Læsetid: 5 min.

Blå blok har kapret dagsordenen om kickstart

Den brede enighed er intakt på Christiansborg: Statsminister Mette Frederiksen bliver stadig hverken udfordret fra højre eller venstre i Folketinget. De borgerlige partier forsøger dog at sætte en ny dagsorden om økonomisk genopretning, mens venstrefløjen fortsat er tavse – og blot vil det samme som Socialdemokratiet
Jakob Ellemann-Jensen (V) under partilederdebat om coronaepidimien, som foregik på Statens Museum for Kunst torsdag. Her uddybede han sit forslag om at halvere momsen i resten af 2020.

Jakob Ellemann-Jensen (V) under partilederdebat om coronaepidimien, som foregik på Statens Museum for Kunst torsdag. Her uddybede han sit forslag om at halvere momsen i resten af 2020.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

16. maj 2020

I kølvandet på den gradvise genåbning venter nu et større politisk slag om, hvordan dansk økonomi kan bringes tilbage i omdrejninger. Og her begynder de ideologiske sprækker at vise sig for første gang i flere uger.

I et forsøg på at komme tilbage i offensiven har Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen foreslået at halvere momsen resten af året og fremrykke allerede vedtagne skattelettelser.

Hensigten er enkel: Borgerne skal hurtigst muligt have flere penge mellem hænderne, så et øget privatforbrug kan trække erhvervslivet i gang igen. Det borgerlige Danmarks statsministerkandidat, i hvert fald af navn, forsøger at skabe lidt fornyet kant til statsminister Mette Frederiksen (S) ved også at insistere på, at nye tiltag ikke må føre til stigende skatter og afgifter. Kort sagt klassisk liberal-borgerlig politik.

Det er dog ikke let at være oppositionsleder for tiden, for på vanlig overlegen vis neutraliserede Socialdemokratiets formand straks forslaget ved at slå fast, at S-regeringen heller ikke vil sætte skatterne op:

»Det vil være et mærkværdigt svar til et dansk erhvervsliv, der står i en rigtig, rigtig svær situation,« sagde Mette Frederiksen, da hun mødtes med de andre partiledere i en bemærkelsesværdig tam tv-debat torsdag aften.

Venstres formand forsøgte at slå tilbage og udfordrede Socialdemokratiets formand:

»Statsministeren har et klart valg mellem Venstres vej med et skatte-, afgifts- og byrdestop eller sætte skatterne op, som regeringens støtter vil gøre,« sagde han i en mere konfronterende attitude end set i lang tid.

Umiddelbart mislykkedes han, da Mette Frederiksen tydeligvis ikke føler sig presset af de andre partier til noget som helst. Men Jakob Ellemann-Jensen havde alligevel held med to ting, der kan vise sig at blive afgørende i de kommende uger:

For det første har han fået sendt et klart signal om, at de borgerlige er parate til at dele flere penge direkte ud til danskerne, og for det andet fik han endnu vigtigere statsministeren til at garantere i fuld offentlighed, at borgerne ikke behøver at frygte for skatte- og afgiftsstigninger.

Populistisk dagsorden

Venstres forslag om på den ene side at ville give folk flere penge mellem hænderne og på den anden side at nægte at opkræve flere skatter og afgifter, kan ikke ligefrem kaldes ansvarligt i en tid, hvor årets underskud på statsbudgettet allerede forventes at løbe op i 200 milliarder kroner. Men Jakob Ellemann-Jensen kaprer en populær dagsorden, som på ingen måde ligger naturligt alene hos de borgerlige partier.

Idéen om at sprede ekstra penge ud til udvalgte grupper bakkes op af stort set alle førende økonomer, herunder overvismand Carl-Johan Dalgaard, som har foreslået at give en socialt målrettet check med flere penge til unge, ældre og lavtlønnede.

Den økonomiske forskning viser, at folk med de mindste indtægter hurtigst vil bruge ekstra midler. Hvis flere penge skal omsættes hurtigt i forbrug, er det derfor – ifølge økonomerne – ikke oplagt at give for eksempel generelle indkomstskattelettelser, ganske enkelt fordi gevinsterne her kommer de velbemidlede mest til gavn, og dermed risikerer man, at pengene bare ophobes i øget opsparing.

Venstres forslag om at ville halvere momsen kan ses som en slags kompromis mellem liberal ideologi og økonomisk snusfornuft: På den ene side vil alle borgere mærke en lavere moms – hvis butikkerne rent faktisk sænker priserne – og derfor er forslaget ikke særligt målrettet, men på anden side vil besparelsen slå relativt mest mærkbart igennem for folk med lave indtægter. Ydermere kan man i sagens natur ikke opspare en momsnedsættelse.

Andre forslag end Venstres nye momspopulisme ville angiveligt kunne øge købekraften langt mere målrettet, og helt sikkert være mere socialt afbalancerede, men paradokset er, at de borgerlige står ret alene. Venstrefløjen har endnu ikke meldt sig ind i debatten om den økonomiske genopretning – med henvisning til, at den akutte test- og opsporingsstrategi er vigtigere for indeværende.

Grønt er også blåt

Når venstrefløjen ikke ønsker at mene noget aktivt og selvstændigt om, hvordan samfundsøkonomien mest fornuftigt kan og bør sparkes i gang igen, overlades den fremadrettede debat til de borgerlige partier. Og det er, hvad der sker nu: Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er ved at erobre en økonomisk dagsorden, som indholdsmæssigt lige så godt kunne være sat af Enhedslistens leder Pernille Skipper eller SF’s formand Pia Olsen Dyhr.

Den sociale profil på uddelingen af ekstra penge til at sparke gang i økonomien er nemlig ikke givet på forhånd. Pengene kan fordeles socialt progressivt, som overvismand Carl-Johan Dalgaard foreslår, eller mere jævnt som Jakob Ellemann-Jensen foreslår med halveringen af momsen. Man kunne også forestille sig krav om et styrket dagpengesystem eller hurtig udbetaling af feriepenge. Mulighederne er mange, og den sociale profil forskellig fra forslag til forslag. Under alle omstændigheder er det her, den nye front i dansk politik står.

Også når det gælder den anden store, langsigtede diskussion om, hvordan dansk økonomi skal opgraderes, nemlig om investeringer i grøn omstilling, risikerer venstrefløjen at blive kørt ud på et sidespor.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen har tydeligvis tænkt flere skaktræk frem og profilerer sig nu på en offensiv klimapolitik. Han ved udmærket, at de konservative mandater bliver guld værd i forhandlingerne om klimahandlingsplanerne. Han har tidligt fornemmet, at Dansk Industri støtter en ambitiøs klimaomstilling, og han betragtes i dag som tech-industriens ambassadør på Christiansborg. Andre ser ham som en kommende borgerlig statsministerkandidat.

S-regeringen vil aldrig nogensinde turde lave klimapolitik alene med venstrefløjen, og derfor er et forlig med De Konservative den mindste fællesnævner, som statsminister Mette Frederiksen vil tillade. Og den taktiske fordel udnytter Søren Pape Poulsen stadig mere selvsikkert. Hans grønne krav er nemlig parlamentarisk set helt uomgængelige.

Enhedslisten og SF har formelt set også fremlagt grønne genstart-planer, som selv sagt er langt mere vidtgående end linjen fra De Konservative. Men først på længere sigt. Præmissen for kickstarten er, at initiativerne skal have effekt i 2020.

Samlet set byder de borgerlige partier sig altså lige nu effektivt til over for S-regeringen, både når det gælder den kortsigtede genopretning, hvor Venstre har sat rammerne for debatten, og når det gælder de langsigtede klimainvesteringer, hvor De Konservative står stærkest. Og imens står venstrefløjen i baggrunden og taler hændervridende om spritpumper og brugte mundbind.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Gert Romme
  • Carsten Mortensen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Torben K L Jensen, Gert Romme, Carsten Mortensen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Venstrefløjen burde se mulighedernes vindue stå på vid gab..

Det er NU, vi skal aflive neoliberalismen, og lave et bæredygtigt samfund uden skattely, ulighed, prekariat og slavelignende tilstande for working poor, arbejdsledige og syge.

"The neoliberal era is ending. What comes next?"
https://thecorrespondent.com/466/the-neoliberal-era-is-ending-what-comes...

nils valla, Ejvind Larsen, Bent Gregersen, Dorte Sørensen, Susanne Kaspersen, Erik Winberg, Rolf Andersen, Steen Simonsen, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Mikkel Zess, Ib Christensen, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Steen K Petersen, Gert Romme og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"S-regeringen vil aldrig nogensinde turde lave klimapolitik alene med venstrefløjen,"

Eller økonimisk politik. Eller investeringspolitik. Eller erhvervspolitik.Eller osv osv.

Ejvind Larsen, Carsten Svendsen, Erik Winberg, Ete Forchhammer og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Hvem er egentlig venstre-fløjen i Danmark i dag? - Det er i hvert fald hverken Socialdemokratiet eller SF.

Så er der kun Enhedslisten tilbage, og dem laver ingen andre partier aftale med. - Og slet ikke Socialdemokratiet der hellere samarbejder med ligestillede partier som Dansk Folkeparti, hvis tomme og verdensfjerne klimapolitik Morten Messerschmidt har udbredt i dette medie.

Ejvind Larsen, Bent Gregersen, Carsten Svendsen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Dennis Tomsen, Mikkel Zess, Jakob Sulsbrück Møller, Mogens Holme og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Helle Walther

LTM skriver Ellemann satte dagsorden om kickstart. ?? Han fik jo ikke medhold nogen steder. Radikale lidt. Men nej. Mig bekendt arbejder regeringen med en genopretningsplan for dansk økonomi, en langsigtet plan, der skal forhandles med de andre partier, og den skulle fremlægges snarest. Som jeg så og lyttede mig til, kom der intet, gentager intet nyt fra nogen af de blå partier. Halver momsen, ja, men hvor skal de 44 milliarder så dækkes ind??? Det sagde V intet om. Og det var da mere en spørgmål/ svar snak mellem partiler og journalist, ikke en debat. Klimatiltag er lovet inden ferien, det tror jeg kommer og derpå efter sommerferien til efteråret udspil om "Arnes tur". Hvis vi langsomt nu lukker op, så kommer der gang i det hele og så må vi håbe sundheden kan følge med. Nationalbanksdirektøren var ret tilfreds forleden læste jeg, der var kommer penge i kassen, mere end forventet, så det ordner sig alt sammen, selv om det et års tid bliver barsk for alle.

K M, Bent Gregersen, Lasse Nielsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Jeg håber, Helle Walthers kommentar kan læses som en uddybning af Eva Schwanenflügels!

Werner Gass

LTM
Også halvveret moms kan ende som opsparing.
Samme forbrug til lavere udgift.
Differensen = overskuddet bliver stående på kontoen.
Og ender dermed som opsparing.
Lille uffemands ide er ikke så genial som LTM lader genemskinde.

Bent Gregersen, jørgen djørup og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

De blå har kikkert syn. Uanset hvad problemet er vi står med, så skal skattelettelser være løsningen.
De har intet andet i værktøjs kassen.

Bjarne Hosbo Poulsen, nils valla, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Det er i hvert fald hverken Socialdemokratiet eller SF."

SF er helt og SocDem mestendels de offentligt ansattes partier.

Nils Bøjden

" Og slet ikke Socialdemokratiet der hellere samarbejder med ligestillede partier som Dansk Folkeparti, "

Ja, selvfølgeligt. DF er Soc.Dems i forklædning.

Torben K L Jensen

Når regeringen er så fodslæbende med alt hvad de gør er det kun gisninger Lars Trier kan komme med og fred være med det - Mette F. kværner langsomt men sikkert frem mod de 70 % reduktion inden 2030 - den tid hun kan være næsten 100 % sikker på magten i Danmark - lige så sikker er frustationen i den anden lejr,noget der helt sikkert eksploderer en dag i nær fremtid.

John Stahlschmidt Møller

Mogensen ser Venstres forslag om skattelettelser som udtryk for, at partiet har taget det politiske initiativ i forhold til at bekæmpe den økonomiske krise. Partiet har forlangt skattelettelser så lang tid, som jeg kan huske i mit 70-årige liv uanset den samfundsmæssige situation - så på den måde har de sandelig været hurtige ud af startsblokken i forhold til at løse de økonomiske følger af sundhedskrisen. Derimod foregår en interessant diskussion, som åbenbart er gået under radaren hos Mogensen, blandt Centrum-Venstre hvor meget marked eller stat, der skal doseres for at få os ud af de to kriser, som vi står overfor: Sundheds- og klimakrisen. "Fremtidens Danmark" tegnes i det kommende år, og her ligner Venstres udspil et enstrengent og gammelt værktøj.

Poul Erik Pedersen, ingemaje lange, Carsten Svendsen, Werner Gass, Ejvind Larsen, Bent Gregersen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

På et tidspunkt var der en del tale om det forslag med at udbetale de kidnappede feriepenge. Det lader til at være forstummet i debatten på Christiansborg. Er de mon ved at begrave det forslag?

K M, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

I forhold til partileder debatten, må jeg desværre give LTM ret. Det var en rædderlig omgang fra venstrefløjen, med undtagelse af Pia Olsen Dyhr, der fremstod som en omgang handlingslammede teknokrater. Det er i sær ærgerligt, set i forhold til at det ikke er tilfældet når man ellers følger den politiske diskussion.
Det positive under debatten var at Venstre nåede at kravle helt op i træet, men et stålsat blik rettet med Socialdemokratiet, hvad angår skatterne.

Helle Walther

feriepengene, måske /måske ikke, men det betyder staten skal lægge dem ud for arbejdsgiverne, og det er jo ikke sikkert folk vil bruge løs af dem. Man har sat priserne til leje af danske sommerhuse helt uhørt højt op. Juni måned bliver spændende at følge på mange områder. D 27.5 er der afslutningsdebat i folketinget, eller ???? de må vel ikke være 179 tilstede, men det vil nok give pejlemærker for fremtiden.

Helle Walther

Ellemann kan råbe skattestop så meget han vil, det overholdt V ikke selv i de 15 år de havde magten, 289 gange ændrede de det, kaldte det omjusteringer og alt mulig andet. Skattestop ultimativt koster kassen og gavner ingen.
Regn ud hvad det har kostet. Og man vil forbavses, har læst tallet, det var milliarder. V siger det samme år efter år. skattestop og skattelettelser og forfra igen.

Werner Gass, Ejvind Larsen, Bent Gregersen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

Det er lidt sjovt at følge, hvordan snart sagt alle partier bare vil åbne statskassen på vid gab, fordi vi har fået den her virus. Det er som om knap 40 års arbejde med at genoprette dansk økonomi og slippe af de strukturelle balanceproblemer er blevet glemt på et par måneder.

Der tales om "kick-start" javel. Men hvis der bliver tale om et langvarigt forløb, hvor brancher som turisme, flytransport, natteliv og meget andet ikke kan vende tilbage til normalen i årevis, så kommer mange mennesker jo altså til at finde et nyt arbejde, og den proces kan næppe fremskyndes med "helikopterpenge".

Måske kan man gøre ting som at forlænge dagpengeperioden, men generelt er det nok hensigtsmæssigt at gemme nogen af pengene til senere i forløbet, nu hvor mere og mere tyder på, at krisen ikke er overstået lige i morgen.

Mikkel Zess

"Venstrefløjen burde se mulighedernes vindue stå på vid gab.."

Jeg er bange for, at venstrefløjen er død, Eva Schwanenflügel. Den gren der levede på borgen døde af velvære. Der er vist nogle få overlevende i biotoper spredt over det ganske land. Det er nok kun et spørgsmål om tid før ...✞

Eva Schwanenflügel

@ Mikkel Zess

Ja, den danske version af venstrefløjen er mildest talt ikke imponerende efter de er kommet med som halehængere til S i det famøse Forståelsespapir..
Med undtagelse af Pelle Dragsted, er der larmende tavshed, når det handler om ulighed, det gennemhullede SKAT, kontanthjælpsmodtagernes retssikkerhed, osv.

Men i den artikel, jeg linkede til øverst oppe, er læsningen noget mere opmuntrende, synes jeg :-)

Søren Kristensen

Så kører minibussen igen og jeg tænker det er en helt naturlig rollefordeling med de røde på bremsen, de blå på spederen og de radikale ved gearstangen, mens Kristian og Pernille kæmper om at sidde i næste række for at slippe for at sidde ved siden af Pia og Josephine, der er ved at komme op at slås om Vanopslaghsbogen. - Vi har en chauffør, chauffør, hun kører trillebør...for hun er en af vor egne, ja hun... en rigtig hængerøv. En rigtig...

Det eneste Ellemann har snakket om at redde her i coronakrisen, er økonomien. -(
Og det ren narrehat, for økonomien redder sig selv så straks samfundet igen åbner op.
Det da mulig et firma eller to ryger under vejs, men det er økonomien da helt igennem lige-glad med, den stopper ikke op af den grund. Hvis ellers vi vil.

Ib Christensen, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

@Nils Valla

Så simpelt er det desværre ikke. Selvom virksomheder igen må holde åbent, betyder det ikke, at deres omsætning straks vil vende tilbage til niveauet fra før krisen. F.eks. vil turisterne fortsat mangle på de københavnske restauranter og hoteller, og mange holder igen med forbruget, fordi de er blevet arbejdsløse eller er bange for at blive arbejdsløse. Det gælder selvfølgelig også i andre lande, så eksporten vil også tage et kæmpe dyk.

Emil Weis Brix

Hvis man går og tænker om det virkelig kan være rigtigt at venstrefløjen ikke mener noget om genåbningen af økonomien, så kan man ved en simpel googlesøgning "Enhedslisten Corona Udspil" finde Enhedslistens forslag til sådan en genåbning her: https://enhedslisten.dk/coronakrise-groent-og-socialt-retfaerdigt-svar

Syntes måske godt at Lars kunne havde lavet sådan en lille google søgning, men så falder hele grundlaget for dette hot take jo. LÆS: Jeg går ud fra at Lars kender til udspillet.

@ Lars Hansen.
Jo, det er så simpelt, men for nogen mere besværligt end for andre.
Hvis et firma ikke fungerer med omsætningen de har, bliver den logiske konsekvens at lukke. Firmaet finder helt sikkert en anden vej at gå.
For aktieselskabers vedkommende bliver det selvfølgeligt ekstra svært, da det for dem ikke er nok bare have samme overskud, det skal helst være kontinuerligt stigende og derfor en uhensigtsmæssig konstruktion for os mennesker.
At der ingen turister kommer til landet, er der en årsag til og intet vi kan gøre noget ved i øjeblikket.
Tilsvarende forbliver danskerne hjemme i meget større antal end før og vil forstærke cirkuleringen af penge indenfor vores grænser.
Mangler der kunder på restauranter og forlystelses-steder er det fordi der for mange, og konsekvensen, lukning, er den samme som det altid har været, en tilpasning efter mængden af kunder. De til overs-blevne i branchen vil finde sig anden ernæringsvej.
At folk skal ud og forbruge penge bare for holde økonomien i gang viser hvor uhensigtsmæssig vores økonomi er strikket sammen. Det kan da umuligt være godt forbruge ressourcer bare for understøtte økonomien i sig selv.
Om eksporten kommer til at falde får ikke den store betydning mange tror.. De mest produktive danske firmaer har for længst rykket produktionen udenlands og skatten betalt hvor det nu en gang blev billigst for firmaet.

Den rige del af Verden har nu en enestående mulighed for adskille økonomi og mereforbrug fra hinanden. Overgangen kan bliver næsten så smertefri man kan forstille sig, da de første mange skridt allerede er taget grundet Covid-19.