivitet virtuelt, og vi har endda lavet en bred aftale i Folketinget om ladestandere til elbiler.« siger klimaminister Dan Jørgensen, efter at regeringens støttepartier har efterspurgt handling på klimaområdet.

»Så blev Danmark ramt af en historisk krise, som selvsagt har haft førsteprioritet lige nu og her, men klimaforhandlingerne er ikke gået i stå. Der foregår mødeaktivitet virtuelt, og vi har endda lavet en bred aftale i Folketinget om ladestandere til elbiler.« siger klimaminister Dan Jørgensen, efter at regeringens støttepartier har efterspurgt handling på klimaområdet.

Ólafur Steinar Rye Gestsson

Indland
8. april 2020

I den seneste måneds tid har håndteringen af den igangværende coronaepidemi taget stort set al den politiske opmærksomhed på Christiansborg.

Men nu lægger SF, Enhedslisten, De Radikale og De Konservative pres på regeringen for at påbegynde forhandlingerne om de klimahandlingsplaner, som skal vise vejen til målet om, at Danmark i 2030 skal have reduceret sin klimabelastning med 70 procent.

Partierne fortæller, at der endnu ikke har været et eneste forhandlingsmøde om klimahandlingsplanerne, som klimaminister Dan Jørgensen (S) ellers har lovet at forhandle her i foråret. Og nu er SF’s klimaordfører, Signe Munk, træt af at vente.

»Vi kan ikke køre på det her lavblus længere,« siger hun.

»Jeg anerkender, at coronavirus har sænket tempoet, men vi har brug for, at klimahandlingen kommer op i gear. Efter påske og inden pinse skal forhandlingerne om klimahandleplaner for alvor være i gang,« siger Signe Munk.

SF mener samtidig, at Dan Jørgensen må ændre i sin køreplan for, hvilke områder af samfundet der først skal forhandles om. Egentlig er der lagt op til, at partierne først skal se på en affaldsplan, men på grund af den forsinkelse, som coronakrisen har medført, er regeringen nødt til at tage hårdere fat, mener Signe Munk.

I en ny »klimaakutpakke« foreslår SF en række tiltag inden for varmeforsyning, energi, transport og landbrug, som partiet mener bør være blandt de første klimabeslutninger. Flere af tiltagene læner sig op ad ekspertorganet Klimarådet, som i sin rapport fra februar fremlagde en »strakspakke« med initiativer, som rådet anbefaler at iværksætte med det samme. De Radikale har foreslået en lignende grøn akutpakke.

»Vi kan godt håndtere en sundhedskrise og samtidig lave klimahandlingsplaner. Og det er grundlæggende nødvendigt,« siger Signe Munk.

Hos Enhedslisten undrer politisk ordfører, Pernille Skipper, sig også over stilheden fra Klimaministeriet. Hun understreger, at støttepartiet »på ingen måde har accepteret, at noget skulle være udskudt«.

»Vi har sagt i meget skarpe vendinger til regeringen og statsministeren personligt, at klimaplanen kan vi ikke skyde. Vi er nødt til at holde den oprindelige tidsplan, og det betyder, at vi skal have store dele af arbejdet på plads før sommerferien. Det forventer jeg, at Dan Jørgensen arbejder ud fra,« siger Pernille Skipper.

Død og pine nødvendigt

Den seneste uges tid har politikere og andre aktører fremlagt snesevis af bud på, hvordan dansk økonomi på den anden side af coronakrisen kan kickstartes med klimadagsordenen for øje.

Signe Munk frygter dog, at de investeringer, der skal til for at holde hånden under økonomien, risikerer at modarbejde selve klimamålet, hvis ikke politikerne først får skærpet diverse grønne krav og reguleringer.

»Det er død og pine nødvendigt, at vi sørger for, at de investeringer ligger inden for et nyt rammesæt, hvor vi har taget beslutninger om grønne krav, så vi får lagt et tryk hen imod at realisere vores mål i klimaloven. Ellers risikerer vi at fjerne os længere fra klimamålet,« siger hun.

Pernille Skipper siger, at klimahandlingsplanen og de eventuelle finanspolitiske stimulipakker »er nærmest en og samme forhandling nu«.

»Vi kan ikke diskutere økonomiske stimuli uden at tale grøn omstilling,« siger hun.

Grøn akutpakke er endnu mere tiltrængt

De Radikale har flere gange raslet med sablen over for regeringen i forhold til at igangsætte de længe ventede klimaforhandlinger. Tilbage i januar krævede partiet, at en klimahandlepan skulle ligge klar senest grundlovsdag. Det krav blev imidlertid blødt op en smule, efter at coronakrisen ramte landet.

De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, er dog enig i, at regeringen lige nu handler alt for langsomt på klimaområdet. Hun har forståelse for, at man har skullet håndtere sundhedskrisen akut, men hun kræver, at forhandlingerne »skal i gang nu«, og at en klimaplan senest ligger klar omkring sommerferien.

»Vi har efterlyst forhandlinger flere gange, efter at den her sundhedskrise begyndte. Det ene kan ikke erstatte det andet. Tværtimod er der nu en ny økonomisk situation, som kun gør det endnu mere tiltrængt at sætte gang i en grøn akutpakke, der også kan skabe nye grønne job,« siger Sofie Carsten Nielsen.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, »deler til fulde utålmodigheden« og vil have sat gang i klimaforhandlingerne umiddelbart efter påske.

»Vi må komme i gang, også selv om det er mere omstændeligt. Jeg har forståelse for, at det er ekstraordinære tider, vi står i lige nu. Men statsministeren har gjort klart, at det her kan tage lang tid. Det betyder, at vi ikke kan stille alt andet i samfundet i stå. Og når vi skal til at stimulere vores økonomi, så er det oplagt at tænke det grønne ind.«

Klimaminister: Corona har førsteprioritet

Dan Jørgensen skriver i en mail til Information, at der var »fremlagt en tidsplan for klimaforhandlinger her i foråret, og møderne var gået i gang.«

»Så blev Danmark ramt af en historisk krise, som selvsagt har haft førsteprioritet lige nu og her, men klimaforhandlingerne er ikke gået i stå. Der foregår mødeaktivitet virtuelt, og vi har endda lavet en bred aftale i Folketinget om ladestandere til elbiler.«

Aftalen om ladestandere til elbiler er dog ifølge Signe Munk en udmøntning af energiaftalen fra 2018, mens den anden mødeaktivitet har været begrænset til såkaldte sættemøder.

Klimaministeren tilføjer, at »klimakrisen ikke er blevet mindre efter corona, og det er regeringens ambitioner for klimaet heller ikke.«

»Præcis hvor hurtigt det kommer til at gå de næste uger og måneder er for tidligt at sige endnu.«

På spørgsmålet om, hvorvidt det er realistisk at blive færdig inden sommerferien, skriver Dan Jørgensen:

»Jeg forstår utålmodigheden fra partierne, og jeg deler den selv. Men jeg beder samtidig om forståelse for, at Danmark befinder sig i en helt usædvanlig og krævende krise, hvor vi arbejder, så hurtigt vi kan.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Dan Jørgensen havde lovet at indkalde til Klimaplanmøder først på året. Det BURDE han ha' indkaldt til længe før Sundhedskrisen satte dagsordnen.
Benyt dog Sundhedskrisen til at sætte skub i Klimaplanen og KRÆV at støtten til erhvervslivet og alle andre skal gives med KLARE krav om bæredygtige og klimavenlige tiltag.

Håber at Sundhedskrisen kan sætte skub i regeringen og Dan Jørgensen - godt at de 4 støttepartier og C også ser den mulighed.

Niels-Simon Larsen, anne bach, Poul Reynolds, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Tina Peirano, Søren Fosberg, Gitte Loeyche, Bent Gregersen, Rolf Andersen, Alice Hjorth, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Lars Myrthu-Nielsen anbefalede denne kommentar
Finn Thøgersen

Realiteterne er nu at Dan Jørgensen og de øvrige ministre har en bunden opgave:
1) Løs de corona og økonomiske problemer i deres område de får besked på oppe fra (og KUN dem)
2) Løs de daglige småproblemer og skemalagte opgaver, UDEN det koster noget
3) Træk tiden ud på alle de tunge områder
4) Skab ikke problemer
Alle valgløfter, forståelsespapirer og planer er pt aflyst og henlagt under "måske i næste valgperiode", ingen kan overskue hvor længe krisen varer og hvor stort hukket bliver
Finanslovene for de næste par år bliver et mareridt hvis vi ikke er på vej op igen inden da.

Jo, økonomien VAR god og det giver os en vis buffer, men det kan hurtigt gå galt.
Hvad sker der fx hvis kronen kommer under pres så fastkurspolitikken kommer i reel fare ?
Så kan de lave renter pludseligt fordufte som dug for solen og så bliver den massive gældsstiftelse et akut problem istedet for et latent som det pt er

Bemærk at kronen var under (mildt) pres i en længere periode op til corona cirkusset, og ikke mindst hvad der er sket med den norske krone.

Kim Folke Knudsen, Torben K L Jensen, Søren Fosberg, arne tørsleff, Bent Nørgaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Vagn Torup Det har beklageligvis vist sig at de kendte og brugte virkemidler mod Corona-19, kan have følgende bivirkninger, autoritetstro, ensretning, statskontrol, overvågning, censur, tvang og mere tvang samt diktatur. Bivirkningerne kan lettes ved at overdrage al frihed til Socialdemokratiet og al økonomi til storkapitalen. Husk! Først når du intet har at miste eller tabe, har du din fulde frihed til ...

Flemming Berger, Søren Fosberg og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Mikael Nielsen

Modstand

Annette Munch

det er da bekymrende hvis landets regering og ministerierne kun kan koncentrere sig om en ting ad gange. det er vel meningen med Koordinationsudvalget at ministerierne koordinererer ders politikker og forhandlingsstrategier, så de kan forløbe simultant og ikke lineært. Det er oplagt at strategierne ud af sundhedskrisen og klimakrisen er forbundne.

Hans Larsen, Søren Fosberg og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Det er bekymrende så mange mandags trænerer der er landet over.
Særlig hr. Østergaard, eller det radikale, som helt klart ikke bryder sig om at ikke være i søgelys.

Torben K L Jensen

Sandheden er at vi ikke har råd til at lade være med at løse både corona-krisen OG klima-krigen i hvad man kan kalde : THE BIG TURN 2020 - økonomisk og adfærdsmæssig.

Lige nu har vi flere lange træk, for den her corona fortæller med al tydelighed at alle samfund er sårbare når noget sådan truer.
Disse tragedier har jo før huseret i fattige lande,med dødstal langt over det vi nu ser-og ja vi har vel syntes det var synd, men reelt gjorde vi intet.
Nu har vi to trusler og samtidig dør lige nu fornøjelses sektoren altså ferie-sport-turisme og dyre middage omkring diverse konferencer. Almindelige mennesker må nu blive hjemme og lave deres egen mad og det er der så stadig nok af.
Klimaet må ikke glemmes, men faktisk, men faktisk tror jeg at vi igennem de sidste par måneder allerede har hjulpet den på vej og helt uden bønderne skal ha skæld ud.
Måske tragedien og udfordringen her kan være en øjenåbner for flere afsavn for klodens skyld. .

Kim Folke Knudsen, Nette Skov, Anina Weber, Mogens Holme og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Glem klimaproblematikken, nu er der helt andre kræfter på spil, som må og kommer i første række, folk dør derude, og velfærdsstaten er truet, folk bliver arbejdsløse og erhvervsliv går konkurs, disse ting er første prioritet!

Når tiden så er det til det og regningen betalt for corona krisen, så kan vi genoptage klimasnakken.

Vi er i en nødsituation og så må klimaet vente.

Kim Folke Knudsen, Bent Nørgaard, Anina Weber og Flemming Kattrup anbefalede denne kommentar

Dan Jørgensen gør blot det, han anbefalede dengang han var fødevareminister i forb. m. svineinfluenzaen: Vasker hænder - det er det han er bedst til, så hvorfor vil støttepartierne have ham til at gøre noget, han ikke egner sig til?

Flemming Berger, Finn Thøgersen, Mogens Holme og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Flemming Kattrup

"Sætte gang i klimahysteriplanerne"? - NEJ TAK !!!!

Peter Hansen, Kim Folke Knudsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Samfundet er nu delvis nedlukket og en masse aktiviteter er stoppet. Ingen flystriber på himlen, skibe og færger ligger i havn, motorveje og tog er halvtomme. Luften er klar og ren, på næsten ingen tid har vi sænket partikel forureningen så det tydeligt kan ses og mærkes. Det er da positivt.

Men det var ikke sådan afviklingen af fossilsamfundet var planlagt, den er faktisk slet ikke planlagt. Jo, sagde man, vi skal udfase fossiler, vi skal standse forureningen af naturen, vi skal udvikle det bæredygtige samfund. Vi har sat os store ambitiøse (?) mål, fossilsamfundet skal udfases, folket valgte en grøn regering og DF bakkede op. Meeen sagde man også, det må ikke koste noget, det skal ikke ændre vores liv, alt skal forblive som før og ingen skal give afkald. Argentinske bøffer, ferie til Thailand og New Zealand, monsterbiler, vækste, vækste, vækste, det er menneskerettigheder og det skal man ikke røre ved. Sagde man. Og det er svært at lave alting om hvis man ikke må ændre noget. Intet under det går trægt med klimaplanlægningen hos Dan Jørgensen.

Og så skete det alligevel. Tvunget af omstændighederne har vi trådt de første skridt væk fra den vej vi under alle omstændigheder kommer til at forlade når klimakrisen slår igennem med økologisk, økonomisk og kaotisk sammenbrud. Medmindre vi besinder os i tide.

Coronakrisen. En port mellem fortid og fremtid. Hvor fører den hen? Ingen ved det. Hvor ønsker vi at være når vi kommer ud på den anden side? Vil vi ønske et samfund som det var før smitten ramte - overforbrug, forurening, klimaflygtninge og naturødelæggelse? Det mener Morten Messerschmidt og erhvervslivet. Eller skal vi arbejde for en anden fremtid når omstændighederne alligevel har sat samfundet på pause? Det må vi hver især gøre op med os selv. Det er svært at ændre samfundets retning når det drøner af sted i fuld fart. Med Coronakrisen har vi fået en chance.

Eller som udtrykt her:

“[The pandemic] is a portal, a gateway between one world and the next. We can choose to walk through it, dragging the carcasses of our prejudice and hatred, our avarice, our data banks and dead ideas, our dead rivers and smoky skies behind us. Or we can walk through lightly, with little luggage, ready to imagine another world. And ready to fight for it.”

Novelist Arundhati Roy thinks deeply about what COVID-19 is doing to India, and to the world. (The Financial Times)

Kim Vildnis, Viggo Okholm, Flemming Berger og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Kai Birk Nielsen

Den grønne omstilling er lige om hjørnet, forår, bøgen springer ud. God påske.
Kai Birk Nielsen

Kim Folke Knudsen, Bent Nørgaard, Nette Skov, Jane Doe og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Den grønne omstilling ligger ingenlunde lige om hjørnet.

Økonomien hænger i laser de næste mange år, og indtil det problem er blot nogenlunde tilnærmelsesvist løst, vil S ikke snakke grøn omstilling på nogen som helst forpligtende måde, og i al fald ikke en måde, der koster penge og arbejdspladser.

Kim Folke Knudsen

Vi mangler en samlingsregering.

Det viser de såkaldte støttepartiers attitude.

Det der er sket siden 9 Marts 2020 er måske ikke så synligt ude i samfundet, men det svarer til, at en brintbombe springer midt i samfundet.

Alt kan vendes op og ned de næste måneder. Det nuværende eksperiment med at åbne gradvist på daginstitutions og skole området er meget risikofyldt. Vi er ikke ovre epidemien endnu og stigningstakten i antal registrerede tilfælde ligger på nogenlunde samme niveau som siden den 22 Marts 2020. Statsminister Mette Frederiksen står i en meget vanskelig situation. Jeg skal ikke nyde at være i hendes sko. Krydspresset hedder for sen åbning lig med at det danske samfund og vores økonomi ruineres med massearbejdsløshed til følge. For hurtig åbning vi skal rebe sejlene fra midt i maj måned 2020 og bakke baglæns. Med skuffelse i erhvervslivet og nye økonomiske udfordringer, der tårner sig op, hvis det bliver umuligt at undgå en konkursbølge i hele landet.

Der er tale om indfasning af grønne afgifter i et betydeligt omfang i de her klimaplaner. Grønne afgifter som en dansk befolkning med arbejdsløshed på over 500.000 personer vil have svært ved at rumme i deres budget. Det vil heller ikke være gavnligt for beskæftigelsen indenfor flere erhverv.

Jeg synes det vidner om støttepartier, der ikke rigtig har fattet alvoren i hvad der hænder i denne krise. Det er hele jordkloden som er sat på pause, og i USA har vi en Præsident, som vil ty til protektionisme og ikke frihandel for at redde hans befolknings økonomi. EU er nærmest handlingslammet og formår end ikke at hjælpe medlemslande, som nu virkelig er på spanden.

Jeg synes det vidner om danske politikere, der går i meget små grønne sko og er mere optaget af at promovere sig selv end af at slå ring om hele nationen og bakke Regeringen op om de utallige udfordringer, som denne epidemi giver vores regering. Jeg har i længere tid været bekymret over " skal vi sige det ligeud det faglige format over en del danske politikere " efter at have fulgt deres gøren og laden gennem en længere årrække. Det parlamentariske system lider under manglende reel opbakning her i landet. Utallige er dem som siger jeg skal aldrig ind i politik. Utallige er de som har stemt på flyvske enmandspartier med de særeste standpunkter, men hvordan er det med regeringsførelsen, hvis de kommer til magten. Kompetencen i Danmark ligger udenfor partierne i erhvervslivet, blandt forskere, læger, blandt almindelige og innovative danskere fra alle samfundslag.

Det er dem som skal føre os helskindet gennem denne krise ikke en flok Idealister i Hans Scherfigs forstand,som ikke fatter alvoren i, hvad der er foregået den sidste halve måned.

Socialdemokraterne har vist, at de kan mane sig op og tage det ansvar, så kan vi være enige med dem eller ej, men tiden er ikke nu til radikale drillerier og sure opstød over, at de ikke får serveret en klimaplan på bordet, som de end ikke selv ved hvor pengene til den skal komme fra.

Drop de grønne drømmerier og vis ansvar. Giv regeringen plads til den nødvendige krisehåndtering. Havde nogen partier med fornuften i behold foreslået store grønne klimainvesteringer i den periode, hvor Danmark var besat af tyskerne - Nej for der var tale om en undtagelsestilstand.

Nu i år 2020 er det også tale om en undtagelsestilstand.

Gunna Hölludottir

Coronakrisen har allerede skabt starten på en grønnere verden.
Aldrig har luften over coronakrisens arnested Kina været så ren.

Med nedlukningen af Danmark har Socialdemokratiet foretaget et tigerspring i løsningen af klimakrisen.

En del unge gør alt hvad de kan for at revse "boomerne" med coronasmitte. "Boomerne" har efter deres mening skabt hele klimakrisen. "Boomerne" er alle personer født fra 1941-1964/5. Ved at komme af med de aldrende, har de unge færre at forsørge og jorden færre indbyggere. Interessant nok har unge mennesker aldrig tidligere haft større muligheder, rejst mere, haft flere penge og aldrig haft bedre adgang til en god uddannelse. De har både SU og mange forældre gør alt hvad de kan for at giver deres børn FU (Forældrenes Understøttelse). Hvis det lykkes de unge at komme af med deres forældre til Corona, (#BoomerRemover"), så arver de også flere penge. Og det er helt sikkert, at de unge ikke vil brænde pengene af på dyre biler og andet luksuriøst, som de gamle hundehoveder har gjort.

Gunna Hölludottir

Nu når der tales om Hans Scherfig. Min svigerfar lejede som meget ung mand et hundekoldt lille bitte tagværelse af Hans Scherfig. HS var en rigtig pengemand. HS vidste godt hvad han skulle tage i husleje.

Søren Fosberg

Kim Folke: Afgifter er ikke en omkostning men en omfordeling. Hvis du vil fremstå som realist vil du vide det.

Forurening er ikke omfordeling men en reel omkostning for samfund og borgere. Det har været dyrt, har vi råd til at fortsætte med at holde liv i det forældede fossilsamfund på bekostning af naturgrundlaget? Og hvorfor skulle vi gøre det? Hvad kommer vi til at savne?

Dan Jørgensen indeholder kun vist kun grøn varm luft..

Sikke noget sludder...

Regeringen og dens støtte partier har en unik mulighed for at kombinere støtteordninger og en grøn akutpakke, for at få gang i økonomien og samtidig skubbe i en grøn retning. Men de overordnede rammer og planer skal være klar FØR sommerferien og ikke. EFTER.