Læsetid: 6 min.

Morten Østergaard: Jeg vil fortsat true med at vælte regeringen, hvis ikke klimaplanen bliver mere ambitiøs

Det nye udspil til en klimahandlingsplan er for smalt, og regeringen tør ikke tage de store nødvendige beslutninger, mener De Radikales leder, Morten Østergaard. Hvis ikke regeringen er villig til at rykke sig, vil han endnu en gang true med at trække støtten, siger han
Morten Østergaard kritiserer regeringen for at koncentrere sig om at være politisk taktisk i stedet for at komme i gang med at træffe de store klimabeslutninger, som ikke kan vente.

Morten Østergaard kritiserer regeringen for at koncentrere sig om at være politisk taktisk i stedet for at komme i gang med at træffe de store klimabeslutninger, som ikke kan vente.

Sigrid Nygaard

30. maj 2020

Morten Østergaard har tidligere truet med at vælte regeringen, hvis den ikke fik sat handling bag de grønne ambitioner. Og nu er han klar til at gøre det igen: Hvis ikke det udspil til en klimahandlingsplan, som regeringen fremlagde i sidste uge, ender mere ambitiøst, kan De Radikale ikke støtte regeringen, siger han nu.

»Hvis vi i forhandlingerne møder en regering, som har lagt låget hårdt på og siger, at resultatet ikke kan blive bredere og større end det, der ligger, så ender vi i en situation, hvor vi er nødt til at gøre vores stilling op i forhold til regeringen og trække i kæden igen,« siger partilederen.

»Det betyder reelt at true regeringen med at trække vores opbakning til den, hvis der ikke sker noget,« siger han og tilføjer:

»Også på denne side af sommerferien.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Frank Borchorst
Gert Romme og Frank Borchorst anbefalede denne artikel

Kommentarer

Else Marie Arevad

Hvis det ender med, at De Radikale vælter regeringen, hvor vil de samme Radikale så gå hen for at få en mere miljøvenlig regering? Venstre? De Konservative? LIberal Alliance? Nej vel? Så er der kun EL og SF tilbage, og det giver vist ikke 90 mandater sammen med De Radikale.

Erik Karlsen, Arne Lund, jørgen djørup, Alvin Jensen, Curt Sørensen, Erik Jensen, Henrik Peter Bentzen, Lisbeth Glud, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Carsten Hansen, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, peter juhl petersen, Helle Walther, Mette Hansen, Peter Høivang, Holger Nielsen, Kim Houmøller, erik pedersen, Estermarie Mandelquist, Anina Weber, Ron Levy, Christian Mondrup, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Bjarne Bisgaard Jensen, Nette Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det handler nok mere om sure rønnebær, fordi RV ikke kan se frem til ministerposter.
Det kunne Venstre muligvis lokke med.

Arne Lund, jørgen djørup, Henrik Peter Bentzen, Lisbeth Glud, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Jørn-Erik Rasmussen, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, peter juhl petersen, Helle Walther, Mette Hansen, Holger Nielsen, Estermarie Mandelquist, Anina Weber, Ron Levy, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Hvorfor klinger det så hult når alle andre end Mette Frederiksen taler. Oppositionen gør hvad den kan for at samle taburetklister, så de kan blive siddende, også efter næste valg, hvor Mette Frederiksen formentlig også vinder, fordi der ikke er andre ledere.

Jens Ole Mortensen, Karsten Lundsby, Carsten Hansen, Liselotte Paulsen, peter juhl petersen, Helle Walther, Mette Hansen, Holger Nielsen, Anina Weber, Nike Forsander Lorentsen og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Glimrende ide Morten Østergaard. Vælt du bare regeringen så der udskrives valg. Med de seneste meningsmålinger er De Radikale Venstre nemlig skrevet ud af ligningen. Rød blok har således flertal med eller uden De Radikale Venstre. Og så er der for alvor tid til at føre Socialdemokratisk politik.

Go for it Morten.

Arne Lund, jørgen djørup, Alvin Jensen, Dennis Tomsen, Erik Jensen, Henrik Peter Bentzen, Lisbeth Glud, Ib Christoffersen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Torben K L Jensen, Jørn-Erik Rasmussen, Carsten Hansen, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, peter juhl petersen, Helle Walther, Mette Hansen, Peter Høivang, Holger Nielsen, Estermarie Mandelquist, Anina Weber, Kim Houmøller, Nike Forsander Lorentsen og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Jeg er lidt rystet over hans storhedsvanvid lige nu og jeg har på hans face book reklamer skrevet det til ham,
Vælte regeringen? Uha og hvem er alternativet? Tror han virkelig at et andet flertal vil styrke klimakampen? måske med modsat fortegn!

Erik Karlsen, Arne Lund, jørgen djørup, Henrik Peter Bentzen, Lisbeth Glud, Ib Christoffersen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Carsten Hansen, Liselotte Paulsen, peter juhl petersen, Helle Walther, Mette Hansen, Holger Nielsen, Estermarie Mandelquist, Anina Weber og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"Kik mig i øjnene. Kan du se, hvor stålsatte de er"

Var der en gang en der sagde. Nu er han væk. Godt på vej til at gå til i druk.

Ib Christoffersen, Karsten Lundsby, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, peter juhl petersen, Mette Hansen, Holger Nielsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

Hver eneste gang jeg ser og høret Morten Østergaard, så er det eneste jeg kan høre, at han siger, at Mette Frederiksen kunne jo bare have taget ham med i regeringen, så ville tonen have været en anden ;-)
Bortset fra det, så giver coronakrisen da anledning til store drømme om en grøn og social åbning af Danmark. Mindre rejseaktiviteter, mindre turisme (som vel primært brødføder udenlandske løsarbejdere og hotelkædespekulanter. Mindre madspildsproduktion, mindre overflødighedsproduktion, mere rolig og arbejdstid, mindre aktiespekulation (beskat fx det aktiecirkus som bla Pernille Vermunds mand scorede millioner på i starten af coronakrisen med 90-95 procent skat), flere og billigere boliger i København, når hoteller må lukke og omdannes til boliger, slut med forurenende krydstogtskibe, osv
Men det er jo nok ikke lige den slags drømme der kan deles med hr Østergaard ;-)

Alvin Jensen, Henrik Peter Bentzen, Lisbeth Glud, Ib Christoffersen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Holger Madsen, Torben K L Jensen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Poul Erik Pedersen, Viggo Okholm, Carsten Hansen, Trond Meiring, Birte Pedersen, Søren Mortensen, peter juhl petersen, Holger Nielsen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Anders Henriksen

Trusler er for pissemyrer! Voksne mennesker truer sgu ikke, de gør det bare! Vatpik!

Henrik Peter Bentzen, Ib Christoffersen, Karsten Lundsby, Holger Nielsen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Trusler, der er tomme, har vist aldrig ændret noget som helst.
Forudsætningen for virkningen er, at der er overbevisende rygrad bag. Spørg bare Enhedslisten under Thorning-regeringen.

Holger Nielsen

Hvorfor viser Østergaard ikke sit sande ansigt, og melder sig under de blå faner. Sidste gang der var rød regering, med Radikale ved magten, var de "røde", men det var tydelig blå politik. Jeg er ikke sikker på, hvor de står, hvis der var valg i morgen, men med hans evige trusler håber jeg at Radikale ryger i nærheden, gerne under spærregrænsen. Hvis han er dygtig, så kan han lære det.

Henrik Peter Bentzen, Lisbeth Glud, Karsten Lundsby, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Carsten Hansen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Det er altså, hvad læserskribenterne mener om Morten Østergaard.

Men ikke et od om hvordan man vil fastholde en, helt åbenlys, modvillig regering på at tage klimaet alvorligt.

Det vil ellers være interessant i en tid, hvor verden står på randen af en ny global økonomisk krise, samtidig med at Danmark optager enorme lån

Flemming Berger, Søren Cramer Nielsen, Viggo Okholm og Søren Mortensen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Claus Hjort sagde engang, Radikale kan ødelægge enhver regering. Og Sven Auken, det er som at klaske budding op ad en væg, at samarbejde med dem. Jeg synes, Østergård er latterlig, når han står og puster sig op og truer regeringen. Det er muligt han selv tror på at en VR regering ville være sagen, fatamorgana, men hvordan vil de kunne samarbejde med de øvrige blå partier. Og så om klimaplan. Da radikale sidst under Jelved fik storhedsvanvid, hun ville være statsminister, som Uffe Elbæk, Samuelsen og Simon E. alle rundet af det radikale Venstre og så troet, de var noget helt særligt, de har tabt sutten på vejen
De radikale som har vægt er Vestager, Lidegård, og ...... Jelved i sin tid, men ellers??????

Lisbeth Glud, Karsten Lundsby, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Viggo Okholm og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Klimaet tages alvorligt, meget alvorligt, men der er altså også andre ting der skal hænge sammen for at dette kan ske.
Samfundet er i krise med coronaen, noget vi ikke selv har indført, det er kommet som en tyv om natten og ændret alt.
Og hvis nogen tror ,de radikale vil kunne løse landets problemer med klima, udlændinge, integration, økonomi, sundhed, uddannelse, ledighed så det fungerer via et flertal, så bliver man skuffet.

Lisbeth Glud, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Viggo Okholm og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

Vælt løs, kære Morten. Det koster kun et valg, men du skal nok ikke forvente en vælgerbelønning for at trække tæppet væk under en regering midt under dennes håndtering af to så store ting som pandemi og økonomisk krise. Verden er nu en gang skruet sådan sammen at selv rigtige kampe kan tages på det forkerte tidspunkt. Dertil er der ingen garanti for at RV's ambitioner for en klimaplan er rette vej til målet, så du kan ikke engang være sikker på at du kæmper den rigtige kamp. Men som sagt, vælt bare løs. Det skal nok blive spændende at se hvordan man vil gennemføre et komplet folketingsvalg med tilstrækkelig social afstand og hygiejne til at borgerne ikke bliver CoViD-19-syge af valghandlingerne.

Henrik Peter Bentzen, Jens Ole Mortensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Viggo Okholm, Carsten Hansen og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Gert Romme

Det ville nok være en god idé at lade begge dine konstateringer blive ledsaget af et "Hvorfor?". Både meninger og fokuspunkter eller mangel på samme har jo altid sine årsager.

Carsten Hansen

Der er ikke mere at sige.Alt er skrevet.
Måske lige at Det Radikale Venstre er Danmark mest anti-demokratiske parti. Og har været det senest siden Margrethe Vestagers ledelse. Partiet mener reelt at deres små 10 % vælgeropbakning samt deres position på midten, betyder at der skal føres radikal politik over hele linjen.

Henrik Peter Bentzen, Lisbeth Glud, Jens Ole Mortensen, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Helle Walther og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Det er et problem når en politiker overspiler sin rolle set i forhold til virkelighedes hårde ansigt.
Ja vi skal ha en klimaplan og vi skal ha en omstilling og godt at flere finder ud af alvoren, men det er sgu farligt at sætte årstal på hvornår tingene skal være ændret.
Vores liv og betingelser er tomme-altså betingelser og folkets ansvarsfølelse .kloden- krige m.v. er sten på vejen. Så længe mennesket eller mange af os ikke vil give slip på det vi har, så er det også en del af årsag og virkning.
Lige nu er forureningen og udslippet mindre, men hør hvor flere virksomheder skriger op om hvor slemt de har det- hele flyindustrien er rystet uanset at de egentlig gavner klimaet ved at flyene bliver på jorden.
Jeg synes det er svært at finde ud af hvad der er muligt og realistisk og hvis Morten vil det gode bør han nok i det stille være lidt ydmyg og tage de realistiske samtaler med Dan og andre.

Lisbeth Glud, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Morten må jo være overbevist om, at han kan opnå bedre resultater sammen med Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Carsten Hansen

Verden har behov for klimatiltag der vil noget.

Men at true med at vælte en regering der vil gå styrket ud af et valg, mens man selv samtidig står til at miste mandater, virker ikke rigtigt rationelt.

Men som andre skriver ; Held og lykke med samarbejdet til højre i salen. Det er jo der B rettelig hører til.

Henrik Peter Bentzen, Karsten Lundsby og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

@ Brian W. Andersen,

Nu kan jeg jo af gode grunde ikke svare på dit ene spørgsmål. For jeg ved faktisk ikke, hvorfor, man kaster sig over Morten Østergaard i stedet for at få regeringen til at fokusere ærligt og realistisk på klimaet.

Men til din andet, lidt uklare forventning til mig, - jeg er jo erhvervsøkonom og ikke tankelæser, der må betyde, at du ikke ved, hvorfor verdensøkonomen står foran et meget alvorligt og absolut muligt kollaps.
- Sagen er jo den simple, som du ved eller burde vide, at man i væsentlighed i USA, har investeret ganske astronomiske summer af lånte penge til at investere i en metode til at brække bjerge for at få materiale op, man kan udvinde olie af.. Denne form for olieudvinding er ualmindelig kostbar, og bruges slet ikke for tiden, da olien kan købes langt billigere, der hvor man pumper råolie op på normal vis.

Disse virksomheder står derfor til et totalt økonomisk sammenbrud, og hvis det sker, vil meget store banker rundt om i verden falde samtidig. Og hvis det sker, stoppe investeringer, og en økonomisk krise er realistisk.

Med denne økonomiske krise samtidig med at Danmark optager, eller har optaget, store lån, vil det blive meget svært for Danmark at betale lånene tilbage. Og som du ved, eller burde vide, så er statslån normalt 2-årige og i visse tilfælde 5-årige, og det betyder, at man hyppigt skal ud for at låne nye penge til at indfrie lånene med. .

Dette er formentlig slet ikke ukendt for den danske regering, der derfor vil handle efter dette fakta, og være tvunget til at nedprioritere klimaet, - hvis det overhovedet har været en ærlig prioritet for denne ganske "blå" regering. - Rød er den i hvert fald ikke.

Lars Bækgaard

Det er dejligt og nødvendigt, at vi har politikere, der tør sige højt og tydeligt, at det går for langsomt.
Mht arrogance, troede jeg, at Anders Fogh ikke kunne overgås.
Men Mette F er i fuld gang med at overgå ham.
Vores demokrati er ved at blive afløst af hemmelighedsbaseret, arrogant centralstyring.

Jørn-Erik Rasmussen

De Radikale - og deres vælgere især - er en gruppe mennesker, som finder det bekvemmeligt, nødvendigt og egennyttigt, på en og samme tid at kunne iklæde sig et skin af progressivitet, humanitet og elite og så samtidig sikre sin egentlige private interesse: Den neoliberalistiske stat.
Således gennemfører de et privilegeret borgerligt liv tilsløret lidt "humanistiske" floskler.

Henrik Peter Bentzen, Karsten Lundsby og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
erik lund sørensen

Erik Lund
En ny regering, hvilken ministerliste `:Morten Østergård Statsminister, Inger Støjberg minister mod barnebrude, Pia Kjærsgård mister for DK,S farvel til EU, Pernille Vermud minister for hjemsendelse af alle muslimer. Hvem kan være finansminister for en neoliberalistisk finanspolitik. God arbejdslyst.

Torben K L Jensen

Moar - Jeg er færdig - som gårdsanger.

Helle Walther, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Endnu en politiker der ævler. 178 politikere er helt hypnotiseret at 1 politiker. Og imens befæster denne ene sin magt, så hun er klar til næste folketingsvalg. Østergaard, måske du skal arbejde mere effektivt med at skaffe taburetklister, ellers bliver Radikale nok et lille parti efter næste valg, hvor Mette i værste fald får flertal alene fra partiet.

Liselotte Paulsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Christian Lund Jensen

Hvad skete der lige her? Hvor kom det her kor af bitre negative stemmer fra?

Klimaet er så vigtigt at det er værd at vælte en regering over. Klimapolitik skabes gennem at skubbe til venstre - løsningerne findes jo ikke til højre eller på midten. Vil regeringen ikke være ambitiøse nok så skal den væltes... og væltes... og væltes. Indtil den ikke behøver væltes længere. At det er de Radikale som skal vælte læsset er paradoksalt, men heller dem end ingen.

Så drop personangrebene og de historiske maveopstød. Kom ind i kampen

Erik Jensen

Christian Lund Jensen, det handler kun om at se virkeligheden i øjnene. At vælte regeringen giver ikke flere miljøstemmer. Flere stemmer til A og færre til B, kan ikke være et radikalt ønske, men det er det resultat man opnår. Så enkelt er det bare!

jørgen djørup, Eva Schwanenflügel og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Har lige set TV avis, og som sædvanligt blander politikerne tingene sammen (og fagforeningsbos)

Forslag om 50 kr i skat på flybiletter for at reducere CO2 udledning?????? Der bliver da ikke solgt en eneste billet mindre ved 50 kroner. Det må derfor udelukkende betragtes som en forøgelse af beskatningen, og intet andet.

Hvis man vil reducere CO2 udledningen så forøg priserne med 1000 kroner. Det virker. Og ellers skal man lave motiveringsforanstaltninger: Reducer egerniforbruget på catering og undgå skatter, reducer CO2 udledningen pr passenger/kilometer og få skattereduktion osv. Det vil også virke.

Christian Lund Jensen

Erik Jensen, hvilken virkelighed er det hvem skal se i øjnene? Skal jeg se den nuværende politiske realitet i øjnene (som om ingen anden politisk virkelighed er mulig) eller skal du se den klimaforandrede virkelighed i øjnene? Det eneste de Radikale skal gøre er at køre mindre solo og få SF og Enhedslisten i øjnene. Hovsa, nu blev den politiske virkelighed pludselig en anden.

Alvin Jensen

@Christian Lund Jensen De ved jo godt af de selv er prasset fra den kant - og behøver derfor ikke råbe højt om af det vil være forbundsfæller...

Morten Østergård minder i stigende grad om sin gl. partifælle, Anders Samuelsen. Begge lider af en kolossal overvurdering af egne evner og betydning. Begge er lige så glødende i deres forsøg på at fremstille sig selv og deres partier, som de sande bærere af demokratiske og liberale ideer. Begge har det med at kravle så højt op, at det kun kan gå galt.
Østergård tror at han kan true sig til at komme i regering - ganske som Anders Samuelsen gjorde det. Det eneste han får ud af det, er at han igen bliver til grin.
Østergård er dog ikke ene om at lide af storhedsvanvid. For nogle år siden forsøgte overlærer Jelved at lancere sig selv til statsministerkandidat. Også hun blev til grin.

Noget tyder på, at vælgerbedrag er en del af de Radikales dna. Opbakningen til partiet de sidste tyve år, viser en slags automatik, nemlig betydelige udsving i mandatfordelingen fra valg til valg. Det partiet vinder ved det ene valg, mistes ved det næste.

I 2001 fik de radikale 9 mandater, det steg til 17 i 2005, men i 2009 røg man ned på 9 mandater. To år senere i 2011, atter 17 mandater, mens det i 2015 blev til 8 mandater. Ved valget 5. juni fordobledes det til 16 mandater. Det er derfor nok ikke helt ved siden af at skønne, at ved næste valg, da ryger partiet tilbage til 7-9 mandater, der åbenbart er det stabile niveau.

Underligt, at der ikke reflekteres over, hvorfor partiet ikke kan holde på stemmerne. Er årsagen til de regelmæssige op- og nedture. at de radikale lover for meget under valgkampen, og at de så skuffer en masse vælgere bagefter, når disse opdager, at der meste var mundsvejr? Kan det tænkes, at det radikale udsagn om at "vi lytter til økonomer", ikke er tilstrækkeligt, og at de, der stemmer radikalt, har forventet andet og mere?