Læsetid: 2 min.

Embedsmænd ville give juridisk korrekt svar om Støjbergs instruks – men blev underkendt

Embedsmænd i Udlændinge- og Integrationsministeriet kunne ikke komme igennem med det, da de i februar 2016 forsøgte at give et juridisk korrekt svar til Jyllands-Posten angående Inger Støjbergs instruks om adskillelse af asylpar
»(...) I Udlændinge- og Integrationsministeriet skrev en embedsmand til afdelingschef Lykke Sørensen, at man vel så burde justere eller berigtige pressemeddelelsen. Hvortil Lykke Sørensen svarede: »Det kan vi ikke, fordi det er ministerens klare tilkendegivelse, at der ikke skal være undtagelser.« Her ses daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

»(...) I Udlændinge- og Integrationsministeriet skrev en embedsmand til afdelingschef Lykke Sørensen, at man vel så burde justere eller berigtige pressemeddelelsen. Hvortil Lykke Sørensen svarede: »Det kan vi ikke, fordi det er ministerens klare tilkendegivelse, at der ikke skal være undtagelser.« Her ses daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Sille Veilmark

19. maj 2020

Embedsmænd i Udlændinge- og Integrationsministeriet forsøgte tilbage i februar 2016 at komme igennem med et juridisk korrekt svar på en forespørgsel fra Jyllands-Posten om adskillelse af asylpar. Men det blev de forhindret i efter indblanding fra Inger Støjbergs særlige rådgiver. Det kom frem under mandagens afhøring i Instrukskommissionen

Forhistorien er, at en journalist på Jyllands-Posten arbejdede på en artikel om den adskillelse af asylpar, der var blevet annonceret den 10. februar 2016. I en pressemeddelelse havde daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg bekendtgjort, at alle asylpar, hvor den ene part var under 18, skulle adskilles. Men journalisten fra Jyllands-Posten havde i de følgende dage talt med flere juraprofessorer, der mente, at det ville være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at adskille alle par – hvilket senere har vist sig korrekt.

Journalisten bad derfor Udlændinge- og Integrationsministeriet om en kommentar. Og det satte gang i en længere mailudveksling i embedsværket.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Tanghus
 • Katrine Damm
 • Jane Jensen
 • Jørn Pedersen
 • Anker Heegaard
 • Kurt Nielsen
 • David Zennaro
 • Christian Mondrup
 • Ivan Mortensen
 • jørgen djørup
 • Eva Schwanenflügel
 • Dorte Sørensen
Thomas Tanghus, Katrine Damm, Jane Jensen, Jørn Pedersen, Anker Heegaard, Kurt Nielsen, David Zennaro, Christian Mondrup, Ivan Mortensen, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Denne sag er mere røget end den er speget..

Karsten Lundsby, Anker Heegaard, Kurt Nielsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Det spørgsmål som der presser sig på er hvad vidste Løkke. Ja hvad vidste de andre borgerlige ledere,. Søren Pape, Anders Samuelsen. Og endeligt på daværende tidspunkt statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Man har reelt med et folketings flertal godkendt en ulovlig praksis,. En praksis som DR orientering arbejde målrettet for at informere om mens man blev mødt af ja lukkethed og borgerlige foragt for ja lov og orden.

Thomas Tanghus, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Jane Jensen, Niels Bent Johansen, Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen, Benjamin Bjerre, Gert Romme, Ib Gram-Jensen, Lillian Larsen, Dorte Sørensen, Anker Heegaard, Kurt Nielsen, Birte Pedersen, Vibeke Hansen, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Werner Gass og Jørgen Lejf Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Martin Sørensen

Det er helt rigtigt set; lukketheden under VLAK dækkede over dybt problematiske måder at føre politik på, der overskred enhver grænse for habilitet og lovmæssighed.

(Husk fx privat-Lars og statsminister-Lars i kvotesagen, Eva Kjær Hansen i 'gyllegate' og Esben Lunde Larsens fiflerier, Støjbergs ulovlige instruks, MELD og FELD og Messerschmidt, etcetera)

De borgerlige partier har ikke noget at lade regeringen og støttepartierne høre i den retning.

Svend Elming, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Jane Jensen, John Damm Sørensen, Jørn Pedersen, Niels Bent Johansen, Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen, Gert Romme, Lillian Larsen, Dorte Sørensen, Werner Gass, Anker Heegaard, Jørgen Lejf Hansen, Kurt Nielsen, Birte Pedersen, Vibeke Hansen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Erik Jensen

Konteksten skal med i billedet...

Støjberg tjente under Overfidusen Lars Langfinger, der aldrig har kendt forskel på dit og mit og ret og vrang. Med ham som rollemodel, har den moralske barre siddet lavt, og moral og anstændighed var sat ud af drift.

For Støjberg, må det virke urimeligt, at lov og ret genindføres med tilbagevirkende kraft :D
Nu hvor det er genindført, er det næsten synd for Støjberg,

Bjarne Frøberg

Det er demoraliserende at læse, at embedsværket er så "ministertro" at selv tilsyneladende klare ulovligheder danner grundlag for forvaltningsudøvelse.
Den eneste umiddelbare forklaring synes at være hensyn til den fremtidige karriere i forvaltningen for den enkelte embedsmand.
Hvis det er rigtigt, er det ikke bare den enkelte embedsmand der fejler, men kulturen og dermed hele systemet.

Svend Elming, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Per Jakobsen, Eva Schwanenflügel og Jane Jensen anbefalede denne kommentar