Læsetid: 5 min.

Danmarks grænser åbnes for udvalgte lande, klimatopmødet udskydes, og AGF revolutionerer tilskuersport

Og så kan vi glæde os over, at der ikke er registreret nogen coronarelaterede dødsfald i Danmark inden for det seneste døgn. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så kan vi glæde os over, at der ikke er registreret nogen coronarelaterede dødsfald i Danmark inden for det seneste døgn. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

29. maj 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Ærligt – vi er ved at være lidt trætte af den politiske coronadebat. Det burde vi måske ikke være af den grund, at hele vores eksistensberettigelse som nyhedsbrev og folkeoplyser blandt andet beror på at følge den, men vi har brug for en pause. Bare en lille en.

Vi har forstået, at Mette Frederiksen valgte at lukke samfundet hårdere ned, end hvad sundhedsmyndighederne anbefalede – det stod sådan set klart allerede i begyndelsen af marts, og et samlet Folketing stod bag hende. Og hvis det eneste, der for alvor kan ophidse kommentariatet er, at Enhedslistens Pernille Skipper tillod sig at komme med en kæk kommentar til en ældre magtfuld herre med en årsløn på plus 20 millioner kroner og et gyldent håndtryk ved sidste jobskifte på 66 millioner, så kan der altså ikke være meget at diskutere om.

Vi har brug for en weekend. Weekend, visioner, sol og fodbold, og efter gårsdagens superligadebut i Århus mellem AGF og Randers mener vi, at der kan være gode grunde til at håbe, at denne weekend kan indfri det hele på én gang.

Spillet og kampen i går … Jo jo, Mette Frederiksen har jo aldrig lovet os, at HELE samfundet ville være forandret for altid, og 1-1 mellem AGF og Randers vil nok altid være 1-1 mellem AGF og Randers, pandemi eller ej.

Vi mener også at have set superligakampe med Randers, hvor der var færre tilskuere på lægterne end der var i går, men visionerne for afviklingen af kampen var til gengæld tæt på en genialitet. Uden fysiske tilskuere havde AGF indgået en aftale med videoplatformen Zoom og lavet en 40 meter lang videovæg, der viste op mod 200 fans, som sad hjemmefra og heppede med.

Det var faktisk overraskende medrivende at komme indenfor i de eksalterede fanhjem, som man på skift hoppede ind og ud af. Måske var vi blevet lidt fodboldtørstige efter to måneders uforberedt pause, men vi blev altså helt opildnede af det. Og så havde man endda arrangeret Thomas Helmig,til at fælles-zoom-synge sin Århus-hymne med det lidt misvisende navn Malaga.

Vi var i hvert fald i stemning og klar på meget mere, og hele udlandet var med (som bekendt elsker vi danskerros). Den spanske avis Marca kalder idéen for et banebrydende initiativ, mens amerikanske medier som Business Insider, Fox Sports og Yahoo Sports har beskrevet kampen og stillet spørgsmålet om, hvorvidt AGF har fundet løsningen på sport uden fans. Men der har de så ikke lige taget Thomas Helmig med i regnestykket, for han kan i sagens natur ikke nå meget mere end 40-50 kampe om ugen.

Superligaen fortsætter gennem pinsen. Bundesligaen er åbnet, Allsvenkan starter i 14. juni, Premier League meldte i går ud med en provisorisk genstartdato den 17. juni, og i Ungarn må man endda komme på stadion igen.

Det lysner og vi er sikre på at Thomas gerne tager til Anfield og synger You'll Never Walk Alone. Vi skal nok stå for kontakten. Og et dagligt coronaoverblik, med det ene ben på vej på weekend og det andet midt i en pandemi.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Ingen døde med COVID-19 i Danmark det seneste døgn. Det er fjerde gang på en uge, at der ikke er registreret coronarelaterede dødsfald, ligesom antallet af indlagte også stadig falder. Det seneste døgn med fire til 106.
  • Sverige registrerer 84 coronadødsfald. Situationen er stort set uforandret, men der er måske en tendens til en noget øget smittespredning, siger Anders Tegnell, statsepidemiolog ved Folkhälsomyndigheten. I alt er 4350 svenskere døde med COVID-19.
  • Danmark åbner grænsen for tyske, islandske og norske turister. Det træder i kraft fra den 15. juni, men der kommer dog til at gælde visse restriktioner, og turisterne skal have booket mindst seks overnatninger uden for København. Der er ikke lavet en aftale med Sverige. Forlåt. Rejser uden for Norden frarådes indtil 31. august, hvor man også håber at kunne åbne for turister igen.
  • Norge åbner grænsen for Danmark. Men fraråder forsat rejser til resten af Europa – herunder til syneladende også Sverige.
  • FN udskyder klimatopmøde. Der bliver ikke noget klimatopmøde, det såkaldte COP26, i Storbritannien i år, som det ellers var planlagt. FN har besluttet at udskyde mødet, der i stedet vil blive afholdt næste år i november, men der bliver ikke ændret på værtsbyen, skotske Glasgow.
  • Sydkorea lukker ned igen. Efter en opblomstring af virus i de større byer vil museer, parker og gallerier lukke i to uger. Der er åbenbart et udbrud i kunstmiljøet.

Her er de coronahistorier, du ikke må gå glip af i dag

Kunsten har overtaget! Dagens avis ligner ikke noget, vi har lavet før. Information har nemlig i dag givet hele første sektion til forfattere og kunstnere, som leverer hver deres bud på en utopi for verden efter pandemien. Der er brug for glæde og nysgerrighed til at genfortrylle verden, tænkte vi og i dagens avis kan du se resultatet: 13 kunstneres utopier om verden efter pandemien. Værsgo. (Dagbladet Information)

Gamer-zen. Men tillæggene kommer som de plejer og i kulturtillægget har Lone Nikolajsen en virkelig behagelig corona-historie om Nintendo-spillet Animal Crossing, der har været pandemiens helt store banger i den verden. (Dagbladet Information)

Hvad hvis coronaen aldrig forsvinder? Det er et realistisk scenarie, selv med en vaccine, skriver Washington Post og har en lidt nedslående, men interessant langlæser om det. (Washington Post)

Angst, frygt og forløsning. Martin Scorsese – den gamle filmgangster – har lavet en kortfilm om nedlukningen. (BBC)

Coronaens ubønhørlige klasseskel. Nye tal fra USA’s vestkyst viser en voldsom socialslagside i COVID-19’s ofre. (STAT)

Uden symptomer. En overraskende stor mængde mennesker har vist sig at have været syge med COVID-19 uden at have haft symptomer. Det betyder vel ret beset, at sygdommen ikke er så slem så, eller hvad? Nå, ok. (NPR)

Spred ordet, ikke smitten

Det var, hvad vi havde fundet frem på dagen, hvor de helt store spillere trådte tilbage på pressemøde-scenen. Og her tænker vi ikke kun på de fire ministre, der havde taget sig tid til at præsentere grænseåbningen, men også på journalisternes store coronahelt Knud Meldgaard fra mediet Transeuropa. Den sidste gentleman i dansk presse som han også bliver kaldt. Vi er tilbage på den anden side af Pinsen til en rask politisk debat.

/Lasse Lavrsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Hansen

Nu hvor den danske regering i sin uendelige visdom har besluttet fuldstændig at smadre turist-sæsonen i København samt aflyse danskernes chartertur til Cypern er der to ting, enhver ansvarlig borger i Danmark bør gøre:

1) Hurtigst muligt tage en 1-dages tur eller mini-ferie til Sverige og støtte de svenske turisterhverv. Der er f.eks. herligt på Kullen og ikke større smitterisiko end på Møns Klint.

2) Planlægge bilferie sydpå til sommer. Fra 15. juni vil grænsen til Tyskland være åben, og allerede her er der mange dejlige oversete steder. Og hvis man venter til juli og august skulle der være gode chancer for, at man også kan sige sig over Brenner-passet og ned i Italien, hvor vejret, maden og vinen er bedre, og hvor italienerne har hårdt brug for et tilskud til deres skrantende økonomi. Jeg kan især anbefale et besøg i Bergamo, som er en vældig hyggelig by, og hvor man vil være godt beskyttet mod Corona, fordi befolkningen har udviklet naturlig immunitet.

Brian W. Andersen

@ Lars Hansen

Du og jeg har tydeligvis en meget forskellig opfattelse af hvad det vil sige at være en ansvarlig borger i Danmark. For eksempel finder jeg det ikke spor ansvarligt at opfordre sine medborgere til at omgå de tiltag, som skal reducere dannelsen af nye smittekæder, eller at stille konkrete forslag til hvordan de beskyttende tiltag omgås.

Det kan ikke engang regnes for økonomisk ansvarligt på grund af det første du selv nævner, nemlig at det danske turisterhverv er i krise. Følger danske borgere dine forslag, så føres der penge ud af Danmark uden at der kommer nogle modsvarende tilbage igen. Penge som kunne være brugt til støtte for dansk erhvervsliv og herunder turisterhvervene.

Dine ferieforslag vil hvis fulgt både koste et økonomisk tab for dansk økonomi og øge risikoen for at flere sårbare medborgere dør eller skades af alvorlig sygdom. Dette er det modsatte af ansvarligt, men jeg kan finde flere andre ord, som dækker det. Egoistisk og socialdarwinistisk ville være et par stykker af disse og der skal nok sættes et par stærkt ladede tillægsord foran dem, for at ramme en retvisende beskrivelse af forslagene i din kommentar.

Lars Hansen

@ Brian W. Andersen

Selvfed nationalisme a´la Mette Frederiksen er dybt uansvarlig. Derimod er mellemfolkelig solidaritet ansvarligt. Grænselukninger har ingen sundhedsmæssig begrundelse, når smitten allerede er spredt til alle de lande, der lukker grænserne mellem sig.

Mig bekendt har rejser mellem USAs 52 stater på intet tidspunkt været forbudt, og antallet af smittede i USA og Europa ligger ganske tæt på hinanden. Ligeledes er forskellene mellem de enkelte stater i USA mindst lige så store forskellene mellem de enkelte lande i Europa.

Grænselukninger er dyr symbolpolitik, og derfor er det ansvarligt som dansker at rejse til Italien, så snart det bliver muligt. Tabene i de danske turisterhverv må Mette Frederiksen påtage sig ansvaret for, når hun de facto vælger at holde de danske grænser lukkede hele sommeren for alle andre end sommerhus-gæster fra Tyskland og Norge.

Eva Schwanenflügel

@ Lars Hansen

"Mellemfolkelig solidaritet" er lig med at sprede smitte rundt i Europa, ligesom man gør i de amerikanske stater?

Det har nok forbigået din opmærksomhed, men de der først og fremmest bliver hårdt ramt af coronavirussen er folk på de nederste trin af den sociale rangstige, og dem i fronten, der fx tæller buschauffører, kassemedarbejdere, bude, etcetera.
Desuden er 30% af de smittede sundhedsmedarbejdere.
Dertil kommer selvfølgelig mennesker på plejehjem.

Din ansvarsfrie turisme vil medføre øget risiko for netop disse grupper, hvor de rejsende selv i stort omfang vil være asymptomatiske eller ikke særlig hårdt ramte smittebærere.

Det var også sådan, det hele startede.

Lars Hansen

@ Eva Schwanenflugel

Lukkede grænser medfører ikke så meget som et eneste smittetilfælde mindre, når smitten først er spredt rundt til alle lande. De lukkede grænser betyder kun, at en dansker smitter en dansker og en tysker en tysker, fremfor at en dansker smitter en tysker og en tysker en dansker. Det samlede slutresultat er det samme nemlig to nye smittede.

Eva Schwanenflügel

@ Lars Hansen

Sådan kan man overhovedet ikke gøre et smittetryk op.
Jo mere folk flytter sig mellem landsdele og lande, og jo større menneskemængder der forsamles og blandes, jo mere vil smitten uvægerligt øges.

"Det er ikke risikofrit, at Danmark snart åbner grænserne for turister fra Norge, Island og Tyskland. Det viser en rapport, som Statens Serum Institut står bag.

Man regner med, at mellem 400 og 1500 turister smittet med coronavirus vil komme ind i landet baseret på den nuværende smitteforekomst.

- Det vil potentielt medføre, at der er flere danskere, der bliver smittede, og at vi får en acceleration af epidemien igen, lyder det fra Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Københavns Universitet."

"Op mod 1500 smittede turister kan komme til Danmark, viser nye beregninger"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-05-30-op-mod-1500-smittede-turister-...

Og disse tal tager vel at mærke udgangspunkt i den begrænsede mobilitet.
Det ville blive fuldstændigt uoverskueligt med en altomfattende grænseåbning uden rejserestriktioner og karantæneanbefalinger.

Eva Schwanenflügel

"Den nye coronavirus er over dobbelt så smitsom som influenza.

I gennemsnit smitter en person med en almindelig sæsoninfluenza omkring 1,1 andre. Man siger, at reproduktionsraten er 1,1.

Den nye coronavirus har en reproduktionsrate på cirka 2,5. Det viser opgørelser fra den kinesiske Hubei-provins, hvor virussen oprindeligt brød ud.

Det vil sige, at en person med coronavirus i gennemsnit smitter 2,5 andre mennesker."

"Derfor er coronavirus værre end influenza"
https://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-er-coronavirus-vaerre-end-influ...

Lars Hansen

"Man regner med, at mellem 400 og 1500 turister smittet med coronavirus vil komme ind i landet baseret på den nuværende smitteforekomst."

Men samtidig vil jo mellem 400 og 1.500 danskere smittet med coronavirus forlade Danmark midlertidigt og dermed ikke smitte nogen i Danmark men derimod smitte folk i andre EU-lande. Så samlet set går det lige op, med mindre der er markant mindre smitte i Danmark end i resten af EU.

Og da stort set alle lande i EU har lukket grænserne for hinandens borgere, kan alle jo ikke have lavere end gennemsnitligt smittetryk. Det svarer lidt til, at næsten alle mænd tror, de er en bedre end gennemsnitlig bilist, hvilket jo ikke kan være rigtigt.

Dog er det selvfølgelig sådan, at rejser over landegrænser kan være forbundet med andre aktiviteter end dem, man udfører, når man er i sit faste bopælsland. Måske går man mere på restaurant men mindre på arbejde. Og det kan godt betyde noget, men det reguleres bedst ved generelle tiltag og ikke ved grænselukninger.

I den periode, hvor restauranterne var lukket, kunne udlændinge jo heller ikke spise på dem, og i øvrigt påvirkede det nok lysten til ferierejser, sådan at rejseomfanget alligevel ville have være langt under det normale.

Men folk, som ønskede at besøge et familiemedlem eller en forretningsforbindelse ville stadig have kunnet gøre det, og det burde aldrig have været forbudt, da der aldrig var nogen god og saglig grund til det.

Basalt set siger SSIs rapport, at de slet ikke kan regne på, hvad det betyder for det samlede smittetryk at genåbne grænsen, hvilket er det samme som at sige, at det betyder ingenting. Det er en ren tilståelsessag, hvis ellers man er i stand til at læse mellem linjerne.

Henrik Leffers

Jeg tror Washington Posts artikel (link i artiklen) er et rigtigt godt bud på, hvordan verden vil se ud over de næste år! Covid-19 vil blive en af de corona vira, der hele tiden er i befokningen, og efterhånden vil vi blive mindre og mindre syge af den. Men hver gang vi bliver smittet (af en muteret virus), vil vi i nogle dage smitte mange omkring os, præcis som det sker hele tiden med forkølelser. De skyldes, at forkølelses vira muterer lige så hurtigt som covid-19, og derfor bliver vi smittet (og lidt syge) af de samme vira hele tiden, fordi hvergang vi møder dem, er de en lille smule forskellige.