Læsetid: 4 min.

Mette Frederiksen trækker en klar grænse for de andre partiers indflydelse

Den positive udvikling i sundhedstallene har fået et enigt Folketing til at fremrykke genåbningen. Et flertal uden om regeringen forsøgte dog i første omgang at gøre oprør mod S-regeringen. Men tabernaklet mislykkedes, og alle partier endte hurtigt med igen at blåstemple statsministerens linje for en gradvis normalisering
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder stædigt fast i, at hun selv bestemmer – uanset hvad Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ellers måtte mene.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder stædigt fast i, at hun selv bestemmer – uanset hvad Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ellers måtte mene.

Claus Bech

23. maj 2020

Flertallet i Folketinget frasagde sig enhver form for indflydelse, da pandemien ramte Danmark. De videregav alle beføjelser til regeringen, og derfor er det kun Socialdemokratiet, der nu for alvor bestemmer over såvel håndteringen af coronakrisen som den gradvise genåbning. De såkaldte forhandlinger, der nu er foregået i flere omgange, har også reelt kun haft karakter af orienteringsmøder. Eller skinforhandlinger, om man vil: et magtspil for galleriet.

Selv om de andre partier ihærdigt forsøger at iscenesætte møderne som realpolitiske sværdslag, har det fra første færd været den socialdemokratiske statsminister, Mette Frederiksen (S), som suverænt har kunnet bestemme, hvornår og hvordan Danmark skal normaliseres igen.

Den seneste runde af genåbningsmøder kulminerede kort før natten til torsdag, da samtlige partier i Folketinget enedes om »yderligere genåbning i fase 2«, som betyder, at eksempelvis gymnasieeleverne nu kan komme tilbage før sommerferien, og at landets kulturinstitutioner kan åbne igen.

Umiddelbart har flere partiledere forsøgt at tage æren for de nye tiltag, hvoraf mange utvivlsomt vil være populære. Men sandheden er, at udfaldet var mere eller mindre givet på forhånd.

Forløbet har således brutalt udstillet, hvordan magtforholdene på Christiansborg er blevet centraliseret her i de seneste uger. Det er karakteristisk for den nye aftale, at partierne blot »noterer sig«, hvad »regeringen har besluttet«. Formuleringen er bestemt værd at notere: Oppositionen noterer blot, hvad Mette Frederiksen gør.

Det mislykkede oprør

På forhånd forsøgte et flertal uden om S-regeringen – i form af de fem borgerlige partier samt Radikale Venstre og Alternativet – ellers at lægge pres på statsministeren ved at kræve, at stort set alt, der tidligere har været lukket, straks skulle kunne åbne under behørigt hensyn til myndighedernes sundhedsmæssige retningslinjer.

Partierne, der længe har været frustrerede over S-regeringens magtfuldkommenhed, ønskede at træde i karakter og sætte statsministeren stolen for døren. Nu skulle hun endelig tvinges til at lytte – og ligefrem tvinges til at føje sig for flertallet.

På papiret var det da parlamentarisk set også ganske imponerende, at så forskellige partier som Nye Borgerlige og Alternativet kunne blive enige om en række principper for genåbningen, der tilmed var tænkt som en udfordring af statsministeren.

Men det borgerlige, ikkesocialistiske flertal havde forregnet sig. Eller måske bare glemt, at de selv gav S-regeringen meget vidtgående beføjelser ved coronakrisens begyndelse?

Realiteten er, at genåbningen ikke er et anliggende, der skal stemmes om, eller som S-regeringen strengt taget har brug for partiernes opbakning til. Statsministeren bestemmer selv. Og hun bestemte torsdag, at alle flertallets krav ikke kunne imødekommes.

Mest markant trak Mette Frederiksen en streg ved Danmarks grænse: Socialdemokratiet vil endnu ikke være med til at lade udenlandske turister komme til landet, og sådan bliver det indtil videre. Mette Frederiksen understregede, at hun ikke vil »lade sig presse til noget, der ikke er forsvarligt«, og på paradoksal vis er det nu Socialdemokratiet, som siger nej, mens Dansk Folkeparti er med i gruppen af partier, der vil have åbnet grænserne.

Tag ikke fejl af symbolikken: Mette Frederiksen vil hellere end gerne trække optrinet om grænseåbningen så pinefuldt langt, at de borgerlige partier til sidst kommer til at fremstå som en flok laissez faire-liberalister, mens hun selv »passer på Danmark«, og står tilbage som den patriotiske krisebetvinger, der ikke vil tillade ugræs at fyge over hegnet.

Grænsen er elektrisk

Koalitionen af oprørspartier krævede, at den midlertidige grænsekontrol med indrejseforbud og de skærpede rejsevejledninger skulle »lempes inden udgangen af maj«. I stedet fik de en omformulering af de bureaukratiske kriterier for såkaldt »anerkendelsesværdige formål for indrejse« samt et løfte om, at S-regeringen snart vil fremlægge en »plan for kontrolleret og gradvis genåbning af sommerturismen«.

Selv om også Tyskland officielt har anmodet Danmark om at genåbne grænsen for fri passage, og Sverige hele tiden har holdt grænseovergangene åbne, holder statsminister Mette Frederiksen stædigt fast i, at hun selv bestemmer – uanset hvad Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, den tyske kansler, Angela Merkel, eller Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, måtte mene.

Grænsespørgsmålet rummer en løbsk elektricitet, der vil kunne skabe stor og uforudsigelig spænding på Christiansborg i lang tid frem. I perioden under coronakrisen, hvor statsminister Mette Frederiksen på den ene side har udvist sjælden handlekraft, er gamle frustrationer på den anden side blusset op på højrefløjen. Ved at holde debatten om grænsen i live, formår S-regeringen at tiltrække frafaldne DF-vælgere og samtidig skabe fornyet splid i borgerlige rækker.

Det er ikke tilfældigt, at Dansk Folkepartis tidligere medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, som i dag er medlem af partiets hovedbestyrelse, satte strøm til netop grænsedebatten, da han for nylig på opsigtsvækkende vis kritiserede Kristian Thulesen Dahl: »Jeg mener, at vi burde have gjort håndteringen af flygtningekrisen i 2015 til et spørgsmål om Venstre-regeringens overlevelse. Skulle DF vælte en borgerlig regering, skulle det selvfølgelig være i en situation, hvor man ikke havde styr på indvandringen og grænserne.«

Den måde, som daværende Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen håndterede – eller rettere sagt ikke håndterede – de vandrende flygtninge og migranter på de lollandske og sønderjyske motorveje i 2015, har gjort grænsespørgsmålet til et smertefyldt traume i blå blok. Og det udnytter Mette Frederiksen til det yderste.

Oppositionen får lov til at sidde med rundt om mødebordet, og de må hjertens gerne blåstemple alt, hvad S-regeringen gerne vil have til at ske. Men når det kommer til det, de allerhelst vil have, kan de borgerlige hoppe og danse lige så tosset, som de vil. For her trækker Mette Frederiksen grænsen.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Niels-Simon Larsen
  • Poul Anker Sørensen
  • John Hansen
  • Torben K L Jensen
  • Palle Yndal-Olsen
  • Carsten Mortensen
  • Jørgen Mathiasen
  • Niels Vest-Hansen
  • Anker Heegaard
Erik Karlsen, Niels-Simon Larsen, Poul Anker Sørensen, John Hansen, Torben K L Jensen, Palle Yndal-Olsen, Carsten Mortensen, Jørgen Mathiasen, Niels Vest-Hansen og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Nej, desværre blev statsministeren tvunget til at gå alt for langt ud i hasarden med menneskeliv, som vi ellers har været forskånede for.

Vibeke Carøe, P.G. Olsen, Birte Pedersen, Claus Bødtcher-Hansen, Hanne Ribens, Jens Christensen, Henrik Peter Bentzen, Torben Bruhn Andersen, John Poulsen, Hans Larsen, Rikke Nielsen, Torben K L Jensen, Lisbeth Glud, Helle Walther, Anne-Marie Krogsbøll, Nette Skov, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Anina Weber, Tonny Helleskov, Peter Høivang og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er da en besynderlig analyse :

"Ved at holde debatten om grænsen i live, formår S-regeringen at tiltrække frafaldne DF-vælgere og samtidig skabe fornyet splid i borgerlige rækker."

Er det ikke de borgerlige partier, samt de Radikale og Alternativistiske renegater, og (gisp) det forne, grænselukkende DF, der nu forsøger sig med at lave splitting i befolkningen?

Det går alt for hurtigt med den genåbning, vi aner slet ikke hvad den kommer til at betyde om 3-4 uger mht smittetrykket, (også kaldet mere retvisende, reproduktionstallet).

I sidste ende er det regeringen, og i særdeleshed statsministeren, der kommer til at stå med ansvaret, såfremt vi pludselig ser indlæggelserne stige som før nedlukningen, inklusive truslen mod hospitalernes kapacitet samt eskalerende dødstal til følge.

En fuldstændig grænseåbning vil uundgåeligt forværre risikoen for en genopblussen af smitten.
Har man helt glemt de rædselsvækkende scenarier fra før smitten kom nogenlunde under kontrol i Europa?

Godt vi ikke har de borgerlige ved rorpinden.

Vibeke Carøe, P.G. Olsen, Bent Gregersen, Birte Pedersen, Hanne Ribens, Jan Weber Fritsbøger, Jens Christensen, tove helbo, Henrik Peter Bentzen, jørgen djørup, Torben Bruhn Andersen, John Poulsen, Mikkel Zess, Stella Nielsen, Hans Larsen, katrine bruno hansen, Anina Weber, Rikke Nielsen, Torben K L Jensen, Ole Kristensen, Lisbeth Glud, Nike Forsander Lorentsen, Helle Walther, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Nette Skov, Benta Victoria Gunnlögsson og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

Selvfølgelig handler grænselukningen om, at Socialdemokratiet forsøger at fiske vælgere hos især Dansk Folkeparti og Venstre. Hvilket indtil videre er lykkedes over al forventning.

Bjørn Fagerberg, Poul Reynolds, Lasse Nielsen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

@Niels Jakobs

Indtil videre støttes grænselukningen tilsyneladende af et flertal, og Socialdemokratiet har de bedste meningsmålinger siden dengang, Svend Auken var formand under Schlüter. Så populismen virker for Mette for co. Det er den gamle historie om, at en fælles fjerne får folk til at bakke om den stærke og autoritære leder, som vil "beskytte dem". Denne gang er det ikke bare et mindretal eller et fremmed land, der er fjenden, men en ny sygdom.

Bjørn Fagerberg, Poul Reynolds, Steen Simonsen og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er ikke populisme, Lars Hansen, det er populisme uansvarligt at tvinge åbning igennem af alle mulige områder, hvor vi ganske rigtigt vansmægter af mangel på aktivitet, men hvor vi har kunnet forlade os på en regering, der har taget ansvaret og sikret flokken.
Det har intet med autoritært styre at gøre, det er at gøre sin pligt som landets folkevalgte leder, for selvfølgelig er der voksende murren i krogene - fordi manøvren foreløbigt er lykkedes, og folk ikke kan forstå, at vi skal vente, til der har været 14 dage uden nye indlagte.

Vibeke Carøe, P.G. Olsen, Bent Gregersen, Chris Ru Brix, Birte Pedersen, Hanne Ribens, Jan Weber Fritsbøger, Jens Christensen, tove helbo, Henrik Peter Bentzen, Torben Bruhn Andersen, John Poulsen, Mikkel Zess, Bjarne Bisgaard Jensen, Stella Nielsen, Henrik Rude Hvid, Nette Skov, Anina Weber, Lasse Nielsen, Torben K L Jensen, Lisbeth Glud, Nike Forsander Lorentsen, Kim Houmøller, Helle Walther, Peter Høivang, Jens Ole Mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Og selvfølgelig handler det for partier til højre for S om at S ikke må lykkedes med at takle denne corona krise. Iflg. nogle meningsmålinger står S til næsten 35 % og ville kunne danne flertal med Ø og SF og måske et nordatlantisk mandat.
Eller man ønsker, ihvertfald, ikke at S fremstår som at have løst krisen godt. Hvad jeg vil mene at S og myndighederne har gjort ind til videre.
Al den corona kritik , fra BT, Ekstrabladet og politiske modstandere. Bør vi nok betragte som politisk motiveret.

P.G. Olsen, Bent Gregersen, Per Kortegaard, Birte Pedersen, Niels Jakobs, Hanne Ribens, Jan Weber Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Jens Christensen, Silas F. Johansen, Henrik Peter Bentzen, Mikkel Zess, Stella Nielsen, Rolf Andersen, Nette Skov, Anina Weber, Rikke Nielsen, Lasse Nielsen, Torben K L Jensen, Ole Henriksen, Dennis Tomsen, Lisbeth Glud, Nike Forsander Lorentsen, Steffen Gliese, Helle Walther, Peter Høivang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg har det svært med politikere som i desperation griber hvert et halmstrå for at lave fnidder. Sidst var det historien i Berlingske, som var en lille fejl, der blev pustet op til forsiden. Og da det fes ud, kaldte Berlingske det spin fra Sundhedstyrelsens side. Men forinden havde V da spillet med musklerne hos Martin Gertzen,V sundhedsordfører, ret pinligt at høre på ham. Også i dag babler han løs. Nu har Mette F talt usandt ??? De er virkelig desperate over at se frem til 10 år i opposition. Lidt ærgerlig en fra Ø hopper med på den galaj. At vi blev lukket ned, var en politisk beslutning, grænsen også. Der var nogle forskellige scenarier, fra sundhedsstyrelsen og regeringen valgte så sin politisk, som blev bakket op af hele folketinget, og som faktisk har gjort vi har styr på det. Det har kostet andre ting, men de kangenoprettes på sigt, det kan et mistet liv ikke. Er der virkelig nogen der tror på VLAK regeringen kunne have tacklet det bedre ? Inden de var blevet enige var folk nok døde.

Malene Clante, Vibeke Carøe, Ruth Gjesing, P.G. Olsen, Bent Gregersen, Birte Pedersen, Hanne Ribens, Jan Weber Fritsbøger, Jens Christensen, Henrik Peter Bentzen, John Poulsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Stella Nielsen, Rolf Andersen, Henrik Rude Hvid, Nette Skov, Anina Weber, Lasse Nielsen, Lisbeth Glud, Jens Ole Mortensen, Michael Christiansen, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hvor er vores gamle ven Sass Larsen, når vi nu diskuterer udenlandske kapitalfonde og skattely?

Alex Vanopslagh har sat sig helt på feel good historien om BabySam :)

Steffen Gliese

Jeg kan ikke sige, at vi nogensinde har haft en statsminister, der i højere grad har bragt befolkningen ajour med situationens udvikling og baggrunden for de politiske beslutninger.
Men det må være ubehageligt for pressen, at regeringen taler til os direkte uden 'formidling'.

Vibeke Carøe, Jens Kofoed, P.G. Olsen, Bent Gregersen, Per Kortegaard, Birte Pedersen, Niels Jakobs, Hanne Ribens, Jan Weber Fritsbøger, Henrik Peter Bentzen, John Poulsen, Hans Larsen, Henrik Rude Hvid, Nette Skov, Anina Weber, Lasse Nielsen, Torben K L Jensen, Helle Walther, Ole Henriksen, Dennis Tomsen, Lisbeth Glud, Jens Ole Mortensen, Nike Forsander Lorentsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Sådan er proceduren med den virus. Du smittes, to ugers karantæne også ved mistanke om smitte, testning, og to døgn symptom og feberfri, så kan du bevæge dig ud igen, men holde afstand, spritte m.m. Jeg har været det igennem. Min mand var rigtig elendig, jeg kun lidt nogle dage. Jeg tror, både den almindelige forkølelses tendens om efteråret og influenzaen, vil være mindre, fordi folk, alle, også børn og unge har lært at bruge god håndhygiejnen og måske holde lidt mere afstand end den krammer mentalitet til gud og hver mand, der er blevet et must. Man kunne måske tænke lidt mere over, hvem man krammer med. Og håndtryk vil nok være på pause en rum tid endnu. Men det kan man da leve med.

Birte Pedersen, Silas F. Johansen, Rolf Andersen, Nette Skov, Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

De borgerlige skyder sig selv i fødderne for hvis der er noget der koster stemmer er det kritisere Mette F. og hendes stab for det ansvarlige arbejde de har gjort for rigets vé og vel. Nu siger hun bare det hun altid har gjort - det er en politisk beslutning i sidste ende hvis hun ikke følger ekspertenes råd feks. grænselukningerne.

Birte Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Rolf Andersen, Henrik Rude Hvid, Nette Skov, Anina Weber, Rikke Nielsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

VROL vil gerne være med i succes historien nu mht. til virussens karakter,begrænsning, og den ros, der gives. Men de vil ikke dele ansvaret med nedlukningen, som de stemte for politisk, næ så er det håndvasken og så skal ord vendes og drejes i eget favør. De er ret pinlige. Også JP skyder spurve med kanoner, hvis det er kritisk journalistik, så tak for kaffe.

Chris Ru Brix, Birte Pedersen, Niels Jakobs, Hanne Ribens, Jan Weber Fritsbøger, Henrik Peter Bentzen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Torben K L Jensen, Stella Nielsen, Nette Skov, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

Nedlukningen af Danmark var en politisk beslutning, som alle partier bakkede op om. Dermed kan ingen partier selvfølgelig komme nu og lægge ansvaret fra sig. Nedlukningen skete til gengæld ikke efter rådgivning fra sundhedsmyndighederne. Deres anbefaling var en strategi svarende til den, vi vil have nu, hvor det meste lukker op igen.

Hvilke beslutninger, der var blevet truffet under en anden regering, kan man kun gætte på. Men I betragtning af, at de fleste lande udførte en eller anden form for lockdown, var der sikkert også gået sådan i Danmark, hvis COVID-19 havde ramt under en tidligere regering.

Om lock-down var en god ide eller ej, skal vi nok vente med at evaluere, til krisen er overstået. Hvis vi antager, at udviklingen i Danmark uden lock-down havde været som i Sverige, så har den forhindret eller måske bare udsat cirka 1.500 COVID-19 relaterede dødsfald, og den har givet tid til at opbygge test-kapacitet.

Eva Schwanenflügel

De er ikke alene pinlige, de virker også desperate, og det skinner enormt tydeligt igennem.

Torben K. L. Jensen har helt ret, de skyder sig selv i fødderne (og resten af stederne under bæltet).
Mette Frederiksen er urørlig i øjeblikket.

Birte Pedersen, Hanne Ribens, John Poulsen, Torben K L Jensen, Nette Skov, Anina Weber, Helle Walther og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Ja, jeg siger bare:
Rød blok eller COVID !

... og det er ikke ondt ment. COVID er såmænd blot partibogstaverne for de fem borgerlige partier, Konservative (C), Dansk Folkeparti (O), Venstre (V), Liberal Alliance (I) og Nye Borgerlige (D)

Poul Reynolds, Werner Gass, Erik Karlsen, Jens Kofoed, P.G. Olsen, Chris Ru Brix, Birte Pedersen, Hanne Ribens, Henrik Peter Bentzen, John Poulsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Nette Skov, Anina Weber, Steffen Gliese, Lars Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

KRISTELIGT DAGBLAD: ARTIKEL:

Din personlighed afgør, om du tager hensyn under coronakrisen

23. april 2020, kl. 19:20, opdateret 24. april, kl. 13:10Af Jannie Iwankow Søgaard og Tine Maria Winther

Nye danske studier viser, at empati som stærkt karaktertræk er en vigtig faktor, når det kommer til at vise samfundssind og acceptere afsavn under coronakrisenEgentlig er det logisk: Mennesker med empati er bedre til at tilsidesætte egne hensyn for at passe på andre. Risikovillige, konkurrenceprægede og egocentrerede personer handler derimod mere skødesløst – eller ligefrem skånselsløst. Ligesom de i højere grad irriteres over de restriktioner, samfundet i øjeblikket pålægger os i forbindelse med coronasmitte.Men nu er det også videnskabeligt bevist, at karaktertræk og personlighed er en vigtig faktor, når der skal udvises samfundssind.Således giver et helt ny studie fra Københavns Universitet, som endnu er i sin godkendelsesproces og ikke publiceret, et fingerpeg om, hvordan mennesker alt efter personlighed reagerer forskelligt på at skulle begrænse egen aktivitet under coronakrisen. Det fortæller professor Robert Böhm, professor på Psykologisk Institut, som er en af forskerne bag undersøgelsen, som er baseret på svar fra 799 personer.

”Lige nu lider vi afsavn, fordi vi ikke selv vil risikere at blive syge, men også for at passe på de sårbare i forhold til corona. Af vores undersøgelser kan vi se, at de mennesker, som selv er i risikozonen, er mere opmærksomme på at undgå adfærd, der kan påføre andre sygdommen. De er for eksempel mere indstillede på at holde fysisk afstand til andre. De ældre lidt mere end de yngre. Den største forskel ser vi dog blandt mennesker, der ikke selv er i risikozonen. Her kan vi se, at mennesker med empati som et stærkt personlighedstræk har lettere ved at acceptere personlige restriktioner. Omvendt kan vi se, at mennesker, som er karakteriseret ved at være meget egoistiske, konkurrenceprægede og villige til at påføre andre smerte, hvis de selv kan opnå en gevinst, er mindre tilbøjelige til at acceptere personlige begrænsninger,” siger han.Også på Aarhus Universitet er man i gang med forskning i social opførsel under corona. Herfra siger professor på Institut for statskundskab Michael Bang Petersen, der beskæftiger sig med smittepsykologi, at data peger på, at karaktertræk er centrale for, hvordan vi tager hensyn, og for hvordan vi accepterer indskrænkninger i vores personlige frihed.”Vi kan se, at mennesker med empatiske personlighedstræk i højere grad er motiverede for at holde afstand af hensyn til andre. Hvis man i højere grad kan sætte sig i andres sted og følge deres bekymring, er det beviseligt meget nemmere at motivere sig selv til at følge de råd, vi har fået som samfund,” siger han.Selvom det turde være indlysende, at betænksomme mennesker er bedre til at tage hensyn, er det vigtigt at få det bekræftet med data, mener Michael Bang Petersen.

Danmark har før tacklet epidemier og kriser med stram styring og samfundssind
”Når man står i en ny situation, er det altid vigtigt at finde ud af, hvad det er, der går for sig. På den måde har det, man kunne forvente, vist sig at holde stik. Også når samfundet står i en rigtig alvorlig krise, som den, vi står i nu,” siger han.Medicinsk antropolog ved Institut for kultur og samfund på Aarhus Universitet Jens Seeberg kender ikke til de nye undersøgelser, men kan kun være enig i, at vores karaktertræk er en central faktor.”Velreflekterede mennesker, der er gode til at tænke et par skridt fremad, og som har blik for, hvordan andre navigerer, vil opføre sig mere betænksomt og dermed også acceptere flere restriktioner på egen krop,” siger Jens Seeberg, som også peger på nære relationer som baggrund for acceptabel opførsel under pandemien.

P.G. Olsen, Jan Weber Fritsbøger, Henrik Rude Hvid, Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Helle Walther og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Eva Schwanenflügel

I den seneste tid har politikerne håndteret SARS-CoV-2-smitten som børn, der leger med vandballoner og udfordrer hinanden i hvem der kan lave den største. Der fyldes mere og mere vand i ballonen og ligegyldigt hvor mange gange der råbes "pas på den ikke sprænger", så er reaktionen "den kan godt holde til at der kommer mere i", fordi alle vil gerne vinde blæreretten over at have lavet den største vandballon. Og hvis der er en voksen tilstede som advarer om at det vil ende med vandet plasker ud over det hele, så siger alle børnene bare; "se, vi har ikke spildt endnu".

Der er nu en høj sandsynlighed for at hele den milliarddyre nedlukning af samfundet ender som en de facto symbolpolitik, fordi politikerne valgte at begrunde nedlukningen stærkt i hensigten om at ville beskytte de borgere, der er i risiko for at dø af CoViD-19. Den blev endda udtrykt i ladede vendinger med betegnelser som "de ældre", "de svage", "de syge" og ofte med "sårbar" indsat som tillægsord. Hvis smitteballonen springer, hvilket mest sandsynligt er et "når", så bliver de disse borgere ramt med kun en marginal forskel til hvis der slet ikke havde været en nedlukning. At nogle borgere har fået forlænget deres liv med nogle måneders isolation er ikke en sejr.

P.S.
LTM's tolkning af det politiske spil leverer da lidt ufrivillig komik ved et pege på sin antagelse af symbolik i at "..trække optrinet om grænseåbningen så pinefuldt langt, at de borgerlige partier til sidst kommer til at fremstå som en flok laissez faire-liberalister".

Fremstå? Dette kan på en hvilken som helst dag let klares med "The Duck Test" og så skal man desuden ikke overse at der efterhånden også er flyttet en del liberalister ind i medlemsrækkerne hos socialdemokraterne. Det er mange år siden at skillelinjen lå imellem en socialistisk/socialdemokratisk venstrefløj og en liberal/konservativ højrefløj. I dag handler alle politiske kampe kun om hvem der definerer liberalismen i samfundet og hvordan, imens en decimeret idealpolitisk venstrefløj blot kan lave små myggestik på de politiske dagsordener og ellers bare se frustreret til.

Chris Ru Brix, Birte Pedersen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Stella Nielsen, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

@Lasse Nielsen

Den havde jeg slet ikke tænkt over, men det er da for hylende morsomt. Og selvom det er plat, skal der være være nogen, der bruger den under næste valgkamp. "Mette eller COVID" LOL.

I den mere seriøse afdeling tror jeg også, at Mette Frederiksen får en lang regeringstid. Det handler primært om DFs nedsmeltning, som jeg tror bliver en varig ting. Efter mindst 25 år, hvor alt handlede om udlændinge og islam, er andre emner som klima og nu COVID kommet på dagsordenen. Og så har DF bare ikke noget at byde på, der kan udfordre de mere traditionelle partier og især Socialdemokratiet.

Poul Reynolds, Steffen Gliese og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Det var nu LTM afsender af denne artikel, som kom med den titel først :) COVID.

Jeg forstår ikke, hvad det er V vil vide. Yderligere. Der er Sundhedsstyrelsen, Brostrøm og Kåre M, en overlæge, en anden professor Allan Thomsen, En Thyra ?? og en mere, alle har de udtalt sig, nogle enige, andre uenige. Regeringen har lyttet og konkluderet, ved nedlukning, som ved oplukning, men beslutningen er deres og andre partier har bakket op. Mette F kan sikkert ikke sige, hvem af de rådgivere, hun har hørt fra, der fik hende til at træffe den kloge beslutning.
Det er vel en masse for og imod. Men i sidste ende hendes afgørelse. Hvorfor er det så pokkers vigtigt, hvilke ord der er brugt, når konklusionen er regeringens. Hvad vil V ellers have gjort. Ellemann sagde han ville have gjort det samme, så jeg forstår ikke V. Det er ren og skær brødnid.

Anina Weber, Birte Pedersen, Hanne Ribens, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Nette Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Helle Walther:
"Det var nu LTM afsender af denne artikel, som kom med den titel først :) COVID."

Det er nemlig rigtigt, Helle.

Tror det var første gang i nedenstående artikel fra 28. April, at Lars Trier Mogensen italesatte dette rammende blok-begreb for højrefløjen ;-)

"Lars Trier Mogensen: COVID-blokken er den svageste opposition i dette årtusinde"
https://www.altinget.dk/artikel/lars-trier-mogensen-covid-blokken-er-den...

Anina Weber, Birte Pedersen, Torben K L Jensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg husker det, fordi han kort efter var på TV med det samme. Kvikt gået LTM. Dernæst. Lige nu har kulturens institutioner fået retningslinier fra sundhedsmyndighederne i samarbejde med Kulturministeriet om, hvad og hvor der skal tages hensyn, afstand m.m. Skoler og højskoler, gymnasier m.m.m. ligeså. Hvor er logikken af kritikken. Myndighederne anbefaler det og det og har gjort det hele tiden. Også nu. Ind i mellem har de ændret deres råd og strategier. Vi har aldrig oplevet det her før, har ingen erfaring, det er gået godt over al forventning. Alligevel så skal der kanøfles , jeg forstår ikke kritikerne. Ej heller Noa R. som ofte kritiserer nuværende regering med mærkelige holdninger.
Mette Frederiksens regering har tacklet det her til et 12 tal med pil op, hverken mere eller mindre. Det skal evalueres og der vil der uden tvivl være begået fejl osv osv. Men at gå i så små sko at man vender formuleringer til ???? fnidder, det er så tåbeligt og har intet med fornuft at gøre. Hang her up !skreg de røde kasketter i USA..... jeg synes godt nok oppositionen og visse kommentatorer tangerer den form.

Vibeke Carøe, Bent Gregersen, Anina Weber, Birte Pedersen, Hanne Ribens, Jan Weber Fritsbøger, Nette Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det var vist "lock her up", men det går ud på det samme..

Ja, det er let at skrige op på den populistiske facon, men det er ikke specielt regeringsdueligt.
Iøvrigt er det komplet præmaturt at evaluere krisen, når vi står midt i den.

Det er måske det allerfarligste ved dette virus; det er usynligt, indtil folk bliver syge efter 14 dage til tre uger.
Og folk kan være syge smittebærere uden symptomer.

P.G. Olsen, Anina Weber, Birte Pedersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Danmark er blevet CNN´s darling for den måde covid19 er blevet håndteret på.

Anina Weber, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Nette Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Hvor er jeg træt af alt det partipolitiske fnidder! Det handler om at håndtere dødelig pandemi og ikke om stemmefiskeri. I min optik i hvert fald.

Anina Weber, Birte Pedersen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Eva - ikke andet end et abonnement på CNN - det letteste er en CNN app fra app-store på din computer.

Det tog kun én dag, at ændre epidemiologi-lovgivningen, så Mette Frederiksen ikke skal rette sig ind under sundhedsmyndighedernes anbefalinger, men nu kan træffe beslutninger helt uden sundhedsfagligt belæg. At man så heller ikke vil lytte til oppositionen, giver grundlag for totalitære tilstande.

Eva Schwanenflügel

@ Anna Kondor

Det vil til enhver tid være en siddende regerings prerogativ at lukke eller åbne for grænser, og i det hele taget samfundet som helhed, når en krise truer.

Alle de andre partier bakkede op om nedlukningen, og Ellemann har udtalt, at han selv ville have gjort det samme som Frederiksen.

Iøvrigt er de borgerlige partier ikke just kendt for deres egen åbenhed, hvilket vi gentagne gange har set eksempler på.

Af disse ovennævnte grunde fremstår deres kritik nu som svag og hyklerisk.

Derfor er det alligevel på sin plads at vise åbenhed om vigtige beslutninger.
På begge sider af hegnet, tak.

Vibeke Carøe

Igen en typisk "analyse" fra LTMs univers. Han kan som en af skolegårdens mobbere tydeligvis slet ikke holde ud, at sandkassen har været lukket. Ukamufleret nedladende retorik rettet mod, ikke regeringen, men Mette Frederiksen personligt, og provokerende tilråb til oppositionen, a la "tøsedrenge, lader I jer virkelig tryne af hende?", har man nu i flere uger måttet høre fra LTM her i avisen. Så der kan komme gang i mudderkastningen igen? Er det lidt for kedeligt at være politisk kommentator for tiden? Tag en tudekiks, gå hen og leg et andet sted, og lad seriøse journalister dække dette stof, mens de voksne forsøger at løse krisen - sammen.

Lars Hansen

Men i det mindste bliver der nu løftet dyner for at undersøge, om en svensker, der vil til Danmark for at besøge sin kæreste, nu også har rent mel i posen? Hvad med at stoppe det her fjollede symbolpolitik og i stedet melde ud, hvornår trafikken over Øresundsbroen samt færgerne mellem Helsingør og Helsingborg kan genoptages som normalt?

https://www.sydsvenskan.se/2020-05-25/danska-myndigheter-kraver-bevis-fo...