Læsetid: 8 min.

4. maj 1945: Information bliver født i frygt og fare

På befrielsesnatten for 75 år siden sikrede Børge Outze, at hans illegale nyhedsbureau Information fik en fremtid som uafhængigt dagblad. Fremmest blandt Outzes hjælpere var 66 bevæbnede mænd fra frihedskampens Korps Aagesen. De indtog de bygninger, hvor nazisternes avis, Fædrelandet, holdt til. To historiebøger fortæller medrivende om dramaet og de livsfarlige år, der var gået forud
Informations grundlægger Børge Outze på Informations redaktion i Store Kongensgade efter at de den 5. maj har indtaget de lokaler, hvor  nazisternes avis, Fædrelandet, holdt til.

Informations grundlægger Børge Outze på Informations redaktion i Store Kongensgade efter at de den 5. maj har indtaget de lokaler, hvor  nazisternes avis, Fædrelandet, holdt til.

Ritzau/Scanpix

5. maj 2020

Om aftenen den 4. maj 1945 skrår en 33-årig mand over Kongens Nytorv i København. Hans navn er Outze, Børge Outze. Som journalist noterer Outze sig detaljer i de glædesscener og tumulter, der ombølger ham i den hovedstad, der kort tid forinden har modtaget frihedsbudskabet fra BBC, London: »De tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig!«

Outze er ikke bare på reportage. Udstyret med svensk maskinpistol og dansk frihedskæmperarmbind er han på vej til at grundlægge et nyt dansk dagblad. Et forholdsvis usædvanligt projekt. Endnu mere usædvanligt er det, at Outze på forhånd har sikret sig, at det kan ske ved hjælp af et korps af svært bevæbnede mænd. Korpset er ledet af grev Valdemar, søn af kongens fætter, prins Aage. Den relation giver korpset dets navn: Korps Aagesen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Frank Borchorst
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Trond Meiring
  • David Zennaro
  • Ejvind Larsen
  • Agnete La Cour
  • Anker Heegaard
  • Oluf Husted
Frank Borchorst, Maj-Britt Kent Hansen, Trond Meiring, David Zennaro, Ejvind Larsen, Agnete La Cour, Anker Heegaard og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer