Læsetid: 7 min.

Hvis vi vil, kan de danske drivhusgasudledninger reduceres med mere end 70 procent i 2030

Det viser detaljeret modelanalyse af klimapartnerskabernes rapporter. Der er ingen undskyldning for at vente, siger både eksperterne bag modellen og tidligere overvismand Peter Birch Sørensen
Scroll ned for at se en interaktiv version af grafen. 

Scroll ned for at se en interaktiv version af grafen. 

Infografik: Sune Sølund & Amalie Gran

6. maj 2020

Det er »absolut økonomisk overkommeligt« at nå klimamålet om 70 procent reduktion af de danske drivhusgasudledninger i 2030.

Det siger energisystemanalytiker Kenneth Karlsson, direktør for konsulentvirksomheden Energy Modelling Lab, der i dag offentliggør en detaljeret analyse af rapporterne fra 12 af de 13 klimapartnerskaber i erhvervslivet, som i marts afleverede deres bud på branchevis klimahandling til regeringen. Det 13. partnerskab, luftfarten, ligger underdrejet af coronakrisen og har derfor tilbageholdt sin rapport.

De nye beregninger, udført med et avanceret modelværktøj, viser, at den samlede grønne omstilling kan foretages mærkbart billigere end de 15 milliarder kroner pr. år i 2030, der typisk er nævnt i debatten.

»Det er faktisk lidt til grin at snakke om ekstraomkostninger ved den grønne omstilling, så længe vi vælger fornuftige løsninger og tænker systemerne i sammenhæng, så vi for eksempel ikke kommer til at gøre mest i sektorer, hvor det er dyrest,« siger Kenneth Karlsson.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Svend Erik Sokkelund
  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Dorte Sørensen
  • Kurt Nielsen
  • lars søgaard-jensen
  • Agnete La Cour
  • Trond Meiring
Christian Skoubye, Svend Erik Sokkelund, Klaus Lundahl Engelholt, Dorte Sørensen, Kurt Nielsen, lars søgaard-jensen, Agnete La Cour og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Jeg må have misset noget.
Det er en ny model, som viser at det er muligt at opnå målet.
Men 'hvordan' - det fremgik ikke særlig klart.

Connie Brask Jensen

Whauu. Så skal de megastore svine landbrug lukkes, - da de står for 70 % af Danmarks samlede CO2 udledninger. Danmark er, målt på areal, er det land i verden der producerer flest svin.

Jens Christian Jensen

Fremragende ide Connie. Det indbringer ca. 30 milliarder om året til Danmark.
Du må meget gerne lige anvise hvor pengene skal komme fra.
Hvilke områder skal der så spares på ? Skolerne, de ældre eller hvem ?

Peter Fenger Lund, Ole jakob Dueholm Bech og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Nu er 30 Mia. DKK ikke noget lille beløb. Men i forhold til at det danske samfund genererer et overskud (BNP) på mere end 2.000 Mia. DKK om året, er det til gengæld et totalt ligegyldigt beløb, som Danmark let kan undvære. Og Danmark vil formentligt være et mere attraktivt land at leve, hvis svineproduktion en kom ned på en rimelig størrelse.

Jens Christian Jensen

Gerd. Kan du ikke lige dokumentere at DK har et overskud på 2.000 mia. om året. Overskud betyder som bekendt penge der er tilovers når alle udgifter er betalt.

At vi let kan undvære 30 mia. er noget af en udsagn. Jeg er sikker på at alle økonomer ikke lige kan se at det er et ligegyldigt beløb.