Baggrund
Læsetid: 8 min.

4. maj 1945: Information bliver født i frygt og fare

På befrielsesnatten for 75 år siden sikrede Børge Outze, at hans illegale nyhedsbureau Information fik en fremtid som uafhængigt dagblad. Fremmest blandt Outzes hjælpere var 66 bevæbnede mænd fra frihedskampens Korps Aagesen. De indtog de bygninger, hvor nazisternes avis, Fædrelandet, holdt til. To historiebøger fortæller medrivende om dramaet og de livsfarlige år, der var gået forud
Informations grundlægger Børge Outze på Informations redaktion i Store Kongensgade efter at de den 5. maj har indtaget de lokaler, hvor  nazisternes avis, Fædrelandet, holdt til.

Informations grundlægger Børge Outze på Informations redaktion i Store Kongensgade efter at de den 5. maj har indtaget de lokaler, hvor  nazisternes avis, Fædrelandet, holdt til.

Ritzau/Scanpix

Indland
5. maj 2020

Om aftenen den 4. maj 1945 skrår en 33-årig mand over Kongens Nytorv i København. Hans navn er Outze, Børge Outze. Som journalist noterer Outze sig detaljer i de glædesscener og tumulter, der ombølger ham i den hovedstad, der kort tid forinden har modtaget frihedsbudskabet fra BBC, London: »De tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig!«

Outze er ikke bare på reportage. Udstyret med svensk maskinpistol og dansk frihedskæmperarmbind er han på vej til at grundlægge et nyt dansk dagblad. Et forholdsvis usædvanligt projekt. Endnu mere usædvanligt er det, at Outze på forhånd har sikret sig, at det kan ske ved hjælp af et korps af svært bevæbnede mænd. Korpset er ledet af grev Valdemar, søn af kongens fætter, prins Aage. Den relation giver korpset dets navn: Korps Aagesen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sus johnsen

Spændende

Maj-Britt Kent Hansen

Programmet Hjernekassen på P1 handlede til morgen om Børge Outze. I studiet var Alex Frank Larsen, der fortalte om den tid, hvor Børge Outze måtte gå under jorden. I den anledning har han skrevet bogen Nyheder på liv og død: https://bogmarkedet.dk/forfatter/6590. Den skulle være udkommet 4. maj 2020, men grundet Corona skete det først 4.august.

Min første indskydelse var, at den måtte kunne erhverves i Informations Butik, men den er ikke udkommet på Informations Forlag. Så tænkte jeg, at der måtte være omtale af bogen i Information. Og vel også en anmeldelse. Jeg fandt intet herom i Information, men i min videre søgning denne artikel af Alex Frank Larsen, i POV den 24. oktober 2020: https://pov.international/information-dropper-outze/.

Alex Frank Larsens artikel bestyrkede mig i nogle af de tanker, jeg har gjort mig om, hvor Information er på vej hen. Og jeg hæftede mig særligt ved, at et ideal som dette indgik blandt Outzes øvrige i sin tid:

* Retten til modsigelse skulle sikres i læserbreve og opsøgende reportager. Outze håbede at få uenige læsere – “Enighed bliver alt for let Ensretning”.

Mange har oplevet, at kritiske kommentarer til netudgaven af Information er blevet slettet. Efterhånden ved man på forhånd, hvad der ikke tolereres, og hvad det ikke giver mening at bruge sin tid på at formulere.

Jeg håber, at jeg i dette tilfælde tager fejl, og at min kommentar får lov at overleve.