Embedsmænd ville give juridisk korrekt svar om Støjbergs instruks – men blev underkendt

Embedsmænd i Udlændinge- og Integrationsministeriet kunne ikke komme igennem med det, da de i februar 2016 forsøgte at give et juridisk korrekt svar til Jyllands-Posten angående Inger Støjbergs instruks om adskillelse af asylpar
»(...) I Udlændinge- og Integrationsministeriet skrev en embedsmand til afdelingschef Lykke Sørensen, at man vel så burde justere eller berigtige pressemeddelelsen. Hvortil Lykke Sørensen svarede: »Det kan vi ikke, fordi det er ministerens klare tilkendegivelse, at der ikke skal være undtagelser.« Her ses daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

»(...) I Udlændinge- og Integrationsministeriet skrev en embedsmand til afdelingschef Lykke Sørensen, at man vel så burde justere eller berigtige pressemeddelelsen. Hvortil Lykke Sørensen svarede: »Det kan vi ikke, fordi det er ministerens klare tilkendegivelse, at der ikke skal være undtagelser.« Her ses daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Sille Veilmark

Indland
19. maj 2020

Embedsmænd i Udlændinge- og Integrationsministeriet forsøgte tilbage i februar 2016 at komme igennem med et juridisk korrekt svar på en forespørgsel fra Jyllands-Posten om adskillelse af asylpar. Men det blev de forhindret i efter indblanding fra Inger Støjbergs særlige rådgiver. Det kom frem under mandagens afhøring i Instrukskommissionen

Forhistorien er, at en journalist på Jyllands-Posten arbejdede på en artikel om den adskillelse af asylpar, der var blevet annonceret den 10. februar 2016. I en pressemeddelelse havde daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg bekendtgjort, at alle asylpar, hvor den ene part var under 18, skulle adskilles. Men journalisten fra Jyllands-Posten havde i de følgende dage talt med flere juraprofessorer, der mente, at det ville være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at adskille alle par – hvilket senere har vist sig korrekt.

Journalisten bad derfor Udlændinge- og Integrationsministeriet om en kommentar. Og det satte gang i en længere mailudveksling i embedsværket.

En embedsmand i Udlændinge- og Integrationsministeriet udarbejdede et udkast til svar om, at »ordningen« med separat indkvartering af mindreårige asylansøgere var i overensstemmelse med konventionen – med det forbehold at det kunne være nødvendigt at gøre undtagelser. Det gik stik imod ordlyden i Inger Støjbergs undtagelsesfri pressemeddelelse og var til gengæld i overensstemmelse med professorernes vurdering.

Udkastet blev sendt omkring specialisterne i Justitsministeriet. Her bemærkede en embedsmand i en mail, at »ordningen« kunne læses som en henvisning til Inger Støjbergs pressemeddelelse. Og eftersom pressemeddelelsen var undtagelsesfri, kunne Justitsministeriet »ikke stå på mål for«, at ordningen var i overensstemmelse med konventionen.

Embedsmanden kom så med denne opsigtsvækkende betragtning:

»Vi foreslår derfor som minimum, at ordet ’ordningen’ slettes. Så er sætningen isoleret set korrekt, men har jo ikke forbindelse til virkeligheden, hvis de rent faktisk vil praktisere ordningen som beskrevet i pressemeddelelsen.«

Ministerens tilkendegivelse

Tilbage i Udlændinge- og Integrationsministeriet skrev en embedsmand til afdelingschef Lykke Sørensen, at man vel så burde justere eller berigtige pressemeddelelsen. Hvortil Lykke Sørensen svarede: »Det kan vi ikke, fordi det er ministerens klare tilkendegivelse, at der ikke skal være undtagelser.«

Afdelingschefen forklarede, at de ikke desto mindre måtte forsøge at få et svar igennem, der indeholdt forbehold. Men svaret skulle godkendes af departementschefen, ministeren og hendes særlige rådgiver, understregede Lykke Sørensen. Hun konstaterede også, at de næppe ville få en sådan godkendelse. Og det skulle vise sig at være korrekt.

I en mail skrev den særlige rådgiver, Mark Thorsen, til en pressemedarbejder i ministeriet, at hun skulle forsøge at få godkendt et svar, hvor der ingen forbehold var, men alene stod, »at den generelle ordning med separat indkvartering af mindreårige ægtefæller« var i overensstemmelse med konventionen.

Det kunne juristerne i ministeriet ikke acceptere. En af dem skrev til afdelingschef Lykke Sørensen, at hun havde talt med pressemedarbejderen og sagt, »at det er afdelingens vurdering, at det ikke er juridisk holdbart at sige det så firkantet«. Og hun tilføjede, at hun kunne forstå på pressemedarbejderen, »at resultatet så nok bliver, at der slet ikke kommenteres herfra«.

Det endte rigtigt nok med, at Jyllands-Posten ikke fik sin kommentar. Officiel forklaring til avisen: Fordi Inger Støjberg var taget på ferie.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg

For kun sjette gang i danmarkshistorien er der blevet nedsat en rigsret. Frem til december skal 13 højesteretsdommere og 13 dommere udpeget af Folketinget afhøre vidner og afgøre, om den forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg overtrådte ministeransvarlighedsloven, da unge asylpar blev adskilt på danske asylcentre tilbage i 2016.

Information var oprindeligt med til at afdække sagen. I denne serie har vi fulgt den såkaldte Instrukskommissions arbejde og dækker nu den danmarkshistoriske rigsretssag tæt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Denne sag er mere røget end den er speget..

Karsten Lundsby, Anker Heegaard, Kurt Nielsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Det spørgsmål som der presser sig på er hvad vidste Løkke. Ja hvad vidste de andre borgerlige ledere,. Søren Pape, Anders Samuelsen. Og endeligt på daværende tidspunkt statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Man har reelt med et folketings flertal godkendt en ulovlig praksis,. En praksis som DR orientering arbejde målrettet for at informere om mens man blev mødt af ja lukkethed og borgerlige foragt for ja lov og orden.

Thomas Tanghus, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Jane Jensen, Niels Bent Johansen, Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen, Benjamin Bjerre, Ib Gram-Jensen, Lillian Larsen, Dorte Sørensen, Anker Heegaard, Kurt Nielsen, Birte Pedersen, Vibeke Hansen, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Werner Gass og Jørgen Lejf Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Martin Sørensen

Det er helt rigtigt set; lukketheden under VLAK dækkede over dybt problematiske måder at føre politik på, der overskred enhver grænse for habilitet og lovmæssighed.

(Husk fx privat-Lars og statsminister-Lars i kvotesagen, Eva Kjær Hansen i 'gyllegate' og Esben Lunde Larsens fiflerier, Støjbergs ulovlige instruks, MELD og FELD og Messerschmidt, etcetera)

De borgerlige partier har ikke noget at lade regeringen og støttepartierne høre i den retning.

Svend Elming, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Jane Jensen, John Damm Sørensen, Jens Jørn Pedersen, Niels Bent Johansen, Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Dorte Sørensen, Werner Gass, Anker Heegaard, Jørgen Lejf Hansen, Kurt Nielsen, Birte Pedersen, Vibeke Hansen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Erik Jensen

Konteksten skal med i billedet...

Støjberg tjente under Overfidusen Lars Langfinger, der aldrig har kendt forskel på dit og mit og ret og vrang. Med ham som rollemodel, har den moralske barre siddet lavt, og moral og anstændighed var sat ud af drift.

For Støjberg, må det virke urimeligt, at lov og ret genindføres med tilbagevirkende kraft :D
Nu hvor det er genindført, er det næsten synd for Støjberg,

Bjarne Frøberg

Det er demoraliserende at læse, at embedsværket er så "ministertro" at selv tilsyneladende klare ulovligheder danner grundlag for forvaltningsudøvelse.
Den eneste umiddelbare forklaring synes at være hensyn til den fremtidige karriere i forvaltningen for den enkelte embedsmand.
Hvis det er rigtigt, er det ikke bare den enkelte embedsmand der fejler, men kulturen og dermed hele systemet.

Svend Elming, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Per Jakobsen, Eva Schwanenflügel og Jane Jensen anbefalede denne kommentar