Baggrund
Læsetid: 12 min.

Her er fortællingen om en lille by i Vestjylland, der blev ramt af en epidemi

Da coronakrisen ramte Vinderup, kom virussen ind på plejehjemmet, kunderne blev væk fra handelsgaden, og den årlige byfest måtte aflyses. Information er taget til den lille by i Vestjylland, der kan være med til at fortælle den store historie om Danmark under krisen
Mette Frederiksen stod selv i lære på Hotel Vinderup, som hun nu forpagter. Efter en brand sidste år, måtte hun og hendes mand lukke stedet. Hotel Vinderup nåede lige at genåbne, inden corona lukkede det igen.

Mette Frederiksen stod selv i lære på Hotel Vinderup, som hun nu forpagter. Efter en brand sidste år, måtte hun og hendes mand lukke stedet. Hotel Vinderup nåede lige at genåbne, inden corona lukkede det igen.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
16. maj 2020

Fra sin udkigspost på tanken 12 kilometer nord for den vestjyske by Vinderup kunne 70-årige Vagn Sønderup pludselig mærke en forandring på den landevej, han dagligt så ud på.

Der blev længere og længere mellem bilerne, som skulle ind for at tanke. Hans omsætning på benzin faldt markant, og flere af hans stamkunder blev væk.

Det var i begyndelsen af marts, på det tidspunkt, hvor coronaen var ved at få tag i Danmark.

Vagn Sønderup besluttede at lukke sin landevejsgrill, som ligger i forlængelse af tanken. Her serverede han normalt franske hotdogs og bøfsandwich til de lastbilchauffører, der stoppede for at tanke.

»Men det kunne ikke betale sig, når trafikken ikke var bedre,« som han siger.

Det viste sig også, at en af Vagn Sønderups stamkunder havde fået corona. Han blev indlagt og endte i respirator.

’Danmark lukker ned’

Vinderup er en helt almindelig lille dansk by, der ligesom så mange andre byer herhjemme har mærket konsekvenserne af corona. Byen med omkring 3.000 indbyggere er skåret igennem af en landevej. I midten bliver landevejen til et handelsstrøg med en brugs, en bager og flere små butikker, og på tværs løber en togbane. Det hele er omgivet af parcelhuskvarterer med ensartede huse og velholdte haver på lige, pæne rækker.

Landevejsgrillen 12 km nord fra Vinderup er en udkigspost ind til byen. Tankejer Vagn Sønderup har måttet lukke sin grill på grund af coronakrisen, så nu kan lastbilschauffører ikke længere stoppe og få sig en bøfsandwich eller hotdog.

Landevejsgrillen 12 km nord fra Vinderup er en udkigspost ind til byen. Tankejer Vagn Sønderup har måttet lukke sin grill på grund af coronakrisen, så nu kan lastbilschauffører ikke længere stoppe og få sig en bøfsandwich eller hotdog.

Sarah Hartvigsen Juncker

I et af husene med brune tegl og røde mursten bor 41-årige Klaus Flæng. Han er opvokset i Vinderup, er medlem af byrådet i Holstebro Kommunes, hvor han sidder for Socialdemokratiet. Og så er han på fornavn med de fleste – fra hotelejeren til fodboldtræneren.

Han var ikke i tvivl om situationens alvor, da han tændte for sit fjernsyn den 11. marts. Det var aftenen, hvor Mette Frederiksen (S) holdt pressemøde om coronaepidemiens eskalation herhjemme.

Statsministeren konstaterede fra spejlsalen, at »coronavirus spreder sig ekstremt hurtigt«. 514 var testet positiv med coronavirus i Danmark. Det var mere end en tidobling på tre dage. Nu skulle smitten under kontrol. Og så begyndte Mette Frederiksen at liste alt det op, som nu blev lukket. Skoler, museer og sportshaller. Biblioteker og fritidsaktiviteter. 

En gul breakingbjælke dukkede op i bunden af Klaus Flængs fjernsyn.

»DANMARK LUKKER NED,« stod der.

Den alarmerende besked om smitten, der kunne risikere at komme ud af kontrol, og nedlukningen, der skulle forhindre det, gjorde ham særligt nervøs på hans to børns vegne. De går i 3. og 6. klasse og spiller fodbold flere gange om ugen. Hvad var det for en virkelighed, de nu skulle ud i?

Han vidste også godt, at det så sort ud for Kyllingefestivalen. Det er Vinderups årlige byfest, som han var med til at stifte for nogle år tilbage. Formålet med festen var at få hans barndomsby tilbage på landkortet, efter den under kommunalreformen i 2007 blev lagt ind under Holstebro Kommune og gik fra centrum til periferi.

Under Kyllingefestivalen bliver Vinderups hovedgade lukket for biler. Det lokale fjerkræslagteri HK Scan serverer smagsprøver på alverdens kyllingetilberedninger, og der er hønseskidning, livemusik og fest om aftenen.

»Det er en lang dag, men en god dag,« som Klaus Flæng udtrykker det.

I år skulle Kyllingefestivalen afholdes i begyndelsen af august, og der skulle have været 80’er-tema. Men efter Mette Frederiksens pressemøde så det ud til, at festen måtte aflyses.

Godt en kilometer fra Klaus Flængs parcelhus ligger Superbrugsen, som netop var lukket, da statsministeren talte til danskerne denne onsdag aften. Brugsuddeler Palle Strande fulgte pressemødet hjemmefra. Her så han, hvordan de butikker, der havde sent åbent, oplevede en storm af mennesker, som fyldte indkøbsvognene til randen.

Palle Strande kunne godt regne ud, at han og hans ansatte ville få travlt den følgende dag. Og ganske rigtigt. Klokken 10 torsdag formiddag var der kø ned gennem hele butikken.

De ældre kom først på formiddagen og blev erstattet af børnefamilierne, efterhånden som forældrene fik fri. Toiletpapir, pasta og konservesdåser blev revet væk. Butikken løb tør for gær, og om eftermiddagen måtte Palle Strande kalde ekstra mandskab ind for at hjælpe med at fylde varer op på de tomme hylder.

De lange køer fortsatte indtil lukketid. Da regnskabet skulle gøres op, konstaterede brugsuddeleren, at omsætningen var lige så stor som lillejuleaftensdag.

Det var dog langtfra alle, der oplevede Mette Frederiksens pressemøde som startskuddet til en travl forretning.

Et tomt Vinderup

Lidt længere nede ad hovedgaden fra Superbrugsen ligger det gamle Hotel Vinderup, som blev opført samtidig med togbanen i 1904. I dag huser den rødmurede bygning med hvide facadestriber både et hotel, en restaurant, selskabslokaler og en café.

Forpagteren hedder Mette Frederiksen, og hun elsker at høre folks reaktion, når hun introducerer sig i telefonen.

»Så kan der godt lige blive stille et par sekunder,« siger hun.

Da Mette Frederiksen holdt pressemøde i København, indså Mette Frederiksen i Vinderup, at hun måtte lukke sit hotel og sin forretning.

Hun græd ved beslutningen. Sammen med sin mand havde hun for bare tre år siden overtaget stedet. Sidste år brændte køkkenet og efterlod store skader, og det var kun få måneder siden, de var genåbnet.

»Det er ikke en hemmelighed, at det er svært at få en forretning op at stå i Vinderup,« siger Mette Frederiksen.

På trods af de økonomiske bekymringer var familien ikke i tvivl om nedlukningen.

»Vi gjorde det ene og alene af sikkerhedsmæssige hensyn. For os selv, vores ansatte og vores søn,« siger hun.

Mette Frederiksen, der i sin tid stod i lære som kok på Hotel Vinderup, havde allerede købt ind til weekendens arrangementer: to fester om fredagen, et bryllup om lørdagen og en 80-årsfødselsdag om søndagen. Køkkenet bugnede af varer. Men alle selskaberne undtagen brylluppet blev aflyst.

I hotellets fine hjørnestue med blåstribet tapet, blå stole og draperede gardiner i blåblomstret stof var der dækket op med porcelæn og friske blomster som til et almindeligt bryllup. Men det blev ikke, som det plejede. På bordene var der opsat håndsprit, og gæsterne måtte sidde med god afstand.

»Det var en mærkelig fest. Hyggelig, selvfølgelig, men mærkelig,« siger Mette Frederiksen.

Da gæsterne gik hjem, listede hun rundt og fjernede de friske blomster fra de blå vaser. Den overskydende mad blev solgt på udsalg eller gemt i fryseren.

Handelsformandens dilemma

Allerede i begyndelsen af marts, inden statsministerens pressemøde, bemærkede 63-årige Jens Tang, at det gik sløvt til med salget i hans herretøjsbutik. Den ligger på Vinderups hovedgade i en hvid bygning, og over døren står der »Din Tøjmand – Tang«. Han havde derfor sammen med sin kompagnon besluttet at sende medarbejdere hjem på skift, så de kunne holde butikken oven vande.

Men da »fru Frederiksen« gik på talerstolen onsdag aften, blev Jens Tang som butiksdrivende og formand for den lokale handelsforening sat i et dilemma.

Mange af butikkerne i Vinderups Handelsforening kunne i princippet holde åbent. Men hvad kunne betale sig? Ville de blive kompenseret, hvis de holdt lukket? Og værst af alt: Hvis de besluttede sig for at holde åbent, ville byens borgere så bebrejde dem?

»Den var svær at kapere,« husker han.

Jens Tang har ejet herretøjsbutikken i Vinderup, siden han var 26 år. Inde i baglokalet har han gemt sort/hvide avisudklip af sig selv og sin kone, som også arbejder i butikken, fra da de i 1984 overtog den fra den forrige ejer.

Som mangeårig butiksejer har Jens Tang både mærket konsekvenserne af kartoffelkuren i 1986 og finanskrisen i slutningen af 00’erne.

»Men den her krise kan slet ikke sammenlignes med de andre,« konstaterer han.

Efter Mette Frederiksens pressemøde gik Jens Tang en runde for at tale med ejerne af byens øvrige butikker. Dametøjsbutikken Yasmin længere nede ad hovedgaden overvejede at lukke helt. Blomsterhandleren havde kun haft tre kunder i sin butik de seneste dage, men hun var til gengæld lagt ned af bestillinger på internettet. Også i malerforretningen var der nok at lave.

»Så stod vi der og besluttede os for at holde åbent hele dagen lang,« siger Jens Tang.

I et brev til handelsforeningens medlemmer satte han ord på sin beslutning. Og beskrev dilemmaet i på den ene side ikke at ville medvirke til »at udbrede smitten« ved at holde åbent og på den anden side helst at ville undgå »at trække på statens lønstøtte og sende medarbejderne hjem«.

»Som selvstændig står man på egne ben – sådan er det bare! Vi klarer os selv, sådan er vi vant til at sige. Men i dag er bare anderledes end i går,« skrev han.

Jens Tang kom ikke i den »shitstorm«, han havde frygtet, der kunne opstå ved at holde butikken åben. Tværtimod viste borgerne forståelse for hans beslutning. Det ændrede dog ikke på, at butikkens omsætning næsten blev halveret, og at han måtte sende to medarbejdere hjem på lønkompensation.

På det tidspunkt steg kurven over antallet af indlagte med coronavirus i Danmark for hver dag, der gik. Også i Vinderup var sygdommen ved at få fat.

63-årige Jens Tang ejer butikken Din Tøjmand på hovedgaden i Vinderup. Hver dag tager han hjem og spiser frokost med sin kone. Hun er hjemsendt fra butikken på lønkompensation som følge af coronakrisen.

63-årige Jens Tang ejer butikken Din Tøjmand på hovedgaden i Vinderup. Hver dag tager han hjem og spiser frokost med sin kone. Hun er hjemsendt fra butikken på lønkompensation som følge af coronakrisen.

Sarah Hartvigsen Juncker

Virus på Bakkebo

I slutningen af marts udviste nogle beboere og ansatte på Bakkebo, et af Vinderups to plejehjem, pludselig symptomer, som lignede dem, Sundhedsstyrelsen beskrev som COVID-19. Hoste, åndenød og feber. En test bekræftede det, man frygtede: Flere var blevet smittet.

»Så gjaldt det jo om at inddæmme, så hurtigt som vi overhovedet kunne,« fortæller Helle Lykke Nielsen. Hun er leder på plejecentret, der ligger på toppen af en lille bakke i et af byens parcelhuskvarterer.

Så snart virussen blev opdaget, blev Bakkebos ansatte adskilt i hold, så smitten ikke kunne sprede sig mellem dem. Beboerne skulle blive i deres lejligheder, og de måtte spise alle måltider hver for sig.

Det nationale besøgsforbud for plejehjem gjaldt også for Bakkebo. Alle arrangementer blev derfor aflyst, og pårørende måtte ikke komme indenfor.

»Det var møj kedeligt,« siger Ove Kristiansen, en 78-årig beboer på plejehjemmet, som plejede at få besøg af sin datter, to børnebørn og en besøgsven.

Det var dog vigtigt for Helle Lykke Nielsen at sikre, at beboerne stadig kunne have kontakt med deres pårørende. De ældre kunne derfor få besøg på deres terrasse og se deres familiemedlemmer gennem vinduet, mens de talte sammen over telefon.

57-årige Bodil Holsts lillesøster kom forbi fra Struer og stod uden for hendes vindue med telefonen i hånden. Bodil Holst kunne se gennem ruden, at hun græd, og så begyndte hun også.

»Bare rolig, når det her er overstået, så kan du komme ind og snakke med mig igen og få en kop kaffe,« sagde Bodil Holst.

Det fik lillesøsteren til at grine.

Restriktionerne var effektive, og det tog ikke mange dage at få virussen under kontrol. Men det var for sent at stoppe den helt. En dag hørte Ove Kristiansen, at nogle af dem, han plejede at spise middag med før coronakrisen, var gået bort med COVID-19. Andre blev raske efter infektionen.

Lokalt sammenhold

Mens de forsøgte at få virussen under kontrol på Bakkebo, modtog byrådsmedlemmet Klaus Flæng dagligt opkald fra bekymrede borgere, der ville vide, hvornår de kunne besøge deres pårørende på plejehjemmet.

Det var måske derfor, at han fik en af sine mange ideer, da dronning Margrethe på sin 80-årsfødselsdag den 16. april holdt tale fra Fredensborg Slot. Her roste hun danskerne for deres samfundssind og opfordrede til at sende blomster til ældre og svækkede borgere i stedet for til hende.

»Tror du, man kan starte en lignende blomsterindsamling her i Vinderup,« spurgte Klaus Flæng sin kone næste morgen efter at have tænkt over det hele natten. Det mente hun godt, man kunne. Han ringede derfor til banken og bad om at få oprettet kontoen ‘7830 Stå Sammen’. 7830 er Vinderups postnummer.

I løbet af det første døgn blev der indsamlet 20.000 kroner. Og da Klaus Flæng kort efter stoppede indsamlingen, stod der 31.000 kroner på den nyoprettede konto.

»Det var helt vildt.«

Pengene blev ligeligt fordelt mellem Vinderups fire blomsterhandlere, der sørgede for at dele buketter ud til Bakkebo og byens andet plejehjem, til ældre og svækkede hjemmeboende og til nogle af alle de sosu-assistenter, der knoklede for at passe på borgerne.

På Klaus Flængs facebookside væltede det ind med billeder af glade Vinderu-pborgere, der modtog blomster.

»Det var så godt. Jeg anede slet ikke, at det kunne blive så stort,« siger han.

Over for Hotel Vinderup i en lejlighed oppe under taget var et lignende initiativ samtidigt under opsejling.

Elin Toft Kalme bor med sine døtre på tre og 18 år over for Hotel Vinderup på hovedgaden. Hun brugte en dag med sin yngste datter på at dele kage ud til byens ældre borgere.

Elin Toft Kalme bor med sine døtre på tre og 18 år over for Hotel Vinderup på hovedgaden. Hun brugte en dag med sin yngste datter på at dele kage ud til byens ældre borgere.

Sarah Hartvigsen Juncker

Treårige Sofie sagde til sin mor, Elin Toft Kalms, der er sosu-assistent i den kørende hjemmepleje, at hun gerne ville bage en kage til sine oldeforældre. Det kunne ikke lade sig gøre, svarede moren, for de boede langt væk.

I stedet blev de to enige om at bage kage til byens ældre og ensomme borgere. Køkkenet blev omdannet til et bageri med brownies, kanelkage, boller og chokoladekage.

Herefter kørte Sofie sammen med sin mor rundt med sin gamle barnevogn og stillede kagerne foran de ældres dør med sedlen: »Kære dig. En hilsen fra en treårig.«

Trænger til at åbne

Efter flere uger, hvor coronavirussen havde spredt sig hastig i Danmark, havde statsminister Mette Frederiksen gode nyheder, da hun gik på talerstolen den 30. marts og holdt sit ottende pressemøde. »Kurven fladede ud,« berettede hun.

På det tidspunkt var 553 coronasmittede indlagt, 137 af dem lå på intensiv. Men antallet af daglige nyindlagte var faldende. Det betød, at Mette Frederiksen tog de ord i sin mund, hun ellers »næsten ikke« turde sige:

»Hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige i de næste to uger. Så vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund på den anden side af påske.«

De gode nyheder kunne også mærkes i Vinderup. Der var flere mennesker på gaden, og børnene måtte lege sammen igen.

Jens Tang oplevede, at der kom lidt flere kunder i hans tøjbutik. Det gjorde ham optimistisk. Men i takt med at samfundet åbnede, og restriktionerne blev lempet, begyndte et nyt dilemma at tage form i butiksejerens hoved.

Den dag i dag rumsterer det stadig.

For kan handelsforeningen tillade sig at gennemføre det årlige Open by Night den 29. maj, hvor alle butikker har lang åbningstid og stort udsalg, og hvor der er musik i gaden, gratis smagsprøver og aktiviteter for børnene? Arrangementet flerdobler typisk den almindelige omsætning for flere af Vinderups butikker. Det ville falde på et tørt sted, efter en tid hvor mange har lidt økonomisk under coronakrisen.

»Jeg tror godt, jeg tør anbefale det,« grubler Jens Tang og skynder sig at tilføje: »Men ikke med de sædvanlige aktiviteter, selvfølgelig. Det vil ikke være klogt.«

Jens Tang er ikke i tvivl om, at det er den slags arrangementer, der er vigtige for at få gang i Vinderup igen.

Og spørger man byrådsmedlemmet Klaus Flæng, er der brug for det. De seneste måneder har han fået mange henvendelser fra borgere, der har spørgsmål til den situation, corona har sat deres by i. Nogle er nervøse for de små butikkers overlevelse. Andre spørger, hvornår deres børn kan starte til fodbold igen.

Klaus Flæng er på fornavn med de fleste i Vinderup. Han er byens eneste byrådsmedlem i Holstebro Kommune og medstifter af byfesten Kyllingefestivalen, hvor der er livemusik og hønseskidning.

Klaus Flæng er på fornavn med de fleste i Vinderup. Han er byens eneste byrådsmedlem i Holstebro Kommune og medstifter af byfesten Kyllingefestivalen, hvor der er livemusik og hønseskidning.

Sarah Hartvigsen Juncker
I lang tid måtte han svare, at det vidste han ikke. Men nu ser det lysere ud. Kyllingefestivalen er rykket til næste år. Men der har været snak om at holde en stor fest til september, når hverdagen forhåbentlig ligner sig selv.

»Så kunne vi få de lokale arrangører med, Hotel Vinderup og alle butikkerne. Det kunne godt blive til noget stort. Hvis vi altså må til den tid.«

Tilbage på tanken nord for Vinderup har Vagn Sønderup også håb for fremtiden. Han mærker, at der er ved at komme gang i livet på vejene igen. Til glæde og gavn for hans tank.

Hvis udviklingen fortsætter, overvejer han endda at åbne sin landevejsgrill igen, så lastbilchaufførerne atter kan få en bid mad med på vejen.

Stamkunden, der blev smittet med corona, er også blevet rask. Sygdommen har taget hårdt på ham, og han bliver let forpustet, selv af at gå en tur.

»Men for hver dag, der går, får han det bedre,« fortæller Vagn Sønderup.

 

Serie

Vinderup og virussen

Hvordan rammer coronakrisen Danmark? Information er taget til den lille by Vinderup i Vestjylland for at lede efter svaret. Vinderup er en by som så mange andre, og her har man også oplevet konsekvenserne af den historiske krise. Virussen er kommet ind på plejehjemmet, medarbejdere fra handelsgaden er sendt hjem på lønkompensation, og den årlige byfest, Kyllingefestivalen, er aflyst.

I denne serie fortæller Information historien om, hvad der skete, da coronakrisen ramte Vinderup. Og om hvordan byen langsomt er ved at vågne igen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her